Aanleg gazon,

Gazon aanleggen (inclusief stappenplan)

Ga je zelf een gazon aanleggen? Dan dien je met een aantal dingen rekening te houden. Welke grondsoort is de basis voor jouw gazon? Welke voorbereidingen moet je treffen? Welke soorten graszaad zijn er? En welke stappen zet je voor een perfect groen gazon? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit. En met ons stappenplan creëer jij eigenhandig die gewilde groene grasmat.

6 MIN 02 nov
Laatste update: 15 dec 2022
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Een gazon aanleggen: waar moet je op letten?

Voor je van start gaat is het goed jezelf de volgende vragen te stellen:

Inhoudsopgave:
 • Een gazon aanleggen: waar moet je op letten?
 • Welke grond heb je?
 • Welk soort graszaad gebruik je?
 • Gazon aanleggen in 10 stappen
 • Gras onderhoud
 • Meer over tuinonderhoud?

 • Welke grondsoort ligt er in mijn tuin?
 • Hoe groot moet het gazon worden?
 • Waar wordt het gazon voor gebruikt?
 • Komt het gazon in de schaduw of in de zon te liggen?
 • Welke grassoort wil ik?
 • Wil ik gras zaaien of graszoden leggen?

Wij geven je achtergrondinformatie zodat je deze vragen goed kunt beantwoorden.

Welke grond heb je?

Het is handig om te weten welke grondsoort jouw tuin heeft. Weet je dit, dan kun je nagaan hoe je deze grond het best kunt bewerken, welke meststoffen je moet gebruiken en of je organische stoffen dient toe te voegen. De meest voorkomende grondsoorten in Nederland zijn klei, zand en veen. In België zijn dit klei, zand, zandleem en loom. Wat voor bodem jij in je tuin hebt, hangt dus met name af van waar je woont. Grond wordt echter ook weleens afgegraven, waardoor de natuurlijke grondsoort verdwijnt en er een nieuwe bodem ontstaat. Wil je zeker weten welke grondsoort in jouw tuin ligt? Dan kun je dit (laten) testen.

Louis Hooft

“Door te weten welke grondsoort jouw tuin heeft, weet je ook welke meststoffen jouw gazon nodig heeft en of je organische stoffen moet toevoegen”

Welk soort graszaad gebruik je?

Bepaal vervolgens waar je je gazon voor wilt gebruiken. Wil je gras dat voor mooi en fijn aanvoelt? Of gaat het veelvuldig worden gebruikt voor sport en spel? Er zijn verschillende soorten graszaad. We lichten er een aantal voor je uit.

Graszaad voor Sportgazon & Speelgazon

Voor intensief gebruik is graszaad voor Sportgazon en Speelgazon de beste keuze. Dit graszaad kiemt snel en zorgt voor een mooie, dichte grasmat. Het kan tegen een stootje, dus kinderen kunnen lekker rondrennen of een balletje trappen. Mocht het gras kapot gaan dan herstelt het snel en het is sterk genoeg om de winter goed door te komen.

Graszaad voor Schaduwgazon

Ligt jouw tuin op het noorden of staan er veel bomen in? Dan is de kans groot dat jouw gazon een groot deel van de dag in de schaduw komt te liggen. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van graszaad. Niet alle grassoorten doen het namelijk goed in de schaduw, maar schaduwgras wel! Dit bestaat uit grassoorten met een lage lichtbehoefte.

Graszaad voor Siergazon

Wil je een zo’n mooi Engels siergazon waarmee je iedereen versteld doet staan? Met siergazon graszaad zaai je gemakkelijk jouw eigen chique grasperk. De grassoorten uit dit mengsel voelen lekker zacht aan. Het is niet geschikt voor intensief gebruik, maar je kunt het prima betreden.

Graszaad voor Weidegras

Heb je een groot stuk land waarop je op den duur dieren kunt laten grazen? Kies dan voor weidegraszaad. Dit graszaad is goed voor beweiden en maaien en is vaak smakelijk voor bijvoorbeeld schapen en koeien.

Gazon waar dieren kunnen grazen

Gazon aanleggen in 10 stappen

Stap 1: Verwijder onkruid!

Verwijder voordat je het zaaibed prepareert eerst het onkruid uit de bodem. Dit doe je gemakkelijk met de hand of eventueel met een onkruidverdelger. Let er in het laatste geval goed op dat de gebruikte onkruidverdelger geen invloed heeft op nieuwe zaden, anders komt het graszaad niet uit.

Stap 2: Verwijder oude graszoden

Ligt er al gras op de plek waar jouw gazon komt? Verwijder het bestaande gazon dan eerst met behulp van een zodensnijder.

Het verwijderen van oude graszoden

Stap 3: Ploeg de grond om en egaliseer deze

Ploeg vervolgens de grond om met een rotoreg. Doe dit tot een diepte van 20 tot 25 cm. Geef de grond nu ongeveer 2 weken de tijd om in te zakken. Je helpt de grond sneller op zijn plaats te zakken door deze goed te bewateren. Na 2 weken wachten zul je zien dat er weer onkruiden zijn opgekomen, verwijder deze met de hand. Probeer daarna het oppervlak zo vlak mogelijk te krijgen. Dit kan met een hark, maar er bestaan ook specifieke ‘leveling’ tools voor. Is de grond helemaal vlak, druk het dan met een gazonwals aan. Tip: wil je de structuur van de bodem aanpassen? Dan is dit een goed moment! Dit doe je door er bijvoorbeeld compost door te frezen.

Stap 4: Bemest de grond

Voor je gaat zaaien kun je de grond eerst bemesten met een meststof specifiek voor een jong gazon, bijvoorbeeld de Lawn Starter. Deze meststof bevat fosfor, wat de ontwikkeling van het wortelstelsel bevordert. Gebruik ongeveer 25 gram per m2 en hark dit in. Dit geeft je gras gelijk
de juiste voeding na het ontkiemen. Direct hierna kun je gaan zaaien.

PeriodeWanneerMet welke meststof
februari – oktoberGebruik bij het zaaienLawn Starter
maart – oktober8 weken na het zaaienEasy Mow
september – oktoberVoor een sterk gazon in de winterVital Plus

Bemest het nieuwe gazon in het eerste jaar 3 keer waarvan 2 keer in het eerste seizoen. Het volgende jaar doe je dit het best 3 tot 4 keer.

Stap 5: Gras zaaien

Gras zaai je gemakkelijk met de hand mits je een klein gazon hebt. Heb je een flink aantal vierkante meters in te zaaien, gebruik dan een strooiwagen.

Gras zaaien doe je op de volgende manier:

 1. Bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Dit reken je gemakkelijk uit door het aantal m2 te vermenigvuldigen met 34 gram.
 2. Verdeel grote oppervlaktes in kleinere delen en bereken het benodigde zaad voor die delen.
 3. Verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen.
 4. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.
 5. Hark het graszaad lichtjes in om optimaal contact met de bodem te garanderen.

TIP: Hark het graszaad niet te diep in (max 5mm) dit kan succesvolle kieming belemmeren en bij het kiemen de grond omhoog duwen.

Stap 6: Druk het graszaad aan

Graszaad aandrukken kan bij een kleiner gazon prima met de voeten. Bij een wat groter gazon kun je het graszaad aanrollen met een gazonwals. Dit doe je om opnieuw goed bodemcontact te creëren. Bovendien blijft de grond stevig en spoelt het graszaad minder snel weg.

Stap 7: Bevochtig het gras

Het is beter om vier keer per dag licht te sproeien dan één keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat je het graszaad wegspoelt.

Het gras besproeien

Stap 8: Zaai kale plekken opnieuw in

Ongeveer 2 weken na het ontkiemen zul je zien dat er wat kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze kale stukken opnieuw in met graszaad.

Louis Hooft

Tip: wanneer je graszaad koopt, koop dan 10% meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor kun je de minder volle stukken later bijzaaien met het zelfde graszaad.

Quick repair
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Quick repair
Herstel graszaad
 • Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd
 • Robuuste en snelle groei; graszaad ontkiemt in 7 – 14 dagen
 • Premium kwaliteit; speciaal geselecteerde grassoorten & grasfamilies
Bekijk het product

Stap 9: De eerste maaibeurt

De eerste maaibeurt vindt 21 dagen na het kiemen plaats. Maai niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien? Wacht een paar dagen en maai wederom 1/3 van de lengte van de grassprieten af. Om het gras sneller dicht te laten groeien, maai je het best elke 3 à 5 dagen.

Stap 10: Beperk gazonbetreding

Wees het eerste seizoen nadat je je gazon gezaaid hebt voorzichtig in het betreden.

Gras onderhoud

Nu je je gazon hebt aangelegd is het van belang het goed te onderhouden. Dit doe je door met regelmaat te maaien, je gazon van de juiste voeding te voorzien door het te bemesten en kalk te strooien wanneer nodig. Wanneer je 1 a 2 keer per jaar verticuteert en doorzaait blijft de grasmat mooi dicht en voorkom je onkruid en mos. Door te verticuteren kunnen ook voedingsstoffen, water en zuurstof makkelijker bij de plant, wat resulteert in een betere gezondheid. Daarnaast is het van belang dat je grasmat voldoende water krijgt. Help de natuur een handje door in droge periodes regelmatig te beregenen. Dit kan manueel met een tuinslang, maar uiteraard ook middels een sproeisysteem.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!