Gazonmest, Tuin tips,

Hoe kun je de grond verbeteren? Analyse van je bodemtype

De bodemgesteldheid heeft invloed op de gezondheid van je gazon, heggen, bloemperken en rozen. Als je de grond wilt verbeteren, is het belangrijk om eerst te bepalen welk bodemtype je hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je de bodemgesteldheid van je tuin bepaalt en wat vervolgens de beste manier is om de tuingrond te verbeteren. Lees snel verder en ontdek er alles over!

5 MIN 05 apr
Laatste update: 02 nov 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Verschillende bodemtypes

Licht, medium of zwaar – de indeling van verschillende bodemtypes doet een beetje denken aan olympische vechtsporten. Maar de grondsoort zegt meer over welke planten zich thuis voelen in jouw tuin dan over de kracht van de bodemstructuur. Wat het bodemtype van je tuin ook is, de grond verbeteren is altijd zinvol. Het is goed voor je planten, het waterverbruik en het maakt tuinieren makkelijker. 

Inhoudsopgave:
 • Verschillende bodemtypes
 • Hoe de kwaliteit van je tuingrond bepalen?
 • Kwaliteit tuingrond – Licht, zanderig
 • Kwaliteit tuinaarde – Middelzwaar
 • Kwaliteit tuingrond – Zware grond
 • Hoe de grond verbeteren?
 • Lichte grond verbeteren
 • Zware (natte) grond verbeteren

In dit artikel bekijken we hoe je de bodemkwaliteit in je tuin kunt verbeteren en hoe je ervoor zorgt dat je tuin het hele jaar door prachtig groeit. Allereerst beschrijven we de meestvoorkomende bodemtypes, leggen we uit hoe je het bodemtype bepaalt en krijg je een overzicht van welke planten in welke grond het beste groeien.

Hoe de kwaliteit van je tuingrond bepalen?

Lichte, zanderige grond
Lichte, zanderige bodem

Uitzoeken wat voor soort aarde je in je tuin hebt, is simpelweg een kwestie van je handen een beetje vuil maken. Lekker in de aarde wroeten dus.

Neem een ​​handvol vochtige tuinaarde en vorm er een bal van. Rol deze vervolgens in een worstvorm. Je hebt zandgrond als de bal afbrokkelt en vorm verliest als je hem rolt. Je hebt medium-kleigrond te pakken als de ‘worst’ zijn vorm behoudt (inclusief glad oppervlak). Voelt de ‘worst’ plakkerig aan? Dan heb je te maken met zware kleigrond. 

Het goede nieuws is dat je elk type grond kunt verbeteren. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je grond specifieke kenmerken heeft die je aan wilt pakken, zijn hiervoor vaak speciale prodcuten verkrijgbaar.

Heb je een gazon en wil je bijvoorbeeld zure grond verbeteren? Dan is het verstandig om je gazon jaarlijks te bekalken met een speciale gazonkalk. Hierdoor wordt de bodem minder zuur. De gazonkalk van MOOWY is geschikt voor alle soorten gras en grond en verrijkt de bodemsamenstelling.

Weet je niet goed wat de bodemwaardes zijn? Dan kan een bodemanalyse-kit helpen.

Kwaliteit tuingrond – Licht, zanderig

Lichte grond is lichtbruin van kleur en zanderig, los en kruimelig van structuur. Deze grond wordt vaak zandgrond genoemd.

Zandgrond draineert zeer goed en is geschikt voor planten die niet graag in drassige aarde staan, zoals winterharde geraniums, tulpen en lavendel.

Dit betekent echter ook dat zandgrond snel zijn vocht verliest, dus je zult je planten en gazon vaker water moeten geven.Zandgrond kan problematisch zijn voor gazons, die wekelijks minstens 2,5 cm water nodig hebben. In dit geval kun je de bodemkwaliteit verbeteren door grondverbeteraars toe te voegen.

Planten die van zandgrond houden

 • Lupinen
 • Iris
 • Korenbloem
 • Bal distel
 • Sering
 • Duindoornbes
 • Haagbeuk

Kwaliteit tuinaarde – Middelzwaar

Als je middelzware grond hebt, heb je geluk. Deze grondsoort biedt het beste van twee werelden, namelijk vocht vasthouden én goed afvoeren. Middelzware bodems lopen daarom niet zo snel onder water als zware bodems en je hoeft je gazon of planten minder regelmatig water te geven.

Omdat middelzware aarde een goed en relatief constant watergehalte heeft, warmt het snel op in de lente, wat optimale groeiomstandigheden biedt voor tal van planten, zoals snijbiet, rozen en gras.

Als je middelzware grond hebt, kun je van geluk spreken – je hoeft je deze grond niet te verbeteren. Dat betekent niet dat je helemaal niks kunt doen om de tuingrond te verbeteren. Alle bodems hebben baat bij regelmatige bemesting, ook een middelzware tuinaarde.

Planten die goed gedijen in middelzware grond

Bloeiende struiken, zoals:

 • Weigela
 • Hortensia
 • Forsythia
 • Buddleja (vlinderstruik)
Medium klei-grond
Kleigrond

Kwaliteit tuingrond – Zware grond

Zware kleigronden houden veel water vast, wat goed is tenzij de grond verzadigd raakt. Je zult merken dat rijke kleiaarde gemakkelijk drassig wordt en geen drainage heeft, waardoor plantenwortels kunnen gaan rotten.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, is de zware, dichte grond zuurstofarm. Dit komt omdat de oppervlaktelucht de grond niet kan binnendringen. Dus hoewel de klei veel voedingsstoffen bevat, kan het gebrek aan zuurstof de groei van planten belemmeren.

Dit maakt zware grond bijzonder onherbergzaam voor veel planten. Waarschijnlijk kom je wel een wildgroei aan onkruid tegen, omdat onkruid dol is op deze kleiachtige grond.

Zware grond warmt heel langzaam op, dus je kunt aan het begin van de lente een langzame groei opmerken. Maar maak je geen zorgen; als de omgevingstemperatuur stijgt, halen de planten een eventuele groeiachterstand vanzelf in.

De beste planten voor een zware bodem

Hoewel zware grond voor veel planten een uitdaging is, gedijen sommige planten goed in de zeer voedzame, dichte aarde, waaronder:

 • Rozen
 • Vingerhoedskruid
 • Hydrangea macrophylla
 • Sleutelbloem
 • Aster
 • Daglelie
 • Forsythia
 • Ouderling
 • Thalictrum
Donkere kleigrond met kleine plantjes
Donkere, zware kleibodem

Hoe de grond verbeteren?

Wat de beste manier is om je tuingrond te verbeteren, hangt erg van het soort aarde af. Als je eenmaal hebt vastgesteld met welke bodem je te maken hebt, kun je aan de slag met het verbeteren van de grond.

Als je zware of lichte grond hebt, kun je de grondkwaliteit verbeteren door extremen te neutraliseren. Heb je middelzware kleigrond: dan is er niets om je zorgen over te maken.

Lichte grond verbeteren

Verstevig lichte grond door voedzame verbindingen toe te voegen die de structuur behouden, zoals zelfgemaakte compost, kleimineralen, mulch, bladvorm of tuinbouwklei. Op deze manier kun je arme grond verbeteren en zorg je voor betere watervasthoudende eigenschappen voor je bodem. Hierdoor behoudt deze zijn natuurlijke voedingsstoffen.

Als je een lichte, zanderige gazongrond hebt, voeg dan bovengrond toe voor extra structuur en bemest goed, want bij zandgrond spoelen de voedingsstoffen makkelijk weg. Meteen aan de slag met het verbeteren van zanderige tuingrond? Bekijk dan hier onze eersteklas gazonmest. In deze categorie vind je ook onze bodemverbeteraars en (biologische) bodem activator.

Zware (natte) grond verbeteren

Als je zware grond gaat verbeteren, is het zaak om de juiste dingen toe te voegen. Je kunt zware (natte) tuingrond verbeteren met compost of tuinbouwzand. Gebruik altijd goed verteerde compost. Stapel de compost of het tuinbouwzand in hopen op je bloembedden en draai ze met een tuinvork om in de aarde. Op deze manier vergroot je de drainage en verbeter je de doorlaatbaarheid van de grond.

Voor gazons is het belangrijk om de grond regelmatig te beluchten. Dit doe je door verdichte grond los te maken. Gebruik een beluchter met holle tanden en vul de gaten met bovengrond van goede kwaliteit. Je kunt je gazon ook verticuteren om de dichte viltlaag te verwijderen die zich op zware grond kan vormen. Doordat er zo meer lucht bij kan, helpt dit ook om de bovengrond te beluchten. Met onze verticuteer-kit krijg je jouw gazon binnen no-time in topconditie.

Meer over tuinonderhoud?

Kortom, een tuin op het noorden mag dan wel zijn eigen set uitdagingen hebben, maar met de juiste kennis en creativiteit kunnen deze omgetoverd worden tot unieke kansen. Laat de noordelijke winden je niet weerhouden van het creëren van een prachtige buitenruimte!

Meer van onze tuin tips lezen? Je vind ze hier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!