Herfst Seizoen

Herfst, het beste seizoen om gras te laten groeien

De Nederlandse zomer is op zijn zachtst gezegd onvoorspelbaar, maar de temperatuur zal tijdens de koelere herfstdagen waarschijnlijk wat dalen. Dit maakt de herfst tot het seizoen bij uitstek voor tal van gazononderhoudstaken.

Ook al is de luchttemperatuur gedaald, de bodem houdt de warmte van de zomer de hele herfst vast – vooral als we een late nazomer meemaken. Dit betekent dat de grond een uitstekende temperatuur heeft voor het zaaien en laten groeien van graszaad.

Naast het zaaien van nieuw zaad zijn er nog tal van andere taken die uw gazon voorbereiden op de winterslaap, zodat het gras na een koude, natte winter weer opveert.

Er zijn vier belangrijke gazononderhoudswerkzaamheden die u in de herfst moet uitvoeren.

* Verticuteren

De zomer is een stressvolle periode voor uw gazon, met lange warme, droge dagen (als we geluk hebben) en een intensief gebruik door voetbalwedstrijden, tuinfeestjes en barbecues. Aan het einde van de zomer kan uw gazon er wat vlekkerig uitzien en de tekenen van droogte vertonen. Wanneer het gras afsterft en de herfstbladeren op de grond beginnen te vallen, is het waarschijnlijk dat er een viltlaag rond de grasplanten op het bodemoppervlak ontstaat. Dit kan uw planten verstikken en moet worden verwijderd.

* Zeer geschikt voor doorzaaien

Na het verticuteren kan uw gazon er vlekkerig en ongezond uitzien, dus dit is de perfecte tijd van het jaar om door te zaaien. Doorzaaien is een eenvoudige klus; strooi en hark gewoon wat extra graszaad in om uw gazon zijn vroegere weelderige glorie terug te geven. Door kale plekken in uw gazon op te lossen, voorkomt u ook dat onkruid van de nieuwe bodemruimte profiteert. De herfstige regen en de warme bodemtemperatuur maken het de perfecte seizoenen om uw gazon door te zaaien.

* Gazon winterklaar maken

Hoewel we tegenwoordig veel regen krijgen tijdens de zomer (kijk maar naar het archief van Pinkpop festival als u ons niet gelooft!), kan uw gras periodes van droogte hebben gekend, wat de plant verzwakt. Bemesting van de grond helpt stervende planten herstellen en brengt nieuwe vitaliteit in bleke, verwaarloosde gazons. Door uw gazon te voeden, zal het weer gezond groeien en zullen de grasplanten beter bestand zijn tegen de komende winter (en u een voorsprong geven op de lente).

* Een nieuw gazon zaaien

De herfst is de beste tijd van het jaar om een gloednieuw gazon in te zaaien. U bereidt het zaaibed voor – egaliseert het en verwijdert stenen en puin – terwijl u het oppervlak van de grond opruwt zodat de zaden maximaal contact maken. In de herfst heeft de grond de perfecte temperatuur voor ontkieming, en met meer gestage regenval zou u dit seizoen het beste moeten vinden voor het planten van nieuwe grasplanten. Binnen een paar weken zult u de resultaten zien, maar loop niet op vers gras – laat het tot drie maanden staan, tegen die tijd zullen de planten hun kracht ontwikkeld hebben.

AANBEVELINGEN

Keuze van de expert

Louis’ beste keuze voor de herfst

Wij houden van de herfst bij MOOWY; het is zo kleurrijk en inspirerend. Voor de vier taken die we hebben beschreven, raden we de volgende producten aan:
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
Goed om te gebruiken
Niet aanbevolen te gebruiken
Bekijk product

Snelkiemend graszaad zorgt snel voor een vol gazon met sterke grasplanten ideaal bij intensief gebruik. Met 20% Roodzwenkgras levert Snelkiemend graszaad een fantastisch, robuust gazon met de opvallende schoonheid van een siertuin.

28,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.5 (120 beoordelingen)
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
Goed om te gebruiken
Niet aanbevolen te gebruiken
Bekijk product

MOOWY’s Universele gazonmest is de perfecte remedie bij een zwak gazon. Het geeft een snelle kleur boost en verhoogt de weerstand van de plant. Het is ook een ideale meststof voor het najaar. Naast de kleur boost bereidt het je gras ideaal voor op de winter.

14,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.7 (85 beoordelingen)
TOP

+Meest Gekocht

Klanten kochten deze producten het meest

Bekijk meest gekocht
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de verticuteer kit productverpakking met graszaad en meststoffen voor de zak
Verticuteer kit
  Nu besteld, morgen in huis
48,99
FAQ

Meest gestelde vragen in de herfst

Heb je vragen? Wij hebben het antwoord!

Wanneer moet ik verticuteren?

Verticuteren is belastend voor het gazon en daarom kan het best worden geverticuteerd in een periode waarin het gras goed groeit (in het voorjaar van maart tot mei, en in het najaar van eind augustus tot oktober).

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een belangrijke onderhoudstechniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal, ook bekend als de rietlaag of vilt. Dit organisch materiaal verstikt uw gazon. Verticuteren (verticaal maaien) geeft het gras meer ruimte om zich te ontwikkelen.

Hoe weet ik welke meststof mijn gazon nodig heeft?

Zorg ervoor dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten door het gazon vier keer per jaar te bemesten. Onze meststoffen zijn speciaal afgestemd op de exacte voedingsbehoeften van uw gazon voor elk seizoen. Gebruik dit als een seizoensgids:

Voorjaar: Spring boost

Zomer: Langwerkend Gazonmest.

Vroege herfst: Universele Gazonmest

Herfst: Universele Gazonmest

Wat is de beste tijd van het jaar om gras te zaaien?

Het voorjaar en de vroege herfst zijn de beste periodes. De bodemtemperatuur moet minstens 10 graden zijn om de graszaden te laten ontkiemen. De bodemtemperatuur is niet hetzelfde als de luchttemperatuur en blijft in het voorjaar langer koud, terwijl de bodemtemperatuur in het najaar langer warm blijft.

HELP & ADVIES

Wij helpen je met al je vragen*!

* over het gazon

SEIZOENEN

Lees meer over de andere seizoenen

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon, bloeiende tuin of stralende kamerplanten

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet van al het groen in en rondom je huis