Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Doe maar duurzaam! Bespaar geld door duurzaam te tuinieren
Duurzaam tuinieren is een manier om klimaatverandering en de vermindering van biodiversiteit tegen te gaan. Door jouw tuin milieuvriendelijker te behandelen en in te richten, draag jij zelf bij aan de oplossing! In deze blog laten we je juist zien hoe jij geld bespaart! Goed voor het milieu én voor je portemonnee.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Duurzaam tuinieren is een manier om klimaatverandering en de vermindering van biodiversiteit tegen te gaan. Door jouw tuin milieuvriendelijker te behandelen en in te richten, draag jij zelf bij aan de oplossing! Denk je nu: dat is vast duur? Dat hoeft niet! In deze blog laten we je juist zien hoe jij geld bespaart! Goed voor het milieu én voor je portemonnee.
Geef spullen een tweede leven
Bij duurzaam tuinieren staat hergebruik centraal. Gooi materiaal niet zomaar weg, maar kijk of je het een tweede leven kunt geven in je tuin. Zo kun je oud servies prima gebruiken als voeder- of drinkbak voor vogels of egels. Maak een decoratieve trap van takken. Heb je stenen of tegels over? Maak een rotstuintje met rotstuinplantjes ertussen.
Maak je eigen potgrond door te composteren
Wist je dat potgrond voor meer dan 70% uit turf bestaat? Turf is een niet-hernieuwbare grondstof die uit natuurgebieden wordt gehaald. Je kunt zelf potgrond maken door te composteren. Zo bespaar je geld en heb je gelijk een plek voor herfstbladeren en ander tuinafval. Composteren is een rottingsproces: wormen, insecten, bacteriën en andere bodemorganismen zetten met behulp van zuurstof jouw groente-, fruit- en tuinafval om in compost. Heb je een grote tuin? Maak dan een grote composthoop met behulp van schotten of gaas. Heb je minder ruimte? Een compostvat of wormenbak heeft hetzelfde resultaat maar neemt een stuk minder ruimte in beslag!
Vergroen je dak
Heeft jouw huis of schuurtje een plat dak? Overweeg dan om dat dak te vergroenen. Dit kan bijvoorbeeld met vetplantjes (sedum), kruiden en planten.
Er zijn veel voordelen aan een groen dak:
- Het absorbeert regenwater en geluid
- Het werkt isolerend en weert de warmte in de zomer
- Het verlaagt de omgevingstemperatuur
- Het draagt bij aan de biodiversiteit en een schonere lucht
- Het werkt brandwerend
- Een sedumdak gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een standaard dak
Ja, de aanleg komt met een prijskaartje, maar er zijn steeds vaker gemeentes die vergroening (in stedelijke gebieden) stimuleren en een subsidie beschikbaar stellen. Kijk snel of dit voor jouw gemeente ook geldt.
Duurzame tuinverlichting
Wil je je tuin gezellig aankleden, dan mag sfeerverlichting niet ontbreken. Denk goed na over de soort verlichting die je ophangt. Een gloeilamp verbruikt ongeveer vijf keer zoveel stroom als een spaarlamp. Maar spaarlampen kun je in de winter niet altijd gebruiken. Daarnaast is het kwik in de spaarlamp giftig en schadelijk voor het milieu. Een ledlamp is nóg zuiniger dan een spaarlamp en bevat bovendien veel minder schadelijke stoffen. Tuinverlichting op zonne-energie is helemaal goed voor het milieu en voor je portemonnee. En kies je voor een bewegingssensor, dan brandt de lamp alleen wanneer dit nodig is!
Kweek je eigen groenten
Groenten en fruit uit eigen tuin eten is natuurlijk het leukste wat er is! Het is gezond, vrij van bestrijdingsmiddelen en pesticiden én voordelig, en dat is zeker in deze tijd welkom! Je hebt niet veel kennis of groene vingers nodig. Maak voordat je aan de slag gaat wel een plan van aanpak en houd rekening met de zaai- en oogstdata.
Bespaar water met MOOWY’s AquaSaver graszaadcoating
Een tuin heeft veel water nodig om te kunnen groeien en kiemen, maar een nieuw ingezaaid gazon helemaal! Een huishouden gebruikt op jaarbasis gemiddeld 1100 liter water om de tuin te besproeien. Je kunt hierop besparen door regenwater op te vangen in een regenton, maar we hebben nóg een oplossing voor je om je waterverbruik te beperken.
MOOWY introduceert vol trots: de AquaSaver coating!
De AquaSaver coating is een dun laagje om het graszaad van MOOWY vol micronutriënten en humuszuren die het kiemende graszaad in de eerste weken optimaal beschermen en voeden. Dit laagje zorgt ervoor dat het graszaad 34% minder water nodig heeft en 20% sneller opkomt/kiemt. Als dat geen win-win is?!
Je vindt onze AquaSaver coating onder andere in het herstelgraszaad in onze Droog gazon herstel kit.
Mulchen
Zorg voor een duurzame en levende bodem door te mulchen. Mulchen is een natuurlijke manier om je gazon en planten te beschermen tegen weersinvloeden. Het houdt je gazon onkruidvrij, stimuleert het bodemleven haar natuurlijke gang te gaan en levert voeding op voor je gazon. What’s not to like? Enkele geschikte mulchmaterialen zijn grasmaaisel, herfstafval, houtsnippers, compost, cacaodoppen en boomschors.
Creëer een bijvriendelijke tuin
Meer dan de helft van alle bijensoorten in de lage landen is bedreigd of zelfs helemaal verdwenen. Dat is een ernstige zaak, want we hebben deze bestuivers hard nodig voor ruim een derde van onze voedselproductie. Gelukkig zijn er een aantal dingen die wij zelf kunnen doen om bijen van voedsel, veiligheid en een verblijf te voorzien.
Voedsel
Bijen zijn het hele jaar door op zoek naar eten. Zorg dat er in je tuin verschillende (liefst inheemse) bloemen zijn die in verschillende seizoenen bloeien. Enkele voorbeelden:
- Aster
- Dahlia
- Stokroos
- Slangenkruid
- Lavendel
- Speenkruidn
- Klimop
Veiligheid
Bijen vinden beschutting in bomen en heesters, maar bijvoorbeeld ook in rommelige hoekjes in de tuin. Je biedt ze ook een veilige omgeving door gifvrij te tuinieren.
Verblijf
Naast voedsel en veiligheid willen we deze bezige bijtjes toch ook van een verblijf voorzien! Bij het tuincentrum koop je een kant-en-klaar bijenhotel, maar met deze tips maak je deze voordelig zelf!
Wat heb je nodig?
- Een dik blok hout of boomstronk van een harde houtsoort die niet snel verteert
- Een boor
Boor gaten van verschillende breedte (2-9 mm) en lengte (5-15 mm) in het hout. Zo maak je het bijenhotel geschikt voor verschillende bijensoorten. Boor niet tot het einde, maar zorg dat de achterkant gesloten blijft. Boor de gaatjes licht schuin omhoog, dan kan er geen regenwater in blijven staan. Hang het insectenhotel op of leg het in een rek. Leg het in ieder geval niet op de grond. Naast dat bijen liever wat verder van de grond verblijven, geef je houtwormen ook geen kans!
Heb jij nog meer duurzame en kostenbesparende tips? Deel ze in de comments!
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?