10x maak je tuin klaar voor de herfst

De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.

4 MIN 24 sep
Laatste update: 26 jun 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 6 MIN 16 jul Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.

1. Plant bloembollen

De herfst is een uitgelezen kans om bloembollen te planten. De bodem is nog warm door de zomer en vochtig doordat er meer neerslag valt. Oktober en november zijn de beste maanden om bollen te planten die in de lente omhoog zullen komen, zoals narcissen, krokussen en tulpen.

2. Kale plekken bijzaaien

Door de warme bodem is de herfst ook zeer geschikt om bij te zaaien. Heb je kale plekken in je gazon? Zaai dan graszaad bij. Doe dit niet als er langdurig en heftige regen wordt voorspeld, dan is kans op uitspoeling van het graszaad groot.

3. Maai je gazon op een hogere stand

Gras groeit nu minder hard dan in de lente en zomer, dus wekelijks maaien hoeft niet meer. Maar regen, kou en weinig zon typeren de herfst, en mos steekt de kop op. Maai het gras daarom in een hogere stand, op ongeveer 5 centimeter. De hogere sprieten beschermen dan de andere sprieten tegen mos en onkruid.

4. Maak de tuinmeubels schoon

Buiten zitten is er niet meer bij. Maak daarom je tuinstoelen, -tafel en parasol schoon en berg ze op in de schuur of in een kist. Dit scheelt je in het voorjaar mos krabben of zelfs een nieuwe tuinset kopen, omdat het weer erin is gaan zitten. Blijven je houten tuinmeubels toch buiten? Leg dan een steen onder elke poot, dan blijft het hout langer mooi.

5. Snoei die heg

Geef heggen, heesters en struiken een goede snoeibeurt. Zo voorkom je dat ze in het najaar gaan rotten omdat er niet voldoende licht en frisse lucht bij kan. In de wintermaanden zien ze er kaal uit, maar in de lente groeien ze weer mooi dicht.

6. Haal bladeren van het gazon

Prachtige verkleuringen van boombladeren horen bij de herfst. Zo kleuren de bladeren eerst geel, oranje, rood en bruin en vervolgens vallen ze op de grond. Of op je gazon. Het blad even laten liggen is geen probleem, maar verwijder het voordat het te lang ligt en de laag te dik wordt. Door het gevallen blad krijgt het gazon niet voldoende zuurstof en het kan hierdoor verstikken. Ook kan het gazon niet drogen en de kans bestaat dat het gaat rotten. Wees dit voor en verwijder het blad!

Gazon harken

7. Ruim je tuin op (maar niet te goed)

Je hoeft de bladeren niet per se weg te gooien. Heb je bloemen en planten in de tuin? Strooi de gevallen bladeren tussen de planten help hen de winter door. Deze natuurlijke isolatielaag beschermt planten tegen vorst. Daarnaast stimuleer je het bodemleven. Wormen, pieren en andere bodeminsecten trekken het blad de grond in en maken het blad tot voeding voor de bodem. Ook dieren boven de grond genieten van herfstresten in de tuin. Zo gebruiken diverse insecten maar ook egels het blad om een nest van te maken.

8. Zorg voor de vogels

Laat de vogels in je tuin weten waar ze in de winter terecht kunnen. Door nu al een vogelhuis op te hangen, kunnen vogels alvast wennen aan hun nieuwe verblijf en zich voorbereiden op het broedseizoen. Zorg ervoor dat de opening van het huisje gericht is op noordoosten of zuidoosten. Op die manier hebben ze geen last van de zon of regen. Zorg ook dat het huisje een dikte van minimaal 1,5 centimeter heeft, dan blijft ook de kou buiten.

9. Geef je gazon een najaarsbemesting

Na de zomer heeft het gazon een meststof nodig die he gras weer aansterkt en ook alvast voorbereidt op de winter. Dit is bij veel mensen namelijk de laatste bemesting van het jaar. Let er op dat je je gazon bemest met een meststof met extra kalium. Kalium, een van de basis meststoffen die een plant nodig heeft, maakt je gazon resistent tegen invloeden van bovenaf en beschermt het tegen ziektes en schimmels. Door het zout dat van nature in kalium zit, kan je grasmat beter tegen kou.

10. Breng kleur aan in de tuin

In de herfst verandert alles in je tuin al van kleur, maar wil je nog meer kleur toevoegen, dit is het seizoen. Er zijn weer pompoenen verkrijgbaar en met fijne najaarsbloeiers als aster, ridderspoor, struikheide, winterheide en chrysanten fleur jij je tuin lekker op.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!