10x maak je tuin klaar voor de herfst

De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.

4 MIN 24 sep
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.

1. Plant bloembollen

De herfst is een uitgelezen kans om bloembollen te planten. De bodem is nog warm door de zomer en vochtig doordat er meer neerslag valt. Oktober en november zijn de beste maanden om bollen te planten die in de lente omhoog zullen komen, zoals narcissen, krokussen en tulpen.

2. Kale plekken bijzaaien

Door de warme bodem is de herfst ook zeer geschikt om bij te zaaien. Heb je kale plekken in je gazon? Zaai dan graszaad bij. Doe dit niet als er langdurig en heftige regen wordt voorspeld, dan is kans op uitspoeling van het graszaad groot.

3. Maai je gazon op een hogere stand

Gras groeit nu minder hard dan in de lente en zomer, dus wekelijks maaien hoeft niet meer. Maar regen, kou en weinig zon typeren de herfst, en mos steekt de kop op. Maai het gras daarom in een hogere stand, op ongeveer 5 centimeter. De hogere sprieten beschermen dan de andere sprieten tegen mos en onkruid.

4. Maak de tuinmeubels schoon

Buiten zitten is er niet meer bij. Maak daarom je tuinstoelen, -tafel en parasol schoon en berg ze op in de schuur of in een kist. Dit scheelt je in het voorjaar mos krabben of zelfs een nieuwe tuinset kopen, omdat het weer erin is gaan zitten. Blijven je houten tuinmeubels toch buiten? Leg dan een steen onder elke poot, dan blijft het hout langer mooi.

5. Snoei die heg

Geef heggen, heesters en struiken een goede snoeibeurt. Zo voorkom je dat ze in het najaar gaan rotten omdat er niet voldoende licht en frisse lucht bij kan. In de wintermaanden zien ze er kaal uit, maar in de lente groeien ze weer mooi dicht.

6. Haal bladeren van het gazon

Prachtige verkleuringen van boombladeren horen bij de herfst. Zo kleuren de bladeren eerst geel, oranje, rood en bruin en vervolgens vallen ze op de grond. Of op je gazon. Het blad even laten liggen is geen probleem, maar verwijder het voordat het te lang ligt en de laag te dik wordt. Door het gevallen blad krijgt het gazon niet voldoende zuurstof en het kan hierdoor verstikken. Ook kan het gazon niet drogen en de kans bestaat dat het gaat rotten. Wees dit voor en verwijder het blad!

Gazon harken

7. Ruim je tuin op (maar niet te goed)

Je hoeft de bladeren niet per se weg te gooien. Heb je bloemen en planten in de tuin? Strooi de gevallen bladeren tussen de planten help hen de winter door. Deze natuurlijke isolatielaag beschermt planten tegen vorst. Daarnaast stimuleer je het bodemleven. Wormen, pieren en andere bodeminsecten trekken het blad de grond in en maken het blad tot voeding voor de bodem. Ook dieren boven de grond genieten van herfstresten in de tuin. Zo gebruiken diverse insecten maar ook egels het blad om een nest van te maken.

8. Zorg voor de vogels

Laat de vogels in je tuin weten waar ze in de winter terecht kunnen. Door nu al een vogelhuis op te hangen, kunnen vogels alvast wennen aan hun nieuwe verblijf en zich voorbereiden op het broedseizoen. Zorg ervoor dat de opening van het huisje gericht is op noordoosten of zuidoosten. Op die manier hebben ze geen last van de zon of regen. Zorg ook dat het huisje een dikte van minimaal 1,5 centimeter heeft, dan blijft ook de kou buiten.

9. Geef je gazon een najaarsbemesting

Na de zomer heeft het gazon een meststof nodig die he gras weer aansterkt en ook alvast voorbereidt op de winter. Dit is bij veel mensen namelijk de laatste bemesting van het jaar. Let er op dat je je gazon bemest met een meststof met extra kalium. Kalium, een van de basis meststoffen die een plant nodig heeft, maakt je gazon resistent tegen invloeden van bovenaf en beschermt het tegen ziektes en schimmels. Door het zout dat van nature in kalium zit, kan je grasmat beter tegen kou.

10. Breng kleur aan in de tuin

In de herfst verandert alles in je tuin al van kleur, maar wil je nog meer kleur toevoegen, dit is het seizoen. Er zijn weer pompoenen verkrijgbaar en met fijne najaarsbloeiers als aster, ridderspoor, struikheide, winterheide en chrysanten fleur jij je tuin lekker op.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!