Tips & Advies
6 MIN 02 nov
Laatste update: 24 mei 2024

Het gazon sproeien: wanneer en hoe vaak?

Misschien denk je wel: in de lage landen valt toch al genoeg neerslag? Waarom moet ik mijn gazon dan nog beregenen? Ja, ons klimaat zorgt ervoor dat gazons van nature al veel vocht krijgen. In het voorjaar en de zomer zijn er echter vaak lange, droge periodes. Hierdoor wordt het gras minder fris groen of zelfs geel. Het gras heeft dan extra vocht nodig. Wanneer, hoeveel en hoe vaak moet je sproeien? Dat lees je hier.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Waarom beregenen we het gazon?

Een gazon heeft voldoende water nodig voor een goed wortelstelsel. De wortels houden het gazon sterk en beschermen het tegen ziektes. Krijgt het gazon niet voldoende water, dan zal het zijn veerkracht verliezen, doffer worden van kleur en zelfs geel kleuren. In een later stadium zal het gras boven de grond verschrompelen en de wortels onder de grond zelfs afsterven. Hierdoor ontstaat er ruimte voor onkruid om te wortelen en te groeien. Zijn de omstandigheden gunstig, dan zullen ze in rap tempo groeien en je gazon verpesten. Dus zie je verschijnselen van verdroging? Dan is het tijd om in actie te komen. Of nog beter: voorkom het!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom beregenen we het gazon?
 • Wanneer moet je het gazon sproeien?
 • Hoelang moet het gazon bewaterd worden?
 • Hoeveel water heeft het gazon nodig?
 • Hoe moet je het gazon sproeien?
 • Sproeien met de hand
 • Automatisch sproeien
 • Sproeien na het bemesten van het gazon
 • Sproeien na het zaaien van graszaad
 • Nieuw gazon beregenen
 • Bestaande grasmat beregenen: een sproeistrategie
 • Sproeien bij droogte
 • Meer over tuinonderhoud?

Wanneer moet je het gazon sproeien?

Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.

Louis Hooft:
“Hoe lang je het gazon moet sproeien, hangt af van het grondtype in je tuin.”

Hoelang moet het gazon bewaterd worden?

Hoe lang je het gazon moet sproeien hangt af van het grondtype in je tuin. Ligt je gazon op een kleigrond, dan zal de grondlaag niet snel uitdrogen. De kleigrond houdt het water langer vast en graswortels kunnen het water daaruit opnemen. Ligt je gazon op een zandgrond, dan zakt het water sneller weg.

Hoe lang moet je sproeien op een gazon op kleigrond?

Omdat kleigrond goed is in het vasthouden van water, hoef je minder vaak en minder lang water te geven. Ligt de temperatuur rond de 20ºC , geef je gazon dan ongeveer 30 minuten water. Boven de 25ºC geef je 80 minuten water. Is het extreem warm? Sproei dan 2 uur. Je voorkomt hierdoor dat kleigrond door uitdroging hard wordt.

Hoe lang moet je sproeien op een gazon op zandgrond?

Op zandgrond is het belangrijk dat je bij een temperatuur van 20ºC een uur water geeft. Doe dit meerdere keren per week. Loopt de temperatuur op? Per 5 graden kun je de sproeitijd verdubbelen. Bij een hittegolf moet je dus rekenen op 3 uur sproeien. Dit doe je het best om de dag.

Hoeveel water heeft het gazon nodig?

Gras heeft in het voorjaar, zomer en najaar elke week 2,5 tot 4 cm water nodig om mooi gezond en groen te blijven. Maar hoe weet je nu hoeveel water het gazon krijgt? Dit meet je gemakkelijk met een regenmeter of met een oud tonijn blikje (dit is ongeveer 2,5 cm diep). Als je elke week 2,5 tot 4 cm water opvangt zit je goed. Wordt er geen regen verwacht, sproei dan bij zodat je zeker aan de wekelijkse minimale 2.5 cm komt. Met hoge temperaturen heeft gras wel tussen de 3 en 4 cm water per week nodig. Dit is veel en lastig om te doen als je geen alternatieve waterbron hebt.

Hoe moet je het gazon sproeien?

Je kunt het gazon op twee manieren sproeien: met de hand of automatisch. We lichten de meest gebruikte gereedschappen toe.

Sproeien met de hand

Handmatig sproeien kan met de tuinslang of met sproeiers.

Watergeven van de tuinslang

Sproei je met de tuinslang, dan kun je zelf in de gaten houden hoe lang je water geeft. Een nadeel is wel dat je er heel de tijd bij moet blijven staan.

Gazon water geven met de tuinslang

Bewateren met sproeiers

Een sproeier geeft je gazon water zonder plasvorming, waardoor het water gelijkmatig wordt verdeeld. Sproeiers zijn vooral geschikt vierkante en rechthoekige oppervlakken en hebben een behoorlijk bereik. Zo heeft de impact sproeier met priem een maximaal bereik van wel 25 meter.

Gazon bewateren met sproeiers

Automatisch sproeien

Je kunt er ook voor kiezen om je gazon automatisch van water te voorzien. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Automatisch sproeien kan met een sproei-installatie.

Sproeien met een sproei-installatie

Met een sproei-installatie voorzie je je gazon op vaste momenten van water. Het aanleggen van zo’n systeem is het gemakkelijkst wanneer een tuin nog moet worden aangelegd, maar het is ook mogelijk dit toe te passen aan een bestaande tuin. Een sproei-installatie kan worden aangesloten op leidingwater, oppervlaktewater of grondwater. Het is verstandig om voor het gazon zogenaamde pop-ups te gebruiken. Deze komen onder druk van het water omhoog en gaan na het sproeien weer terug de grond in. Hierdoor zijn ze uit het zicht en niet hinderlijk tijdens het maaien van je gazon. Kijk wel uit bij werkzaamheden als verticuteren en beluchten. Zet voor je dit doet de sproeiers aan en markeer ze met allemaal met een vlaggetje. Wil je een sproei-installatie in jouw gazon, neem dan contact op met een expert.

Het gazon sproeien met een sproei-installatie

Bewateren met een druppelslang

Met een druppelslang voorzie je – op een zuinige manier – gras en planten langdurig van water. In vergelijking met andere sproeisystemen bespaar je tot wel 70% water. Je kunt een druppelslang vaak zowel boven als onder de grond gebruiken. Je houdt hem op zijn plek door hem vast te zetten met pennen. De druk regel je met een drukregelaar.

Gazon bewateren met een druppelslang

Sproeien na het bemesten van het gazon

Een gazon heeft niet alleen vocht nodig, maar ook voeding. Dit komt in de vorm van meststoffen. De meststoffen kunnen alleen worden opgenomen door het gazon wanneer ze opgelost zijn. Het is daarom belangrijk dat je na het bemesten je gazon beregent. Zo activeer je de meststof. Bemest nooit wanneer het gras nat is, zo blijft de korrel aan het blad hangen en zou het gras kunnen verbranden.

Louis Hooft:
Met een goede strategie train je de wortels van het gazon om zich dieper in de grond te ontwikkelen.

Sproeien na het zaaien van graszaad

Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.

Nieuw gazon beregenen

Nieuw aangelegde graszoden hebben de eerste 2 weken dagelijks water nodig. Het is belangrijk dat de wortels van de zoden zich wortelen in de vaste grond. Is het extreem droog? Houd er dan rekening mee dat je dagelijks in de ochtend, middag en avond beregent.

Bestaande grasmat beregenen: een sproeistrategie

Het is belangrijk om een sproeistrategie te hebben. Met een goede strategie kun je de wortels van het gazon trainen om zich dieper in de grond te ontwikkelen. Hierdoor kan het gazon langer vocht opnemen in droge periodes. Door elke dag een beetje te sproeien, worden de wortels lui en vindt er een oppervlakkige ontwikkeling plaats. Je beregent het best 1 à 2 keer per week met ongeveer 2,5 cm wanneer er geen regen is voorspeld. Door 2 keer flink te beregenen, trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!

Sproeien bij droogte

Op heel warme en droge dagen (boven de 30ºC) kun je aan het einde van de middag, wanneer de zon weg is, licht sproeien om het gazon wat af te koelen. Zorg wel dat het de tijd heeft om te drogen voor de nacht!

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (2)

Hans
okt 07, 2023

Er wordt aangegeven …

Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.

Wat wordt verstaan onder licht sproeien??
5 minuten ? 10 minuten ? half uur? uur?
Zou duidelijker als er een algemene/gemiddelde tijdsduur aangegeven zou worden

Reactie
Michelle van MOOWYbeantwoord Hans
jun 06, 2024

Hi Hans,

Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang je moet sproeien na het zaaien van graszaad. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals:

Weersomstandigheden: Bij warm en droog weer verdampt water sneller, dus dan moet je vaker sproeien. Bij koel en vochtig weer kan je minder vaak sproeien.
Type graszaad: Sommige grassoorten hebben meer water nodig dan andere.
Bodemtype: Zandgrond verliest water sneller dan kleigrond, dus op zandgrond moet je vaker sproeien.
Een richtlijn is om vier keer per dag 5 tot 10 minuten te sproeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Je kunt controleren of de grond vochtig genoeg is door met je vinger in de grond te steken. Als de grond tot aan je vingertop vochtig is, is dat voldoende.

Tips:

Sproei bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond, wanneer de verdamping minder is.
Gebruik een fijne sproei om te voorkomen dat het graszaad wegspoelt.
Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is.
Naarmate het gras groeit, kan je minder vaak sproeien.
Let op:

Sproei niet te hard, anders kan het graszaad wegspoelen.
Zorg ervoor dat de grond niet te lang nat is, want dan kunnen er schimmels groeien.
Met een beetje aandacht en zorg, zal je graszaad snel ontkiemen en groeien tot een mooi gazon!

+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin