Tips & Advies
handen met graszaad
7 MIN 23 apr
Laatste update: 21 feb 2024

Zo Doe Je Dat: Gras Zaaien

Wat is essentieel bij gras zaaien? Hoe en wanneer zaai je gras? Welk graszaad past bij jouw gazon? Alle antwoorden vind je hier!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Het lijkt zo simpel: een handje graszaad strooien, een vleugje geduld, en daar is je gazon! Maar wat komt er werkelijk kijken bij het zaaien van gras? Wij delen hier alles over gras zaaien. Van de essentiële stappen tot het perfecte moment, met deze tips krijg jij het gazon van je dromen!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom gras zaaien?
 • Welk graszaad past bij mij?
 • Wanneer gras zaaien?
 • Gras inzaaien VS gras bijzaaien
 • Wat heb je nodig om gras te zaaien?
 • Gras zaaien in 7 simpele stappen
 • 3 Gouden tips na het zaaien

Waarom gras zaaien?

Gras zaaien doe je niet alleen als je een nieuw gazon wilt aanleggen, maar ook als het gazon is uitgedund of als er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Die kale plekken ontstaan bijvoorbeeld door onkruid of stenen in de tuin, maar ook door ongedierte als emelten en engerlingen.

Welk graszaad past bij mij?

Wat je zaait, zul je oogsten, en dit geldt ook letterlijk voor je gazon. Vaak wordt de kwaliteit van graszaad beoordeeld op kiemsnelheid, maar dit is geen betrouwbare maatstaf. Snelkiemende grassoorten hebben namelijk een korte levenscyclus van 6 maanden tot een jaar, met als gevolg een gazon vol kale plekken op de lange termijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Door te kiezen voor hoogwaardig graszaad investeer je weliswaar iets meer, maar dit betaalt zich terug in een gezonder en veerkrachtiger gazon.

Als je op zoek bent naar graszaad, zijn er in principe drie verschillende mengsels beschikbaar: Sport- & Speelgazon, Schaduwgazon en Siergazon. Hier gaan we dieper in op deze drie varianten.

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hieronder of op het Youtube kanaal van MOOWY.

Sport & Speelgazon

Als je gazon een actief speelterrein is, kies dan voor Sport & Speelgazon graszaad. Het mengsel bestaat uit een mix van sterke en fijnere grassoorten, waardoor het bestand is tegen intensief gebruik, zoals spelende kinderen of huisdieren. Het groeit snel en vestigt zich gemakkelijk, terwijl het ook nog eens onderhoudsvriendelijk is.

Schaduwgazon

Als de bomen in je tuin zorgen voor schaduw of als er weinig zonlicht in je tuin valt, is Schaduwgazon graszaad de juiste keuze. Dit mengsel bevat grassoorten die gedijen bij minder licht. Het gras heeft een fijnbladige structuur en groeit langzaam. Hoewel deze grassoort wat meer aandacht nodig heeft, kun je het wel korter maaien.

Siergazon

Voor een perfect onderhouden gazon dat er prachtig uitziet maar niet intensief wordt gebruikt, hebben wij het Siergazon graszaad. Dit mengsel bevat voornamelijk fijnbladige grassoorten, wat zorgt voor een gazon met een hoge sierwaarde dat goed tegen kort maaien kan.

Wanneer gras zaaien?

Gras zaaien is vrijwel het hele jaar mogelijk, maar de ideale periode loopt van februari tot en met oktober, zolang de bodemtemperatuur minstens 10 °C bedraagt. In het najaar profiteer je van de nog warme bodem van de zomer. Ook het voorjaar is een geschikte zaaitijd, maar houd er rekening mee dat bij voorjaarszaai de energie vooral naar bladontwikkeling gaat in plaats van naar wortelgroei.

Om het wortelstelsel te stimuleren, is het aan te raden extra fosfor toe te voegen. Een goede startmeststof, zoals Lawn Starter met extra fosfor, is essentieel voor de initiële groeifase. Sterkere wortels maken de plant gezonder en beter bestand tegen de zomerse droogte.

Seizoenen gras zaaien

Tip: De luchttemperatuur is niet gelijk aan bodemtemperatuur, in het voorjaar blijft de bodem langer koud terwijl deze juist warmer blijft in het najaar!

Geschikte omstandigheden

Nu we weten wanneer het optimale moment is om te zaaien, zijn er nog enkele belangrijke overwegingen.

Bodemtemperatuur

Het kiemingsproces van graszaad begint pas bij een bodemtemperatuur van 10 °C. Zorg ervoor dat de dagtemperatuur hoger is dan 10 °C en meet de bodemtemperatuur met een thermometer op ongeveer 3 cm diepte.

Vochtgehalte in de bodem

Voor de beste opname van graszaad moet de bodem voldoende vochtig zijn. Indien de bodem droog is, geef dan de avond voor het zaaien een uitgebreide sproei beurt.

Contact tussen graszaad en bodem

Naast vocht moet het graszaad ook goed contact maken met de bodem. Hark het zaad daarom lichtjes in bij het zaaien en gebruik vervolgens een tuinwals om het aan te drukken. Deze stap is cruciaal, aangezien gebrek aan bodemcontact leidt tot geen kieming!

Losmaken van compacte grond

Aangezien gras niet groeit op harde, compacte grond, is het noodzakelijk deze eerst los te harken of te beluchten. Het losmaken van compacte grond is essentieel voor een gezonde kieming en groei.

Tip: zaad kiemt in zonlicht. Bedek de grond na het zaaien dus niet met extra tuinaarde of compost.

siergazon inzaaien

Gras inzaaien VS gras bijzaaien

Gras inzaaien

Bij inzaaien start je op kale grond, wat enige voorbereiding vergt. Begin met het identificeren van jouw tuin’s grondsoort voor aangepaste bewerking en de juiste meststoffen. Onkruid verwijderen is essentieel; bij bestaand gras gebruik je een zodensnijder. Ploeg en egaliseer de grond na voorbereiding voordat je begint.

Lees hier meer over gras inzaaien.

Gras bijzaaien

Bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd, doe je op een bestaand gazon. Vul kale plekken na het eerste zaaien aan door bij te zaaien. Onkruid, plagen, en weersomstandigheden kunnen het gazon uitdunnen. Bijzaaien vereist dezelfde stappen als inzaaien, maar zonder de voorbereiding van kale grond.

Lees hier meer over gras bijzaaien.

Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd! Je hebt nodig:

 • Graszaad
 • Strooier
 • Hark
 • Sproeier
Gras zaaien met de hand

Gras zaaien in 7 simpele stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Volg dit stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap #1: Bepaal de juiste hoeveelheid graszaad

De hoeveelheid graszaad die je nodig hebt, hangt af van het aanleggen van een nieuw gazon of het bijzaaien van een bestaand gazon. Voor een nieuw gazon raden we 34 gram per vierkante meter aan.

Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter. Twijfel je over de grootte van je gazon? Meet het zelf gemakkelijk op; een grote stap is ongeveer 1 meter.

Stap #2: Werk in kleine stapjes

Als je een groot of asymmetrisch gazon hebt, verdeel dan de grotere gebieden in kleinere delen en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt voor elk deel.

Stap #3: Kies het juiste moment

Zaai een bestaand gazon direct na het maaien in. Zorg daarnaast dat het gazon droog is.

Stap #4: Gelijkmatig verdelen

Verspreid het graszaad gelijkmatig over de grond. Een strooiwagen is handig, maar handmatig kan ook. Nog een leuke optie is onze strooier. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.

Stap #5: Hark het graszaad lichtjes in

Door het graszaad lichtjes in te harken, zorg je voor optimaal contact met de bodem.

Stap #6: Rol aan met de gazonwals

Hierdoor creëer je goed bodemcontact. Het graszaad wordt als het ware in de grond gedrukt, waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.

Stap #7: Sproeien maar!

Beregen de grond en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag licht te sproeien dan 1 keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat het graszaad wegspoelt.

Gazon met gereedschap

3 Gouden tips na het zaaien

Je hebt alle stappen uitgevoerd. Mooi! Hier zijn 3 waardevolle tips voor het vervolg.

Tip #1: Zorg voor extra graszaad

Koop 10% meer graszaad dan oorspronkelijk nodig is. Na het kiemen kunnen er kale plekken ontstaan, en met extra graszaad kun je deze plekken eenvoudig bijzaaien met hetzelfde type graszaad.

Tip #2: Beperk betreding

Na het kiemen van het graszaad is jouw gazon nog niet direct stevig. Wees daarom het eerste seizoen na het inzaaien voorzichtig met het betreden van het gazon, of nog beter: vermijd dit zoveel mogelijk.

Tip #3: Regelmatig onderhoud

Nu je gras hebt gezaaid, is het cruciaal om je gazon goed te onderhouden. Wacht 21 dagen na het ontkiemen voordat je begint met maaien. Snijd vervolgens niet meer dan 1/3 van de graslengte af. Als je het gras korter wilt maaien, wacht dan enkele dagen en maai opnieuw 1/3 af.

Vergeet niet je grasmat te voeden met de juiste hoeveelheid meststoffen en kalk. Door 1 à 2 keer per jaar te verticuteren en bij te zaaien, behoud je een gezonde grasmat en voorkom je ongewenste groei van onkruid en mos.

Daarnaast is het van belang dat je grasmat voldoende water krijgt. Help de natuur een handje door in droge periodes regelmatig te sproeien, bijvoorbeeld met een tuinslang of middels een sproeisysteem.

Je hebt nu de basis gelegd voor een prachtig gazon. We wensen je veel plezier en voldoening in het zien opgroeien van je prachtige grasmat!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (4)

Groene oase creëren? Alles over graszaad zaaien met Moowy.nl
okt 10, 2023

[…] Weet je wat ik het mooiste vind aan een tuin? Het weelderige groene gazon dat het hart van elke tuin vormt! Maar weet je wat het geheim is achter zo’n prachtig gazon? Het is het proces van graszaad zaaien! […]

Reactie
De kunst van graszaad zaaien: tips voor een weelderig gazon in de schaduw
sep 15, 2023

[…] want er is zeker een oplossing voor dit probleem. In dit artikel geven we je tips en trucs over hoe graszaad zaaien en het kiezen van het juiste schaduw […]

Reactie
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin