Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Emelten bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!
Eerst ziet je gazon er mooi gezond en groen uit, maar opeens verschijnen er gele plekken en pikken er meer vogels in het gras. Dit kan betekenen dat je emelten of engerlingen in je gazon hebt. Hoe je de emelten herkent én kan bestrijden lees je hier.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Wat zijn emelten?
Een emelt is een larve van de langpootmug. De langpootmug zelf is een onschuldig insect, maar de larven kunnen een hoop schade aanrichten. De meest voorkomende soorten in België en Nederland komen uit de Tipula-familie. We onderscheiden twee soorten: de Tipula oleracea en de Tipula paludosa.
- Wat zijn emelten?
- Hoe herken je emelten?
- Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?
- Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon
- Kun je emelten in het gazon voorkomen?
- Wanneer bestrijd je emelten het best?
- Biologische bestrijding van emelten met aaltjes
- Emelten chemisch bestrijden
- Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden
- Verwar emelten niet met engerlingen!
- Meer over tuinonderhoud?
Langpootmug Tipula Oleracea
De langpootmug Tipula oleracea, ook wel koollangpootmug genoemd, vliegt van april tot juni en van augustus tot oktober.
Langpootmug Tipula Paludosa
Langpootmug Tipula paludosa, ook wel de moeraslangpootmug genoemd, vliegt slechts een keer per jaar, in augustus en september.
De muggen leggen in deze periode tot wel 400 eitjes. Dit doen ze op afzonderlijke plekken in het gras. Je begrijpt dat als deze allemaal uitkomen, je een ware plaag te pakken hebt. De eerste generatie larven veroorzaakt de meeste schade in de zomer. De generatie die in het najaar uitkomt, overwintert en is niet gevoelig voor vorst. Ze overleven zelfs een temperatuur van -10°C. De larve is het actiefst in een vochtige grond. In de winter verschuilt hij zich in een holletje in de grond, maar in het voorjaar komen ze weer omhoog om zich te voeden. In de zomer ontpopt de larve zich tot een langpootmug.
Hoe herken je emelten?
Emelten hebben een grijsbruine kleur. Je zou kunnen zeggen dat de emelt een kruising is tussen een worm en een rups. Ze hebben geen poten en geen duidelijk hoofd. Het is dus lastig te zien wat de voor- of achterkant is. Emelten worden ongeveer 4 tot 5 cm lang.
Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?
Emelten kunnen serieuze schade aanrichten aan je gazon. Daarom moet je de emelten bestrijden. De larven leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. Is het gras op, dan verplaatsen ze zich naar een nieuw stukje waar ze verder kunnen eten. Emelten zijn echter maar deels verantwoordelijk voor de kale plekken in je gazon. Emelten zijn een lekker hapje voor vogels (vooral voor kraaien, roodborstjes en spreeuwen) en voor mollen. Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, zullen ze het gazon net zolang omploegen totdat ze de insecten hebben gevonden.
Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon
Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Ook kun je enkele graszoden optillen en kijken of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen.
Kun je emelten in het gazon voorkomen?
Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september. Dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon. Zorg ook voor een sterke grasmat. Ideale leefomstandigheden voor emelten zijn een natte herfst, een zachte winter én een zwakke grasmat. Emelten voorkomen is altijd beter dan emelten bestrijden.
Wanneer bestrijd je emelten het best?
Emelten zijn het best te bestrijden als de bodemtemperatuur wat is opgewarmd. Deze dient minimaal 8°C te zijn. De beste periode is van maart tot en met oktober. Let wel op dat de emelten niet te groot zijn. Zijn ze al rond de 4 cm, dan zullen de larven binnen korte tijd verpoppen en zijn ze niet meer te bestrijden. Zijn ze 2 tot 3 cm, dan is dit nog wel mogelijk. Je kunt op twee manieren de emelten bestrijden: op een natuurlijke manier of met chemische middelen.
Biologische bestrijding van emelten met aaltjes
Op zoek naar een bestrijdingsmiddel waarmee je natuur en milieu niet belast? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Het zijn microscopisch kleine beestjes die, zodra ze hun prooi vinden, deze binnendringen en gebruiken als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Kortom: je laat de natuur de natuur de emelten bestrijden. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra te bestellen.
Emelten chemisch bestrijden
Om de emelten te bestrijden dood kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Zo kun je strooikorrels over het gras verspreiden en besproeien, waardoor de substantie de grond intrekt. Bereikt het de larve, dan wordt deze verlamd en uiteindelijk gedood. Wees je er wel van bewust dat chemische middelen schadelijk zijn voor mensen en voor dieren. Ook zijn niet alle chemische middelen vrij verkrijgbaar. Het is daarom verstandig een professional in te huren om de emelten te bestrijden.
Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden
Ben je verlost van de emeltenplaag? Dan kun je overgaan tot herstel van je gazon. Zaai de kale plekken die de larven hebben veroorzaakt opnieuw in met graszaad. Wacht hier wel mee totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees dan het artikel graszaad, alles wat je moet weten.
- Herstelt snel kale plekken
- Kiemt binnen 7 tot 14 dagen
- Snelle groei zodat kalen plekken niet meer zichtbaar zijn
Verwar emelten niet met engerlingen!
Emelten worden vaak in één adem genoemd met engerlingen. Er is echter een verschil. Wil je weten hoe je de engerling herkent en bestrijdt, lees dan het artikel Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk BestrijdenRitnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.Lees meer
-
10 Tips Om Ongedierte Te Herkennen En BestrijdenOntdek praktische en eenvoudige tips om ongedierte in je tuin te snel af te zijn zodat je de controle terug kan nemen en baas blijft in eigen tuin!Lees meer
-
Trips op je Planten Herkennen en BestrijdenLeer de kunst van het herkennen en bestrijden van trips op je kamerplanten met onze gedetailleerde stappen voor een blijvende bescherming.Lees meer
-
Dopluis Herkennen & BestrijdenDopluis zijn kleine, stiekeme indringers die je planten kunnen overnemen zonder dat je het merkt. Ze vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van je geliefde groen. Als je dopluis wilt bestrijden, is het belangrijk om het kleine beestje als zodanig te herkennen. In dit artikel gaan we dieper in op dopluizen en ontdek je natuurlijke manieren om dopluis effectief te bestrijden. Lees snel verder!Lees meer
-
Vuurwantsen in de tuin – wat nu?Vuurwantsen zijn bijna overal te vinden. In de tuin, in het park, in de grasberm en soms op eenzame bomen. Ze zijn klein, opvallend rood en hebben een interessant zwart (maskerachtig) patroon op hun schild. We vallen met de deur in huis: ze zijn absoluut onschadelijk.Lees meer
-
Rouwvliegjes op je planten voorkomen en bestrijdenRouwvliegjes zijn over het algemeen onschadelijk, maar ze kunnen wel de wortels van je planten beschadigen en rond je hoofd vliegen. Ontdek hoe je een plaag effectief kan aanpakken!Lees meer
-
Schildluis herkennen en bestrijdenSchildluizen zijn kleine ellendelingen die regelmatig voorkomen in je tuin en in tuinplanten. Hoe klein ze ook zijn, de diertjes kunnen enorme schade aanrichten. Daarom is het belangrijk om schildluis te herkennen en te bestrijden voordat dit kleine gespuis jouw geliefde planten ruïneert.Lees meer
-
Wolluizen op planten: bestrijding en preventieZitten er ineens kleine witte luizen op je huis- of tuinplanten? Dan zijn ze waarschijnlijk besmet met wolluizen. Dit vervelende ongedierte voedt zich met plantensappen en creëert de ideale omstandigheden voor het ontstaan van schimmelinfecties.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (6)
Hoe kan ik emelten chemisch bestrijden en waarmee. Liefst doormiddel van spuiten. Ik wacht jullie reactie af .gr Jan
Hi Jan, wij verkopen helaas geen chemische bestrijding en kunnen je daarom niet adviseren welke hiervoor het beste is! Fijne dag.
Hallo.ik heb een vraag over ons gazon.hoe komt het dat ik allemaal bulten in het gazon heb?je ken er amper over lopen zo ongelijk is het! Ongeveer 4 jaar geleden hebben we nieuwe grasmatten gelegt en daar na begon het!!!
Hi Door,
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor de bulten in je gazon, die na 4 jaar na het leggen van nieuwe grasmatten zijn ontstaan:
1. Oneffen grond:
* Dit is de meest waarschijnlijke oorzaak, vooral als de bulten al kort na het leggen van de grasmatten verschenen.
* Ondanks egaliseren voor het leggen, kunnen er door de tijd kleine verzakkingen of ophopingen in de grond ontstaan.
* Dit kan komen door regen, matige grondkwaliteit of wortels van bomen of struiken.
2. Wortelgroei:
* Wortels van bomen, struiken of onkruid in de buurt van het gazon kunnen bulten veroorzaken.
* Vooral bomen met woekerwortels, zoals populieren of berken, zijn berucht.
3. Mollen:
* Mollen graven gangen en hopen aarde op, wat bulten in het gazon veroorzaakt.
* Meestal zijn er ook andere sporen van mollenactiviteit te zien, zoals kleine hoopjes aarde.
4. Vilt:
* Een dichte viltlaag in het gazon kan vocht vasthouden, wat leidt tot rotting van gras en onregelmatige groei.
* Vilt kan ook een voedingsbodem vormen voor mos en andere ongewenste begroeiing.
Oplossingen:
* Oneffen grond:
* De bulten egaliseren door het gazon te beluchten en te harken.
* Gebruik een wals om de grond te verdichten en oneffenheden te verwijderen.
* In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het gazon opnieuw te frezen en te egaliseren.
* Wortelgroei:
* De wortels van bomen en struiken die de bulten veroorzaken snoeien of verwijderen.
* Er zijn speciale wortelschermen verkrijgbaar om te voorkomen dat wortels het gazon binnendringen.
* Mollen:
* Mollen bestrijden met vallen of door een professionele bestrijder in te schakelen.
* Zorg voor een egale grasmat, zodat mollen minder aantrekkelijke plekken hebben om te graven.
* Vilt:
* Het gazon regelmatig ontviltten met een verticuteermachine.
* Vilt verwijderen stimuleert nieuwe, gezonde gras groei.
Preventie:
* Regelmatig maaien: Maai het gazon regelmatig op de juiste hoogte om een gezonde grasmat te bevorderen.
* Bemesten: Bemest het gazon tweemaal per jaar met een geschikte meststof om de grasmat te voeden.
* Water geven: Geef het gazon water tijdens droge perioden, vooral in de vroege ochtend.
* Beluchten: Belucht het gazon jaarlijks om de bodemstructuur te verbeteren en vochtdoorlatendheid te bevorderen.
Ik hoop dat deze informatie je helpt om de oorzaak van de bulten in je gazon te achterhalen en een oplossing te vinden.
Veel succes met het herstellen van je gazon!
Heb je wat opmerkingen?