Tips & Advies
rouwvliegje close-up
11 MIN 15 okt
Laatste update: 15 okt 2023

Rouwvliegjes op je planten voorkomen en bestrijden

Rouwvliegjes zijn over het algemeen onschadelijk, maar ze kunnen wel de wortels van je planten beschadigen en rond je hoofd vliegen. Ontdek hoe je een plaag effectief kan aanpakken!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

In het wild vormen rouwvliegjes niet echt een probleem. Maar als je ooit al eens met een plaag van deze kleine zwarte insecten in huis bent geconfronteerd, weet je ongetwijfeld welke elllende ze met zich meebrengen. Ze voeden zich met plantenwortels als ze geen andere voedselbronnen kunnen vinden en kunnen heel wat ergernis en frustratie veroorzaken als je het probleem probeert op te lossen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn rouwvliegjes?
 • Wat te doen tegen rouwvliegjes?
 • Oorzaken van besmetting met rouwvliegjes
 • Rouwvliegjes bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes
 • Chemische oplossingen tegen rouwvliegjes
 • Preventieve maatregelen tegen rouwvliegjes
 • Rouwvliegjes in de tuin
 • Veelgestelde vragen

Als je wil weten hoe je rouwvliegjes kan herkennen en hoe je actie kan ondernemen tegen deze kleine beestjes, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdek je alles over het opsporen tot het bestrijden van rouwvliegjes en het voorkomen van herbesmetting als je er eenmaal van verlost bent. Je komt ook aan de weet welke natuurlijke huismiddeltjes, praktische vallen en chemische oplossingen je tot je beschikking hebt.

Klaar? Laten we beginnen.

Wat zijn rouwvliegjes?

Het rouwvliegje heeft een lengte variërend van 1 tot 7 mm, en leeft niet langer dan ongeveer een week. Deze insecten gedijen het best in vochtige omgevingen waar de temperatuur minstens 20℃ bedraagt. Je vindt ze vaak in bossen, natte weilanden en heidevelden, waar ze hun rol vervullen door zich te voeden met bladafval, houtschors en ander organisch materiaal. Opmerkelijk is dat ze alleen vocht uit hun voedsel opnemen.

rouwvliegje op beschadigd blad
Een rouwvliegje op een aangetast blad

Wat betreft voortplanting zijn rouwvliegjes behoorlijk productief, zo kan één vrouwtje tot wel 200 larven voortbrengen. Het rouwvliegje, hoewel minuscuul klein, speelt een belangrijke rol in het afbreken van organisch materiaal en het in stand houden van de ecologische balans in vochtige habitats.

Binnenshuis worden ze al snel vervelende onruststokers. Hun eieren leggen ze het liefst in bloempotten gevuld met verse aarde, en zodra ze uitkomen begint hun populatie vliegensvlug te groeien. Ze houden van een vochtige en warme omgeving, dus ze worden ook aangetrokken door je adem. Je zal dan ook merken dat rouwvliegjes herhaaldelijk in je gezicht vliegen.

Dat is natuurlijk irritant maar het betekent niet dat ze daarom veel schade kunnen aanrichten. Ze knagen aan de wortels van je planten, waardoor de kleine vliegjes meestal alleen een negatieve impact hebben bij jonge planten die nog niet zo sterk zijn.

Wat te doen tegen rouwvliegjes?

Ik raad je aan om actie te ondernemen zodra je schimmelvliegen in huis ziet, want elk vrouwtje legt zoals gezegd zo’n tweehonderd eieren – en dat zorgt binnen de kortste keren voor een plaag.

Heb je een plaag van rouwvliegen?

Als rouwvliegjes hun aanwezigheid niet verraden door in of rond je gezicht te vliegen, kan je het probleem herkennen door de bovengrond van je kamerplant of -planten op vliegjes te controleren. 

De rouwvliegjes leven op het grondoppervlak of in de buurt daarvan. Je kan ze zelfs op de vensterbank naast de pot aantreffen als de populatie de grond overwoekert. 

De larven zijn dun en wit en kunnen tot wel 5 mm lang worden. Ze leven in en op de grond en voeden zich met de wortels van je planten en ander organisch materiaal zoals dode bladeren. 

larven rouwvliegje
De larven van het rouwvliegje zijn wit en vanop een afstand nauwelijks te zien.

In eerste instantie zal je de plaag waarschijnlijk niet opmerken, maar zodra er gele vlekken op de bladeren van je plant verschijnen, hebben ze mogelijk de wortels al aangetast. 

Oorzaken van besmetting met rouwvliegjes

Rouwvliegjes geven zoals gezegd de voorkeur aan vochtige en voedselrijke grond, waarin ze hun eieren leggen in de wetenschap dat hun larven een goede voedselbron zullen hebben. 

Daarom:

De ideale plek voor een plaag met deze vliegjes is een pot met goede potgrond. Het is niet per se een slecht teken; het betekent dat de aarde vol zit met voeding van goede kwaliteit, wat natuurlijk het best is voor je kamerplanten. En of je potgrond nu de goedkoopste is in het tuincentrum of uit het premiumsegment afkomstig is, de kans bestaat altijd dat er larven in de verpakking te vinden zijn. 

De besmetting wordt in de hand gewerkt door:

 • Overbemesting
 • Te hoge temperaturen
 • Te veel water of overmatig bodemvocht

Het probleem wordt nog verergerd als je potten geen drainage hebben, waardoor de grond langer nat blijft. 

Gelukkig kan je een rouwvliegjesplaag effectief bestrijden, je hoeft alleen maar te weten hoe. 

Rouwvliegjes bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes

Er bestaat een verrassende hoeveelheid effectieve huismiddeltjes om je huis te vrijwaren van rouwvliegjes, waaronder: 

Afwasmiddel sproeien

Afwasmiddel is een verrassend veelzijdig hulpmiddel in de strijd tegen tegen rouwvliegjes, bladluizen en ander ongedierte. 

Meng water met een paar druppels afwasmiddel en spuit dit rond de aangetaste planten om de larven te doden. Heel eenvoudig en effectief.

Tuindokter Louis adviseert:
“Wees voorzichtig met het gebruik van afwasmiddel bij de bestrijding van rouwvliegjes. Dit is een oplossing voor gevestigde planten en kan zaailingen en jonge planten beschadigen.”

Lucifers in de grond steken

Maak je geen zorgen: als je de kleine vlieges in je plant hebt, hoef je deze niet in brand steken! Dit klinkt misschien vreemd, maar de zwavel in de ongebruikte luciferkop is een doeltreffend middel tegen rouwvliegjes. 

Steek dus meerdere lucifers in de grond, met het kopje naar beneden. Geef vervolgens water zoals gewoonlijk, en na verloop van tijd zal de zwavel uit de lucifer beginnen lekken, waardoor de larven vanzelf worden gedood. 

Vervang de lucifers elke drie weken. En houd er rekening mee dat deze methode ook enkel geschikt is voor gevestigde planten. 

Natriumbicarbonaat

Zuiveringszout lijkt zo onschuldig – makkelijk om heerlijke taarten te maken – maar het is een uitstekend middel om insecten te doden en op te ruimen. 

Verdeel dus met een zeef baking soda over het potgrondoppervlak en bevochtig het vervolgens met een watervernevelaar. 

Al na een paar dagen zal de baking soda de larven binnendringen en er voorgoed komaf mee maken. 

natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat is een veelzijdig populair huismiddeltje dat je ook tegen rouwvliegjes kan inzetten.

Koffiedik

Gooi je gebruikte koffiedik nooit weg; gebruik het in de tuin of in je plantenpotten. Het zit boordevol hoogwaardige voeding, vooral stikstof, dat je planten helpt groeien. 

Leg een laag gedroogd koffiedik over het grondoppervlak, zodat de rouwvliegjes hun eieren niet kunnen leggen. 

Zorg ervoor dat de grond droog is voordat je het aanbrengt, en geef water van onderaf. 

Kaneel tegen rouwvliegjes

Die heerlijke geur van Kerstmis is als napalm in de ochtend voor rouwvliegjes. Strooi er een dun laagje kaneel over en de larven zijn in een mum van tijd geroosterd. 

Dit is een eenvoudige en effectieve aanpak, want het is veilig voor je planten en huisdieren en het kan je kamer zelfs aangenaam laten ruiken!

kaneel
Rouwvliegjes hebben een hekel aan kaneel.

Rouwvliegjes aanpakken met knoflook

Niet iedereen houdt van knoflook, maar als je een rouwvliegje bent, heb je het al helemaal niet getroffen want dan maak je geen schijn van kans.

Knoflook bevat de chemische stof allicine, die de larven van de rouwvliegjes snel doodt. Snijd eenvoudig een paar teentjes knoflook in plakjes en verdeel ze over de grond. 

Dit is een beproefde manier om larven te doden, maar alles hangt af van je relatie met de geur van knoflook, omdat de nageur een paar weken in je kamer zal blijven hangen. 

knoflook
Knoflook is effectief tegen larven van rouwvliegjes – Foto van Gaelle Marcel via Unsplash

Essentiële oliën om rouwvliegjes te bestrijden

De volgende essentiële oliën zijn effectief bij het bestrijden van rouwvliegjes (en laten bovendien je kamer nog eens heerlijk ruiken!):

 • Lavendel olie
 • Tea tree olie
 • Neem oil

Voeg de olie toe aan wat water en bewater je planten ermee. Je hebt 20 druppels nodig voor tea tree- en lavendelolie en slechts 10 voor neem olie.  

Biologische oorlogsvoering: verspreiding van nematoden

Nematoden zijn microscopisch kleine insecten die fungeren als parasieten voor andere wezens in de insectenpopulatie. En hoewel ze misschien een beetje vies lijken, worden ze beschouwd als één van de beste manieren om bladluizen en plantenplagen te behandelen. 

Laat me je ook dadelijk geruststellen: je vervangt niet het ene insect door het andere, in ieder geval niet permanent. Nematoden verplaatsen zich uitsluitend door vochtige grond. Hierdoor zullen ze niet uit je plantenpot ontsnappen. En zodra ze hun voedselbron hebben uitgeput (dwz de rouwvliegjesplaag), sterven ze op natuurlijke wijze.

Lees meer over deze fantastische beestjes in onze deskundige gids over het gebruik van nematoden in de tuin.

De no-nonsense aanpak: de bacteriële aanval

Oké, ik ben me er ten volle van bewust dat dit artikel steeds meer begint op de nieuwste aflevering van de Alien-filmfranchise te lijken. Mijn excuses daarvoor maar ik wil je geen enkele tip onthouden waarmee je dit ongedierte uit de weg kan ruimen.

Een andere methode om populaties rouwvliegjes te doden is dus door het introduceren van Bacillus thuringiensis israelensis (BTI). Dit is een bacterie die de larven zal verlammen, waardoor ze zich niet meer kunnen voeden. 

Natuurlijk klinkt het een beetje gruwelijk, maar wanneer het in de aanbevolen hoeveelheden wordt gebruikt (controleer de verpakking), is BTI alleen giftig voor vliegenlarven, zoals rouwvliegjes, zwarte vliegen en muggen. 

Tuindokter Louis adviseert:
“Herhaal deze behandeling een paar keer om de voortplantingscyclus te doorbreken en herbesmetting voorgoed uit te sluiten.”

Kleefpapier

Plaats geel kleverig vliegpapier in de buurt van aangetaste planten, dan worden de vliegen aangetrokken door de gele kleur. En als ze eenmaal op het plakkerige spul zijn aanbeland, geraken ze er nooit meer weg (end of story!).

plakstrip tegen rouwvliegjes
Wanneer de populatie rouwvliegjes al is geëxplodeerd, zijn plakstrips bijzonder effectief.
MOOWY’s plakstrips tegen rouwvliegjes
MOOWY’s plakstrips tegen rouwvliegjes
Insectenval voor kamerplanten
 • Geschikt voor alle kamerplanten
 • Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen
 • Werkt tot wel 6 maanden

Kommetjes met azijn gebruiken

Zet een kom met appelazijn, water en een paar druppels afwasmiddel naast de plant met de vliegjes in, en de muggen duiken gegarandeerd de kom in (om er nooit meer uit te komen). 

Het afwasmiddel beïnvloedt de viscositeit van het wateroppervlak, waardoor de vliegen aan de vloeistof blijven plakken. 

Chemische oplossingen tegen rouwvliegjes

Er zijn chemische insecticiden verkrijgbaar, die een uitstekende bescherming bieden tegen muggenpopulaties. Maar ik blijf er van overtuigd dat chemicaliën altijd het laatste redmiddel moeten zijn. 

Als je toch voor de chemische aanpak kiest, zorg er dan voor dat je insecticide geschikt is voor gebruik binnenshuis. Lees vooral altijd de instructies op de verpakking. 

Preventieve maatregelen tegen rouwvliegjes

Nu je de plaag doelgericht hebt aangepakt, is het tijd om ervoor te zorgen dat je huis vrij blijft van rouwvliegjes.

De beste verdediging tegen herbesmetting is ervoor te zorgen dat je plantenpotten van een uitstekende drainage kunnen genieten, zodat de grond na het besproeien niet drassig blijft. Vermijd dus te veel water en voeg een laag zand of koffiedik toe aan het grondoppervlak. 

En controleer de grond regelmatig op vroege tekenen van een nieuwe besmetting. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. 

Tuindokter Louis adviseert:
Je kan potgrond behandelen door deze in de oven te plaatsen voordat je hem binnenshuis gebruikt. Bij 200℃ sterven de larven binnen 20 minuten. Wacht daarna tot de grond is afgekoeld voordat je je planten verplant!

Rouwvliegjes in de tuin

Rouwvliegjes veroorzaken zelden problemen in de tuin. Dit komt omdat allerlei soorten insecten een uitstekende voedselbron zijn voor vogels, kikkers en spinnen. Het komt dus zelden tot nooit voor dat je last krijgt van de vliegjes buiten. 

roodborstje
Roodborsten eten graag insecten en hun larven en ze houden ook van fruit en bessen.

Rouwvliegjes zijn eigenlijk nuttig voor je buitengrond, omdat ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal. Hierdoor zit je aarde vol nuttige micro-organismen die de gezondheid van het plantenleven bevorderen. 

Als je toch een plaag opmerkt, gebruik dan één van de hierboven besproken remedies voor kamerplanten. Of leg vogelzaad in de buurt van de besmettingsplaats – en de vogels zullen het probleem voor u aanpakken! 

Veelgestelde vragen

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Om van rouwvliegjes af te komen, is het belangrijk om de vochtigheid te verminderen, goed te ventileren, geen voedselresten te laten liggen en overtollig vocht bij je planten te vermijden. Effectieve insecticiden kunnen ook worden toegepast.

Hoe krijg je rouwvliegjes in huis?

Rouwvliegjes komen vaak naar binnen via open ramen, deuren, planten of aangekochte potgrond. Ze worden aangetrokken door vochtige omgevingen en organisch afval. Zorg voor een goede hygiëne en controleer planten voor aankoop.

Waar hebben rouwvliegjes een hekel aan?

Rouwvliegjes houden niet van droge omgevingen. Ze hebben een hekel aan goed geventileerde ruimtes en plekken met weinig vochtigheid. Ook vermijden ze sterke geuren, zoals kaneel, lavendel en munt.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin