Ongedierte,

Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

Eerst ziet je gazon er mooi gezond en groen uit, maar opeens verschijnen er gele plekken en pikken er meer vogels in het gras. Dit kan betekenen dat je engerlingen of emelten in je gazon hebt. Hoe je deze engerlingen herkent én kan bestrijden lees je hier.

5 MIN 02 nov
Laatste update: 28 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

11 MIN 29 sep Een voortuin ontwerpen met oprit: inspiratie, praktische tips en ideeën 9 MIN 24 sep Wolluizen op planten: bestrijding en preventie 9 MIN 22 sep De perfecte tuin op het oosten ontwerpen: hoe doe je dat
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat zijn engerlingen?

Engerling is de verzamelnaam van de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. In België en Nederland komen de volgende kevers het meest voor:

Inhoudsopgave:
 • Wat zijn engerlingen?
 • Hoe herken je engerlingen?
 • De levenscyclus van de engerling in jouw gazon
 • Welke schade brengen engerlingen toe aan het gazon?
 • Zo weet je of jij engerlingen hebt in jouw gazon
 • Kun je engerlingen in het gazon voorkomen?
 • Biologisch bestrijden van engerlingen met insectdodende aaltjes
 • Wanneer bestrijd je engerlingen het best?
 • Kale plekken in het gazon herstellen na het bestrijden van engerlingen
 • Verwar engerlingen niet met emelten!
 • Meer over tuinonderhoud?

 • Rozenkever
 • Meikever
 • Junikever
 • Sallanderkever
 • Roestbruine bladsprietkever

Zijn deze kevers nou zo schadelijk voor je gazon? Dat niet per se, maar hun larven des te meer. Zij nestelen zich in de bodem en doen zich tegoed aan de wortels van je gras. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze engerlingen larven het best kan bestrijden en waarom het bestrijden van engerlingen van uiterst belang is.

Twee meikevers
Een rozenkever

Hoe herken je engerlingen?

Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups. De grootte hangt af van welke kever de larve afkomstig is. Zo zijn de larven van de rozenkever met 1,5 cm het kleinst en de larven van de meikever met wel 4 tot 5 cm het grootst.

De levenscyclus van de engerling in jouw gazon

Voordat we overgaan op het bestrijden van de engerling, is het goed om te weten waar deze vandaan komt. Een engerling is zoals gezegd de larve van een kever. Kevers komen tevoorschijn in het voorjaar, wanneer het op zoek is naar eten. Kevers eten graag vegetatie en fruit en dat vinden ze misschien wel in jouw tuin. Wanneer de kever klaar is om zich voort te planten, legt ze haar eitjes in het gazon. Na 4 tot 6 weken worden uit deze eitjes larven geboren, de zogenaamde engerlingen.

Engerlingen beginnen direct te eten van de wortels van het gras en doen dit tot aan de winter. In de winterperiode zoeken ze de rust op, en graven ze zich diep in de grond voor een winterslaap. Engerlingen kunnen wel tegen een stootje en overleven de winter met gemak. Wanneer de bodem in het voorjaar opwarmt, worden ze weer actief en verpoppen ze zich tot kever. Het aantal jaren dat de larve onder de grond blijft, hangt echter af van het soort. De junikever heeft een eenjarige cyclus, de rozenkever een tweejarige. De larven van de meikever doen er drie jaar over zich te verpoppen.

Welke schade brengen engerlingen toe aan het gazon?

In grote getale zijn engerlingen een ware plaag voor je gazon. Ze voeden zich met de wortels van het gras, met als gevolg dat het gazon onvoldoende vocht en meststoffen op kan nemen om het gras mooi groen te houden. Echter is dit niet de enige oorzaak van een lelijk gazon. Engerlingen zijn een lekkernij voor vogels (vooral mezen, kraaien en spreeuwen). Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, pikken ze net zolang in het gras totdat ze de insecten hebben gevonden.

Schade aan gazon door engerlingen

Zo weet je of jij engerlingen hebt in jouw gazon

Signalen dat er engerlingen actief zijn in jouw gazon zijn kale plekken in het gazon en een overschot aan vogels. Maar wil je het zeker weten? Test het dan! Giet net voor zonsondergang water rond de gele plekken in het gras. Dek deze plekken vervolgens af met zwart plastic. Als je de volgende ochtend het zeil verwijdert, zullen er engerlingen of emelten op het gazon liggen.

Kun je engerlingen in het gazon voorkomen?

Engerlingen en andere plagen komen vaker voor in een tuin zonder biodiversiteit. Wil je dus voorkomen dat engerlingen in je gazon komen, plaats dan preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin, zoals bijvoorbeeld citroenkruid en knoflook. Engerlingen zijn niet dol op die geur, en zullen zich verplaatsen.

Zorg er ook voor dat je je gazon goed onderhoudt gazon met voldoende meststoffen en water. Door een of twee keer per jaar te verticuteren ga je mos tegen en voorkom je keverlarven. Het voorkomen van engerlingen is altijd beter dan het bestrijden van engerlingen.

Louis Hooft

Tip: Plaats preventief sterk geurende planten in je tuin. Engerlingen houden niet van die geur en zullen zich verplaatsen.

Biologisch bestrijden van engerlingen met insectdodende aaltjes

Je wilt de engerlingen in je gazon bestrijden, maar hoe doe je dat? Er zijn geen chemische producten beschikbaar om engerlingen effectief te bestrijden, maar er is gelukkig wel een natuurlijke oplossing, namelijk aaltjes. Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Het zijn microscopisch kleine beestjes die, zodra ze hun prooi vinden, deze binnendringen en gebruiken als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Kortom: je laat de natuur de engerlingen bestrijden. Let wel goed op dat je de grond goed vochtig houdt, minimaal twee weken en bij grote aantallen engerlingen 4 tot 6 weken. Is de grond te droog, dan overleven de aaltjes het niet. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra verkrijgbaar.

De aaltjes

Wanneer bestrijd je engerlingen het best?

De beste tijd om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In die tijd komen de eitjes van de kevers uit en hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden als ze nog zwak zijn, vaak net nadat de eitjes zijn uitgekomen. Zijn de engerlingen groter dan 2 cm, dan wordt het nog lastig om ze te bestrijden.

Tussen mei en augustus is de bodemtemperatuur ook goed opgewarmd. Deze moet minimaal 10°C zijn om de engerlingen te bestrijden.

Kale plekken in het gazon herstellen na het bestrijden van engerlingen

Zijn de engerlingen uit je gazon verdwenen? Ga dan aan de slag met het herstellen van je gazon. Zaai de kale plekken die de larven hebben veroorzaakt opnieuw in met graszaad. Wacht hier wel mee totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het graszaad kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees dan het artikel Graszaad, alles wat je moet weten.

Quick Repair
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Quick Repair
Herstel graszaad
 • Herstelt snel kale plekken
 • Kiemt binnen 7 tot 14 dagen
 • Snelle groei zodat kalen plekken niet meer zichtbaar zijn
Bekijk het product

Verwar engerlingen niet met emelten!

Engerlingen worden vaak in één adem genoemd met emelten. Er is echter een verschil. Wil je weten hoe je emelten herkent en bestrijdt, lees dan het artikel Emelten bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!