Gazonmest,

Alles over gazon bemesten

Een prachtig vol en diepgroen gazon, dat wil iedereen wel, toch? Maar dat gaat niet vanzelf. Om een mooi gazon te krijgen én te behouden heeft het veel onderhoud nodig. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het gazon bemesten. Waarom, wanneer en hoe bemest je je gazon? Dat lees je hier.

9 MIN 26 sep
Laatste update: 02 nov 2022
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat is bemesten?

Een grasmat heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Deze voedingsstoffen worden uit de bodem gehaald. Het is dus van groot belang dat je een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) met een juiste structuur creëert. Hiervoor is het goed om je gazon met regelmaat te bemesten.

Inhoudsopgave:
 • Wat is bemesten?
 • Waarom het gazon bemesten?
 • 4 Redenen om het gazon te bemesten
 • Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?
 • Soorten meststoffen
 • Organische mest versus kunstmest
 • Mulchen als natuurlijke bemesting
 • Hoe moet je bemesten? 5 simpele stappen
 • Wat heb je nodig om te bemesten?
 • 3 gouden tips bij het bemesten
 • Meer over tuinonderhoud?

Veel mensen denken dat mest een voedingsstof is voor het gazon, maar dat is niet waar. Mest is een minerale bouwstof om voeding van te maken. Er zijn diverse soorten mest en is er een groot verschil in de samenstelling van meststoffen. Zo heeft de mest die in het voorjaar gebruikt wordt een totaal andere samenstelling dan de mest die in het najaar wordt uitgestrooid.

Waarom het gazon bemesten?

Waarom zou je je gazon bemesten? Hiervoor is het goed om te weten wat de grasplant doet met de meststoffen die je toedient. De plant haalt mineralen (voedingsstoffen) uit de grond en maakt met behulp van licht, koolstofdioxide en water suikers aan. Dit proces heet fotosynthese. Het is wel noodzakelijk dat die mineralen in de grond aanwezig zijn. Dit is bij een gazon niet altijd het geval. Het hele jaar door verbruikt het gazon deze voedingsstoffen om te groeien. Tijdens het fotosyntheseproces slaat de grasplant de suikers op in het blad. Als je je gras maait, maai je het blad af. Als je het maaisel afvoert, en niet mulcht, haal je de suikers weg waardoor de grasplant weer mineralen uit de bodem moet halen om het proces opnieuw te beginnen. Dit maakt de bodem arm. Door te bemesten geef je de belangrijke voedingsstoffen die jouw grasmat nodig heeft om te groeien terug aan de bodem.

Uitleg fotosynthese

4 Redenen om het gazon te bemesten

Er zijn diverse redenen te noemen om je gazon te bemesten. We zetten de vier hoofdredenen voor je op een rij.

1. Gazon bemesten als onderdeel van een vicieuze cirkel

De belangrijkste reden om het gras regelmatig te bemesten, heeft betrekking op een soort vicieuze cirkel. We zijn immers genoodzaakt om dit te doen doordat we het gras maaien. Dit doen we uiteraard om het gazon een mooie strakke uitstraling te geven, het gras meer licht te geven en hierdoor de fotosynthese (het onttrekken van voedingsstoffen uit de bodem) te bevorderen, maar hiermee nemen we wél een belangrijk deel van de voorraad voedingsstoffen in het gras weg.

Het gras bewaart de voedingsstoffen in het blad, maar dit maaien we af en onttrekken zo de voedingsstoffen.

Om het gras toch van de benodigde voedingsstoffen te voorzien, moeten we zorgen voor een optimale voedingsbodem, waaruit het gras de benodigde voedingsstoffen kan halen. Dit doen we door te bemesten. Als we het hele jaar zouden maaien, maar niet zouden bemesten, wordt de grond steeds armer.

Louis Hooft

“Gras is en blijft een plant en moet herstellen van de beschadigingen door ons (vaak intensieve) gebruik van het gazon”

2. Gras bemesten om te ondersteunen in het herstel

De tweede reden om een gazon regelmatig te bemesten is de aantrekkingskracht die een mooie grasmat op ons heeft. We gebruiken onze grasmatten vaak zeer intensief door erop te sporten, te recreëren, een tuinfeest op te geven of onze kinderen en huisdieren erop te laten spelen. Hierdoor zal de grasmat beschadigen door vertrapping.

Gras is en blijft een plant en moeten herstellen van de beschadigingen door ons (vaak intensieve) gebruik van het gazon. Gezond en sterk gras is hiertoe uitstekend in staat (gras is immers heel veerkrachtig), maar een arme voedingsbodem in combinatie met veel betreding kan wel voor problemen zorgen.

Door het toedienen van de juiste meststoffen kan het gras een handje worden geholpen. Goed onderhouden gras kan veel beter tegen intens gebruik. Een sterke grasmat zal zich sneller herstellen dan een gazon dat minder gezond is. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat de weerstand van het gras optimaal is, door het toedienen van meststoffen.

3. Gras bemesten tegen ziektes en verkleuring

Door te bemesten verbeter je de weerstand van het gras. Een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziektes en plagen. Daarnaast wordt het gazon minder kwetsbaar voor de zwaardere periodes zoals de extreme droogte in de zomermaanden, die steeds vaker voor lijken te komen in ons klimaat.

4. Gras bemesten om esthetische redenen

Veel mensen definiëren een gazon als mooi, als deze een strakke, volle en egale uitstraling heeft. Een gazon met kale plekken en onkruid wordt dan ook vaak als minder mooi gezien.

Het verschil hiertussen hangt af van de wortelstructuur in de bodem. Op plekken waar het gazon in staat is om een hechte wortelstructuur te creëren, hebben onkruid en mos minder kans om zich te ontwikkelen. Het bemesten kan in dit geval gezien worden als een groeistimulatie.

Je kunt bemesten het best zien als een vorm van noodzakelijke ondersteuning aan de bodem. Het gazon haalt immers alle noodzakelijke voedingsstoffen uit de bodem. Op het moment dat deze voedingsstoffen niet voorradig blijken te zijn in de bodem, heeft dit direct gevolgen op de ontwikkeling van het gras. De ontwikkelingsbehoefte en de specifieke benodigde voedingsstoffen, verschillen per jaar en per situatie.

Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?

Bekijk je liever de video dan kan dat natuurlijk ook. Klik hieronder of ga naar het Youtube-kanaal van MOOWY.

Het is verstandig om je gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en in het najaar. Wij adviseren je echter om het gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten. In het voorjaar, in de vroege zomer, eventueel in de late zomer en als afsluiter nog een keer voordat de winter aanbreekt.

Elke bemesting heeft een andere functie. Met de lentebemesting haal je het gazon uit haar winterslaap en geef je de groei een boost.

Louis Hooft

Voorkom dat je de lentemeststof te vroeg toedient. Het gras raakt hierdoor gestrest. Laat het uitkomen van de narcissen als mest-indicator dienen. Deze bollen komen op als de voorjaarszon zich laat zien. Tijd om te bemesten!

Een zomerbemesting doe je het best medio juni, zo’n 10 tot 12 weken na de lentebemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat het gras, ondanks droge periodes en intensief gebruik, toch mooi blijft.

Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Doe dit rond medio september, als de eerste tekenen van regen zich laten zien. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in.

Met de winterbemesting (drie maanden na de najaarsbemesting, voor de vorstperiode) dien je supplementen toe om het gazon een voorsprong te geven in de strijd tegen mos, ziektes en schimmels.

Het verschil in de diverse meststoffen zit hem in de samenstelling, voornamelijk in de NPK-verhouding. Het gazon heeft immers elk seizoen een andere behoefte.

Narcissen in de natuur

Soorten meststoffen

Er zijn verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, speciaal voor op bepaalde momenten of gelegenheden. Wij lichten er een aantal voor je uit.

Lentemeststof

Een lentemeststof zorgt voor een snelle en gezonde groei, stevige wortels en een betere weerstand. Hiermee herstel je het gazon na de wintermaanden.

Zomermeststof

Een zomermeststof beschermt je gazon tegen hitte en gaat extreme groei tegen. Zo hoef je minder vaak gras te maaien.

Herfstmeststof

Een gazon krijgt veel te verduren. Zon, rennende kinderen en eventuele huisdieren, festiviteiten. Met een herfstmeststof geef je het gazon net dat steuntje in de rug om weer aan te sterken en goed voorbereid de winter in te gaan.

Wintermeststof

Een meststof met ijzersulfaat kun je zien als een winterbemesting, die je zowel aan het begin als aan het eind van de winter kunt toepassen. Het verdringt mos snel en veilig en helpt het gazon te herstellen (na de winter). Bovendien geef je je grasmat door het ijzer een kleurboost en krijgt het een mooie, diepgroene kleur.

Meststof voor een nieuw gazon

Heb je een nieuw gazon aangelegd, dan heb je een meststof nodig die de ontwikkeling van een jonge grasplant bevordert en die zorgt voor een sterke basis van het gazon.

Organische mest versus kunstmest

Je kunt ook organische mest kopen. Organische meststoffen verbeteren de bodem. Ze voegen niet alleen voedingsstoffen toe, maar verbeteren ook nog eens de structuur van de bodem. Je moet wel even geduld hebben, want organische stoffen werken langzamer dan kunstmest. Kunstmest is, zoals de naam al doet vermoeden, kunstmatig gemaakt. Het werkt snel, geeft je plant een groeistoot maar is ook sneller uitgewerkt en moet dan ook vaker worden toegepast dan organische meststof.

Mulchen in werking

Mulchen als natuurlijke bemesting

Het mulchen kan gezien worden als een vorm van natuurlijke (organische) bemesting, waarbij de voedingsstoffen worden teruggegeven aan de bodem. De resten van het afgemaaide gras moeten wel worden vermalen om het weer opneembaar te maken voor de bodem. Hier is een speciale grasmaaier voor nodig of kun je gebruik maken van een robotmaaier. Ook een robotmaaier laat het pas gemaaide gras gemalen achter op het gazon.

Een nadeel van mulchen is wel dat er sneller een viltlaag op het gazon ontstaat. Dit komt omdat niet alle stoffen die over het gazon worden uitgespreid ook daadwerkelijk verteerd worden. Er blijft dan dood organisch materiaal in het gras achter. Je moet je gazon dan eerder en vaker verticuteren.

Hoe moet je bemesten? 5 simpele stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap 1: Kies het juiste moment

Voor je de meststof kunt gebruiken moet het gras droog zijn. Bij voorkeur het einde van de middag.

Stap 2: Voorbereiding

Verwijder blad en takjes van het gazon en maai het gras.

Stap 3: Bereken de benodigde hoeveelheid

Weeg het correcte gewicht af. Vermenigvuldig het aantal m2 gazon met 25 gram en je weet hoeveel meststof je nodig hebt.

Stap 4: Verdeel de meststoffen

Verdeel de meststof in twee gelijke delen. Strooi deel 1 in de lengterichting en deel 2 in de breedterichting.

Stap 5: Sproeien, sproeien, sproeien

Bevochtig de grond om de meststof te activeren. Doe dit met een zachte straal zodat de korrels niet van hun plaats raken.

Wat heb je nodig om te bemesten?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd. De benodigdheden zijn:

 • Meststof
 • Keukenweegschaal
 • Strooiwagen of handstrooier
 • Tuinslang
 • Grasmaaier

3 gouden tips bij het bemesten

Om af te sluiten geven we je graag nog enkele tips mee.

Stap 1: gebruik niet te veel mest

Meer mest toevoegen betekent niet automatisch dat je meer voeding geeft.

Stap 2: vul nooit de strooier bij op het gras

Door knoeien of een openstaande strooier kun je plekken overbemesten en bestaat de kans dat je gazon verbrandt.

Stap 3: wacht met maaien

Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!