Tips & Advies
gazon bezanden
13 MIN 21 mrt
Laatste update: 14 mrt 2024

Alles wat je moet weten over gazon bezanden

Door je gazon te bezanden kan je ervoor zorgen dat compacte grond meer voedingsstoffen opneemt. Ontdek hoe en waarom je gazonzand moet toevoegen voor spectaculaire resultaten op elk soort gazon.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Je hebt een uitgebreid plan voor je gazononderhoud uitgewerkt, maar er is nog steeds iets mis. Er zitten gele en kale plekken in je gazon, onkruid woekert en ondanks regelmatig maaien, bemesten en verticuteren wil de kwaliteit van je gras niet verbeteren. Dat betekent dat het tijd kan zijn voor het bezanden van je gazon.

Table of contents:
Show all
  • Wat is gazon bezanden?
  • De voordelen van gazon bezanden
  • Gazon bezanden voor lange termijn succes met je gazon
  • Het ideale gazonzand
  • Wanneer en hoe gazonzand aanbrengen
  • Grond bezanden in de lente
  • Gazon bezanden in de herfst
  • Hoeveel gazonzand moet ik gebruiken?
  • Hoe je gazon voorbereiden voor het bezanden?
  • Een stappenplan voor het bezanden van je gazon
  • Goede verzorging na het bezanden van je gazon
  • Veel gestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Wat?

Nee, het is niet zoiets als het zandstralen van een stuk hout. Het strooien van een laag zand kan de bovengrond verbeteren en tegelijkertijd helpen de vaste korst modder te verbreken die een goede penetratie van de wortels verhindert.

Dit artikel legt uit hoe het bezanden van je gazon kan helpen om je bodem te verbeteren EN de kans te vergroten dat je gazon het mooiste in de buurt wordt.

Laten we gaan bezanden!

Wat is gazon bezanden?

Het is zo simpel als het klinkt: door een laag zand van maximaal 3 cm te strooien, wordt je bodem beter, vooral als deze zwaar en kleiachtig is. Maar het is belangrijk niet te overdrijven – je kan het probleem namelijk verergeren als je te vaak en te veel zand toevoegt.

Na verloop van tijd wordt de zandlaag opgenomen in de grond, waardoor de textuur en drainage van je bovengrond verbetert en deze losser wordt.

Het toevoegen van zand helpt ook om de pH waarde van je grond te neutraliseren, wat de groei van onkruid tegengaat en de wortels van je grasplanten zal versterken. Hierdoor kunnen de wortels dieper in de grond doordringen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte en de immuniteit van je gazon tegen ziekten verbetert.

De voordelen van gazon bezanden

Je grond wordt losser en je gras wordt dik en zal overvloediger groeien na het bezanden.

Gebruik gazonzand bij zwaar geteisterde grond of om de verarming van je grond te verhelpen. Afhankelijk van de korrelgrootte en het soort zand, sijpelt het gazonzand in de grond en nestelt zich in de fijne kanalen.

Bodems in slechte staat zijn vaak te compact om de verspreiding van wortels mogelijk te maken, daarom kan het toevoegen van zand de poriegrootte van gazongrond verbeteren.

Dit komt de gazonwortels ten goede, omdat water en lucht dieper in de grond doordringen. Voedingsstoffen worden efficiënter opgenomen. Dit zorgt voor een dichte en resistente grasmat.

Het toevoegen van gazonzand helpt je ​​grond door:

  • de verbetering van de luchtcirculatie
  • een grotere penetratie van zonlicht
  • de bestrijding van mos en de preventieve werking ertegen, vooral als het zand ijzersulfaat bevat
  • optimalisering van het vochtgehalte van de bodem
  • bevordering van de wortelgroei
  • verbetering van de afvoer en het voorkomen van wateroverlast
  • optimalisering van de pH van de grond om onkruid en gazonziektes te bestrijden
  • Het verhogen van de weerstand van je gazon dankzij sterkere wortels.

Gazon bezanden voor lange termijn succes met je gazon

Mooie gazon
Door je gazon te bezanden krijgt je een dikke, dichte grasmat.

Je gazon bezanden is ideaal om de compacte grond in je gazon los te maken en de groei van een dichte en gezonde grasmat te bevorderen. Bezanden kan zeer effectief zijn, maar je zal geduld moeten hebben – het is geen wondermiddel. Als je één of twee keer per jaar je gazon bezandt, kan het drie tot vijf jaar duren voordat de volledige voordelen zichtbaar worden.

Maar:

Sowieso zal je resultaat zien na een enkele beurt. Vooral bij een compacte bodem zijn de gazonwortels blij met elke vierkante centimeter groeiruimte die ze extra krijgen. Je zal merken dat het uitzicht van je gazon verbetert door meer water, licht en voedingsstoffen. En na verloop van tijd zal je een dichter begroeide gazon krijgen omdat de wortels verbeterd zijn.

Op lange termijn optimaliseer je je gazon stap voor stap – en voorzichtig. Grond- en gazonverbeteraars die snelle resultaten beloven, vergen veel van je gazon. Dit leidt onherroepelijk altijd tot hetzelfde resultaat: een zwak gazon dat volledig moet worden hersteld.

Jaarlijks en continu bezanden van je gazon zal je grond echter geleidelijk losser maken. Ook voor de wortels is het beter als de pH-waarde langzaam verbetert. Je zal ook een groter verschil zien na het aanbrengen van gazonbemesting, aangezien je gazon beter in staat zal zijn om voedingsstoffen op te nemen en vast te houden.

Het ideale gazonzand

Gazonzand in een kruiwagen

Er is op zich geen echt gazonzand. Alles hangt af van de korrelgrootte, de vorm en de voedingswaarde. Niet elk zand is daarom goed gazonzand.

Het ideale gazonzand is een behandelingsmix van

  • zand
  • ijzersulfaat
  • ammoniumsulfaat (hoewel dit niet altijd aanwezig is)

De verhouding varieert, maar goede mixen bevatten tussen de 2% en 4% ijzer.

Gewassen gazonzand: Het is heel belangrijk om gewassen gazonzand te gebruiken. Dan is het vrij van slib, klei, chemicaliën en andere ingrediënten. Deze kunnen namelijk je gazon verzwakken en zo onkruid en gazonziektes aantrekken.

De korrelgrootte maakt het verschil: hoe compacter de grond, hoe fijner het gazonzand moet zijn en vice versa. Fijn gazonzand met een korrelgrootte van minimaal 0,3 mm werkt goed in kleine scheuren op stevige, leemachtige grond en maakt de grond los. In grond met slechts een licht kleigehalte zou het echter sneller wegspoelen. Gazonzand met een maximale korrelgrootte van 1,5 mm is dan het beste.

Met of zonder calcium: dat hangt af van je bodem! Is de pH van de grond al licht zuur? Dan is gazonzand met kalkverbindingen ideaal. Kalk wordt ook gebruikt als meststof om de pH van de grond te verhogen. Omgekeerd, als je tevreden bent over de PH waarde van je grond, moet je kalkvrij gazonzand gebruiken.

Scherp of afgerond zand: beide hebben hun voor- en nadelen. Graszand met scherpe randen hecht beter aan de grond. Dit biedt meer grip in licht leemachtige grond, maar belemmert de groei van de wortels. Rond gazonzand is ideaal voor zware en compacte grond. Het sijpelt sneller naar binnen en vult zelfs de fijnste scheurtjes.

Gazonzand of speel- of bouwzand: dit hangt af van de noden van je gazon! Gazonzand is al geoptimaliseerd voor gebruik op gazons. Speelzand kan te fijn zijn en bouwzand te grof om door de grond te worden opgepikt. Als de korrelgrootte echter goed is en het speel- of bouwzand is gewassen, kan je het met een gerust hart op je gazon gebruiken.

Gazondokter Louis zegt:
Als je niet zeker weet welk gazonzand je moet kopen, ga dan voor scherp, gewassen, kalkvrij kwartszand met een korrelgrootte van 0,5 tot 1,5 mm. Dit wordt gemakkelijker opgenomen en zal minder snel wegspoelen.
Gazon kalk voor minder onkruid en mos
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk voor minder onkruid en mos
Gazon kalk
  • Neutraliseert de PH van de bodem
  • Helpt onkruid en mos onder controle te houden

Wanneer en hoe gazonzand aanbrengen

Voor de meeste gazons is één keer per jaar prima.

Maar als je grond bijzonder zware klei bevat of aan stressfactoren onderhevig is, breng dan zowel in de lente als in de herfst gazonzand aan totdat de grond verbetert. Schakel daarna over naar 1 keer per jaar.

Vermijd het toevoegen van zand bij hevige regenval – deze zal het zand wegspoelen. Kies indien mogelijk een droge, warme dag uit.

Grond bezanden in de lente

Als je van plan bent om één keer per jaar je gazon te bezanden, kies dan een droge lentedag. Maar breng eerst een 2-in-1 mosbestrijder en gazonbemesting aan zodra de bodemtemperatuur 5 ℃ heeft bereikt – dit helpt de toestand van de grond te optimaliseren voordat je het zand toevoegt.

April of mei zijn over het algemeen de beste maanden om gazon te bezanden, als de grond eenmaal warmer is en je gazon de eerste tekenen van groei vertoont.

Gazondokter Louis zegt:
Iedereen weet hoe heet het zand in de zomer op het strand wordt. Zorg ervoor dat je gazonzand minstens 2-3 weken voor een hittegolf aanbrengt, anders verbrandt het zand het gras.
Bestrijdt mos en voedt je gazon
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Bestrijdt mos en voedt je gazon
IJzersulfaat
  • Doodt snel mos
  • Bemest je gazon
  • Ideaal ter voobereiding van het verticuteren

Gazon bezanden in de herfst

Na de zomer vertoont je gazon meestal tekenen van uitputting na het lange, warme en droge seizoen. De herfst is dus niet de beste tijd om gazon te bezanden, tenzij de grond bijzonder compact is geworden na intensief gebruik in de zomer.

Door in het najaar zand te strooien wordt de grond losser, wat de wortels van je gazon ten goede komt. Houd in je planning nog rekening met een mogelijke hittegolf in de herfst als er één wordt voorspeld.

Hoeveel gazonzand moet ik gebruiken?

De hoeveelheid gazonzand die je gebruikt, is afhankelijk van de samenstelling van het product. Lees altijd het etiket.

Als een vuistregel geldt het volgende:

Breng gazonzand aan met 2% ijzer met 125-150g per vierkante meter. Gebruik echter minder zand bij een ijzergehalte van 4%, namelijk 60-75 g per vierkante meter.

Gazondokter Louis zegt:
Bedek nooit de uiteinden van het gras – als je je gras niet kan zien, heb je te veel zand aangebracht, waardoor je gazon zal verstikken. Verwijder in dat geval een laag met je hark.

Hoe je gazon voorbereiden voor het bezanden?

De voordelen van beluchten

Voorbereiden is het halve werk als het gaat om je gazon bezanden. Als je de grond losmaakt en verrijkt met voedingsstoffen, sijpelt het zand beter naar binnen.

Het mooie van gazon bezanden is dat je het makkelijk kan opnemen in je gazononderhoudsroutine. De belangrijkste voorbereidingen zijn beluchten, verticuteren en bemesten – dat doe je sowieso in het voor- en/of najaar. Gebruik dus de tijd vóór de groeiboost van je gras om het voor te bereiden op het bezanden.

Bemest je gazon

Bemesten maakt net zo goed deel uit van de voorbereiding op het gazon bezanden als verticuteren. Je moet je gazon ideaal gezien 2 weken voor het verticuteren en bezanden versterken door een goede bemesting aan te brengen! De 2-in-1 mosdoder en gazonbemesting van MOOWY versterkt de wortels en voorziet de bodem van belangrijke voedingsstoffen.

Verticuteer je gazon

De grasmat wordt bekrast en vrijgemaakt van vilt. Mos, onkruid, dood materiaal en ander ongewenst groen wordt uit het gazon gekamd. Doe je dit met een hark of een stevige hark, dan wordt de bovenste laag grond wat losgemaakt. Het gazonzand blijft nergens plakken en komt direct op de grond.

Aangezien verticuteren toch wel wat vergt van je gazon, wordt deze stap altijd gedaan vóór de lente- en/of herfstgroeiboost. Dan herstelt je gazon sneller. Hoe je je grond voor en na het verticuteren goed verzorgt, wordt uitgelegd in mijn verticuteren 1×1.

Belucht je gazon

Voordat je je gazon gat bezanden raad ik aan om je gazon niet alleen te verticuteren, maar ook te beluchten! Zo maak je de grond een laag dieper los. Er zijn 2 mogelijkheden om je gazon te beluchten: met een naaldbeluchter of met holle tanden.

Gebruik de naalden om kleine gaatjes in je grond te prikken. Dit is ideaal voor licht leemachtige grond om ruimte te creëren voor het gazonzand. Is je grond bijzonder hard en compact? Dan raad ik aan om grondpennen te gebruiken om het gazonzand toch genoeg ruimte te kunnen bieden.

Dus belucht, verticuteer en bemest je gazon voordat je gazonzand toevoegt.

En volg dan ons stappenplan voor het bezanden van je gazon.

Een stappenplan voor het bezanden van je gazon

Gazon bezanden is vrij eenvoudig en kan je onmiddellijk na het verticuteren en beluchten doen. Als het zand nat is, laat het dan een paar dagen drogen voordat je het op je gazon aanbrengt; anders zal het je strooiwagen verstoppen.

  1. Verwijder bladeren, stenen en takken van je gazon.
  2. Maai het gazon tot 3 cm en verzamel het maaisel terwijl je bezig bent.
  3. Verticuteer en belucht je gazon grondig.
  4. Voeg zand toe. Breng een mengsel van 50% zand en 50% aarde aan om grote oneffenheden gelijk te maken. In kleine beetjes kan je gewoon zand toevoegen.
  5. Gebruik de achterkant van een hark om het zand en de grond te egaliseren.
  6. Strooi snelgroeiend graszaad, zoals MOOWY’s Quick Repair graszaad. Plet het zaad met een roller in het zand of de grond.
  7. Geef je gazon goed water en pas op dat je het zand of het nieuwe graszaad niet kapot maakt.

Goede verzorging na het bezanden van je gazon

Veel mensen stellen zich de vraag hoe lang het duurt voordat je opnieuw op je gazon mag lopen na het bezanden. Dat hangt af van een aantal punten die ik graag voor jou op een rijtje zet. Er is een makkelijke vuistregel: hoe meer tijd en moeite je in de voorbereiding steekt, hoe langer je na het bezanden niet op het gazon mag lopen. Houd er ook rekening mee dat als je erop stapt, je het gazonzand naar beneden drukt, wat een negatief effect heeft op de infiltratie.

Als je alleen zand op je gazon hebt gestrooid, geef je gras dan goed water en dan kan je deze gewoon opnieuw gebruiken. Als je tegelijkertijd je gazon opnieuw hebt ingezaaid, dien je de zaailingen en jonge stengels zoveel mogelijk te beschermen. Probeer daarom zo weinig mogelijk op het gazon te stappen in de eerste 3 tot 4 weken.

Gazons zijn absoluut verboden terrein als je alle stappen uit de voorbereiding hebt overlopen. Als je dus hebt geverticuteerd, bemest en doorgezaaid. Dan verdient je gazon een pauze tot de eerste maaibeurt en mag je er geen enkele omstandigheid op lopen.

Nadat je gazon is bezand, moet je water geven. De hoeveelheid is ook hier afhankelijk van het type voorbereiding dat je hebt gekozen. Als je alleen (eventueel belucht en) bezand hebt, is het voldoende om je grond goed water te geven. Hoe meer zand je hebt toegevoegd, hoe vaker je water moet geven. Dit helpt de grond om het gazonzand sneller op te nemen. Het zal ook beter hechten rond wortels en in kleine kanaaltjes.

Meer water geven is echter nodig als je voor het bezanden van het gazon een gazonbemesting hebt uitgestrooid. Ook hier ondersteun je de bodem zo bij de opname van meer voedingsstoffen. Als je ook vers graszaad hebt gestrooid, moet je je gazon ongeveer 2 weken vochtig houden.

Houd dus je grond in de gaten na het bezanden – laat het niet uitdrogen. Gebruik indien mogelijk een sprinklerinstallatie.

Veel gestelde vragen

Wat doet gazon bezanden met je gazon?

Gazon bezanden helpt om de textuur van je gazongrond te verbeteren, vooral voor heel compacte graszoden. Het aanbrengen van zand helpt de poriën van de grond te openen zodat water, lucht en licht kunnen doordringen tot in de wortels van je gazon. Gazongrond vermengd met kalk helpt de pH van je grond te neutraliseren en mos te doden.

Gaat door je gazon te bezanden je gras beter groeien?

Gazon bezanden is geen universele oplossing voor langzaam groeiend gras. Het kan echter helpen de bodemtextuur te verbeteren en om de wortels van je grasplanten beter te laten ademen. Hierdoor wordt de begroeiing van je gras dichter. Stel vast waarom je gras langzaam groeit om de beste oplossing te bepalen – check MOOWY’s blog voor meer details.

Wanneer moet je je gazon bezanden?

Het is het beste om gazonzand aan te brengen wanneer je gazon actief groeit. Daarom raden we aan om in het voorjaar te bezanden nadat je gazon de eerste tekenen van herstel vertoont na de winter. Vermijdt bezanden tijdens een hittegolf, omdat het zand oververhit raakt en je gazon kan verschroeien of zelfs doden.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (2)

Paul van Gasselt
apr 27, 2024

Heb mijn gazon ontmost en geverticuteerd. Gazon heeft behoorlijk geleden onde behandeling door hoeveelheid mos.
Nu wil ik gaan doorzaaien en bezanden. In welke volgorde moet ik dit doen, of kan dit tegelijkertijd. En wanneer dan gezon bemesten?

Reactie
Michelle van MOOWYanswered Paul van Gasselt
jun 06, 2024

Hi Paul,

Het is goed om te horen dat je je gazon hebt ontmost en geverticuteerd. Dit zijn belangrijke stappen om je gazon gezond te houden. Hier is een stappenplan voor het doorzaaien, bezanden en bemesten van je gazon:

### Stappenplan voor gazononderhoud na ontmossen en verticuteren:

1. **Opruimen**:
– Verwijder alle losgekomen mos, gras en ander organisch materiaal dat is achtergebleven na het verticuteren.

2. **Doorzaaien**:
– **Zaai de kale plekken in**: Strooi graszaad over de kale plekken in je gazon. Gebruik een geschikte graszaadmengsel voor jouw gazontype en de omstandigheden (schaduw, zon, etc.).
– **Hark het zaad lichtjes in**: Hark het graszaad lichtjes in de grond zodat het goed contact maakt met de bodem.

3. **Bezanden**:
– **Verspreid een dunne laag zand** (ongeveer 0,5 cm tot 1 cm dik) over het hele gazon. Dit helpt bij het verbeteren van de drainage en het nivelleren van oneffenheden in je gazon.
– **Hark het zand in**: Werk het zand met een hark in de bovenste laag van de bodem.

4. **Bemesten**:
– **Direct na het doorzaaien en bezanden**: Breng een startmeststof aan die rijk is aan fosfor, wat de wortelontwikkeling bevordert. Gebruik een meststof die speciaal is ontworpen voor nieuwe graszaailingen.
– **Water geven**: Geef je gazon na het doorzaaien, bezanden en bemesten grondig water. Zorg ervoor dat het graszaad vochtig blijft totdat het ontkiemt en begint te groeien.

### Frequentie en timing:
– **Direct na de behandeling**: Doorzaaien, bezanden en bemesten moeten in één sessie gebeuren om het gazon optimaal te herstellen.
– **Regelmatig water geven**: Houd de bodem vochtig maar niet doorweekt totdat de nieuwe zaailingen goed zijn gevestigd.
– **Licht bemesten**: Na ongeveer 4-6 weken kun je opnieuw een lichte bemesting uitvoeren om de groei van het nieuwe gras te ondersteunen.

Door deze stappen te volgen, geef je je gazon de beste kans om zich te herstellen en weer gezond en dicht te worden. Veel succes met je gazononderhoud!

+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, morgen in huis
12,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin