Tips & Advies
tuin winterklaar maken
9 MIN 24 dec
Laatste update: 29 dec 2023

Zo Doe Je Dat: Je Tuin Winterklaar Maken

Uitgebreide gids voor het winterklaar maken van je tuin. Ontdek hoe je planten en gazon beschermt in de koude maanden en ze een boost geeft voor de lente.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Sta je op het punt om je tuingereedschap in te pakken? Misschien kijk je wel uit je keukenraam en vraag je je af: “Moet ik mijn tuin klaar maken voor de winter of gewoon tot volgend jaar laten liggen?” Het juiste antwoord is uiteraard het eerste. Er zijn veel manieren om je tuin winterklaar te maken, zodat deze er in de lente sterk en levendig uit komt te zien.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom je tuin winterklaar maken?
 • Je tuin winterklaar maken: de basisprincipes
 • Je tuin winterklaar maken – tips voor gevorderden
 • Maak je tuin winterklaar en laat hem stralen in het voorjaar
 • Veelgestelde vragen

Met deze uitgebreide gids krijg je alle info over een grondige aanpak voor de voorbereiding van je tuin op de winter, zodat planten kunnen bloeien en overleven – zelfs in de koudste maanden.

Klaar? Laten we beginnen.

Waarom je tuin winterklaar maken?

tuin winter

De winter, met zijn vriestemperaturen en barre weersomstandigheden, kan een schadelijk effect hebben op je planten.

Daarom kan je zonder de juiste voorbereiding in de lente plots te maken krijgen met aanzienlijke problemen wat betreft de gezondheid en productiviteit in je tuin.

Laat je tuin er dus niet slordig en verwaarloosd uitzien; trek een stevige winterjas aan, ga naar buiten en maak je tuin op de juiste manier winterklaar.

Redenen om je tuin winterklaar te maken

 • Planten beschermen: Veel planten zijn gevoelig voor de kou en kunnen doodgaan als ze worden blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt..
 • Een gezonde bodemgesteldheid: Het regenachtige, koude weer in de winter kan bodemerosie veroorzaken. Dit kan leiden tot de uitputting van voedingsstoffen, omdat de regen de voeding van je bodem wegspoelt.
 • Plaagpreventie: De winter is een toptijd voor plagen en ziekten, omdat ze gebruik maken van de kwetsbaarheid van je planten tijdens de rustperiode.
 • Voorbereiding op de lente: Door je tuin voor te bereiden op de winter, bereid je hem ook voor op een succesvol voorjaar.

Je tuin winterklaar maken kan al deze problemen helpen voorkomen voordat ze een probleem worden. Je inspanningen zullen je bovendien helpen je tuin opnieuw nieuw leven in te blazen als het weer warmer wordt.

Laten we elk in meer detail bekijken.

Je tuin winterklaar maken: de basisprincipes

wanneer je tuin winterklaar maken

Als het gaat om tuinieren in de winter, moet je een paar cruciale tips toepassen. Deze omvatten:

Tip #1: Ruim je tuin op

Begin met het verwijderen van dode planten, onkruid en het vuil van bloembedden, potten en terrassen. Zo is je tuin schoon en klaar voor het winterseizoen. Hierdoor verwijder je niet alleen potentiële schuilplaatsen voor ongedierte, maar voorkom je ook dat ziektes in je tuin overwinteren.

Tip #2: Test en verbeter indien nodig de bodem

Het inschatten van de gezondheid van je bodem is cruciaal voor succesvol tuinieren. Gebruik als je je tuin winterklaar wil maken dan ook een testkit om de pH-waarde en het voedingsniveau van je bodem te controleren.

En overweeg indien nodig om organisch materiaal of meststoffen toe te voegen om de vitaliteit van je bodem te verbeteren.

Tip #3: Voeg mulch toe

Het gebruik van mulch heeft meerdere voordelen bij het winterklaar maken van je tuin. Het helpt de grond te isoleren en bodemerosie te voorkomen. En terwijl de mulch uiteenvalt, kan de grond geleidelijk aan nieuwe voedingsstoffen opnemen.

Bovendien helpt mulch in het geval van een warme, droge winter je grond beter vocht vast te houden.

Voeg dus in je tuinbedden vóór de eerste nachtvorst een royale laag organische mulch toe, zoals in de winkel gekochte compost, zelfgemaakte mulchbladcompost, of houtsnippers.

Tip #4: Bescherm kwetsbare planten

Sommige planten zijn bijzonder kwetsbaar voor winterse omstandigheden.

Deze omvatten:

 • eenjarigen
 • zachte vaste planten
 • tropische planten
 • groenten en fruit
 • planten met zacht hout
 • zomerbloeiende planten
 • potplanten
De Tuindokter:
Afhankelijk van het type plant kan je overwegen om ze naar binnen te verplaatsen. Je kan ook stolpen, plastieken stolpen gebruiken ter bescherming, of een extra dikke laag mulch aanbrengen ter isolatie.

Je tuin winterklaar maken – tips voor gevorderden

Zodra je de basisbeginselen onder de knie hebt, kan je aan de slag met meer geavanceerde tips voor het winterklaar maken van je tuin.

winterharde planten

Tip #5: Gebruik winterharde planten

Sommige planten gedijen goed in winterse omstandigheden, en een goede mix van zomer- en winterplanten zorgt ervoor dat je tuin het hele jaar door er aantrekkelijker blijft uitzien.

Winterharde planten voegen niet alleen schoonheid toe aan je tuin tijdens de koudere maanden, ze verbeteren ook de bodemgezondheid en staat garant voor overvloedig voedsel voor de plaatselijke fauna.

Enkele van de meest betrouwbare winterharde planten zijn:

 • Kruisdistel
 • Oranjebloem
 • Schoenlappersplant
 • Sneeuwaster
 • Ridderspoor
 • Geranium
 • Kerstroos
 • Fatsia japonica
 • Wolfsmelk
 • Helleborus
 • Duizendblad
 • Daglelies
 • Purperklokje
 • Lupine
 • Hulst
 • Hartlelie
 • Irissen
 • Sleutelbloem
 • Dahlia

Zoals je kan zien, is er dus een overvloed aan prachtige, winterharde planten die je anders kleurloze tuin kunnen opvrolijken. En veel van deze planten groeien net zo goed in potten als in de volle grond.

Tip #6: Gebruik windschermen

Hevige wind kan aanzienlijke schade aan je tuin veroorzaken tijdens de wintermaanden.

Creëer dus bij het winterklaar maken van je tuin windschermen om planten te beschermen tegen het barre winterweer. Je kan deze van verschillende materialen maken, waaronder hekwerk, maar ook heggen of zelfs een rij bomen beschermen je tuin tegen de barre wind.

Tip #7: Verbeter de drainage

compost

Doordrenkte grond kan schadelijk zijn voor veel planten. Vooral kleigrond is gevoelig voor slechte drainage omdat deze water vasthoudt wat wortelrot kan veroorzaken.

Eén van de beste manieren om de drainage van kleigrond te verbeteren is het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost of tuinbouwzand. Dit verlicht de zwaarte van de grond en verbetert de structuur, waardoor water door en weg van de wortels van planten kan stromen.

Tip #8: Snoei bladverliezende planten

Het is nog niet te laat om bladverliezende planten in de winter te snoeien. Deze planten, die in de herfst hun bladeren verliezen, sturen hun voedselreserves naar hun wortels nadat ze hun bladeren hebben verloren.

Snoei daarom je bladverliezende planten voordat je je gereedschap opbergt voor de winter. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen hebben om in de lente weer tot leven te komen.

Tip #9: Verzorg gereedschappen en uitrusting voor de winter

gereedschappen en uitrusting voor de tuin

Je moet niet alleen je tuin winterklaar maken. Ook je gereedschappen en uitrusting hebben wat extra zorg nodig om zeker te zijn dat ze klaar zijn voor het volgende tuinseizoen.

Reinigings- en slijpgereedschappen

Maak je tuingereedschap grondig schoon en verwijder alle aarde en plantaardig materiaal. Slijp alle apparaten die dit nodig hebben en olie ze in om roest te voorkomen.

Onderhoud van machines

Overweeg professionele hulp voor het reinigen, smeren van onderdelen en het slijpen van snijoppervlakken voor grotere apparatuur, zoals maaiers en grasmaaiers.

Een juiste opslag

Bewaar je gereedschap en uitrusting op een droge plaats, beschermd tegen de invloed van de elementen, zoals een tuinhuisje.

Tip #10: Kijk vooruit en plan voor de tuin van volgend jaar

Tuin die na de winter weer tot leven komt

Terwijl je je tuin winterklaar aan het maken bent, is het ook het perfecte moment om plannen te maken voor het volgende jaar.

Houd met het volgende rekening:

Gewasrotatie

Gewasrotatie is een cruciaal aspect voor het behoud van de bodemgezondheid. Het voorkomt ziekten en plagen en kan de bodemvruchtbaarheid helpen verbeteren.

Begin dus met het plannen van de gewasrotatie voor het komende jaar. Dit omvat niet alleen groenten en fruitbomen en/of struiken, maar ook eenjarige planten en bloemen.

Zaden verzamelen

Verzamel zaden van je favoriete planten om volgend jaar te zaaien. Ze moeten rijp en droog genoeg zijn om te plukken en op te slaan in de eerste paar weken van de winter.

Bewaar ze op een koele, droge plaats totdat je klaar bent om te planten.

Tip #11: Maak je gazon winterklaar

Gras blijft meestal in de winter niet groeien, daarom is maaien niet langer nodig. Als je deze blog echter leest voordat de temperatuur onder de 10ºC is gedaald, is het nog niet te laat om je gras winterklaar te maken.

De ideale wintervoorbereiding voor een gazon is als volgt:

 • Een laatste maaibeurt
 • Bemesting
 • Bijzaaien (voordat de temperatuur onder de 10ºC zakt)
 • Herfstbladeren verwijderen

Volg onze stapsgewijze handleiding voor het winterklaar maken van je gazon voor meer details.

Tip #12: Struiken en heesters in je tuin winterklaar maken

Snoei dode, zieke of gebroken takken van je struiken en heesters, maar vermijd te zwaar snoeien, omdat dit nieuwe groei kan stimuleren die de winter mogelijk niet overleeft.

Wikkel kwetsbare struiken in juteweefsel om ze te beschermen tegen schade door sneeuw en wind.

Voeg ten slotte mulch toe rond de basis van de struiken om de wortels te isoleren tegen extreme kou.

Tip #13: Buitenpotten in je tuin winterklaar maken

Verplaats potten op kwetsbare plekken naar meer beschutte locaties; groepeer ze samen voor extra bescherming.

Terracotta of geglazuurde containers kunnen in de tuin in de winter barsten, dus bescherm deze potten met noppenfolie of speciale hoezen om extra vochtopname te voorkomen.

Tip #14: Maak je moestuin klaar voor de winter

Verwijder al je gebruikte vrucht- of groenteplanten en gooi ze weg op de composthoop. Vermijd echter het composteren van zieke planten om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Voeg daarna compost of goed verteerde mest toe om de voedingsstoffen in de bodem aan te vullen. En overweeg om bodembedekkende gewassen zoals rogge of klaver te planten; deze beschermen de bodem tegen erosie, verbeteren de structuur ervan en voegen waardevolle voedingsstoffen toe.

Mulch de bedden ten slotte met stro of bladeren om overwinterende gewassen te beschermen en de groei van onkruid tegen te gaan.

Maak je tuin winterklaar en laat hem stralen in het voorjaar

Je gazon en tuin winterklaar maken is niet moeilijk. Maar je moet wel even weten wat je precies moet doen (en wanneer je het moet doen). Met onze 14 gouden tips hopen we je op de goede weg gezet te hebben zodat je tuin na de winter weer in zijn volle glorie zal herstellen. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat het ons vooral weten! 

Veelgestelde vragen

Hoe je tuin winterklaar maken?

Je tuin winterklaar maken doe je door bladafval te verwijderen, planten te beschermen met mulch en vorstgevoelige gewassen te bedekken. Knip dode takken weg en geef planten een goede bemesting voor een probleemloze winter.

Wanneer de tuin winterklaar maken?

Je kan het beste je tuin winterklaar maken voordat de vorst intreedt, meestal in de late herfst of vroege winter. Maak tijdig de planten schoon, bescherm ze tegen kou en bereid ze voor op het koude seizoen voor een gezonde tuin.

Hoe maak ik mijn gazon winterklaar?

Om je gazon winterklaar te maken, maai het gras kort, verwijder bladeren en onkruid, bemest het voor een gezonde groei in het voorjaar, en zorg voor beluchting. Bescherm het tegen vorst en loop er minder op tijdens de koude maanden.Meer van onze tuintips lezen? Je vindt ze hier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin