Graszaad,

Gras bijzaaien – Waarom, wanneer & hoe?

Ook al onderhoud je je gazon nog zo goed, het kan voorkomen dat er kale plekken in je grasmat ontstaan. Daarvoor moet je gras bijzaaien. Veelvuldig gebruik, onkruid, ziekten en ongedierte zijn nog maar een paar oorzaken van een lelijke grasmat. Verse zaden houden je gazon jong en groen. In dit artikel lees je waarom bijzaaien zo belangrijk is en wanneer het beste moment is. En met ons stappenplan is jouw gazon binnen no-time hersteld!

11 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat is bijzaaien?

Bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd, doe je op een bestaand gazon. Door verschillende redenen kunnen er kale plekken in je grasmat zijn ontstaan. Deze vul je op door extra graszaad bij te zaaien. Bijzaaien doe je op dezelfde manier als wanneer je gras voor het eerst inzaait.

Inhoudsopgave:
 • Wat is bijzaaien?
 • Waarom gras bijzaaien?
 • Wat is het beste moment om bij te zaaien?
 • Welk graszaad gebruik je voor bijzaaien?
 • Hoe gras bijzaaien? | Een stappenplan
 • Wat heb je nodig om gras te zaaien?
 • Bonus: tips voor een goede nazorg
 • Veelgestelde vragen
 • Meer over tuinonderhoud?

Waarom gras bijzaaien?

Er zijn verschillende redenen om bij te zaaien. Het kan zijn dat je een nieuw gazon hebt ingezaaid en dat niet al het graszaad is ontkiemd. Misschien zijn er kale plekken ontstaan door onkruid, plagen als emelten, engerlingen of mollen, gazonziektes of simpelweg door het weer. Daarnaast wordt na verloop van tijd elk gazon vanzelf dunner. Vaak gaat dit echter zo geleidelijk aan, dat je het pas opmerkt als het al te laat is. Want zodra je gazon verdroogt, nemen klaver en mos het over. Beide kunnen weelderig groen groeien, en je gazon ziet er hierdoor op het eerste oog nog steeds gezond uit. Maar na een tijdje merk je dat jouw eens zo dichte grasmat een vilten tapijt is geworden dat de resterende grassprieten geleidelijk aan verstikt. Bijzaaien is dé preventieve maatregel! Door tijdig bij te zaaien groeien er altijd weer nieuwe grassprieten, die de oude vervangen en onkruid geen ruimte geven om te groeien. Jonge gazons zijn ook beter bestand tegen ziekten en onkruid. Door bij te zaaien verjong je het gazon!

Het proces van gras bijzaaien

Wat is het beste moment om bij te zaaien?

Wat is de beste tijd om je gazon bij te zaaien? Op de winter na kan dit in elk seizoen. Echter brengt wel elk seizoen uitdagingen met zich mee. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Bijzaaien in het voorjaar

In de lente ontwaakt het gazon uit zijn winterslaap. De temperaturen stijgen en de eerste groeifase van het jaar breekt aan. Een mooi moment om de kale plekken die zijn ontstaan tijdens de wintermaanden op te vullen met nieuw graszaad.

Heb je je gazon in de late herfst nog van een najaarsbemesting voorzien, dan zijn er in het voorjaar nog voldoende voedingsstoffen in de bodem aanwezig om het nieuw te zaaien graszaad van voeding te voorzien. Is je gazon echter niet in de beste conditie, verwijder dan eerst het opgekomen onkruid en geef je gazon een voorjaarsbemesting. Begin pas hierna met bijzaaien.

Louis Hooft

” Let op: wacht met bijzaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. Doe je dit niet, dan zullen de zaden niet ontkiemen en blijven de kale plekken zoals ze zijn.

Geef je nieuwe grasmat voor de zomer begint nog een bemesting. Het gazon zou dan een gezonde en dichte zode moeten vormen en de hete zomermaanden beter doorstaan.

Bijzaaien in de nazomer

Bijzaaien in hartje zomer is geen goed idee, maar in de nazomer kan dit onder de juiste omstandigheden prima. In de zomermaanden krijgt je gazon veel te verduren: hitte, droogte, betreding, misschien zelfs tuinmeubilair en een zwembad. Het gras raakt hierdoor gestrest en wil herstellen. Bemesting en verdere verzorging om de wortels te versterken en de grasmat te verdichten zullen dankbaar worden aanvaard. Als de temperaturen wat gedaald zijn en de bodemtemperatuur onder de 25 °C is gezakt, dan kun je ook in de nazomer bijzaaien. Let op: sproeien is absoluut noodzakelijk in dit seizoen.

Bijzaaien in de herfst

De herfst is een zeer geschikt seizoen om gras bij te zaaien. In het najaar – meestal ongeveer halverwege oktober – vindt er nog een laatste groeispurt plaats, die het gras bescherming biedt tegen de kou en mos en ziekten die de aankomende wintermaanden met zich meebrengen. Tot aan dat moment is de grond nog warm genoeg en kan het graszaad ontkiemen. En met een beetje geluk zorgen de herfstregens voor een natuurlijke besproeiing van je gazon. In combinatie met een najaarsbemesting groeien de jonge sprieten snel en zijn ze klaar voor de winter.

Welk graszaad gebruik je voor bijzaaien?

Welk graszaad je kiest om bij te zaaien hangt af van de grassoort die je hebt of wilt in jouw gazon. De meest gebruikte graszaadmengsels zijn graszaad voor sport- en speelgazon, voor schaduwgazon en voor siergazon. We lichten deze drie soorten aan je toe.

Graszaad voor sportgazon & speelgazon

Graszaad voor sport- en speelgazon is de beste keus voor jou als je een gazon wenst dat tegen een stootje kan. Gebruik je het gazon intensief? Wil je een onderhoudsvriendelijk gazon waarop je kinderen kunnen spelen en huisdieren mogen rennen, kies dan voor dit graszaad. Ons Sports & Fun-mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Het gras groeit snel en kan zich makkelijk vestigen.

Graszaad voor schaduwgazon

Deze graszaden zijn speciaal voor een gazon dat in de schaduw ligt. Zorgen bomen of naastgelegen gebouwen voor schaduw in je tuin, kies dan voor grassoorten die minder licht nodig hebben. Ons grasmengsel Shade & Sun groeit perfect op schaduwrijke plaatsen. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam. Deze grassoort heeft wat meer onderhoud nodig dan bovenstaande, maar kan wel goed tegen kort maaien.

Graszaad voor siergazon

Graszaad voor siergazon zorgt zoals de naam al doet vermoeden voor een gazon dat mooi is om naar te kijken, maar dat je niet per se hoeft te betreden. Het mengsel Premium Lawn bevat meer fijnbladige soorten, heeft daardoor een hoge sierwaarde en kan goed tegen kort maaien.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Naast het soort mengsel is de kwaliteit ook van groot belang. Wij vergeleken het graszaad van Action, DCM, Welkoop, Barenbrug en MOOWY met elkaar. Benieuwd naar het resultaat? Naar de Grote Graszaadvergelijking.

Hoe gras bijzaaien? | Een stappenplan

Tijd om bij te zaaien! Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap 1: Kies je gazonzaad en bereken hoeveel je nodig hebt

Kies welk soort graszaad je wilt zaaien. Hierboven kon je al lezen welke soorten er bestaan en wat de verschillen zijn. Minstens zo belangrijk als het doel is de kwaliteit van het graszaad. Let bij aankoop dat er ‘perennials’, vaste planten, in het graszaad zitten. Goedkopere zadenmengsels bestaan voornamelijk uit ‘annuals’: graszaden die maar één jaar meegaan. En dat wil je natuurlijk niet voor jouw gazon.

Vraag je je nou af hoeveel graszaad je nodig hebt als je gaat bijzaaien? Wij adviseren 17 gram per vierkante meter. Leg je een heel nieuw gazon aan, dan heb je het dubbele nodig.

Stap 2: Maai het gras

Maai het gras tot op 2-3 centimeter hoogte. Hierdoor worden de kale plekken die je straks gaat inzaaien beter zichtbaar. Ook maakt het oude gras zo ruimte voor het nieuwe en zal het nieuwe gras zich sneller en dieper verspreiden. Als je het gras maait, komt het graszaad eerder op de bodem terecht waardoor het sneller door de bodem opgenomen wordt. Maai je het niet, dan blijft het zaad vaak op de grassprieten liggen en wordt het opgesnoept door vogels. Zorg ervoor dat het gazon droog is wanneer je het maait, dan beschadig je de messen niet onnodig.

Het grasmaaien

Stap 3: Verbeter de bodem

Heb je de kale plekken al eens goed bekeken? Nee? Doe dat dan voordat je tot zaaien overgaat.

Tip: Giet eens water uit over de kale plek en kijk wat er gebeurt. Sijpelt het gelijkmatig weg of vormt er een plas? In het laatste geval is de grond verdicht. Graszaden kunnen zich alleen met de bodem verbinden als de toegang vrij is. Tijd om de grond los te maken en te beluchten. Pak een riek of prikrol en prik gaten in de grond. Vul deze vervolgens met zand en hark de grond voordat je overgaat tot bijzaaien. Lees hier meer over je gazon beluchten.

Is mos of onkruid de reden van de kale plekken in jouw gazon? Verwijder deze dan met wortels en al, eventueel door te verticuteren. Bruine of gele plekken in het gras? Steek deze dan uit met een spade. Vul hierna de gaten met wat tuinaarde, compost of potgrond en egaliseer de grond, zodat er geen oneffenheden ontstaan.

Stap 4: Bijzaaien

Is de bodemtemperatuur tussen de 10 en 25 °C en licht vochtig, dan is het tijd om te zaaien. Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Dit kan met de hand maar een strooiwagen is ook een handig hulpmiddel. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.

Stap 5: Hark het graszaad lichtjes in

Nu de zaden zijn verspreid is het zaak ze in contact te laten komen met de bodem. Door het graszaad lichtjes in te harken versnel je dit proces. Graszaad dat tijdens het zaaien op grassprieten terecht is gekomen, beland op deze manier alsnog in de bodem.

Hark het graszaad lichtjes in

Stap 6: Rol de bodem aan met een wals

Rol de bodem vervolgens aan met behulp van een gazonwals. Deze drukt het graszaad een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.

Stap 7: Geef je gazon een boost

Wil je je nieuwe grassprieten een boost geven? Geef ze dan voeding in de vorm van een bemesting. Ook je bestaande gras zal deze boost op prijs stellen. 25 gram per vierkante meter is genoeg. Ga op dezelfde manier te werk als bij het strooien van het gazonzaad en verdeel de meststof in de lengte- en dwarsrichting over het gazon.

Geef je gazon een boost

Stap 8: Sproeien, sproeien, sproeien

Begin direct na de bemesting met sproeien en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag een klein beetje water te geven dan 1 keer per dag heel veel. Anders loop je het gevaar dat het graszaad wegspoelt.

Stap 9: Wacht

Je bent klaar! Geef het vers gezaaide zaad nu de tijd om te ontkiemen en te groeien. Loop niet op het gazon en wacht zeker 3 weken voordat je het nieuwe gras van een eerste maaibeurt voorziet.

Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Je kunt de benodigdheden natuurlijk uit bovenstaand stappenplan halen, maar voor het gemak zetten we ze even voor je op een rij. Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

 • Graszaad
 • Strooiwagen of handstrooier
 • Spade
 • Hark
 • Gazonwals
 • Tuinslang of sproeier
 • Grasmaaier
 • Meststof
 • Geduld

Aandachtspunten:

 • Kies het juiste moment, bij voorkeur in het voorjaar of najaar. Een koele nazomer kan ook
 • Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten
 • Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt
 • Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk
 • Wacht 3 weken voordat je het gazon maait

Bonus: tips voor een goede nazorg

Tip 1: Water geven

We noemden het al hierboven, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voldoende water is van cruciaal belang voor de groei van nieuw gras. Krijgt het graszaad onvoldoende water, dan zal het verdrogen en nooit ontkiemen.

Het gazon besproeien met water

Tip 2: Betreed het groeiende gras de eerste 3 weken niet!

Geef het graszaad de tijd om te aarden en te ontkiemen. Houd je gazon van een afstandje goed in de gaten maar betreed het in geen geval.

Tip 3: Eerste maaibeurt? Hanteer de 1/3 regel

Heb je minimaal 21 dagen gewacht en is het gras ongeveer 10 centimeter hoog? Dan kun je het voor de eerste keer maaien. Maai absoluut niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien, wacht een paar dagen en maai dan wederom 1/3 af.

Veelgestelde vragen

Wij van MOOWY krijgen vaak vragen over het onderwerp bijzaaien. We hopen hierboven al jouw vragen te hebben beantwoord, maar zetten de meest gestelde vragen nog even op een rij.

Wat te doen tegen kale plekken in gras?

Onderzoek waar de kale plek vandaan komt. Loopt het water niet weg? Zorg dan dat water, licht en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer kunnen vinden door de bodem te beluchten. Is onkruid de boosdoener? Verwijder deze met wortel en al door de grond uit te steken. Vul de gaten op met tuinaarde. Zaai de kale plek royaal in met graszaad en hark het lichtjes in.

Kun je tegelijk zaaien en bemesten?

Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.

Hoelang duurt het voordat graszaad opkomt?

Het duurt ongeveer 14 dagen voordat graszaad ontkiemt. Na ongeveer 21 dagen is het gras al 10 centimeter hoog.

Waarom komt graszaad niet uit?

Zonder voldoende water kunnen graszaden niet ontkiemen. Het is dus heel belangrijk dat je voldoende sproeit.

Hoelang kun je graszaad bewaren?

Je kunt graszaad tot wel 3 jaar na de productiedatum bewaren, zeker als je het opbergt in een koele, donkere ruimte. Ook als graszaad ouder is, kun je het nog gebruiken. De kiemkracht neemt wel langzaam af, maar verdwijnt niet.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!