Mos en onkruid, Verticuteren,

Mos bestrijden in het gazon!

Mos in het gazon is een veel voorkomend probleem. Wanneer mos het goed doet in een gazon komt dit meestal doordat het gazon te zwak is, een gezond gazon wint immers van mos. Een mosvrij gazon vraagt dus meer dan alleen het toepassen van een product. Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor mos zich ontwikkeld in het gazon.

4 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2022
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

De oorzaken van mos in het gazon

Een slecht onderhouden gazon is zwak en uitgedund hierdoor kan mos de overhand krijgen. Volgende oorzaken dragen bij aan de ontwikkeling van mos.

Inhoudsopgave:
 • De oorzaken van mos in het gazon
 • Mos op natuurlijke wijze bestrijden
 • Mos met chemische middelen bestrijden
 • Meer over tuinonderhoud?

 • Een te zure grond
 • Compacte bodems
 • Weinig luchtcirculatie
 • Te natte grond/slechte drainage
 • Lange bodemvruchtbaarheid
 • Slecht gazon onderhoud

In onze strijd tegen mos willen we zoveel mogelijk van deze oorzaken aanpakken om een mosvrij gazon te bekomen. Daarnaast is het zeer belangrijk om regelmatig te maaien en te bemesten.

Mos op natuurlijke wijze bestrijden

Het heeft de voorkeur om mos op natuurlijke wijze te bestrijden. Dit vereist de juiste aandacht en heeft tijd nodig. Hieronder 5 tips om jou te helpen.

TIP 1 | Creëer meer licht & lucht:

Mos houdt van schaduw, grote bomen veroorzaken dan ook veel schaduw. Vooral bosrijke omgevingen met laaghangende takken zijn de favoriete plekken voor mos. Snoei daarom laag hangende takken en open het bladerdak. Op deze manier creëer je licht en lucht waar het gras meer van profiteert dan het mos!

TIP 2 | De vruchtbaarheid van de bodem verhogen:

De meeste mos soorten doen het zeer goed bij een slechte bodem huishouding zoals zure bodems en bodems met weinig voedingsstoffen. Door een bodemanalyse uit te voeren kom je er achter wat er in jouw grond ontbreekt en in welke hoeveelheid. Een zure bodem blokkeert de opname van voedingsstoffen door een plant, met andere woorden wanneer er genoeg voedingsstoffen in de grond zitten maar de grond te zuur is dan zal het gras de voedingsstoffen niet kunnen opnemen. In dit geval gebruiken je Lime Plus Kalk om de pH te verhogen en dus de bodemvruchtbaarheid te verhogen.

TIP 3 | Correcte pH:

Door het natuurlijk afbreken van dood organisch materiaal verzuurd de bodem over tijd. Zure bodems binden voedingsstoffen waardoor ze niet beschikbaar zijn voor de gazon wortels en belemmeren de grasgroei. Voer daarom een pH test uit om te weten of je een zure grond hebt. De ideale pH voor gras ligt tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om te weten dat mos geen wortels heeft en geen voedingsstoffen uit de grond onttrekt. Dus de pH corrigeren is geen onmiddellijke oplossing voor mos problemen maar het doel is om de bodem optimaal te maken voor grasgroei. Door te bekalken met Lime Plus bij een te zure bodem zullen er meer voedingsstoffen beschikbaar zijn voor het gras en zal het ook beter gebruik maken van bemestingen.

De correcte pH

TIP 4 | Compacte grond beluchten:

Compacte grond bemoeilijkt de ontwikkeling van wortels, hierdoor kan het gazon zich onvoldoende ontwikkelen waardoor het in de winter snel uitdunt en plaats maakt voor mos.

Je lost dit op door de grond te beluchten. De wortels van het gazon krijgen hierdoor weer toegang tot voedingsstoffen, water en lucht. Om stelselmatig de samenstelling van de kleigrond te veranderen kan er na het beluchten een combinatie van compost en zand (topdressing) over het gazon gestrooid worden. Een beluchtingsmachine kan je redelijk makkelijk huren. Bekijk hier de video over gazon beluchten.

TIP 5 | Verticuteren:

Wanneer mos eenmaal aanwezig is in het gazon, zal dit manueel of machinaal verwijderd moeten worden voordat er weer gras in de plaats kan groeien. De term verticuteren wordt vaak gezien als “mos verwijderen uit gazon”. Maar verticuteren is eigenlijk een techniek waarbij je verticaal snijd, door deze beweging kam je als het ware al het dode materiaal (viltlaag, mos) tussen het gras uit en snij je heel licht de zijwaarts groeiende scheuten door waardoor een groeihormoon wordt aangemaakt. Het is dus niet alleen ontworpen om mos te verwijderen maar het is wel zeer doeltreffend.

Louis Hooft

“Na het verticuteren is het gazon uitgedund waarna het voedingsstoffen en graszaad nodig heeft om te kunnen herstellen. “

Het verticuteren van gazon

Mos met chemische middelen bestrijden

Mos plant zich voort met miljoenen microscopische sporen die op het blad van mos groeien en vervolgens door regen of wind snel worden verspreid. Je zaait het mos opnieuw in wanneer je zou verticuteren zonder het mos en deze sporen vooraf te te doden. Daarbij kunnen volgende producten toegepast worden. Let wel op dat deze producten het aanwezige mos doden maar zolang de oorzaak niet wordt weggenomen zal mos altijd terug komen.

Kopersulfaat:

Kopersulfaat wordt opgelost in water en met behulp van een rugsproeier op het mos aangebracht. Kopersulfaat vertoont ernstige vlekken, dus gebruik oude handschoenen, schoenen en kleding.

IJzersulfaat:

IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos, een juiste dosis dood het mos binnen 4 dagen. Het mos kleurt dan donker bruin. IJzersulfaat wordt voor het gazon ook vaak als micronutrient toegevoegd aan een gekorrelde meststof waardoor het makkelijk strooibaar is. IJzersulfaat maakt de bodem wel wat zuurder, ga een te lage pH dus zeker tegen door een extra bekalking toe te passen. Gebruik ijzersulfaat bij vochtige omstandigheden of beregenen voor een nog snellere werking.

Iron+ 2in1
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Iron+ 2in1
IJzersulfaat
 • Ideaal om te gebruiken voor het verticuteren
 • Geeft het gras binnen 2 dagen een donkergroene kleur
 • IJzersulfaat wordt veel gebruikt als eerste bemesting & als laatste bemesting
 • Maakt het gazon sterker
Bekijk het product

Ammoniumsulfaat:

Ammoniumsulfaat is een chemische meststof en is een stikstof / zwavel product. Dit product kan de pH van je grond iets verlagen. Het werkt door het mos te verbranden. Omdat het doel echter is om het mos te verbranden, mag dit product niet worden bewaterd wanneer het op mos wordt gebruikt. Let op: er is bij gebruik van dit product kennis van grassoorten en groeipatronen nodig. Niet elke grassoort kan hier tegen. Het kan het gazon ernstig verbranden. Gebruik dit product nooit in de zomer.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!