Gazononderhoud, Verticuteren,

Zo Doe Je Dat: Het Gazon Beluchten

Wat is beluchten? Hoe moet het, wat is het beste moment en wat heb je nodig? Dit alles en meer lees je hier!

8 MIN 26 sep
Laatste update: 19 feb 2024
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Licht en lucht zijn essentieel voor de gezondheid en groei van je gazon. Daarom is het beluchten van je grasmat een slimme zet, omdat het ervoor zorgt dat het gras voldoende zuurstof krijgt. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Inhoudsopgave:
 • Beluchten van gras, wat is dat?
 • Waarom het gazon beluchten?
 • Hoe vaak moet je het gazon beluchten?
 • Wanneer het gazon beluchten?
 • Waarmee kun je het beste je gazon beluchten
 • Hoe diep in de grond moet je beluchten?
 • Moet je een nieuw gazon beluchten?
 • Is beluchten hetzelfde als verticuteren?
 • Wat te doen na het beluchten van het gazon?
 • Stappenplan beluchten
 • Klaar om aan de slag te gaan?

Beluchten van gras, wat is dat?

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook!

Meer gazon tips? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Beluchten betekent letterlijk lucht in de grond brengen door kleine stukjes uit de grond te halen. Zo ontstaan luchtzakjes waardoor lucht, licht, water en voeding hun weg naar beneden vinden. Dit bevordert de ontwikkeling van wortels en maakt de grasmat sterker en mooier.

Bij een dichtgeslagen grond, veroorzaakt door tuinmeubelen, speeltoestellen, een looppad, of het gewicht van de grasmaaier, is beluchten nodig. Niet het hele gazon heeft hier last van; sommige delen worden intensiever gebruikt. Het gevolg is dat regen niet meer verwerkt kan worden, planten nemen geen zuurstof, licht en voeding op, stoppen met groeien en sterven uiteindelijk af. Dat wil je voorkomen!

Beluchten van gras

Waarom het gazon beluchten?

Het beluchten van een gazon is geen alledaagse taak in de tuin. Maar er zijn een aantal goede redenen waarom dit een klus is die je niet mag negeren.

Beluchten zorgt voor zuurstof

De wortels van het gras hebben zuurstof nodig, en een gezond gazon gedijt op voldoende zuurstof. Beluchten is daarom cruciaal om te voorkomen dat het gras zonder zuurstof komt te zitten, wat uiteindelijk tot de dood van het gras leidt.

Beluchten voor Luchtcirculatie

Tijdens fotosynthese produceert de plant suikers met behulp van licht, water en koolstofdioxide. In warme zomermaanden kan er echter een ophoping van koolstofdioxide ontstaan, wat het gras een bruine kleur geeft. Beluchten voorkomt deze ophoping door de wortels van de noodzakelijke lucht te voorzien.

Beluchten voor lichttoevoer

Nog een element waar een plant niet zonder kan: licht. Wanneer de grond is dichtgeslagen, kan deze geen licht opnemen. Beluchten opent de bodem, waardoor het gazon het broodnodige licht kan absorberen voor fotosynthese.

Beluchten voor watertoevoer & drainage

Een dichtgeslagen gazon kan regenwater niet opnemen en afvoeren. In regenachtige streken, zoals de lage landen, is een goede drainage van het gazon van vitaal belang. Beluchten faciliteert niet alleen de opname van water, maar zorgt ook voor een effectieve afvoer.

Beluchten zorgt voor een betere opname

Beluchten opent de bodem, waardoor deze voedingsstoffen beter kan opnemen. Dit is niet alleen gunstig voor de algemene gezondheid van het gazon, maar ook voor het succesvol zaaien. Nieuw zaad wordt efficiënter opgenomen in een recent beluchte grond.

Hoe vaak moet je het gazon beluchten?

Hoe vaak je je gazon moet beluchten is afhankelijk van zowel de kwaliteit van je grasmat als het grondtype in je tuin.
Bij harde, compacte kleigrond is jaarlijkse beluchting van het volledige gazon aanbevolen. In zandgrond is volledige beluchting vaak minder noodzakelijk; het is meestal voldoende om alleen kleine gedeeltes aan te pakken.

Het beste advies is simpel: observeer je gras. Vormt zich een toplaag, loopt water niet meer weg, of is je grasmat gewoon niet in een al te beste conditie? Dan is het aan te raden het gazon te beluchten.

De Tuindokter:

Door te beluchten geef je je gazon de benodigdheden om gezonde en sterke wortels te creëren, die de ruimte krijgen zich te ontwikkelen.

Wanneer het gazon beluchten?

Het ideale moment voor beluchting hangt af van het type gras en de weersomstandigheden. Vermijd beluchten tijdens aanhoudende droogte of extreme hitte om uitdroging van het gazon te voorkomen. In de winterperiode is voorzichtigheid geboden; belucht minstens 4 weken voor de verwachte vorst om te voorkomen dat deze te diep in de grond doordringt.

Beluchten in lente/zomer

In het voorjaar en de zomer groeien warmteminnende grassoorten snel. Beluchten in deze periode geeft het gras de benodigde ruimte, zuurstof, en water voor gezonde groei.

Beluchten in de herfst

Na een zomer vol activiteiten op het gazon is de grond vaak gecomprimeerd, met een toplaag op het gras. De herfst is het ideale moment om dit te herstellen, omdat de grond al vochtiger is door regen, waardoor het beluchtingsgereedschap makkelijker in de grond gaat.

Bemesting voor gezond gras

Het gras haalt zelf de nodige voedingsstoffen uit de meststof wanneer het die nodig heeft. Twee of drie keer per jaar bemesten is voldoende. De timing hangt af van het type meststof; bemest in het voorjaar vroeg in het seizoen, zoals in februari of maart.

De Tuindokter:

Tip: houd het weerbericht in de gaten en belucht voordat er een bui losbarst. Dan hoef je niet te sproeien.

Waarmee kun je het beste je gazon beluchten

Welk gereedschap je moet gebruiken om je gazon te beluchten, hangt af van de grootte van het gebied dat je behandelt. Handmatig beluchten is geschikt voor kleine oppervlakken, machinaal voor grote of dichtgeslagen stukken. We gaan hier wat dieper in op de mogelijkheden.

Beluchtingssandalen

Als je een klein gebied wilt beluchten, denk dan eens aan het gebruik van beluchtingssandalen.Dit zijn schoenzolen met grote spikes aan de onderkant. Bind ze onder je schoenen en stappen maar! Je belucht het gazon simpelweg door eroverheen te lopen.

sandalen om het gazon mee te beluchten

Prikrol

Een handmatige prikrol maakt eenvoudig gaatjes in je gazon. Dit is geschikt voor kleine oppervlakken en laat weinig rommel achter. Het is snel, maar je moet het vaker herhalen. Bij sterk verdichte grond is een machine beter.

Handmatige prikrol

Riek

Gebruik een riek voor lokale beluchting, bijvoorbeeld op plekken die zwaar zijn belast. Steek de riek recht in de grond en beweeg deze zachtjes heen en weer voor diepere gaten. Het is wel een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Wil je een groot oppervlak onder handen nemen? Kies dan niet voor deze optie.

Steek de riek zo recht mogelijk in de grond en schud deze zachtjes heen en weer. Zo worden de gaten groter en kun je de riek ook weer gemakkelijk verwijderen.

Handmatige riek

Beluchtingsmachine

Klaar voor het grove geschut?
Voor grote gazons of sterk verdichte grond is een beluchtingsmachine ideaal. Het lijkt op een grasmaaier en heeft een dichte of holle pen. De dichte pen is krachtiger dan een prikrol, terwijl de holle pen pluggen uit de grond trekt.

Beluchtingsmachine met waterreservoir

Boven op een beluchtingsmachine vind je een groot waterreservoir. Vul deze met water om de machine te verzwaren. Zo kunnen de pennen dieper de grond in.

Hoe diep in de grond moet je beluchten?

Ga uit van een diepte van 10-15 cm voor voldoende beluchting. Als je een prikrol, beluchtingssandalen of een beluchtingsmachine gebruikt, zorg er dan voor dat de hele pin in de aarde zakt.

Moet je een nieuw gazon beluchten?

Door te beluchten, stimuleer je de wortels om dieper te kunnen groeien. Een nieuw gazon moet deze wortels nog ontwikkelen. Wacht daarom minimaal tot het tweede jaar met je nieuwe gazon te beluchten.

De Tuindokter:

Laat het gazon niet uitdrogen na het beluchten. Jouw gras kan weer goed water opnemen en heeft dit nodig. Geef na het bemesten en doorzaaien goed water, en houd dit de komende 2 weken 1 à 2 keer per dag vol (tenzij er veel regen valt natuurlijk).


Is beluchten hetzelfde als verticuteren?

Het korte antwoord: nee. Maar er zijn overeenkomsten.

Beluchten met holle tanden kan van invloed zijn op het onmiddellijke uiterlijk van uw gazon – het kan er achteraf een beetje bobbelig uitzien. Maar verticuteren is het volgende niveau van gazononderhoud – na het verticuteren ziet uw gazon eruit alsof het is aangevreten door een enthousiaste mol.

Je gazon herstelt echter snel als je het verticuteert wanneer het gras goed groeit – in het vroege voorjaar of in de herfst.

Lees hier meer over verticuteren.

Wat te doen na het beluchten van het gazon?

Na het beluchten van het gazon zijn er verschillende dingen die je kunt doen, afhankelijk van het soort gereedschap dat je hebt gebruikt.

Ruim de losse materialen die uit de grond zijn gekomen op

Heb je machinaal belucht? Dan zijn er heel wat stukken grond vrijgekomen. Sommige mensen kiezen er voor om de resten te laten liggen als natuurlijke bemesting. Na een week of twee zijn de resten wel weer opgenomen in het gazon en kun je het gras ook weer maaien. Het staat natuurlijk wel een stuk netter als je de resten van het gazon verwijdert. Geef het gazon daarna dan wel een topdressing.

Geef je gazon een topdressing

Na het beluchten is de weg naar de bodem open. Een ideaal moment om je gazon van een topdressing te voorzien. Compost of een andere organische meststof voedt het bodemleven. Belucht je in het najaar, dan kun je ook kiezen voor een specifieke najaarsmeststof. Deze bemesting heeft een verhoogd gehalte kalium, waardoor jouw grasmat aansterkt en het gras wordt voorbereid op de winter.

Zaai kale plekken bij

Wil je kale plekken in het gras bijzaaien, dit is het moment! De beluchting zorgt voor een goede lucht- en waterbeweging en verminderde verdichting en de openingen vormen een mooi zaaibed. Nieuw graszaad kan zijn weg naar de bodem snel vinden.

Stappenplan beluchten

Volg onderstaand stappenplan en jouw gazon ziet er straks weer strak en stralend uit!

Stap #1: Maai het gras zo kort mogelijk
Stap #2: Belucht je gazon. Doe dit zowel in verticale richting als in horizontale richting.
Stap #3: Maak het gereedschap dat je gebruikt hebt schoon. Je zult jezelf de volgende keer dankbaar zijn!
Stap #4: Ruim de achtergebleven resten op.
Stap #5: Vul de gecreëerde openingen met een meststof of andere topdressing om de bodem te voeden.

Klaar om aan de slag te gaan?

Beluchting transformeert je gazon door ervoor te zorgen dat essentiële voedingsstoffen de wortels bereiken, wat gezonde groei bevordert. Kies het juiste moment, het juiste gereedschap en volg onze beluchtingsgids voor optimale resultaten. Je gras zal je belonen met een vollere, groenere en mooiere uitstraling!

Heb je vragen over beluchting of iets anders met betrekking tot je gazon? Neem gerust contact met ons op; we helpen je graag!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.6 (81 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Herstel graszaad 4.3 (121 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het herstellen van je gazon | Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd | Kiemt snel Vanaf: 17,99
Top
Top Schaduw graszaad 4.2 (104 beoordelingen) Ideaal voor gazon met meer schaduw | Creëer de look & feel van een siergazon | Kiemt volledig in 2-3 weken Vanaf: 19,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos en groen gazon.
🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos groen gazon.