Ongedierte,

Mollen in de tuin: bestrijden, vangen & voorkomen

Van alle plagen en ongedierten die voor kunnen komen in het gazon, laten mollen toch wel de duidelijkste sporen achter. Een enkele mol kan jouw hele tuin voorzien van ondergrondse gangen, bovengrondse molshopen, verzakkingen van tegels en doorgeknaagde wortels en bedrading. Hoe herken je het werk van de mol? Hoe bestrijd je hem en – nog beter – hoe voorkom je een mol in je tuin? Lees onze tips.

8 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2022
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Over de mol

Mollen zijn kleine, donkergrijze of zwarte dieren die onder de grond leven en gangen graven. Ze volgen letterlijk hun neus op zoek naar eten, om hun weg te vinden en gevaar uit de weg te gaan. De mol is niet blind, maar hun zichtvermogen is niet goed ontwikkeld. Ze hebben scherpe tanden en voorpoten als kolenschoppen, waarmee ze gretig graven. Stilzitten is er niet bij; een mol graaft zo’n 4 meter tunnel per uur. Ze eten wormen, emelten, engerlingen en andere insecten die in de bodem leven. Mollen zijn solistische dieren en behalve in het paarseizoen (van februari tot april) leven ze alleen.

Inhoudsopgave:
 • Over de mol
 • Waarom mollen in de tuin?
 • Wanneer zijn mollen actief?
 • Waar zijn mollen goed voor?
 • Welke schade richten mollen aan?
 • Hoe kun je mollen bestrijden of verjagen?
 • Mollen voorkomen
 • Meer over tuinonderhoud?

Waarom mollen in de tuin?

Mollen leven voornamelijk in een zandrijk of bosrijk gebied, maar ook in een door water omgeven tuin hebben ze het goed naar hun zin. Vooral een recht-toe-recht-aan gazon met weinig bomen en andere planten zijn een aanlokkelijk doelwit. De mol hoeft zich immers niet door dikke wortels heen te worstelen.

Louis Hooft

“Mollen zijn het hele jaar door aanwezig, maar vooral in de lente is zijn activiteit groot”

Een mol boven de grond

Wanneer zijn mollen actief?

Mollen zijn het hele jaar door aanwezig, maar vooral in de lente is zijn activiteit groot. In het voorjaar ontwaakt de natuur, en de insecten en larven die in de winterperiode dieper in de grond zijn gekropen, komen weer omhoog. Mollen doorlopen vaak op gezette tijdstippen en met tussenpozen van gemiddeld 5 uur door hun gangen op zoek naar voedsel. De momenten waarop hij actief is, is vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het begin van de avond.

Waar zijn mollen goed voor?

Dit kleine, bijna blinde beestje lijkt misschien onschuldig, maar kan een schade van jewelste aanrichten in je tuin. Maar bekijk het eens van de positieve kant. Zijn er mollen in jouw gazon? Dan weet je dat er voldoende zuurstof in de grond is en dat het met het bodemleven in jouw tuin ook wel goed zit. Mollen voeden zich namelijk met wormen, larven en andere insecten in de grond. Ze lusten zelfs babymuizen. Mollen zorgen voor een goede biodiversiteit in de tuin. Het nadeel? Ze wroeten een tunnel door jouw goed verzorgde gazon. En dat kan flink schade aanrichten.

Welke schade richten mollen aan?

Mollen graven complete gangenstelsels onder de grond. De grond die hierbij vrijkomt wordt naar de oppervlakte geduwd en dit zorgt voor de welbekende molshopen. Weg is je fraaie, strakke gazon. Tijdens het graven worden wortels van (gras)planten vernield en soms graven mollen zelfs onder bestrating door, waardoor er verzakkingen ontstaan. Daarom is het goed dat je precies weet wat je kunt doen tegen mollen.

Een vorm van molshoppen

Hoe kun je mollen bestrijden of verjagen?

Misschien denk je wel: zijn er andere manieren om mollen te bestrijden dan met een klem? Jazeker! We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Louis Hooft

“Mollen hebben een goed gehoor. Ze horen insecten – hun voedsel – ritselen in de grond. Je kunt mollen ook verjagen met geluid.”

Mollen verjagen met carbid

Nee, we hebben het hier niet over de grote brokken carbid die worden gebruikt bij het melkbusschieten op oudjaarsdag. Mollen carbid, ook mini carbid genoemd, bestaat uit kleine stukjes carbid met zó’n sterke geurafgifte, dat het de mol doet besluiten elders te gaan graven. Niet levensbedreigend maar wel zeer effectief als je van je mollenprobleem af wilt. Stop een stukje carbid in de mollengang en giet er water over uit. Het carbid aansteken om een explosie te veroorzaken is wettelijk verboden.

Mollen verjagen met knoflook

De geur is minder sterk dan die van carbid, maar het is het proberen waard: stop een stukje knoflook in de tunnel en verjaag de mol.

Mollen verjagen met geluid

Mollen hebben een goed gehoor. Zo kunnen ze insecten horen ritselen in de grond en op die manier hun voedsel vinden. Het is dus te verklaren dat mollen een hekel hebben aan geluiden die van bovenaf hun tunnels in komen. Wil je mollen verjagen met geluid? Probeer dan eens een van de volgende opties:

 1. Mollen verjagen met ultrasoon geluid
  Ken je die apparaatjes die katten wegjagen uit de tuin? Op ingestelde tijden of op basis van beweging geeft het apparaat een hoge piep. Het is vaak te hoog voor het menselijk gehoor, maar goed te horen voor de mol. Voor het beste effect graaf je het apparaat in de tunnel.
 2. Mollen verjagen met metaal
  Een andere methode is om een metalen paaltje in de mollengang te steken. Bevestig hier een touwtje met een metalen plaatje aan. Door de wind zal het metaal op metaal tikken. Dit geluid is zeer onprettig voor mollen en kan ze verjagen.
 3. Mollen verjagen met plastic flessen
  Pak enkele lege frisdrankflessen, knip de bodem er af en verwijder de dop. Plaats de fles met de open onderkant in de mollengang en zorg dat de bovenkant boven de grond uitsteekt. Waait de wind over de open hals, dan zal het een niet te missen geluid de mollengang in sturen, wat door de fles nog eens extra wordt versterkt.

Mollen verjagen met trillingen

Een zogenaamde mollentriller stuurt trillingen de grond in om de mol te verjagen. Meningen over of dit echt werkt lopen echter sterk uiteen. Het is wel een diervriendelijke oplossing en er zijn varianten verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Mollen kunnen gewend raken aan trillingen, daarom werken mollentrillers met verschillende frequenties.

Mollen verjagen met water

Mollen houden niet van water, dus het is logisch dat je denkt dat je hiermee een mol verjaagt. Maar zo effectief is het niet. Het gangenstelsel dat een mol graaft kan gigantisch lang zijn. Daarnaast is door het graven de grond losgeraakt, waardoor het water alle kanten op stroomt. Voor je het weet ben je honderden liters water kwijt en heeft de mol zich alleen maar tijdelijk verplaatst. Wanneer kan bestrijden met water wel werken? Als je te maken hebt met een jonge, onervaren mol. En in een zware kleigrond, waar het water moeilijk wegloopt.

Mollen verjagen met een bladblazer

Niet de meest voor de hand liggende manier, maar de bladblazer zorgt voor een hoop herrie én trillingen waar de mol niet van gediend is. Plaats de bladblazer in de molshoop bij de hoofdgang en zet deze aan. De mol zal denken dat er gevaar is en vluchten. Er bestaat wel een kans dat hij terugkomt, het kan dus noodzakelijk zijn de handeling enkele keren te herhalen.

Louis Hooft

Hoe vind je de hoofdgang? Spoor de grootste molshoop in jouw tuin op en begin daar te graven; er is een grote kans dat de hoofdtunnel zich daar bevindt. Wees wel voorzichtig, laat de boel niet instorten.

Mollen vangen met een klem

De mollenklem wordt steeds minder verkocht en dat is begrijpelijk. Deze grote versie van een muizenklem is allesbehalve diervriendelijk. De mollenklem wordt ingegraven in een mollengang. Komt de mol te dichtbij, dan slaat de klem dicht waardoor de mol – vaak na urenlang lijden – wordt gedood.

Mollen vangen met een mollenkoker

Een diervriendelijkere optie is een mol te vangen met een mollenkoker. Dit is een lange, kunststof buis voorzien van deurtjes. Ook deze val graaf je in een mollengang. Loopt de mol in de val, dan gaan de deurtjes dicht en zit de mol gevangen. Verhuis de mol vervolgens naar een plek waar niemand er last van heeft, bijvoorbeeld het bos. Laat de mol niet los op het terrein van een andere mol. Mollen zijn territoriaal en vechten met elkaar tot de dood. Kies je voor de mollenkoker, houd de val dan goed in de gaten. Mollen kunnen niet lang zonder eten, het is dus van belang dat ze niet te lang in de koker vastzitten. Bij goed gebruik van de mollenkoker blijft de mol in leven en kun je hem zelf naar een nieuw plekje brengen.

Mollen bestrijden met gif

Het is af te raden zelf met gif in de weer te gaan. Je kunt hiermee andere dieren of zelfs mensen vergiftigen en ook voor het milieu is het niet goed. Laat giftige middelen over aan gecertificeerde professionals.

Mollen laten vangen door een expert

Is de mollenplaag uit de hand gelopen en zijn er meer molshopen te zien dan egaal gras? Dan kan het slim zijn om een expert langs te laten komen om de mol te vangen. Zoek even online, er is vast een lokale mollenbestrijder bij je in de buurt.

Een mol

Mollen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in de mollensituatie. Dus wil je geen mollen in de tuin? Maak dan gebruik van onderstaande tips.

Mollen voorkomen met gaas

Voorkom dat mollen je tuin vinden. Leg je een nieuw gazon aan? Dan kan het de moeite waard zijn om gaas of een speciaal mollennet in te graven in je tuin. Doe dit tot ongeveer 40 centimeter diep. Het is een arbeidsintensief klusje, maar je bent wel verzekerd van een mollenvrij gazon.

Mollen voorkomen met planten

Mollen hebben een hekel aan bepaalde geuren, waaronder die van een aantal sterk geurende planten. Narcis, keizerskroon, stinkend nieskruid en kruisbladwolfsmelk zouden mollen op een natuurlijke manier weren. Pluspunt: het fleurt je tuin lekker op.

Sterke geur van planten

Mollen voorkomen door regelmatig te maaien

Zoals gezegd houden mollen niet van trillingen. Ook de grasmaaier zorgt voor trillingen in de grond. Door regelmatig te maaien, kan je de mol dus uit de buurt houden.

Hoe herstel je het gazon van molshopen?

De mol is verjaagd, maar hoe krijg je je mooie gazon terug? Zijn er slechts kleine oneffenheden? Dan kun je deze er met behulp van een gazonwals uit rollen. Je duwt de grond van de molshoop als het ware terug de grond in en vult de tunnels weer op. Is je gazon door de vele molshopen veranderd in een waar slagveld en valt het niet meer te herstellen? Dan kun je overwegen om het gazon opnieuw aan te leggen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.6 (81 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Herstel graszaad 4.3 (121 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het herstellen van je gazon | Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd | Kiemt snel Vanaf: 17,99
Top
Top Schaduw graszaad 4.2 (104 beoordelingen) Ideaal voor gazon met meer schaduw | Creëer de look & feel van een siergazon | Kiemt volledig in 2-3 weken Vanaf: 19,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos en groen gazon.
🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos groen gazon.