Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Het Gras Maaien: Waarom, Wanneer & Hoe
Wanneer en hoe vaak moet je het gras maaien? Wat is de ideale maaihoogte? Welke maaier gebruik je? Dat en meer lees je hier.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Grasmaaien kan aanvoelen als een klus, maar als je een trots gazon wilt hebben, moet je maaien. Sterker nog, grasmaaien is waarschijnlijk de meest cruciale van alle regelmatige taken voor gazon onderhoud.
Maar er zit een kunst achter effectief maaien. Wanneer en hoe vaak moet je maaien? Wat is de ideale maaihoogte voor je gras? Welke grasmaaier moet je gebruiken?
- Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?
- Wanneer moet je grasmaaien?
- Hoe vaak moet je grasmaaien?
- Wat is de ideale maaihoogte voor het gras?
- De eerste keer maaien van een nieuw gazon
- Zo maai je banen in het gazon
- Mulchen of grasmaaisel afvoeren
- Welke soorten grasmaaiers zijn er?
- Hoe onderhoud je de grasmaaier?
- Het gras maaien: 8 tips voor een prachtig gazon
- Meer over tuinonderhoud?
We hebben antwoorden op al die vragen, en meer. Dus, voordat je de grasmaaier tevoorschijn haalt, ga lekker zitten. Hier zijn onze favoriete tips voor een mooi en strak gazon.
Kijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hier of op ons Youtube kanaal.
Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?
Waarschijnlijk maai je je gazon om het er netjes uit te laten zien, maar er zijn meer goede redenen om je grasmat bij te houden. Allereerst maakt het je gazon sterker. Zonlicht en zuurstof kunnen beter doordringen in de bodem, wat de groei van nieuw gras bevordert.
Door regelmatig te maaien, krijgen alle grassprieten, ook de fijnere, de kans om groot en stevig te worden.Zo bouw je aan een volle, dichte grasmat. Een ander voordeel is dat door vaak te maaien, mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien.
Wanneer moet je grasmaaien?
Maai altijd wanneer het gras volledig droog is. Als je maait terwijl het gras nog nat is, zullen de messen niet efficiënt snijden. Bovendien kan het gras zich ophopen in de maaier, wat kan leiden tot verstopping.
Het maaien op vochtig gras geeft schimmels en ziekten ook meer kans om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat het niet te warm is en vermijd maaien in direct zonlicht. Het meest geschikte moment om te maaien is aan het eind van de middag, zodat het gras voldoende tijd heeft om te herstellen voordat de nacht aanbreekt.
Hoe vaak moet je grasmaaien?
Hoe vaak je het gras moet maaien, hangt af van hoe hard het groeit.
Snelle groei? Twee keer per week maaien. Groeit het wat rustiger aan? Dan is één keer per week prima.
Wat is de ideale maaihoogte voor het gras?
Over het algemeen wordt aangeraden om je gazon te maaien tussen de 2,5 en 4 cm. Als je grasveld intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, is het aan te raden het wat langer te maaien, tussen de 4 en 5 cm.
Als je gazon vooral in de schaduw ligt, kun je overwegen het gras op 7 cm hoogte te maaien. Op deze manier heeft de plant meer bladoppervlak om licht op te vangen en voedingsstoffen te produceren.
Houd altijd de 1/3 regel in gedachten: maai maximaal een derde van de lengte van het gras af om de groeikracht van het gras te behouden.
De eerste keer maaien van een nieuw gazon
Heb je een nieuw gazon aangelegd? Wacht dan twee weken voordat je voor het eerst maait. Zo geef je graszoden de tijd om te wortelen. Dankzij de wortels ontstaat er een stevige ondergrond voor je gazon. Zet de maaier bij de eerste maaibeurt op de hoogste stand.
Maai maximaal 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter, wacht dan een paar dagen en maai nogmaals 1/3 van het gras af. Herhaal dit totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.
Zo maai je banen in het gazon
Wil je van die mooie banen in je gazon, zoals op een voetbalveld? Dat is ook voor jouw gazon weggelegd!
Met behulp van een kooimaaier met een zware wals krijg je dit voor elkaar. Door deze maaier wordt het gras in de richting geduwd van de kant die je op gaat. Door de lichtval krijgt het gras een andere kleur. Maai de baan ernaast in tegengestelde richting en voilà : een stadion waardig grasveld.
Mulchen of grasmaaisel afvoeren
Mulchen houdt in dat je het gemaaide gras versnippert en op het gazon laat liggen, waardoor voedingsstoffen terugkeren naar het gras. Een voordeel hiervan is dat je geen maaiafval hebt en de opvangbak van je maaier niet hoeft te legen. In de zomer biedt het een extra beschermingslaag voor je gazon. Door te mulchen breng je als het ware een viltlaag aan op het gras, wat vaker verticuteren vereist.
Mulchen is echter niet geschikt als het gras te lang is, omdat de mulchlaag op je gazon dan te dik wordt en het gras verstikt. Ben je overtuigd dat mulchen iets voor jou is? Gebruik dan wel een maaier met mulchkit. Wil je liever het gemaaide gras in een opvangbak verzamelen? Geen probleem natuurlijk! Zorg er wel voor dat je een goed bemestingsplan hebt om je gazon van voldoende voeding te voorzien.
Welke soorten grasmaaiers zijn er?
Je kunt kiezen uit verschillende typen grasmaaiers. Hieronder leggen we ze aan je uit.
Loopmaaier of cirkelmaaier
De klassieke maaier waar je achteraan loopt en die je handmatig duwt. Op hoge snelheid wordt het gras middels een horizontaal mes afgeslagen. Afhankelijk van voorkeur en de grootte van je gazon kun je kiezen uit een benzinemaaier, elektrische maaier of accumaaier.
Handgrasmaaier
Heb je een klein gazon? Klaar de klus met een handmaaier. Fysiek een wat zwaardere taak, maar je hebt geen snoeren of brandstof nodig. Het maakt geen herrie en na afloop berg je het apparaat gemakkelijk op.
Kooimaaier
Een kooimaaier, ook wel kooimesmaaier genoemd, slaat het gras niet af maar knipt of snijdt het. De rol achter de messen creëert een mooi banen patroon. Dit zorgt voor een strakke grasmat.
Zitmaaier
Heb je een groot gazon oppervlakte? Dan is een zitmaaier misschien wel wat voor jou. In vergelijking met andere maaiers heeft een zitmaaier een veel breder maaidek en een hoog vermogen. Of je nu een groot gazon wilt maaien of een smalle strook tussen bomen, met een zitmaaier zit je altijd goed!
Robotmaaier
Maak het jezelf extra gemakkelijk met een robotmaaier. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar daartegenover staat dat je nooit meer zelf aan de slag hoeft.
Hoe onderhoud je de grasmaaier?
Welke machine je ook gebruikt, ze hebben allemaal onderhoud nodig. Verwijder na ieder gebruik modder en grasresten. Voor lang plezier van je maaier stal je deze op een droge plek. Geef je maaier minimaal een keer per jaar een grote onderhoudsbeurt.
Het gras maaien: 8 tips voor een prachtig gazon
Ontdek hoe je met deze 8 tips snel en eenvoudig het perfecte gazon krijgt.
Tip #1 : Maai altijd met scherpe messen
Voor een mooie snede maai je je gras met scherpe messen. Zijn je messen bot? Dan scheurt het gras, droogt het uit en krijgt je grasmat een bruine gloed.
Tip #2: Maai wekelijks in de lente en zomer
In de lente en zomer groeit gras net wat sneller. Door wekelijks te maaien houd je het in topconditie!
Tip #3: Maai alleen als het gras droog is
Dit komt de graskwaliteit ten goede en is beter voor de messen.
Tip #4: Maai niet als het te koud is
De beste temperatuur om gras te maaien is tussen de 12 en 20 graden.
Tip #5: Houd altijd rekening met de 1/3e regel
Maai per keer maximaal een derde van de graslengte af. Zo behoudt het gras zijn groeikracht.
Tip #6 : Maai in verschillende richtingen
Door in verschillende richtingen te maaien worden grassprieten in verschillende richtingen geduwd.
Tip #7: Doe onderhoud aan je maaier in de winter
Vervang de olie, het luchtfilter en de bougie. Zo is je maaier klaar voor het nieuwe maaiseizoen!
Tip #8: Werk ook de graskanten bij
Is je grasmat weer mooi strak? Vergeet de kanten niet te knippen en af te steken. Zo ziet je gazon er weer tiptop uit!
-
Herstel graszaadNu besteld, morgen in huis17,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Sier graszaadNu besteld, morgen in huis21,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Schaduw graszaadNu besteld, morgen in huis19,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Meer over tuinonderhoud?
Meer leren over gras maaien of het gazon onderhouden? Creëer jouw perfecte buitenruimte met onze tuinadviezen! Mocht je vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste lookPerfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.Read more
-
Robotmaaier: de voor- en nadelenDenk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.Read more
-
Grasmaaier slijpen: duidelijk stappenplanDoor je gazon met botte messen te maaien, wordt je gazon vatbaar voor ziektes en plagen. Gelukkig is het relatief makkelijk om zelf grasmaaiermessen te slijpen. Ontdek hier hoe.Read more
-
Gazononderhoud in het voorjaar: wat en waarom?Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om je gazon extra aandacht te geven. Grasmaaien, kalk strooien, verticuteren en bemesten zijn enkele voorbeelden van taken die je kunt doen om de rest van het jaar te genieten van een mooi gazon. In dit artikel geven we je tips voor gazononderhoud in het voorjaar.Read more
-
Gazononderhoud in het najaar: wat en waarom?Als het voorjaar start, stropen we massaal de mouwen op en gaan we de tuin in. Eigenlijk zou dat in het najaar niet anders moeten zijn. Er is immers genoeg te doen maar er zijn ook grote voordelen ten opzichte van andere seizoenen. Lees verder voor tips met betrekking tot gazononderhoud in het najaar.Read more
-
Het gras groener maken: hoe doe je dat?Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!Read more
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Read more
-
De 4 bouwblokken voor een gezond en groen gazonWist je dat een plant het enige levende organisme is dat zijn eigen voeding maakt? Dat gebeurt tijdens een proces dat fotosynthese heet. Om dit proces in gang te zetten heeft gras 4 onmisbare bouwblokken nodig. In dit artikel leggen we je uit welke dit zijn, hoe gras groeit en wat jij kunt doen om het mooi groen te houden.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (2)
[…] En hier komt moowy.nl in beeld. Ze hebben alles wat je nodig hebt om je gazon er op zijn best uit te laten zien. Van de juiste meststoffen tot het beste gereedschap voor gras maaien. […]
[…] Meer weten over grasmaaien? Lees hier onze 8 tips. […]
Do you have some comments?