Tips & Advies
grasmaaier slijpen
7 MIN 29 apr
Laatste update: 05 mei 2023

Grasmaaier slijpen: duidelijk stappenplan

Door je gazon met botte messen te maaien, wordt je gazon vatbaar voor ziektes en plagen. Gelukkig is het relatief makkelijk om zelf grasmaaiermessen te slijpen. Ontdek hier hoe.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

We weten allemaal dat onze gazons regelmatig onderhoud nodig hebben – bemesten, sproeien, verticuteren en beluchten, het zijn maar enkele van de taken die je moet opnemen. Maar wist je ook dat maaien één van de meest belangrijke manieren is om je gazon gezond en mooi te houden? Daarom is het goed onderhouden van je grasmaaier van essentieel belang voor een mooi gazon.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Inleiding tot het slijpen van grasmaaiermessen
 • Waarom is het belangrijk om de messen van je grasmaaier te slijpen?
 • Signalen dat je de messen van je grasmaaier moet slijpen
 • Gereedschap nodig voor het slijpen van maaiermessen
 • Hoe je grasmaaier slijpen — stap voor stap
 • Verschillende soorten messlijpers voor grasmaaiers
 • Tips voor het behoud van scherpe messen van je grasmaaier
 • Veelvoorkomende fouten bij het slijpen van je grasmaaier
 • Samengevat
 • Veelgestelde vragen over het slijpen van maaimessen

Maaien met stompe messen beschadigt het gras en laat een diepe wond achter, waardoor je gazon vatbaar wordt voor infecties. Door met scherpe randen te maaien, bescherm je dus met andere woorden je gras en geef je het tegelijkertijd een stevige energieboost.

Je moet wel weten hoe je de messen van je grasmaaier moet slijpen om je gazon te beschermen. In deze ultieme gids lees je meer over de een aantal tips en trucs om zelf grasmaaiermessen te slijpen.

Klaar? Laten we er dan aan beginnen.

Inleiding tot het slijpen van grasmaaiermessen

botte maaimessen
Botte maaimessen

Elke keer dat je je gazon maait, krijgen de snijmessen te maken met wrijving. Gras is relatief makkelijk te maaien en zal waarschijnlijk niet al te veel weerstand veroorzaken. Toch komen de maaimessen van je grasmaaier ook in contact met stenen, stokken en puin. Daardoor worden de messen na verloop van tijd bot.

Het slijpen van grasmaaiermessen is dus een beproefde methode om de botheid van de maaimessen aan te pakken. Het zorgt voor een scherpere rand zodat je makkelijker door je gras kan snijden.

Beschouw het slijpen van messen dus als een essentieel onderdeel van het onderhoud van je grasmaaier. Doe het regelmatig om ervoor te zorgen dat je maaier je gras efficiënt blijft maaien, want een bot mes scheurt door de grasstengel. Zo wordt deze sneller vatbaar voor ziekten en plagen.

Waarom is het belangrijk om de messen van je grasmaaier te slijpen?

mooi gezond gras
Mooi gezond gras

Het slijpen van grasmaaier messen is om verschillende redenen belangrijk.

Ten eerste zorgt het ervoor dat je maaier het gras effectief en gelijkmatig maait. Een scherp mes maakt zuivere sneden. Daardoor blijft de wonde op het gras klein, wat het risico op ziekte of cellulaire schade vermindert.

Ten tweede zorgt een scherp mes ervoor dat grasmaaien makkelijker en minder tijdrovend wordt. En laten we eerlijk zijn: wie kiest niet voor comfort als je de kans hebt?!

Ten slotte helpen scherpe messen het voorkomen van je gazon te verbeteren, omdat de snede consistenter is over het hele oppervlak van het gazon.

Lees onze expertgids over hoe en wanneer je je gras moet maaien voor een prachtig gazon.

Signalen dat je de messen van je grasmaaier moet slijpen

Er zijn een paar signalen die aangeven dat je het mes van je grasmaaier moet slijpen, als je opmerkt dat:

 • Het gras ongelijkmatig gemaaid of gescheurd lijkt. Dit is een teken dat het mes bot is.
 • Er bruine punten op de uiteinden van je grassprieten verschijnen — dit is een indicatie dat het mes het gras niet goed maait. 
 • De maaier erg trilt tijdens het gebruik — dit kan erop wijzen dat het mes toe is aan een slijpbeurt.

Gereedschap nodig voor het slijpen van maaiermessen

Voordat je het mes van je grasmaaier gaat slijpen, moet je een paar gereedschappen in huis halen. 

De gereedschappen die nodig zijn voor het slijpen van grasmaaiermessen zijn:

 • Een dopsleutel of verstelbare sleutel
 • Een mesbalanceerapparaat
 • Een metalen vijl of bankslijpmachine
 • Een paar veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril

Hoe je grasmaaier slijpen — stap voor stap

Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 1. Zorg ervoor dat benzinemaaiers volledig zijn uitgeschakeld door de bougiekabel los te koppelen . Zo zorg je ervoor dat de maaier niet per ongeluk kan opstarten.
 2. Verwijder het mes van het maaivlak met behulp van een dopsleutel of verstelbare sleutel.
 3. Reinig het mes grondig met een staalborstel of een schraper. Verwijder zoveel mogelijk opgedroogd gras en modder.
 4. Controleer het mes op scheurtjes of beschadigingen. Als het beschadigd is, moet je het vervangen.
 5. Gebruik een mesbalanceerapparaat om te controleren of het mes in balans is. Zo niet, gebruik dan een metalen vijl of een slijpmachine om overtollig materiaal te verwijderen totdat het waterpas is.
 6. Gebruik een metalen vijl of een slijpmachine om het mes te slijpen, volg de hoek van de bestaande mesrand en werk de rand bij totdat deze scherp is.
 7. Plaats het mes terug op het maaivlak en sluit de bougiekabel weer aan.

Verschillende soorten messlijpers voor grasmaaiers

bankslijpmachine
Bankslijpmachine in actie

Er zijn verschillende soorten messlijpers voor grasmaaiers op de markt. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Bankslijpmachines : Slijpmachines zijn populair voor het slijpen van grasmaaiermessen. Ze zijn makkelijk in gebruik en kunnen het mes snel in de gewenste hoek slijpen.
 • Vijlen : Slijpen met de vijl is de handmatige keuze voor het slijpen van grasmaaiermessen. Deze aanpak is financieel interessanter en gebruiksvriendelijk, maar vereist aanzienlijk meer moeite en tijd dan elektrische slijpmachines.
 • Roterende slijpers : Roterende slijpers zijn een nieuw type slijper die draaiende schuurschijven gebruiken om het mes te slijpen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en slijpen het mes snel en dit zonder noemenswaardige inspanning.

Tips voor het behoud van scherpe messen van je grasmaaier

Nu je messen scherp zijn, is het tijd om na te denken over hoe je kan voorkomen dat ze te snel bot worden.

Een paar tips om in je achterhoofd te houden:

 1. Controleer het mes altijd op schade en balans voordat je het slijpt. Het slijpen van een beschadigd mes kan gevaarlijk zijn of het bestaande metaal breken.
 2. Zorg ervoor dat het mes in de juiste hoek is geslepen. Dit zorgt voor een precieze en zuivere snede, waardoor je blootstelling aan ziekten en plagen kan voorkomen.
 3. Draag altijd veiligheidshandschoenen en een bril bij het slijpen van het mes. Het spreekt voor zich dat je jezelf kan snijden. Je ogen lopen echter het meeste gevaar door vonken of kleine stukjes metaal, vooral als je een elektrisch slijpgereedschap gebruikt.
 4. Reinig de messen altijd na het maaien van je gazon. En houd de onderkant van je maaier vrij van vuil, zodat hij langer meegaat.

Veelvoorkomende fouten bij het slijpen van je grasmaaier

Hier zijn de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het slijpen van grasmaaiermessen.

Ten eerste kan het niet uitbalanceren van het mes vóór het slijpen resulteren in een ongebalanceerd mes. Dit kan niet alleen onregelmatig maaien veroorzaken, maar het kan ook je maaier beschadigen.

Ten tweede kan het slijpen van je messen in de verkeerde hoek ook resulteren in een ongelijke maaibeurt, waardoor je als resultaat een onaantrekkelijke, slordig ogende grasmat krijgt. Dit kan er ook toe leiden dat je je gras te kort maait en je gazon beschadigt.

Draag ten slotte altijd veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril, zelfs als je de messen van je grasmaaier handmatig slijpt. Veiligheid boven alles!

Samengevat

Het slijpen van je grasmaaier is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je grasmaaier. Het zorgt ervoor dat je maaier je gras effectief en gelijkmatig maait, waardoor grasmaaien vlotter en minder tijdrovend wordt.

Door de stappen in deze handleiding te volgen, kan je de messen van je grasmaaier slijpen zodat je gazon er onberispelijk blijft uitzien.

En onthoud: draag altijd veiligheidshandschoenen en een bril bij het slijpen van het mes en onderhoud je messen regelmatig om ervoor te zorgen dat het langer meegaat.

Veelgestelde vragen over het slijpen van maaimessen

Hoe vaak moet ik de messen van mijn grasmaaier slijpen?

Het wordt aanbevolen om de messen van je grasmaaier na elke 20-25 uur gebruik te slijpen.

Kan ik het mes van mijn grasmaaier zelf slijpen?

Ja, je kan het mes van je grasmaaier zelf slijpen. Als je echter niet zeker bent hoe je dat moet doen, is het raadzaam om het door een professional te brengen.

Hoe weet ik of het mes van mijn grasmaaier geslepen moet worden?

Als je merkt dat het gras ongelijkmatig is gemaaid of gescheurd lijkt, is dit een teken dat het mes bot is. Verder kan je als je bruine punten op het gras ziet er vanop aan dat je messen het gras niet meer goed kunnen maaien.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin