Tips & Advies
8 MIN 02 nov
Laatste update: 01 mei 2024

Gazononderhoud in het najaar: wat en waarom?

Als het voorjaar start, stropen we massaal de mouwen op en gaan we de tuin in. Eigenlijk zou dat in het najaar niet anders moeten zijn. Er is immers genoeg te doen maar er zijn ook grote voordelen ten opzichte van andere seizoenen. Lees verder voor tips met betrekking tot gazononderhoud in het najaar.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Waarom gazononderhoud in het najaar?

Waarom zou je in het in het najaar aan de slag gaan in de tuin? We noemen 3 redenen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Waarom gazononderhoud in het najaar?
  • Wanneer begint het najaarsseizoen voor het gras?
  • Wat kan je in het najaar allemaal doen?
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Extra aandacht na een droge zomer

In de zomer krijgt je gazon veel te verduren: warmte, droogte en betreding van mensen, dieren, tuinmeubelen en misschien zelfs een zwembad. Het doet je grasmat geen goed! De herfst is dan ook hét moment om je gras wat extra aandacht te geven.

Voorbereiding op de winter

Door je gazon in het najaar van de juiste zorg te voorzien, zorg je ervoor dat het sterk de winter ingaat en de winter ook overleeft!

Pluk de vruchten van het seizoen

Een groot voordeel van gazononderhoud in het najaar? De weersomstandigheden. De luchttemperatuur daalt maar de bodemtemperatuur is nog lekker warm. Dit zorgt ervoor dat je grasmat goed bewerkbaar is. De herfstbuien geven het gras het water dat het nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Hand boven het gras

Wanneer begint het najaarsseizoen voor het gras?

Het najaarsseizoen van je gazon loopt gelijk met onze herfst. De temperaturen dalen, regenbuien nemen toe en je ziet het seizoen veranderen. Het najaarsseizoen loopt tot ongeveer eind oktober, maar als de temperaturen zacht blijven, kan je in november ook nog wel een en ander doen.

Louis Hooft:
“De zomer doet je grasmat geen goed! De herfst is dan ook hét moment om je gras wat extra aandacht te geven.”

Wat kan je in het najaar allemaal doen?

De zomer is een stressvolle periode voor het gras. Langdurige droogte, veel betreding en misschien zelfs een zwembadje in de tuin kunnen allemaal voor lelijke, bruine plekken in het gazon zorgen. Het najaar is hét moment om je gazon te renoveren. De volgende taken kun je dit seizoen oppakken:

  • Verticuteren
  • Beluchten
  • Graszaad bijzaaien/doorzaaien
  • Bemesten
  • Grasmaaien
  • Bladeren verwijderen
  • Kalk strooien

Verticuteren

Door het intensieve gebruik in de zomermaanden kan er een viltlaag op het gazon zijn ontstaan, maar ook als er geen sprake is van dood organisch materiaal op het gras doe je er goed aan om je gazon in het najaar te verticuteren. Je voorkomt namelijk dat het gras verstikt.

Wat is verticuteren precies? Verticuteren is eigenlijk verticaal maaien. Je gebruikt hiervoor een speciale verticuteermachine of verticuteerhark. Hiermee haal je het dode gras uit je gazon maar je bereikt ook de bovenste laag van de bodem. De wortels die hier zitten worden hierdoor opengesneden. Hierdoor komt een hormoon vrij waardoor de grasplant weer lekker gaat groeien om zichzelf te herstellen. In het voorjaar en najaar groeit gras het best. Het heeft in die periodes dan ook de capaciteit om zich weer snel te herstellen en een opdonder als verticuteren aan te kunnen. Met een paar weken zie je helemaal niets meer van het slagveld! Zaai na het verticuteren direct bij, om onkruidgroei in het najaar en mosvorming in de winter tegen te gaan.

Lees hier alles over verticuteren

Het gazon verticuteren

Beluchten

Het najaar is een goed moment om je gazon te beluchten. Door veel betreding en dat zwembadje in de tuin is de kans groot dat het gazon is dichtgeslagen en de bodem hard is geworden. Beluchten is een goede manier om van de compacte grond af te komen en om zuurstof, voedingsstoffen en water weer bij de plant te laten komen. Ook geeft het graswortels de mogelijkheid om dieper te kunnen groeien. Je kunt je gazon beluchten met behulp van een prikrol, beluchtingssandalen of een riek.

Meer over beluchten

Het gazon beluchten met hark

Doorzaaien

Doorzaaien houdt in dat je graszaad strooit op een bestaand gazon. Het gazon verjongt hierdoor en wordt voller. Je geeft onkruid ook minder kans om zich te nestelen, want op een vol gazon is immers geen plaats. Waarom is het najaar nou zo’n goede periode om je gazon door te zaaien? Twee redenen: de bodemtemperatuur moet minimaal 10 graden zijn wil graszaad kunnen kiemen en de bodem is in deze periode nog lekker warm van de zomer. Daarnaast kunnen de regenbuien helpen het nieuwe graszaad te doen kiemen. Perfecte combi dus! Oktober is de laatste maand om graszaad in te zaaien. Kom je er nu niet aan toe, wacht dan tot het voorjaar begint.

Graszaad in de hand

Najaarsbemesting

De najaarsbemesting is volgens ons toch wel de belangrijkste bemesting van het jaar. Waarom is deze bemesting zo belangrijk? Door in het najaar te bemesten gaat je gazon sterk de winter in. Hierdoor doorstaat het de winter heel goed maar ook helpt het je grasmat in het voorjaar weer sneller op te starten. Je creëert als het ware een sneeuwbaleffect. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon al minder sterk de winter in, hierdoor dunt het gras uit en komt er mos op die plaats. In het voorjaar moet je je gazon herstellen door het te verticuteren en nieuw graszaad in te zaaien. Misschien hebben deze nieuwe grasplantjes voor de zomer niet voldoende tijd om te wortelen waardoor het in de zomer weer uitdunt, etc. etc. Daarom ons advies: bemest in het najaar. Doe dit wel met een najaarsmeststof. Onze Vital Plus bevat extra kalium, wat zorgt voor een goede celstructuur. Hierdoor wordt de plant sterker en een sterke plant is minder vatbaar voor ziektes.

Lees hier alles over je gazon bemesten

Het gazon bemesten

Grasmaaien

Naarmate het kouder wordt, groeit het gras minder hard. Maar zolang het groeit kun je je gazon nog prima maaien. Het staat mooier en het voorkomt ook verstikking. Schroef de frequentie wat omlaag en maai op een moment dat het droog is. Als je gaat maaien wanneer het gras nat is, is de kans groter dat het gras wordt uitgetrokken in plaats van afgesneden waardoor kale plekken kunnen ontstaan. Maai het gras deze maanden niet te kort. Langer gras is sterker en kan het weinige zonlicht beter aan. Ook beschermen de hogere sprieten de rest van het gras tegen mos en onkruid. Maai ongeveer eind november (afhankelijk van de temperatuur, het moet in ieder geval nog niet vriezen) voor de laatste keer dit seizoen je gazon. Stel de maaier in op ongeveer 5 centimeter. Laat geen grasresten op het gazon achter, maar ruim alles op zodat de resten geen viltlaag vormen. Is de laatste maaibeurt van het jaar achter de rug? Maak je maaier dan klaar voor de winterrust. Zorg dat de benzinetank leeg is, controleer het oliepeil en vul indien nodig bij, smeer alle scharnieren en bewegende onderdelen in met vet en berg je maaier op op een droge plek.

Lees onze 8 grasmaaitips

Het gras maaien

Bladeren verwijderen

Eerst kleuren de bomen mooi geel, oranje en rood, maar voor je het weet liggen de bruine bladeren op je gazon. Laat deze niet te lang liggen, maar verwijder de gevallen bladeren van je gazon. Ze nemen niet alleen het licht weg waardoor het gras geel kleurt, maar het werkt ook nog eens verstikkend voor de bodem. Voorkom schimmels en ziekten en hark de bladeren met regelmaat even weg.

Bladeren van het gazon harken

Kalk strooien

Controleer in het najaar de zuurgraad van je gazon. Is deze lager dan 5,5, strooi dan kalk op je gazon. Kalk verhoogt de zuurgraad van de bodem en geeft mos minder kans om te groeien. Veel mensen strooien pas kalk wanneer er al mos zichtbaar is. Mos groeit namelijk op zure grond en kalk gaat dit tegen. Strooi dit najaar eens kalk voordat de winter zijn intrede doet. Grote kans dat je dan deze winter geen mos hoeft te verwijderen. Zorg wel dat er voldoende tijd zit tussen de bemesting en het kalken, minimaal 3 weken. Zit dit te dicht op elkaar, dan missen beide producten hun doel.

Meer weten? Lees: Kalk strooien voor een mooi gazon

Zak met meststoffen

Video: 5 tips voor gazononderhoud in het najaar

Kijk je liever een video? Louis geeft je in deze video 5 tips voor gazononderhoud in het najaar.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Veelgestelde vragen

Welke gazonmest gebruik je in het najaar?

De najaarsbemesting is misschien wel de belangrijkste bemesting van het jaar! Deze bemesting helpt jouw gazon de winter door. Kies voor een meststof met een laag gehalte stikstof en een hoger gehalte kalium. Kalium maakt je gazon resistent tegen invloeden van bovenaf en beschermt het tegen ziektes en schimmels. Door het zout dat van nature in kalium zit, kan je grasmat beter tegen kou.

Hoe maak je je gazon klaar voor de winter?

Bereid je gazon voor op de aankomende winter met een najaarsbemesting. Verwijder mos en hark bladeren zodat je grasmat kan ademen. Maai het gras niet te kort, langer gras is beter bestand tegen mos en onkruid en kan het weinige zonlicht beter aan.

Waarom is kalk goed voor het gazon?

Kalk brengt de zuurgraad van de bodem weer in balans. Hierdoor kan het gras weer beter meststoffen opnemen, waardoor het zich weer beter ontwikkelt.

Waarom gazononderhoud in het najaar?

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (2)

Luuk Sollie
okt 05, 2023

Bedankt voor de tip mbt verticuteren. Ik heb een vraag: in ons gazon zit veel mos, klaver en kruipende boterbloem. En hier en daar een raaigraspol. De laatste moet ik uitsteken en daarna bijzaaien. Maar met verticuteren haal de eerste drie kwajongens niet allemaal weg. Wat kan ik daar het beste tegen doen? Alvast bedankt voor een reactie.

Reactie
Michelle van MOOWYbeantwoord Luuk Sollie
jun 06, 2024

Hi Luuk,

Excuses voor het late antwoord. Hiervoor hebben we de verticuteer kit ontwikkeld waar alles in zit om aan de slag te kunnen. Deze komt inclusief duidelijk stappen plan.

Hierbij volgen de stappen voor renovatie in het voorjaar van een gazon met mos en/ of een viltlaag van dood organisch materiaal:
Maai het op +- 5cm hoogte.
Als eerste product strooi je IRON+. Strooi bij droog weer en droog gazon zodat korrels niet aan het blad blijven plakken of op verharde oppervlaktes oplossen. Wanneer de korrel droog is, is hij makkelijk weg te bezemen van verharde oppervlaktes. Betreed het gras 7 dagen niet. Let op: deze mosbestrijding heeft water nodig om te activeren, ideaal strooi je 1 tot 2 u voor een regenbui.
Na 7 dagen zal het mos verkleurd zijn (bruin, zwarte plekken), nu kan je het gazon verticuteren.
Verticuteren is niet omploegen, stel de machine correct af zodat het mos/vilt wordt verwijderd en het gras blijft staan.
Verticuteer in 2 richtingen, doe dit niet haaks maar eerder onder een hoek van 45graden. Ruim tussendoor het losgekomen organisch materiaal op.
Verticuteer indien nodig een derde keer. Doe dit wanneer er veel mos aanwezig is.
Na het verticuteren kan je de bodem beluchten, dit zal de wateropname door de bodem verbeteren. (Dit is optioneel en bij een compacte grond aangeraden)
Wanneer alles is opgeruimd is het belangrijk om direct het graszaad en de meststof te strooien. Na het verticuteren heeft het gras behoefte aan voedingsstoffen.
Druk de meststof en graszaden goed aan met een wals. Zo creëer je goed bodemcontact, waardoor het gras kan kiemen.
Bewater nu het gazon, zo worden de meststoffen en graszaden geactiveerd.

Nazorg:
Bewater 2 tot 3 keer per dag licht in plaats van 1 keer heel veel (hierdoor kunnen de graszaden wegspoelen). Doe dit tot het graszaad kiemt, daarna dagelijks 1 keer per dag bewateren. Houd rekening met eventuele regenval.
Maai het gras op de hoogste stand 2 weken na het kiemen.

De verticuteerkit helpt bij het snel herstellen van het gazon na het verticuteren en voorkomt dat onkruid zich te snel verspreidt. Hierbij alvast de handleiding om rustig door te lezen.

Ik wens je verder nog een hele mooie dag toe!

+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, dinsdag in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin