Gazonmest, Gazononderhoud, Gazonrenovatie en -reparatie, Schimmels & gazonziekten, Tuin tips,

Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandeling

Dorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.

14 MIN 25 mrt
Laatste update: 03 apr 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

6 MIN 04 jun Tuinieren in juni 11 MIN 03 jun Spint op je plant voorkomen & bestrijden 13 MIN 02 jun Hortensia verzorgen: een complete gids

Niets is zo ontmoedigend als ‘s ochtends je keukengordijn opentrekken om bruine plekken te ontdekken die zich in je gazon verspreid hebben. Hoe goed je je gras ook verzorgt, die plekken kunnen altijd de pret komen bederven die gepaard gaat met het pittoreske beeld van een weelderig groen, zacht en egaal gazon.

Inhoudsopgave:
 • Wat is de oorzaak van bruine plekken in het gazon?
 • Bruine plekken in het gazon door droogte
 • Bruine plekken in het gazon door brandwonden
 • Bruine plekken in het gazon door mieren
 • Bruine plekken in het gazon door overbemesting
 • Bruine plekken in het gazon door katten- en hondenpis
 • Bruine plekken in het gazon door emelten
 • Bruine plekken in het gazon door engerlingen
 • Bruine plekken in het gazon na de winter
 • Bruine plekken door een verzuurde bodem
 • Bruine plekken in het gazon door gazonziekten
 • Bruine plekken in je gazon behandelen – 5 tips van experts
 • Meer over tuinonderhoud?
 • Veelgestelde vragen

En hoewel droogte vaak de meest voor de hand liggende oorzaak is, zijn er veel redenen waarom je gazon bruine plekken kan gaan vertonen – van ziekten en schimmels tot kattenpis.

Dit artikel gaat diep in op de vele oorzaken van bruine plekken in je gras en helpt je tot op de bodem uit te spitten waaraan dit kan liggen. Maar er is meer, je komt niet alleen aan de weet wat de oorzaak is maar je zal ook ontdekken wat de oplossing is, dus laten we beginnen.

Wat is de oorzaak van bruine plekken in het gazon?

grote bruine plekken op een gazon
Grote bruine plekken op een gazon

Nou, dat is natuurlijk de hamvraag. Bruine grasvelden komen ongelooflijk vaak voor maar gelukkig is het relatief eenvoudig om de oorzaak te achterhalen.

En als je het probleem eenmaal effectief hebt aangepakt, zal je gazon zich weer in zijn oude glorie herstellen.

Bruine plekken in het gazon door droogte

Droogte is vaak de meest voor de hand liggende reden waarom er bruine plekken in je gazon verschijnen. En het pasklare antwoord zou in dat geval zijn om je grond water te geven. Maar als je een sproeiverbod in je gemeente hebt, is dat natuurlijk geen oplossing.

Hoe schade door droogte vaststellen?

door droogte geteisterd gras
Door droogte geteisterd gras

Grote delen van je gazon worden geel of bruin en verspreiden zich vanaf een centrale stengel naar buiten in verdorde, verschrompelde stengels, die droog aanvoelen.

Hoe droogteschade oplossen?

Vreemd genoeg kan droogteschade zelfs optreden als er geen droogte is – vaak als gevolg van een bodem die zo compact is geworden dat het water van het oppervlak wegstroomt in plaats van in de aarde te trekken. Belucht je gazon grondig in dat geval, vooral waar de bruine plekken verschijnen.

Anderzijds kan droge grond die wekenlang geteisterd is door de hitte van de zon hydrofoob worden, wat betekent dat hij water afstoot. In dit geval moet je je gazon beluchten en verticuteren om vilt en dood gras te verwijderen.

Daarna dien je goed te sproeien met regenwater (indien mogelijk) en een scheutje afwasmiddel. Ja, je leest het goed: het afwasmiddel bestrijdt de harsen die hydrofobie veroorzaken.

Geef je gazon water

Water geven zou je gazon die snakt naar vocht moeten doen herleven. Geef dagelijks en altijd ‘s ochtends water om schimmels te voorkomen. Als de luchtvochtigheid laag is, sproei dan ‘s avonds een beetje water op je gazon.

Maar:

Dagelijks water geven is een oplossing voor de korte termijn. Geef je gazon echter op de lange termijn royaal water, maar minder vaak. Te veel water geven maakt de wortels immers lui.

Door minder vaak water te geven, worden de wortels van je gras gedwongen om dieper in de grond te reiken om vocht te vinden, waardoor eventuele droogteresistentie wordt verbeterd.

Bekijk onze expertgids voor het besproeien van uw gazon voor meer informatie.

Bruine plekken in het gazon door brandwonden

Brandwonden ontstaan wanneer het vocht van je gazon wordt blootgesteld aan de brandende zon. Dit heeft betrekking op zowel de vochtigheid binnenin de grashalm of externe vochtigheid door water te geven op het verkeerde moment van de dag.

De meest voorkomende oorzaak van verbrand gras is ‘s middags water geven, wat als gevolg heeft dat je gras nat is tijdens het heetste deel van de dag. Geef dus ‘s ochtends water, zodat de grassprieten langzaam kunnen drogen voordat de fellere middagzon doorbreekt.

Maar als je last hebt van schroeiplekken in de schaduw, kan dat komen doordat een tuinmeubel of iets anders in je tuin de zonnestralen weerkaatst op je gazon. Verplaats het voorwerp dan ook indien mogelijk.

Onthoud ook dat maaien de grassprieten doorsnijdt en een open wond achterlaat. Als je ‘s middags maait, stel je die wond bloot aan de zon, waardoor verschroeide toppen ontstaan die dan op hun beurt de stengel kunnen aantasten.

Hoe brandwonden herkennen?

Chemisch verbrand gras
Chemisch verbrand gras

Verbrand gras verschijnt minder snel in cirkels, hoewel het afhangt van wat de brandwonden veroorzaakt. Verbranding van gras resulteert in droog, breekbaar gras en komt meestal voor in grote stukken of zelfs over het hele gazon. Mogelijk merk je minder of geen verbrand gras op in schaduwrijke delen van je gazon.

Hoe verbrand gras nieuw leven inblazen?

Het kan zijn dat verbranding de grasplant blijvend beschadigt. Dus een verandering van je bewateringsschema lost het probleem mogelijk niet op. Doe dat dus eerst, maar als het niet werkt, probeer dan het volgende:

 1. Hark het dode gras eruit
 2. Zaai bij.
 3. Geef water (op het juiste moment van de dag)

Bruine plekken in het gazon door mieren

een mierenkolonie op een kaal gazon
Een mierenkolonie op een kaal gazon

Tuinmieren kunnen nuttig zijn omdat ze de grond beluchten en losmaken. Ze voeden zich ook met ongedierte, zoals larven van de langpootmuggen, die bruine vlekken op je gazon veroorzaken.

Maar:

Zwarte mieren gaan op zoek naar bladluizen om zich te voeden met de honingdauw die de bladluizen produceren. En terwijl de honingdauw voor de mieren een lekkere snack betekent, werkt het gazonziektes in de hand die bruine vlekken kunnen veroorzaken.

Hoe bruine plekken in het gazon door mieren oplossen?

De ouderwetse manier om een mierenplaag aan te pakken is kokend water in het nest gieten. Maar sommigen steigeren bij het idee alleen al. Maar respect voor het leven, elke vorm van leven, is voor de ecocolgisch bewuste consument niet onderhandelbaar. Mierenmoord is met andere woorden niet de meest ethische manier om bruine plekken in je gazon aan te pakken.

Er zijn heel wat onschadelijke manieren om mierenplagen aan te pakken als die je gazon aantasten. Bekijk dus ons artikel over het diervriendelijk aanpakken van mierenplagen om mierennesten te verplaatsen of het probleem op te lossen.

Bruine plekken in het gazon door overbemesting

Ja, je KAN je gazon overbemesten.

Ik raad aan om je gazon drie tot vier keer per jaar te bemesten – niet meer. Overbemesting veroorzaakt verschillende problemen, van te snelle groei van gras tot bruine plekken in je gras. Dit komt omdat meststoffen een hoge concentratie zouten bevatten . In de juiste hoeveelheden verrijken die zouten je grond, verbeteren de wortels en de vitaliteit van je gras maar overdaad schaadt.

Bekijk onze expertgids voor het bemesten van je gazon voor meer informatie over effectieve gazonbemesting.

Hoe ziet overbemesting eruit?

Verbranding door kunstmest heeft over het algemeen een impact op het hele gazon in plaats van op plekken. Als je dus onlangs je gazon hebt bemest en je gras is verdord en bruin geworden, dan kan het om chemische brandplekken gaan.

Hoe overbemesting van je gazon voorkomen?

Het beste advies is altijd om de doseringsinformatie op de verpakking te volgen. Als je een meststof met langzame afgifte gebruikt, zoals MOOWY’s Universele Gazonmest, dan komen de voedingsstoffen geleidelijk aan in de grond terecht, waardoor je verbranding van gras kan voorkomen.

Moowy’s Universele Gazonmest
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Moowy’s Universele Gazonmest
Universele gazonmest
 • Gebruik het hele jaar door
 • Maakt je gras diepgroen
 • Langwerkend: werkt tot 60 dagen
Bekijk product

Bruine plekken in het gazon door katten- en hondenpis

De urine van katten en honden bevat een hoog stikstofgehalte, dus als je je gazon al behandeld hebt, kan urine van huisdieren een overdosis voor het gras met zich meebrengen en het bruin maken.

Dierenpis zinkt in de grond, beschadigt de wortels van je gazon en kan er na verloop van tijd voor zorgen dat je gras afsterft. Katten- en hondenpis heeft dus in zekere zin hetzelfde effect als het overbemesten van je gazon.

Hoe bruine plekken in je gazon door honden en katten voorkomen?

Hondenplas veroorzaakt bruine vlekken op uw gazon
Hondenplas veroorzaakt bruine vlekken op uw gazon

Je kan je trouwe viervoeters nauwelijks kwalijk nemen dat ze af en toe een plasje moet doen. Je wil natuurlijk wel vermijden dat ze je gazon verpesten!

Dus als je merkt dat ze altijd dezelfde plek gebruiken, giet dan veel water op de plek nadat ze er hun behoefte hebben gedaan. Dit verdunt de zouten en spoelt ze diep in de grond weg.

Bruine plekken in het gazon door emelten

De larve van de langpootmug in al zijn glorie
De larve van de langpootmug in al zijn glorie

Volwassen langpootmuggen zijn onschadelijke insecten die slechts kort leven. Maar emelten, de larven van langpootmuggen, kunnen bijzonder schadelijk zijn voor je gazon omdat ze onder de grond zitten en daar de wortels van je grasplanten kapot maken.

Je zal merken dat je er last van hebt wanneer vogels in je gazon beginnen te pikken en er cirkelvormige gele of bruine vlekken ontstaan in je gazon.

Tips om je gazon vrij te houden van emelten

Houd je gazon in augustus en september goed kort, want langpootmuggen leggen hun eitjes het liefst in lang gras.

Het is mogelijk om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om de emelten in je grond te verdelgen, maar deze chemicaliën kunnen gevaarlijk zijn voor zowel mensen als huisdieren. Daarom raad ik het ecologisch bewuste alternatief aan: het gebruik van nematoden.

Lees meer over hoe je emelten in je gazon kan bestrijden.

Bruine plekken in het gazon door engerlingen

Keverlarven in actie
Keverlarven in actie

Hoewel volwassen kevers niet erg schadelijk zijn voor je gazon, voelen ze zich op hun best in je moestuin.

Ook hun larven, die men engerlingen noemt, kunnen zorgen voor cirkelvormige bruine plekken terwijl ze zich te goed doen aan de wortels van je gras.

Hoe engerlingen in je gazon aanpakken?

Als je vogels in je gazon ziet pikken, is de kans reëel dat je te maken hebt met een plaag van engerlingen.

De aanpak is gelijkaardig aan die van de bestrijding van emelten – gebruik nematoden, een ecologisch alternatief voor klassieke chemische bestrijdingsmiddelen.

Bekijk onze expertgids voor het aanpakken van engerlingen in je gazon.

Bruine plekken in het gazon na de winter

De koude en de barre levensomstandigheden in de wintermaanden kunnen delen van je gazon doen afsterven. Het is dus heel normaal dat je je gazon hier en daar moet repareren. Lees onze 3 tips om weer te genieten van een prachtig gazon in het voorjaar.

Bruine plekken door een verzuurde bodem

Verzuurde grond kan je gras geel of bruin maken. Dus als je grote bruine plekken in je gazon ziet, test dan ook zeker de zuurgraad van je grond.

Ideaal gezien heeft gras een pH-waarde van 5,5-6,5. Bij een pH lager dan 5,5 is de grond te zuur voor je gazon om goed te kunnen groeien.

Hoe pak je het probleem van een verzuurde bodem aan?

Alle tuingronden verzuren na verloop van tijd als gevolg van organische processen. Je kan het proces wel vertragen door regelmatig de viltlaag onder de graslijn te verwijderen door te harken of te verticuteren.

De makkelijkste manier om de zuurgraad van de bodem goed te krijgen, is door kalk toe te voegen. Deze neutraliseert de bodem van het gazon. Eerst krijg je opnieuw lichtgroene plekken in je gazon en uiteindelijk wordt de kleur weer felgroen.

Bekijk onze expertgids voor het verfraaien van je gazon met Gazonkalk.

MOOWY’S Gazonkalk
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
MOOWY’S Gazonkalk
Gazon kalk
 • Neutraliseert de zuurgraad van de bodem
 • Bevordert de opname van voedingsstoffen
 • Maakt je gras knalgroen
Bekijk product

Bruine plekken in het gazon door gazonziekten

Bruine plekken in je gazon kunnen ook worden veroorzaakt door gazonziekten, zoals sneeuwschimmel, rode draad en wortelrot.

Sommige gazonziekten zijn makkelijker aan te pakken dan andere – bekijk onze expertgids voor het herkennen en aanpakken van veelvoorkomende gazonziekten.

Eén van de eenvoudigste manieren om gazonziekten aan te pakken, is te zorgen voor een goede afvoer voor je grond. Overstroomde gazons of permanent natte grond zijn bijzonder vatbaar voor ziekten en schimmels, dus belucht je gazon regelmatig om de afvoer te stimuleren.

Bruine plekken in je gazon behandelen – 5 tips van experts

1. Zorg voor een goed bewateringsschema

De sleutel hier is om te voorkomen dat je gazon te veel water krijgt. Streef ernaar om elke 3-4 dagen je gazon ongeveer 1,5 cm water te geven.

Het is ook belangrijk om je gazon ‘s ochtends water te geven en niet ’s middags, als de zon te heet is. Geef je gazon ‘s avonds geen water, omdat natte grond ‘s nachts mosgroei bevordert.

2. Maai je gazon niet te kort

Te veel maaien kan je gras beschadigen. Maai dus nooit meer dan twee keer per week je gras. Eén keer per week in de zomer kan ook als het erg warm is.

Tenzij je een siergazon hebt, mag je je gazon ook niet te kort maaien, anders kan het onvoldoende voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Uiteindelijk verliest je gazon dan zijn energie en vitaliteit.
Maai nooit meer dan ⅓ van de lengte van het gras — als je toch korter wil maaien, doe dit dan geleidelijk aan over meerdere weken.

3. Verticuteer je gazon regelmatig

Na verloop van tijd ontwikkelen alle gazons een viltlaag als gevolg van ontbonden organisch materiaal, zoals gevallen bladeren.

Verder verstikt riet de wortels van je gazon, dus belucht je gazon regelmatig en verticuteer minstens één keer per jaar.

3. Bemest je gazon voldoende

Kies een meststof met het juiste NPK-gehalte voor je gras. NPK verwijst naar de hoeveelheid van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in je meststof. Stikstof zorgt voor gezond, groen gras; fosfor versterkt de wortels en kalium bevordert een gezonde groei.

Je gazon heeft op verschillende tijdstippen van het jaar verschillende voedingsstoffen nodig. Bekijk onze expertgids voor NPK-meststoffen (en hoe u de juiste kiest).

4. Zorg voor een goede bodemdrainage

Slechte drainage leidt tot compacte grond waardoor er een ongezonde milieu ontstaat dat de groei van je gazon bemoeilijkt.

Steek een schroevendraaier in je gazongrond – als deze makkelijk naar binnen glijdt, is je drainage meer dan waarschijnlijk in orde. Als dat niet het geval is, is de oplossing relatief eenvoudig: belucht je gazon minimaal twee keer per jaar om de afwatering te behouden.

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van MOOWY — we houden je het hele jaar door op de hoogte van je gazononderhoudstaken. En houd onze blog in de gaten – we publiceren elke week nieuwe tips en hacks voor een optimaal gazononderhoud.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veelgestelde vragen

Hoe behandel ik bruine vlekken op mijn gazon?

Stel eerst een diagnose van het probleem. Bruine plekken op je gazon kunnen te wijten zijn aan droogte (in dat geval is water geven altijd een goed plan). Er kunnen ook bruine plekken op het gazon ontstaan als gevolg van andere problemen, zoals ongedierte, overbemesting en zelfs overmatig maaien. De oplossing is dan regelmatig maaien (maar niet te kort), regelmatig water geven en bemesten (maar niet te veel!).

Waarom zitten er bruine vlekken in mijn gazon?

Bruine plekken op je gazon kunnen worden veroorzaakt door droogte, overbemesting, ongedierte, zonnebrand, katten- of hondenpis, zure grond of ziekte. Bekijk ons artikel om de oorzaak van die vervelende bruine vlekken te achterhalen en ontdek hoe je ze kan verhelpen.

Kan mijn gras herstellen van bruine plekken?

Dat kan, maar het hangt af van de oorzaak – die moet je aanpakken om het probleem op te lossen. Als je gras niet herstelt, hoef je alleen maar het getroffen stuk te verticuteren (of te harken), al het dode gras te verwijderen, door te zaaien met hoogwaardig graszaad en water te geven. Binnen twee weken heb je gegarandeerd nieuw gras. Zo eenvoudig is het.terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!