Gazononderhoud na de winter: zo haal je je gazon uit de winterslaap

Merk je het ook? De lente is in aantocht. De eerste warme zonnestralen, narcissen en krokussen schieten uit de grond de lucht in. De hoogste tijd om je gazon uit zijn winterslaap te halen. Met deze tips is jouw grasmat zo klaar voor het voorjaar!

2 MIN 10 mrt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

Merk je het ook? De lente is in aantocht. De eerste warme zonnestralen, narcissen en krokussen schieten uit de grond de lucht in, en ik heb de eerste lammetjes al in de wei zien huppelen. Maar als ik naar mijn gazon kijk, dan ligt dat er maar troosteloos bij. Met haar fletse, vaalgroene kleur en gaten in de grond is het gazon nog niet echt een lust voor het oog te noemen. Herkenbaar? De hoogste tijd om je gazon uit zijn winterslaap te halen. Met deze tips is jouw grasmat zo klaar voor het voorjaar!

Voorjaarstip 1: bemesten

Regen, vorst, winterse buien. Je gazon heeft het afgelopen seizoen best veel te verduren gehad. En doordat er geen onderhoud is gepleegd, hebben onkruiden en plagen vrij spel gekregen. Om de bodem weer in een goede conditie te krijgen, is het van belang dat je gazon de juiste voeding krijgt. Tijd om te bemesten! Voor de eerste bemesting van het jaar adviseer ik een meststof met ijzersulfaat. Het helpt het gazon te herstellen na de winter en verdringt mos snel. Is je gazon flets? Deze meststof geeft je gazon een kleurboost. Zo heeft je grasmat binnen een paar dagen die mooie, diepgroene kleur terug. IJzersulfaat verbetert ook nog eens de celstructuur van de grasplant, wat het gras beter bestand maakt tegen verticuteren.

Voorjaarstip 2: verticuteren

In de wintermaanden ontstaat er een viltlaag in het gras: dood organisch materiaal dat blijft liggen en niet goed wordt afgebroken. Daarnaast groeit er ook mos op je gazon. Beide verwijder je door te verticuteren. Met een verticuteerhark of -machine maak je gaten in het gazon. Verticuteren is eigenlijk verticaal je gras maaien. Je geeft je grasmat hierdoor weer de ruimte om te ademen en zich te ontwikkelen. Hoe je verticuteert en wat de voordelen voor je gazon zijn leggen we je uit in dit artikel.

Voorjaarstip 3: onkruid verwijderen

Ik noemde mos al even, maar je zult zien dat ook andere onkruiden de winter hebben overleefd. Klaver is zo’n hardnekkig kruid dat met gemak een strenge winter doorstaat. Het is niet het allerleukste klusje, maar om je gazon weer in ere te herstellen, moet je het onkruid verwijderen. Ik adviseer om dat met de hand te doen, dat is het meest efficiënt. Verwijder je onkruid liever op een ander manier, lees dan deze tips. Weet je niet zeker of een plant onkruid is? Zo herken je onkruid. Zijn er na het verwijderen kale plekken ontstaan? Zaai dan graszaad bij.

Door deze stappen te volgen zul je zien dat je gazon een kickstart maakt voor het nieuwe seizoen. Maar ook hierna is het belangrijk je gazon goed te onderhouden. Dit doe je door nog een paar keer te bemesten, kalk te strooien als de zuurgraad niet op peil is, in droge perioden extra te sproeien en door regelmatig gras te maaien.

Heb jij nog meer tips om je gazon uit de winterslaap te halen? Zet ze in de comments.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!