Tips & Advies
8 MIN 02 nov
Laatste update: 14 mrt 2024

Onkruid Verwijderen,Bestrijden & Voorkomen

Onkruid verwijderen in je tuin hoeft geen strijd te zijn. Ontdek effectieve bestrijdings- en preventie technieken voor een zorgeloze groene ruimte.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Onkruid is een onvermijdelijke realiteit in de tuin. Elke tuinier moet weten hoe je onkruid moet verwijderen om te voorkomen dat het de tuin overneemt. Met duizenden soorten onkruid in Nederland is het essentieel om het specifieke type onkruid te begrijpen. Het onderscheid kennen is vaak cruciaal om de meest effectieve oplossing voor uitroeiing te bepalen.

Table of contents:
Show all
  • Weet wat je verwijdert
  • Onkruid verwijderen en bestrijden
  • Effectief onkruid verwijderen: 7 tips
  • Bonus tips: onkruid in je gazon voorkomen
  • Meer over tuinonderhoud?

Weet wat je verwijdert

Voordat je begint, is het noodzakelijk te weten welk soort onkruid je gaat verwijderen. We maken een onderscheid tussen wortelonkruid en zaadonkruid.

Wortelonkruid

Wortelonkruiden zijn vaste planten met vaak meterslange wortels onder de grond. Dit maakt het onkruid lastig te verwijderen. Breekt de wortel af, dan kan elk stukje wortel met een knoop weer wortelen en verder uitlopen. Voorbeelden van wortelonkruid zijn de distel, brandnetel, haagwinde, heermoes, kweekgras en zevenblad.

Zaadonkruid

Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich via zaadjes verspreiden. Deze zaadjes worden in grote aantallen geproduceerd. Voorbeelden van dit soort onkruid is de paardenbloem, zevenblad, distel, harig knopkruid, madeliefje, klein kruiskruid, straatgras, herderstasje en vogelmuur.

Onkruid verwijderen en bestrijden

Er zijn verschillende manieren waarop je onkruid kunt verwijderen of tegengaan.

Wieden

Met de hand onkruid verwijderen is de meest effectieve manier om onkruid te verwijderen. Je ziet namelijk direct wat je verwijdert en je beschadigt andere planten niet. Door onkruid met de hand te wieden, trek je het plantje met de wortels uit de grond. Het is een tijdrovende klus, maar zeer effectief.

De Tuindokter:
Het is niet verstandig te wieden als er regen op komst is. Dan komt het onkruid dat nog niet volledig verwijderd is, sneller op. Bij droog weer is die kans kleiner.

Schoffelen

Schoffelen is een snelle methode om onkruid te verwijderen. Met een schoffel maak je het onkruid onder de grond los. Het is niet voor alle onkruidsoorten geschikt. Bij wortelonkruiden doet schoffelen waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Je snijdt de wortels namelijk af, waardoor er stukjes in de grond blijven zitten. Dit onkruid kan dus weer terugkomen met een nieuw plantje. Wil je zaadonkruid verwijderen, dan is schoffelen zeer geschikt.

Onkruid verwijderen door te schoffelen

Met behulp van gereedschap

Je kunt diverse soorten gereedschap gebruiken om onkruid te verwijderen. Gebruik een wortelsteker of distelsteker om onkruid met wortels en al te verwijderen. Bijkomend voordeel: je hoeft niet te bukken. Zaadonkruid maak je los met een schoffel, hak of cultivator.

Onkruidsteker
onkruidsteker bovenaanzicht
Onkruidsteker
Onkruidsteker
  • Ergonomisch ontwerp
  • Comfortabel en makkelijk te gebruiken
  • Gemaakt van roestbestendige materialen

Last van onkruid in je terras? Gebruik dan een voegenborstel of voegenkrabber. Pas wel op dat je je terrastegels niet beschadigt. Niet alle tegels kunnen tegen staaldraad.

Met machines

Grotere oppervlakken tegels die je moet ontdoen van onkruid? Met een elektrische of accu-onkruidborstel verwijder je zonder chemicaliën of bestrijdingsmiddelen in te zetten onkruid of mos van je straatwerk. Je ziet snel resultaat én het is goed voor het milieu.

Verticuteren

Door te verticuteren verwijder je mos of dood organisch materiaal. Beide verstikken het gazon. Je kan verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.

Gasbrander

Onkruidbranders zijn handig, ecologisch én ergonomisch verantwoord. Je verhit het onkruid enkele seconden, waardoor de cellen van de plant openbarsten, de plant uitdroogt en afsterft. Herhaal het wegbranden van het onkruid na een paar weken, zo verdwijnt het helemaal.

Elektrische onkruidbrander

Heeft dezelfde voordelen als de gasbrander plus nog een: je hoeft niet met gasflessen in de weer. Stop de stekker van de elektrische verdelger in het stopcontact en branden maar!

Een elektrische onkruidbrander

Organische bodembedekkers

Bedek het onkruid met een laag mulch, bijvoorbeeld grasmaaisel, compost of cacaodoppen. Of plant bodembedekkende planten. Met name zaadonkruid zal hierdoor sterven.

Onkruid verwijderen met plastic

Dek de grond af met zwart plastic. Alles wat onder het plastic zit zal door het gebrek aan zonlicht afsterven. Geef het wel de tijd; het plastic moet zeker 3 tot 6 maanden blijven liggen.

Kokend water

Een makkelijke – en goedkope – manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, en de plant zal hierdoor sterven.

Maar je roeit de wortels er niet mee uit, dus je moet deze methode wellicht meer dan een keer toepassen.

Zout

Planten kunnen niet tegen zout water. Dus, wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood.

Meng 1 deel zout met 8 delen water en voeg wat groene zeep toe in een plantenspuit.

Tip: spuit niet te diep in de grond, anders worden de wortels van buurplanten aangetast. Zoutoplossing is ook niet vriendelijk voor tegels, houd hier dus ook rekening mee als je deze manier toepast.

Soda

Nog zo’n huis-tuin-en-keukenmiddeltje: soda. Meng 5 eetlepels soda in een emmer met heet water. Voor een precieze toepassing giet je het over in een plantenspuit. Ook hiervoor geldt: wees voorzichtig met het aanbrengen.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een effectieve onkruidverdelger die je zowel verdund als onverdund kunt gebruiken. Doordat het zo zuur is, sterft onkruid een snelle dood. Gebruik dit alleen niet op een grond die al zuur is en kijk ook uit met de hoeveelheid die je toepast.

Voordat je het weet is de grond té zuur en groeit er zuurminnend onkruid, zoals paardenstaart of mos. Ga dus ook met dit middel gericht te werk en giet het uit over het te bestrijden onkruid met behulp van een plantenspuit of gieter.

De Tuindokter:
Let op: de overheid raadt het sterk af om middeltjes als zout, azijn en chloor te gebruiken. De reden hiervoor is dat het nog niet helemaal duidelijk is wat de schade voor de natuur is. Wil je zeker weten dat je onkruid op een natuurlijke manier bestrijdt? Kies dan voor een milieuvriendelijke aanpak!

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor planten. Sommige onkruidverdelgers zijn al na enkele uren opgelost, waardoor je op dezelfde dag alweer kunt planten of zaaien. Gebruik een drukspuit, lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en draag beschermende kleding.

Totale onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
  • Droogt het onkruid binnen enkele uren uit
  • Na 24 uur kan je weer zaaien en planten
  • Niet schadelijk voor huisdieren

Chemische middelen

Gebruik van chemische middelen wordt beperkt tot de professional met een fytolicentie. Komt het onkruid elke keer hardnekkig terug? Dan is een beroep doen op een professional de efficiëntste manier.

Effectief onkruid verwijderen: 7 tips

Je weet nu op welke manieren je onkruid kunt verwijderen. We geven je nog wat tips mee voordat je aan de slag gaat.

Tip #1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Bepaal welk soort onkruid je gaat verwijderen en kies de manier waarop. Maai je gazon een paar dagen voordat je onkruidverdelger gebruikt, dat zorgt voor het beste resultaat.

Tip #2: Hou rekening met het seizoen

Het beste seizoen om onkruid te verwijderen is in de lente of aan het begin van de zomer. De grond is dan nog een beetje vochtig en onkruid groeit dan actief.

Een plantenspuit

Tip #3: Kies een windstille periode

Gebruik je onkruidbestrijdingsmiddelen, doe dit dan op een moment dat er geen tot weinig wind is. De wind kan onkruidverdelger ongewenst verspreiden, en voor je het weet worden ook de mooie planten geraakt.

Tip #4: Scheid onkruid van goede planten

Op deze manier ga je niet de verkeerde planten te lijf. Bedek de goede planten met plastic of ga heel gericht te werk met een plantenspuit, drukspuit of gieter.

Tip #5: Voorkom rugklachten

Rugklachten is een veelvoorkomend verschijnsel van manueel onkruid verwijderen. Let goed op jezelf, draag kniebeschermers en gebruik deze om je rug te sparen.

Tip #6: Bescherm je huisdier

Heb je bestrijdingsmiddelen gebruikt? Zorg er dan voor dat je huisdier er niet bij kunnen. Laat ze zeker een dag niet toe.

Een hond met een tennisbal

Tip #7: Bescherm je nieuwe gazon

Behandel nieuwe gazon met een onkruidverdelger dat speciaal ontwikkeld is voor gazons van zes maanden of jonger.

MOOWY’s keuze voor een onkruidvrij gazon
Onkruidvrij gazon kit voorkant
MOOWY’s keuze voor een onkruidvrij gazon
De Onkruidvrij Gazon Kit
  • Geniet van een gazon zonder onkruid
  • Maakt het gras bestand tegen hitte en stress
  • Ziekten krijgen geen kans

Bonus tips: onkruid in je gazon voorkomen

Heb je het onkruid in je gazon aangepakt? Dan is het nu van belang dat je weet hoe je het kunt voorkomen.

Tip #1: Nieuwe tuin?

Maak de tuin voordat je gaat planten zo goed mogelijk onkruidvrij. Zo begin je met een leeg canvas.

Tip #2: Zorg voor een dichte grasmat.

Dit doe je door op kale plekken bij te zaaien.

Tip #3: Verticuteer je gazon.

Zoals alle planten hebben de wortels van grassprieten zuurstof nodig. Verticuteer je gazon 1 keer per jaar.

Tip #4: Maaien

Maai regelmatig en maai niet te kort, dan vormt het gras een betere barrière. Houd voor siergazon minimaal 3 centimeter aan en voor schaduw- en speelgazon 4 centimeter.

Tip #5: Voeding

Je grasmat heeft ook voeding nodig. Deze voeding komt in de vorm van mest. Bemest je gazon 3 tot 4 keer per jaar voor het beste resultaat.

Tip 6: Zorg voor de juiste pH-waarde

De ideale pH-waarde voor je grasmat is 5,5 – 6,5. Is de zuurtegraad in jouw gazon niet op orde? Strooi dan gazon kalk. Zuurminnend onkruid, zoals mos, houdt hier helemaal niet van.

Lime+
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Lime+
Gazon kalk
  • Laat het gras beter voedingsstoffen opnemen
  • Niet zichtbaar na het aanbrengen
  • Wordt snel opgenomen in de bodem

Tip 7: Mulch

Een mulchlaag van bijvoorbeeld grasmaaisel, tuinafval, compost of houtsnippers voorkomt of vermindert de groei van onkruid. Wij kunnen je alles leren over je eigen mulch maken.

Tip 8: Gebruik een anti-worteldoek

Leg je een terras of oprit aan? Leg een anti-worteldoek onder de tegels. Zo krijgt onkruid minder snel kans om tussen de tegels te groeien.

Meer over tuinonderhoud?

Hopelijk hebben we je voldoende tips en trucs gegeven om het onkruid in je tuin te bestrijden! Wil je meer leren over onkruid en mos? Of ben je op zoek naar meer tips voor in de tuin? Dan ben je aan het juiste adres!

En mocht je vragen hebben, kan je altijd een comment achter laten of contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin