Tips & Advies
Een overbemest gazon
9 MIN 16 dec
Laatste update: 02 feb 2023

Een verbrand gazon door overbemesting – hoe voorkom en herstel je dat?

Overdaad schaadt. Dit geldt in veel gevallen, ook met het toedienen van mest. Overbemesting zorgt voor een zwakke bodem en voor gele plekken in het gazon. Of nog erger: verbrande plekken. Hoe herken je een verbrand gazon? Wat voor schade brengt overbemesting je gazon toe? Wat moet je doen als het gras verbrand is door de mest? En hoe herstel je het gazon na overbemesting? Dat lees je hier.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Wat is overbemesting?

De naam zegt het al: overbemesting is een teveel aan (kunst)mest. Te veel is nooit goed, te veel mest dus ook niet. Een grasmat heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het gras haalt deze voedingsstoffen uit de bodem. Het kan zijn dat het gras meer verbruikt dan er voor handen is, waardoor de bodem uitgeput raakt, daarom doe je er goed aan om je gazon met regelmaat te bemesten en voedingsstoffen aan de bodem terug te geven. Is het aantal mineralen in de bodem goed in verhouding, dan zal het gras groeien volgens het boekje. Zijn er echter te veel mineralen in de bodem aanwezig, dan zuigen de zouten in de mest al het water uit de wortels van de grasplant om de mineralen in de bodem van vocht te voorzien. Het gevolg? Het gras krijgt vanuit de bodem geen vocht meer en zal geel verkleuren en uitdrogen. Dit noemen we verbranding.

Table of contents:
Show all
  • Wat is overbemesting?
  • Hoe kun je zien of het gazon verbrand is door overbemesting?
  • Overbemesten met organische meststof
  • Andere oorzaken van een verbrand gazon
  • Hoe herstel je het gazon na overbemesting?
  • Zo herstel je jouw gazon na verbranding
  • Meer over tuinonderhoud?
  • Veel gestelde vragen

Hoe kun je zien of het gazon verbrand is door overbemesting?

Je herkent een overbemest gazon in eerste instantie aan gele plekken. Deze gele plekken worden bruin en langzaam sterft het gras helemaal af. Nu kunnen er meerdere oorzaken zijn voor gele plekken in het gazon, maar ga je bij jezelf te rade of de laatste bemesting wel helemaal goed is gegaan. Heb je de handleiding bij het product gevolgd? Heb je met de hand gestrooid of heb je een hulpmiddel gebruikt? Was het bewolkt of scheen de zon volop?

Vaak kun je aan het gras zien van welke voedingsstoffen er te veel aanwezig is.

Te veel stikstof (N)

Is er te veel stikstof in de bodem aanwezig, dan worden de grassprieten broos en schieten ze omhoog. Het gras kleurt donkergroen. Door te veel stikstof is het gras gevoelig voor schimmels en vorstschade, daarom doe je er goed aan om aan het eind van het grasseizoen je gras te bemesten met een meststof met een laag stikstofgehalte.

Te veel fosfor (P)

Een teveel aan fosfor heeft geen uiterlijke kenmerken, het is alleen niet goed voor het grondwater en voor het milieu. De moeite waard dus om overdaad te beperken.

Te veel kalium (K)

Kalium is zout en een teveel hiervan is slecht voor het milieu en remt de groei van de grasplant. Een uiterlijk kenmerk is dode graspunten.

Magnesium

Een teveel aan magnesium heeft dezelfde gevolgen als een teveel aan kalium: de groei wordt geremd en de graspunten sterven af.

Overbemesten met organische meststof

Verbranding door overbemesting gebeurt alleen maar als je een kunstmatig geproduceerde meststof toedient. Bij een organische meststof haalt de plant zelf de benodigde voedingsstoffen uit de meststof op het moment dat deze dat nodig heeft. Te veel geven is dus niet schadelijk voor je grasmat, wel is het minder leuk voor je portemonnee. Dus ook hier adviseren we je de handleiding te volgen.

Andere oorzaken van een verbrand gazon

Is je gazon verbrand, maar weet je zeker dat je niet overbemest hebt? Er zijn meer oorzaken mogelijk.

Grasmaaien met botte messen

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: maai je gras met een maaier met scherpe messen. Zijn de messen bot, dan wordt het gras niet afgesneden maar afgescheurd. De grassprieten drogen hierdoor uit en geven je grasmat een gele of bruine gloed. Staat de zon ook nog eens op je droge grasmat, dan kan het heel snel gaan.

Wat kun je ertegen doen?

Slijp de messen van je maaier. Doe dit minimaal één keer per jaar, bijvoorbeeld tijdens de winterrust. Maai ook niet bij temperaturen van 30°C+, ook dan zal je gazon verbranden.

Urine van hond en kat

Geen zin om je viervoeter uit te laten en kan hij wel even zijn behoefte in de tuin doen? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn van een verbrand gazon. Een klein beetje urine zal niet zo’n vaart lopen, maar een grotere hoeveelheid kan grote gevolgen hebben. In de plas van jouw huisdier zit namelijk een grote hoeveelheid stikstof. Dus misschien heb jij je gazon wel voorzien van de juiste hoeveelheid stikstof, maar is het dus jouw hond of kat die voor de ‘overbemesting’ zorgt. Het maakt ook nog uit of je een mannetjes- of vrouwtjeshond hebt. Een reu plast vaak kleine beetjes op verschillende plekken maar het teefje leegt haar blaas in één keer op dezelfde plek. En vaak zorgt dit voor de gele plekken in het gras.

Wat kun je ertegen doen?

Sproeien! Je grasmat heeft dringend behoefte aan water om de stikstof te verdunnen en om weer te kunnen herstellen. Wees niet te zuinig, zet die sproeier maar geruime tijd aan. Bijkomend voordeel van sproeien: je viervoeter blijft wel even uit de buurt.

Lees ook: Waarom hondenplas zorgt voor geel gras… en wat je ertegen kunt doen

Verkeerde bemesting

Nog een oorzaak van een verbrand gazon: verkeerde bemesting. Ja, je hebt de kunstmest gestrooid, niet te veel en niet te weinig, maar de meststoffen zijn bovenop nat gras terechtgekomen. Het resultaat: een verbrande grasmat.

Wat kun je ertegen doen?

Je verhelpt dit door direct na het bemesten te sproeien. Door te sproeien blijven de meststoffen niet op het gras liggen, maar gaan ze rechtstreeks de bodem in.

Zonlicht

Lopen de temperaturen op en blijft regen uit? Ben je de zomervakantie ook nog eens van huis en heb je niemand gevraagd het gazon te bewateren in jouw afwezigheid? Pas dan maar op! Zonder water drogen het gras en de bodem uit en kan het gras gemakkelijk verbranden.

Wat kun je ertegen doen?

Sproeien, sproeien, sproeien! Doe dit niet op het heetst van de dag, anders verdampt het water voordat het de wortels bereikt en verbrandt het gras alsnog. 

Hoe herstel je het gazon na overbemesting?

Verbranding door verkeerde of overbemesting, botte messen, urine of te veel zonlicht. Al deze oorzaken hebben een gemene deler: al het vocht is uit het gras onttrokken en waar droogte is, ligt verbranding op de loer. Hoe herstel je verbrand gras?

Voldoende bewateren

Controleer eerst of de wortel van het aangetaste gras ongedeerd is gebleven. Is dit het geval, dan kan je grasmat zichzelf nog herstellen. Geef voldoende water, dan doet het gazon zelf de rest. Het gras zal wel dunner worden, dus wees er alert op dat mos en onkruid wanneer mogelijk terrein proberen te winnen. Je doet er dan ook goed aan om je gazon te verticuteren om mos en onkruid geen kans te geven.

Redt zelfs een badkuip vol water de verbrande plekken niet meer? Dan is het tijd om tot herstel over te gaan.

Gazon opnieuw inzaaien

Je kunt de verbrande plekken wegwerken door nieuw gras in te zaaien. Kies voor een herstelgraszaad, dit ontkiemt snel en herstelt de schade in een mum van tijd. Voordat je tot zaaien overgaat is het van groot belang dat je de grond goed omspit. Het teveel aan mest wordt op deze manier verdeeld door de bodem en je voorkomt dat het afgestorven gras een viltlaag gaat vormen.

Nieuwe graszoden leggen

Wil je sneller resultaat, dan kun je er ook voor kiezen om graszoden te leggen. Het voordeel hiervan is dat de brandplekken in een keer weg zijn. Net als bij gras zaaien, is het belangrijk dat je de bodem goed omspit om de hoge dosering mest te verspreiden en een viltlaag te voorkomen.

Zo herstel je jouw gazon na verbranding

Volg onderstaand stappenplan en jouw gazon ziet er straks weer strak en stralend uit.

Stap 1: tuin omspitten

Schep met een spade de grond los en om voor een diepe grondbewerking. Het eventuele teveel aan mest wordt op deze manier verdeeld en je geeft de verbrande laag niet de kans om een viltlaag te vormen. Je gazon krijgt weer de ruimte om te ademen en voedingsstoffen op te nemen. Ook ontstaat er ruimte waarin nieuw graszaad kan ontkiemen.

Stap 2: zaai graszaad bij of leg graszoden

Bewerk de ondergrond. Haal stenen weg zodat je met een vlak terrein begint. Zaai vervolgens het graszaad in of leg de graszoden op hun plek.

Twijfel je tussen graszoden leggen of graszaad inzaaien? Lees dan: Gras zaaien of graszoden leggen – de voor- en nadelen.

Stap 3: bemesten van het gras

Een nieuw stukje gras heeft voedingsstoffen nodig. Kijk wel uit dat je niet te veel meststof gebruikt, anders ben je terug bij af. Houd je nadrukkelijk aan de handleiding op de verpakking, gebruik een strooier voor een gelijke verdeling en bemest bij voorkeur niet op het heetst van de dag maar wel als het gras droog is. Beter nog: bemest indien mogelijk net voordat er een bui losbarst. Blijft de regenbui uit, dan moet je zelf de sproeier erbij pakken.

Het gazon bestrooien

Stap 4: sproeien!

Sproei je gazon direct na het bemesten. Anders kunnen de agressieve meststoffen weer leiden tot het verbranden van het gras. Het is van belang dat de meststoffen zijn opgelost voordat de zon op je gazon schijnt. Sproei ook weer niet te lang, anders kan het net gezaaide graszaad wegspoelen.  

Stap 5: maai het gras

Heeft het nieuwe gras een hoogte van 10 centimeter bereikt, dan is het tijd om het nieuwe gras te maaien. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Mag het wel wat korter? Wacht dan een paar dagen en maai wederom 1/3 van de lengte af.

Het gras maaien

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel gestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Kan kunstmest gras verbranden?

Kunstmest verbrandt gras gelukkig niet letterlijk. Verbranding van het gazon houdt in dat de meststof het vocht uit de grasspriet of -stengel haalt waardoor het gras geel of bruin verkleurt. Dit gebeurt wanneer er teveel kunstmest in de bodem aanwezig is.

Kun je teveel kunstmest strooien?

Kijk voor gebruik op de verpakking, daar staat precies uitgelegd hoeveel kunstmest je toe moet dienen. Het is belangrijk dat je deze handleiding volgt, zodat er niet te veel mest in de bodem komt. Maak gebruik van een strooier om de mest gelijkmatig te verspreiden.

Hoe lang sproeien na bemesten gazon?

Na het bemesten bevochtig je de grond om de meststof te activeren. Doe dit met een zachte straal zodat de korrels niet van hun plaats raken. Sproei totdat de grond goed vochtig is. De kunst is om lang genoeg te sproeien dat de mest wordt opgenomen in de bodem, maar niet zo lang dat – als je net voor het bemesten gezaaid hebt – het graszaad uitspoelt.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin