Tips & Advies
7 MIN 02 nov
Laatste update: 03 okt 2023

De 14 redenen voor gele plekken in het gazon – en zo kom je ervan af

Gele plekken in het gras zijn een doorn in het oog voor menig gazon liefhebber. Je wilt toch juist een mooi, frisgroen gazon zonder die gele gloed? De oorzaak achterhalen kan knap lastig zijn, want er bestaan vele aanleidingen. We helpen je graag een handje om de oorzaak van de plekken in jouw gazon te achterhalen, daarom hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Ook vertellen we je hoe je van de gele plekken afkomt én – beter nog – deze voorkomt.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Hoe ontstaan gele plekken in het gazon?

Er zijn vele mogelijke oorzaken van gele plekken in het gazon. Van te veel tot te weinig water en van te veel meststof tot juist te weinig voedingsstoffen. Ook dieren kunnen hun bijdrage leveren. Daarnaast onderhoudt iedereen zijn gazon op zijn eigen manier en heeft elke tuin zijn eigen grond. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij. Zit die van jou ertussen?

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hoe ontstaan gele plekken in het gazon?
 • Gele plekken in het gazon herstellen
 • Gele plekken in het gazon voorkomen
 • Meer over tuinonderhoud?

Gele plekken door te weinig water

Langdurige droogte is voor geen enkel gazon goed. Nu zitten we in de lage landen vaak niet lang zonder regen, maar vooral in de zomer komt het voor dat je grasmat niet op de natuurlijke manier beregend wordt. Vooral in deze periodes is het belangrijk dat je veel en voldoende sproeit. Doe je dit niet, dan droogt het gras uit en bestaat de kans dat het afsterft.

Gele plekken door te veel water

Te veel water is ook een veelvoorkomende oorzaak van gele plekken. Als het gras het water niet snel genoeg kan afvoeren, zal het ook afsterven. Voorzie je gazon van een goede drainage door het te beluchten. Door te beluchten maak je gaten in de grond waardoor het water (maar ook licht, lucht en voedingsstoffen) zijn weg naar de bodem weer kan vinden.

Louis Hooft:
“Maai je het gras te kort, dan sterft het gras af en krijgt je grasmat een gele kleur. Je maait immers de bovenste beschermlaag weg.”

Gele plekken door te kort gemaaid gras

Grasmaaien maakt het gazon sterker, je bevordert de groei van nieuw gras en je creëert een volle, dichte grasmat. Maar als je het gras te kort maait, dan zal je zien dat het gras afsterft en een gele of bruine kleur krijgt. Je maait dan immers de bovenste beschermlaag weg. Het is dus van groot belang dat je de juiste lengte aanhoudt. Maai het gras tussen de 3 en 4 cm. Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, maai het dan 4 tot 5 cm. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan 7 cm hoog. Op die manier heeft de plant meer blad om licht op te nemen en voedingsstoffen aan te maken.

Gele plekken door botte messen van de maaier

Voor een mooie snede maai je je gras met scherpe messen. Zijn je messen bot? Dan scheurt het gras, droogt het uit en krijgt je grasmat een geelbruine gloed. Maai je gazon dus altijd met scherpe messen!

Gele plekken door zwembad

Heb je in de zomer een zwembad opgezet in de tuin, dan zal er een grote, gele plek zijn ontstaan. Dit gedeelte van het gazon heeft immers geen licht en zuurstof gekregen. Daarnaast kan het gras ook beschadigd zijn door het chloorwater. Maai het gras en belucht het, zodat de wortels weer gestimuleerd worden om te groeien.

Gele plekken na de winter

In de winter krijgt je gazon vaak een flinke opdonder. Het gras is een broedplaats voor schimmels en ziekten geworden, mos en onkruid krijgen vrij spel en door het winterweer en de verslechterde leefomstandigheden zal je gazon op bepaalde gedeeltes afsterven. Het resultaat? Gele en kale plekken. Het is heel normaal dat je na de winter het gazon hier en daar moet repareren. Dit doe je door te bemesten en bij te zaaien.

Gele plekken door te veel bemesten

Te veel bemesten kan ervoor zorgen dat het gazon te veel voedingsstoffen binnenkrijgt en deze niet allemaal kan verwerken. We adviseren je om je gazon 2 tot 3 keer per jaar te bemesten. Bemest je met een organische meststof, dan haalt de plant zelf de benodigde voedingsstoffen uit de meststof op het moment dat deze dat nodig heeft.

Gele plekken door te weinig bemesten

Krijgt het gazon te weinig voedingsstoffen binnen om in leven te blijven, ook dan vertoont het gele plekken. We adviseren je om je gazon twee tot drie keer per jaar te bemesten.

Gele plekken door verkeerd bemesten

Ook dit is een optie. Je hebt bemest, niet te vaak en niet te weinig, maar niet alle plekken in het gazon zijn meegenomen, de meststoffen zijn door te veel sproeien of door een regenbui uitgespoeld of – nog waarschijnlijker – bovenop nat gras terechtgekomen waardoor het gras verbrand is. Dit laatste verhelp je door direct na het bemesten te sproeien. Dan blijven de meststoffen niet op het gras liggen, maar gaan ze rechtstreeks de bodem in.

Gele plekken in gazon door zuurgraad

Is de pH-waarde van de bodem te hoog, oftewel: is de grond alkalisch, dan kan zich dit ook uiten via gele plekken in het gras. Het gras groeit minder snel en onkruid en mos krijgen meer kans om te groeien. Door kalk te strooien breng je de bodem weer in de juiste verhouding.

Gele plekken door katten en honden

Wist je dat de urine van een kat of hond kan zorgen voor gele plekken in het gras? Dit komt door het hoge stikstofgehalte in de urine van je huisdier. Het zijn vaak de teefjes die voor de gele plekken zorgen, zij legen hun blaas namelijk in een keer op dezelfde locatie. Reuen plassen vaker in kleine hoeveelheden op verschillende plekken.

Kleine beetjes urine kunnen ook voor een groeispurt van het gras zorgen. Je herkent deze plekken aan hun donkergroene kleur.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Gele plekken door emelten

De larven van de langpootmug, emelten, zijn een ware plaag voor je gazon. Ze leven in de bovenste lagen van het gras en bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in.

Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Of til enkele graszoden op om te zien of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen. Meer daarover lees je hier.

Gele plekken door engerlingen

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. De kevers zelf zijn niet schadelijk voor het gazon, maar hun larven des te meer. Ze doen zich tegoed aan de wortels van je gazon. Hierdoor kan het voorkomen dat het gras nog rechtovereind staat, maar dat de wortels weg zijn. Het gras kleurt vervolgens geel.

Vermoed je dat er engerlingen in je gazon leven? Test het! Giet net voor zonsondergang water rond de gele plekken in het gras. Dek deze plekken af met zwart plastic. Als je de volgende ochtend het zeil verwijdert, zullen er engerlingen op het gazon liggen.

Gele plekken door schimmels

Zitten er schimmels in het gras? Dit valt niet te voorkomen of te verhelpen. Dan zit er helaas niets anders op dan de aangetaste plekken te herstellen.

Louis Hooft:
Onderzoek je gazon. Heeft het water nodig? Meststof? Dien je ongedierte te verwijderen? Raak het gras aan, bekijk de gele plek en herstel het gazon.

Gele plekken in het gazon herstellen

Hoe herstel je gele plekken in je gazon? Om hier antwoord op te geven is het belangrijk eerst te weten wat de oorzaak is van de gele plekken. Hier kom je achter door het gazon te onderzoeken.

Bekijk de gele plek, raak het gras aan. Heb je te veel water gegeven? Voorzie je gazon dan van een goede drainage. Kleurt je gazon geel door een tekort aan water, bijvoorbeeld in een droge periode? Zorg dan voor een goede bewateringsstrategie. Geef één keer per week veel water in plaats van elke dag een beetje. Op die manier moeten de wortels dieper zoeken voor water. De wortels zijn hierdoor langer, en tijdens een drogere periode kunnen ze langer vocht opnemen.

Vraagt je gazon niet om water maar om voedingsstoffen? Dan is het tijd om te bemesten. Is het gras echter al zover aangetast dat de wortels zijn afgestorven? Verwijder dan dat specifieke gedeelte en zaai dit stukje in met graszaad. Doe dit zo snel mogelijk, dan krijgen mos en onkruid geen kans om zich te vestigen.

Lime+
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Lime+
Gazon kalk
 • Bevordert de opname van voedingsstoffen
 • Onzichtbaar na toepassing door fijne korrel en zandkleur
 • Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling

Gele plekken in het gazon voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan herstellen. Dit doe je door je gazon goed te onderhouden. Dit betekent:

 • Bemesten
 • Sproeien
 • Grasmaaien
 • Kalken
 • Onkruid verwijderen
 • Ongedierte bestrijden

Het hoort er allemaal bij. Op zoek naar meer tips? Lees onze tips over tuinonderhoud of download de Gazon Basics Gids.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan contact op, we helpen je graag verder.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin