Tips & Advies
Echte meeldauw op het blad
8 MIN 31 mrt
Laatste update: 31 mrt 2023

Meeldauw bestrijden in de tuin? Dat doe je zo!

Meeldauw is een schimmelziekte die ernstige schade aan planten kan veroorzaken. Je kan het vaak herkennen aan witte of grijze vlekken op de bladeren, stengels en bloemen van planten. In sommige gevallen kan de plant zelfs afsterven. In deze blog ontdek je wat meeldauw is, leer je de verschillende soorten meeldauw kennen, hoe je ze kan herkennen en welke maatregelen je kan nemen om meeldauw op je planten te voorkomen en te bestrijden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een soort witte schimmel die je kan herkennen aan witte of grijze vlekken op de bladeren en stengels van planten.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat is meeldauw?
 • Echte meeldauw
 • Valse meeldauw
 • Verschillen tussen echte en valse meeldauw
 • Hoe ontstaat meeldauw?
 • Hoe schadelijk is echte meeldauw?
 • Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?
 • Hoe meeldauw voorkomen?
 • Hoe meeldauw bestrijden?
 • Conclusie
 • Veelgestelde vragen

Er bestaan twee soorten meeldauw waarmee je te maken kan krijgen in je moestuin of siertuin. Beide kunnen heel wat schade aanrichten maar zijn relatief makkelijk te voorkomen en bestrijden.

Je hebt zowel echte als valse meeldauw die in de praktijk heel eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn.

Echte meeldauw

Deze schimmel kan een probleem zijn voor verschillende soorten planten, waaronder eenjarigen, vaste planten, fruit, kruiden en groenten. Hij kan zich snel verspreiden en ernstige schade aan je planten veroorzaken als je het probleem niet snel genoeg aanpakt en oplost.

Hij ontstaat vooral tijdens droog en warm weer en de schimmel produceert een witte, meelachtige stof, vandaar de naam meeldauw. Deze zit meestal op de bovenkant van de bladeren, de bloemen en de stengels. Als je er niet tijdig iets aan doet, verdonkert de schimmel en krullen de bladeren zich omhoog.

Hoe echte meeldauw herkennen?

Echte meeldauw is te herkennen aan het ontstaan van grijze en witte stippen op je planten. De stippen zijn meestal cirkelvormig en hebben een poederachtige textuur.

In sommige gevallen kan de schimmel ook vergeling van de bladeren, groeistoornissen en bloemsterfte veroorzaken. Als je één van deze symptomen op je planten opmerkt, is het belangrijk actie te ondernemen voor het te laat is.

Valse meeldauw

Valse meeldauw is een schimmelziekte die lijkt op echte meeldauw, maar je kan herkennen aan felle gele of oranje vlekken op de bladeren, stengels en bloemen van planten.

Als hij de eerste keer de typische vlekken bovenop het blad ziet, legt een onervaren tuinier de oorzaak vaak foutief bij bladluis of een ander beestje dat het op de plant gemunt heeft. Omdat de pluizige schimmel van de valse meeldauw onderaan het blad verstopt zit, durft hij wel eens aan onze blik ontsnappen.

valse meeldauw op het blad zichtbaar

Verschillen tussen echte en valse meeldauw

Naast de kleur van de vlekken of stippen zijn er ook nog andere verschillen tussen de twee schimmelsoorten. Terwijl echte meeldauw zich vooral aan de bovenkant van de plant bevindt, zit valse meeldauw eerder aan de onderkant van de bladeren. Een ander verschil is dat deze laatste ook niet tuk is op een droge omgeving, maar graag woekert in een vochtige omgeving.

Hoe ontstaat meeldauw?

De schimmel ontwikkelt zich voornamelijk op en tussen planten, via sporen die zich door de wind, dieren en water in vochtdruppels verspreiden.

Een temperatuur tussen 20 en 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen 80 en 90 procent vormen de ideale omstandigheden voor het ontstaan van de schimmel. Een slechte luchtcirculatie kan ook bijdragen tot de ontwikkeling ervan.

Hoe schadelijk is echte meeldauw?

De schimmel kan ernstige schade toebrengen aan planten als je er niet tijdig iets aan doet. De witte schimmel kan zich snel verspreiden en binnen enkele dagen grote delen van de plant bedekken. In sommige gevallen kunnen de vlekken ertoe leiden dat de bladeren geel worden en de bloemen en de plant afsterven.

Overigens kan meeldauw ook lelijk huishouden in je gazon. Het is naast rooddraad, sneeuwschimmel en heksenkring, één van de meest voorkomende gazonziekten.

Als de schimmel vrij spel krijgt, haalt het alle vocht uit de bladeren of je gras waardoor deze na verloop van tijd kunnen afsterven. Pak het probleem dus onmiddellijk aan, ook al lijkt het niet ernstig te zijn.

Verder houdt de schimmel op zich geen gevaar in voor de mens, maar de sporen ervan kunnen de luchtwegen van sommige huisdieren zoals katten en honden behoorlijk irriteren.

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

De schimmel kan een grote verscheidenheid aan planten aantasten, waaronder eenjarigen, vaste planten, fruit, kruiden en groenten.

In de siertuin:

 • rozen
 • bergamot
 • begonia’s
 • kamperfoelie
 • goudsbloem
 • zinnia’s

In de moestuin:

 • aardbeien
 • druiven
 • komkommers
 • pompoenen
 • tomaten
 • courgettes

Ook fruitbomen kunnen eraan ten prooi vallen, met name dan vooral de appel en perzikboom. Als je planten hebt die gevoelig zijn voor de ziekte, is het belangrijk maatregelen te nemen om de ziekte te voorkomen en te bestrijden.

Hoe meeldauw voorkomen?

Eens de zomer op zijn eind begint te lopen, kan je er van op aan dat de schimmel in je tuin zal opduiken. In augustus is de ergste warmte al voorbij en dat is niet alleen het sein om je tuin te controleren op de aanwezigheid van meeldauw, het is ook een prima moment om je tuin klaar te maken voor de herfst.

Het is bijna onbegonnen werk om meeldauw op planten te voorkomen. Wat je wel kan doen, is de impact ervan zo veel mogelijk beperken. Hoe doe je dat? Eenvoudig, door een aantal praktische tips toe te passen.

Zorg er ten eerste voor dat er voldoende luchtcirculatie in je tuin is. Zet daarom planten niet te dicht bij elkaar. Dan zijn ze een gemakkelijke prooi voor de schimmel. Knip bladeren ook weg als de begroeiing te dicht wordt.

Geef je planten ook de juiste hoeveelheid licht en water. En zorg ervoor dat je je planten water geeft aan de basis van de stam en niet van bovenaf, omdat dit de groei van meeldauw kan bevorderen.

Verder zijn er ook natuurlijke middelen om aantasting van je planten te voorkomen. Deze omvatten het gebruik van neemolie, knoflook en azijn.

Neemolie is een natuurlijk schimmelwerend middel dat je kan gebruiken om meeldauw op planten te bestrijden.
Knoflook kan je mengen met water en op de plant spuiten om meeldauw te voorkomen.
Je kan ook azijn gebruiken om de schimmel te doden door het direct op de aangetaste delen van de plant te spuiten.

Hoe meeldauw bestrijden?

Als je de eerste tekenen van de schimmel opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verspreiding te voorkomen. De meest voorkomende behandelingen zijn het gebruik van fungicides, het aanbrengen van een oplossing van zuiveringszout en een oplossing met melk.

Baking soda kan je mengen met water en op de plant sproeien om meeldauw te verminderen.
Melk is een verrassend effectief middel ter bestrijding van meeldauw. Maak een oplossing met 4 delen melk en 6 delen en besproei daarmee de aangetaste bladeren. Herhaal dit een paar keer totdat de meeldauw volledig is verdwenen.
Fungiciden zijn chemische oplossingen die je op de plant kan aanbrengen om de meeldauw te doden. Gebruik ze wel met de nodige omzichtigheid omdat ze ook giftig kunnen zijn voor mens en dier.

Probeer wel het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Hoe minder je ervan gebruikt, hoe beter. Er zijn trouwens ook allerlei natuurlijke middelen en manieren om onkruid en ongedierte in je tuin te bestrijden. Een ecologisch bewuste aanpak komt de verrijking van het natuurlijke leven in je tuin alleen maar ten goede.

Hoe meeldauw van planten verwijderen

Naast behandelingen tegen meeldauw kan je ook maatregelen nemen om de meeldauw van je planten te verwijderen. De meest populaire methode is het gebruik van een wattenstaafje of een zachte borstel om de meeldauw voorzichtig te verwijderen. Zorg dat er geen of zo weinig mogelijk meeldauw op de bodem valt.

Het is ook belangrijk om alle dode of stervende bladeren of stengels van de plant te verwijderen. Dit voorkomt dat de meeldauw zich verspreidt naar andere delen van de plant.

Gooi in ieder geval de aangetaste delen van de plant niet op de composthoop maar bij het afval. Schimmels zijn heel taai en kunnen in de bodem probleemloos overwinteren waardoor je het probleem alleen maar verergert.

Conclusie

In deze blog heb je ontdekt wat meeldauw is, welke de verschillende soorten meeldauw zijn, hoe je ze kan herkennen en welke maatregelen je kan treffen om meeldauw op je planten te voorkomen en te bestrijden.

Het allerbelangrijkste is om snel actie te nemen als je de eerste tekenen van witte schimmel op je planten ziet. En denk eraan, een gewaarschuwd tuinier is er twee waard. Met de eenvoudig toepasbare tips uit dit artikel kan je meeldauw in je tuin perfect onder controle houden en je planten gezond houden.

Veelgestelde vragen

Kan meeldauw kwaad?

Een beetje meeldauw kan niet onmiddellijk kwaad, maar de witte schimmel dringt wel de cellen van de plant binnen en neemt er voedingstoffen en vocht op. Je moet dus absoluut voorkomen dat het erger wordt want het blad of zelfs de hele plant kan volledig uitgedroogd raken en zelfs afsterven.

Wat kun je doen tegen meeldauw?

Als je meeldauw op je planten hebt, kan je het bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, zuiveringszout of een oplossing op basis van melk en water die je aanbrengt op de aangetaste delen van de plant.

Wat is de oorzaak van meeldauw?

Echte meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij warm weer na een vochtige periode. Het is een schimmel die zich nestelt op en tussen planten via sporen. Deze verspreiden zich via de wind, dieren en vochtdruppels.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin