Tips & Advies
12 MIN 26 sep
Laatste update: 10 mei 2023

Alles over graszoden leggen: inclusief 8 stappenplan

Bij het aanleggen van een gazon heb je de keus uit twee opties: graszaad zaaien of graszoden leggen. Heb je geen geduld om maanden te wachten op een nieuw gazon maar wil je meteen die mooie, dichte grasmat? Dan is graszoden leggen de beste keus voor jou. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over graszoden. Alles wat je wilt weten, van de beste periode om ze te leggen en aandachtspunten bij aankoop tot aan een stappenplan voor plaatsing en de beste nazorg, dat lees je hier.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99
Het leggen van graszoden

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn opgerolde grasmatten waarmee je relatief simpel en snel een gazon kunt aanleggen. Zo’n grasrol bestaat uit aarde, wortels en grassprieten. Na aanleg heb je direct een vol en groen gazon, wat al snel betreden mag worden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn graszoden?
 • Waar komen graszoden vandaan?
 • Waarom zou je graszoden leggen?
 • Wanneer kun je het best graszoden leggen?
 • Kun je graszoden leggen als het regent?
 • Kun je graszoden leggen als het vriest?
 • Hoe lang duurt het voordat graszoden hechten?
 • Hoe lang duurt het voordat je op graszoden kunt lopen?
 • Hoe duur zijn graszoden?
 • Hoe dik zijn graszoden?
 • Hoeveel graszoden heb je nodig?
 • Welke ondergrond is geschikt voor graszoden?
 • Hoe moet je graszoden verwijderen?
 • Hoe ga je te werk? Graszoden leggen in 8 stappen
 • Hoe verzorg je nieuwe graszoden?
 • Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden?
 • Waar kun je graszoden kopen?
 • Meer over tuinonderhoud?

We onderscheiden 3 soorten graszoden: de grasmattenrol, big slabs en big rolls. Voor in kleine en middelgrote tuinen wordt de rol het meest gebruikt. Niet alleen door particulieren, maar ook hoveniers gebruiken deze variant graag. Is er sprake van een groot gazon, dan kan de big slab uitkomst bieden. Big rolls worden haast nooit particulier gebruikt, maar bijvoorbeeld wel voor het aanleggen van voetbalvelden.

Waar komen graszoden vandaan?

Graszoden worden door kwekers geteeld op grote percelen, gewoon hier in de lage landen. Met de juiste voorbereiding en zorg ontkiemt het graszaad snel en goed en krijgt het gras een mooie, dichte structuur. Na zo’n 12 tot 14 maanden zijn de wortels sterk genoeg ontwikkeld om de grasmatten te kunnen oogsten. Met behulp van speciale machines worden ze opgerold en kunnen ze in een tuin worden bevestigd.

Waarom zou je graszoden leggen?

Waarom kiezen voor graszoden? Het is duurder dan het inzaaien van een gazon, maar het kent ook wel een heleboel voordelen:

 • Je start met een onkruidvrij gazon.
 • Je ziet direct resultaat. Je ziet ook gelijk of het werk goed is uitgevoerd.
 • Je hoeft minder gedetailleerd te werk te gaan dan bij het zaaien met graszaad.
 • Het kan snel in gebruik worden genomen. Al na 2 weken mag je erop lopen.
 • Graszoden leggen kan bijna het hele jaar door. Wil je in maart graszoden leggen? Dat kan! In november? Ook prima! Kies het moment dat jou uitkomt.
 • Graszoden spoelen niet weg en ook vogels gaan er niet mee vandoor.

Tip! Twijfel je tussen graszoden en graszaden? Lees dan dit artikel.

Wanneer kun je het best graszoden leggen?

Graszoden leggen kan bijna het hele jaar door. Voor een ultieme hechting is het belangrijk dat de bodem al een beetje opgewarmd is. Bij warm weer kan het dus al vanaf maart. Rol de matten wel uit voordat de vorst aan de grond staat. Ook in hete zomers kun je beter even wachten, maar op een bewolkte zomerdag is het een prima klus.

Louis Hooft:
“Graszoden leggen in september, oktober, november of december heeft enkele heel fijne voordelen.”

Graszoden leggen in het voorjaar

Graszoden leggen kan al prima vanaf de maand maart. April, mei en juni zijn helemaal goede maanden om deze klus te klaren. Door de juiste weersomstandigheden zullen de graszoden snel wortelen in de grond. Al zul je in de laatste maand wel wat meer moeten sproeien.

Graszoden leggen in de zomer

Ook de zomer leent zich uitstekend voor het starten van een nieuw gazon. In geen ander jaargetijde groeit gras zó snel. De kans is groot dat je binnen 10 dagen al een gehecht gazon hebt. Door de hogere temperaturen moet je waarschijnlijk wel langer en vaker sproeien. Enkele tips:

 • Leg de graszoden na levering op een schaduwrijke plek en plaats ze zo snel mogelijk.
 • Is het warm en droog? Bevochtig de grasrollen om uitdroging te voorkomen.
 • Plaats ze bij voorkeur op een bewolkte dag.

Graszoden leggen in het najaar

Kun je graszoden leggen in het najaar? Ja hoor, dat kan prima. Graszoden leggen in september, oktober, november of december heeft zelfs enkele fijne voordelen:

 • De zon laat zich minder zien, dus je hebt minder kans op verbranding.
 • Door de regelmatige neerslag hoef je minder vaak te sproeien.
 • Men is minder buiten en het gazon wordt minder vaak betreden. Het kan hierdoor in alle rust groeien.

Graszoden leggen in de winter

Ook in de wintermaanden is het mogelijk om graszoden te plaatsen. Alleen niet wanneer het vriest of sneeuwt. Gaat het na het leggen van de zoden vriezen? Dat is geen probleem. Het gras gaat in ruststand en zal, zodra de temperaturen omhoog gaan, verdergaan met hechten. Zo geniet je in de lente direct van een nieuw gazon.

Het leggen van graszoden in de winter

Kun je graszoden leggen als het regent?

Graszoden leggen kan op veel momenten, maar kies wel een moment uit dat het droog is. Tijdens een flinke bui kan het lastig zijn om de ondergrond te egaliseren. Daarnaast is het voor jezelf natuurlijk ook minder prettig.

Kun je graszoden leggen als het vriest?

Graszoden hechten pas goed bij een bodemtemperatuur van boven de 10 °C. Vriest het, dan is de bodem te koud voor de zoden om goed te kunnen wortelen. Door de lage temperatuur is het bovendien te koud om zoden te snijden én zullen de zoden krimpen. Om die redenen is het af te raden om graszoden te leggen in de winterperiode.

Gebruik je liever graszaad? Lees: Alles over graszaad (inclusief stappenplan).

Hoe lang duurt het voordat graszoden hechten?

Als de graszoden net liggen, zijn het natuurlijk nog losse stukken gras. De wortels moeten nog vastgroeien. Versnel dit proces door elke dag te sproeien. Na ongeveer 2 à 3 weken zal de grasmat zijn vastgegroeid. Dit test je door voorzichtig een graszode op te tillen. Als de wortels gehecht zijn lukt dit je niet meer.

Louis Hooft:
“Wist je dat een grasrol wel 15 kilo weegt? Is deze nat, dan weegt-ie zelfs wel 18 kilo.”

Hoe lang duurt het voordat je op graszoden kunt lopen?

Graszoden hebben de tijd nodig om te hechten. Het is daarom af te raden de grasmatten direct na plaatsing te betreden. Na 2 – 3 weken zullen de wortels zijn gehecht en mag je op het gras lopen.

Hoe duur zijn graszoden?

Hoe veel je betaalt voor graszoden hangt helemaal af van waar je ze koopt. Graszoden kosten gemiddeld tussen €1,60 en €4,00 per m2. Besluit je om de grasmatten te laten leggen door een hovenier, dan betaal je ook manuren en kom je al snel op €6,00 of €6,50 per m2 uit.

Hoe dik zijn graszoden?

De meeste graszoden zijn 2 – 2,5 millimeter dik. Na plaatsing zakken ze nog wel wat in, vaak tot ongeveer 1 millimeter.

Hoeveel graszoden heb je nodig?

Bereken de oppervlakte van je tuin. Dit doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Een rol graszode is vaak 40 x 250 centimeter. Dat is precies 1 m2. Houd rekening met wat snijverlies. Bestel daarom ongeveer 5% extra.

Welke ondergrond is geschikt voor graszoden?

Geschikte ondergronden voor graszoden zijn potgrond, tuinplantengrond of compost. Gebruik geen tuinaarde. Dit is een veel gemaakte fout. Tuinaarde houdt, in tegenstelling tot eerder genoemde ondergronden, geen vocht vast. Hierdoor kunnen graszoden snel uitdrogen in droge periodes.

Hoe moet je graszoden verwijderen?

Oude graszoden kun je op 2 manieren verwijderen: met een spade of met een zodensnijder. Wil je slechts een klein oppervlak ontdoen van graszoden? Zet een scherpe spade in de grond en steek het gras uit.

Minder arbeidsintensief is het gebruiken van een zodensnijder. Wil je een groot oppervlak onder handen nemen, dan raden we deze optie zeker aan. Een graszodensnijder snijdt het gras tot op 20 – 25 centimeter diep af. Rol het op en lever het in bij de lokale milieustraat.

Tip: gebruik de graszodensnijder op een vochtige bodem. Je zult zien dat het snijden een stuk gemakkelijker gaat.

Het verwijderen van graszoden

Hoe ga je te werk? Graszoden leggen in 8 stappen

Je bent overtuigd; graszoden worden de basis van jouw nieuwe gazon. Maar hoe ga je te werk? Lees hier onze aanpak voor graszoden leggen in 8 stappen.

Je bent overtuigd; graszoden worden de basis van jouw nieuwe gazon. Maar hoe ga je te werk? Lees hier onze aanpak voor graszoden leggen in 8 stappen.

Stap 1: Maak een plan

Bepaal wanneer je de voorbereidingen gaat treffen en wanneer je tijd hebt om de zoden daadwerkelijk te leggen. Houd hierbij ook rekening met de tijd van het jaar en de weersverwachtingen. Sneeuw of vorst op komst? Stel het project dan uit. Reken uit hoeveel graszoden je nodig hebt en bestel ze. Heb je de graszoden ontvangen, leg ze dan binnen 24 uur aan, anders bestaat de kans dat de zoden uitdrogen.

Stap 2: Bereid de ondergrond voor

Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om. Spit 10 – 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen. Bestrooi de ondergrond vervolgens met aarde (potgrond, tuinplantengrond en/of compost) en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.

Stap 3: Egaliseer de ondergrond

Het is superbelangrijk dat de bodem geëgaliseerd is. Alle ongelijkheden worden zichtbaar zodra de graszoden liggen. Gebruik een hark om de ondergrond recht te maken.

Stap 4: Bevochtig de ondergrond

Als laatste stap voordat je de zoden uitrolt, maak je de ondergrond vochtig. Het hoeft niet drijfnat te zijn (daarom is het ook niet wijs om graszoden te plaatsen als het plenst), licht sproeien is voldoende.

Stap 5: Rol de graszoden uit

Rol de grasmatten uit. Begin achterin je tuin. Op die manier hoef je niet over de net aangelegde graszoden te lopen. Voor het mooiste resultaat leg je de graszoden halfsteensverband neer, net zoals je laminaat legt. Leg de zoden strak tegen elkaar aan en gebruik eventueel een hulpmiddel om de zoden nog dichter bij elkaar te brengen.

Stap 6: Druk de graszoden aan

Liggen alle graszoden, dan is het belangrijk dat ze contact gaan maken met de bodem. Help ze hiermee door de grasmatten goed aan te stampen of – nog beter – met een wals aan te rollen.

Stap 7: Sproei, sproei, sproei

Hierna kun je direct beginnen met sproeien. Om te kunnen hechten hebben de graszoden voldoende en vaak water nodig. Hoe weet je of ze genoeg water hebben? Til een zode op en voel of de ondergrond vochtig is.

Sproei de eerste twee weken zeker twee keer per dag, daarna zou een keer per dag ook voldoende moeten zijn.

Sproei nooit in de volle zon en zorg dat het gras tijd heeft om op te drogen voordat de avond valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes.

Meer over sproeien

Hoe verzorg je nieuwe graszoden?

Deze vraag beantwoorden we in stap 8.

Stap 8: Maai en bemest

Je doet er goed aan de eerste twee weken na het leggen niet over het nieuwe gazon te lopen. Maar daarna kun je het prima maaien. Maai het gras niet te kort, maximaal 4 – 4,5 centimeter. Zorg ook dat je binnen 4 weken een eerste bemesting toevoegt.

Louis Hooft:
De versheid van het gras is heel belangrijk. Vanaf het moment dat de geoogste graszode is opgerold, gaat de kwaliteit achteruit.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden?

Tik in een zoekmachine ‘graszoden kopen’ in en je wordt overspoeld met aanbieders. Maar iedere graszodenkweker is anders en houdt er een eigen kweekmethode op na. Wil je graszoden aanschaffen? Let dan bij aankoop op de volgende punten:

De versheid van het gras

De versheid van het gras is enorm belangrijk. Vanaf het moment dat de graszode is opgerold, gaat de kwaliteit namelijk achteruit. Wind en zonlicht drogen de graswortels aan de buitenkant van de rol in een razend tempo uit. Is het boven de 15 °C, dan is er kans op broei binnenin de rol. Graszoden kunnen wel eventjes op voorraad worden gehouden, maar het is wel het best als de graszoden tussen het moment van oogsten en ophalen in een koelcel worden opgeslagen. Vraag de verkoper hoe lang geleden het gras geoogst is en waar de zoden in de tussentijd bewaard zijn.

Het gebruik van plastic netten in het gazon

Sommige kwekers werken met plastic netten. Deze netten zitten vergroeid in het gras en zorgen voor extra stevigheid tijdens het oogsten en tijdens het leggen van de graszoden. Misschien denk je: kan dit kwaad? Ja! Door een net te gebruiken kan het gras eerder worden geoogst, soms al na een halfjaar. Dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het gras. Maar het kent meer nadelen. Bij gebruik van een net is er minder grond nodig. De grasmat is hierdoor wat karig en zal moeite hebben zich te hechten aan de bodem. Het plastic is ook nog eens slecht voor het bodemleven en kan in een later stadium, tijdens het beluchten of verticuteren, omhoog komen. Een goede graszode heeft tijd nodig om te groeien, zeker 12 tot 14 maanden. Neem geen genoegen met minder.

De bemesting van de graszoden

Kunstmest laat gras snel groeien, maar organische mest zorgt voor een optimaal bodemleven én voor een topkwaliteit graszoden. Vraag de kweker waarmee de bodem bemest is.

Onkruid in het gazon

Leg je een nieuw gazon aan met behulp van graszoden, dan zit je natuurlijk niet te wachten op onkruid in je verse grasmat. Onkruid overwoekert het gras waardoor het gras op den duur afsterft. Ook vormen veel onkruiden een schuilplaats voor bacteriën en schimmels, die op hun beurt voor grasziekten zorgen.

Het type graszoden

Net als bij graszaad, kennen we ook verschillende typen graszoden. Dit zijn:

 • Sport- en speelgazon
 • Siergazon
 • Schaduwgazon

Gebruik je je gazon intensief? Kies dan voor sport- en speelgazon. De mix van grove en fijne grassoorten zorgen ervoor dat het gras tegen een stootje kan. Wil je vooral een mooi gazon dat niet intensief betreden hoeft te worden? Ga dan voor een siergazon. Een schaduwgazon bestaat uit grassoorten die – je raadt het al – het goed doen in schaduwrijke gebieden.

Waar kun je graszoden kopen?

Graszoden koop je op verschillende plekken, in hoofdlijnen:

 • Een tuincentrum
 • Een kweker bij jou in de buurt
 • Online bestellen

Een tuincentrum fungeert als tussenpersoon tussen kweker en koper. De prijs ligt hierdoor iets hoger dan in een online winkel. Het voordeel is echter wel dat het tuincentrum de selectie al heeft gedaan.

Ken je een kweker in de buurt, dan kun je zelf een kijkje nemen tussen het assortiment. Echter niet alle kwekers verkopen aan particulieren.

Natuurlijk kun je ook online graszoden bestellen. Een voordeel is dat de prijs vaak gunstig is en je kunt aanbieders gemakkelijk met elkaar vergelijken. Je kunt alleen niet even zelf een kijkje nemen en je moet je oordeel baseren op online reviews.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin