Tips & Advies
11 MIN 23 jul
Laatste update: 28 jul 2023

Je gazon heraanleggen of herstellen? Wij helpen je beslissen.

Je oude gazon ziet er zo slecht uit dat het zeer aan de ogen doet. Misschien is het tijd om een nieuw gazon aan te leggen? Of misschien toch niet en kan stevig doorzaaien nog redding bieden?

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Als je huivert wanneer je naar je gazon kijkt, is het misschien tijd om helemaal opnieuw te beginnen. Natuurlijk kan je verticuteren, bekalken, bemesten en doorzaaien – maar het kan ook zijn dat er gewoon geen hoop meer is voor je gazon. Wie weet heb je al geprobeerd om de problemen met je gazon op te lossen, maar ben je nog steeds niet tevreden over de resultaten.

Wat er ook van zij, je hebt twee opties: heraanleggen of opnieuw zaaien. Heraanleggen is een behoorlijke klus, die niet per se nodig is. Met de juiste kennis kan je je gazon nog redden zonder een grootschalige vernieuwing uit te voeren.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Stel de staat van je gazon vast
 • Je gazon opnieuw aanleggen
 • Wanneer moet je je gazon heraanleggen?
 • Je gazon laten heraanleggen
 • Zelf je gazon opnieuw aanleggen
 • Voor- en nadelen van nieuw gazon in te zaaien
 • Je gazon herstellen
 • Veelgestelde vragen

Dit artikel helpt je vaststellen of het nodig is om opnieuw aan te leggen of dat je gazonproblemen inderdaad toch op te lossen zijn. Als dat het geval is, kan je verder met gericht advies over hoe je je uitgeputte gazon helpt herstellen.

Klaar? Laten we beginnen!

Stel de staat van je gazon vast

slecht onderhouden, vlekkerig gazon
Slecht onderhouden, vlekkerig gazonFoto van SingjaiStocker op Shutterstock

De waarschuwingssignalen voor een ondervoed risicogazon zijn:

 • ongelijke groei
 • kale plekken
 • een overvloed aan mos en onkruid
 • lichtgele/bruine kleur
 • afstervend gras

Als je gazon Ă©Ă©n of meer van deze symptomen vertoont, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat je opnieuw van nul moet beginnen. Het kan ook zijn dat je gras schreeuwt om wat broodnodige bemesting, dus een gazonbemesting van goede kwaliteit kan al voldoende soelaas bieden.

Als je gras vol mos en onkruid zit, kan je verticuteren – met een hark of een verticuteermachine. Zo verwijder je het mos en onkruid dat je grasplanten verstikt. Na het verticuteren zal je gazon er in het begin nog slechter uitzien, maar als je het meteen doorzaait, zal het na een paar weken weer rechtveren: krachtiger, robuuster en mooier dan tevoren.

Je gazon opnieuw aanleggen

onkruid
Onkruid dat je niet tijdig verwijdert, kan zich razendsnel verspreiden.

Je gazon kan kwetsbaar en vatbaar zijn voor ziekten – in dit geval is het waarschijnlijk dat je gazon meer onkruid dan gras bevat. Leg in dit geval je gazon opnieuw aan als er meer onkruid dan gras is.

In dit geval kan je onkruidverdelger gebruiken om het gazon helemaal vrij te maken. Slecht onderhouden gazons zijn vaak ook erg mosachtig. Gebruik dan een mosverdelger van goede kwaliteit, zoals MOOWY’s Mosvrij Gazonkit. Deze mosverdelger bevat een hoog percentage ijzersulfaat, dat mos doodt, en zal zo ook de kleur en kracht van je bestaande grasplanten stimuleren.

Je zou kunnen denken dat het doden van onkruid en mos tijdverspilling is als je je gazon gaat heraanleggen, maar dat is absoluut niet waar. Het is essentieel om de grond voor te bereiden voordat je je gazon gaat vernieuwen en alles te verwijderen wat je niet terug wil hebben in je gazon.

Wat nadat je het onkruid hebt verwijderd?

Een goede voorbereiding van de grond is essentieel. Zorg ervoor dat de grond niet alleen vrij is van onkruid en mos maar ook van stenen en puin, en een vlakke ondergrond heeft.

Bekijk ons uitgebreide artikel over het egaliseren van je grond als voorbereiding op heraanleg.

Wanneer moet je je gazon heraanleggen?

Heraanleggen is meestal de duurdere optie, maar je krijgt er een instant groen gazon voor in de plaats. Als dat voor jou een prioriteit is, is heraanleg een logische keuze. Denk er wel aan dat je minstens drie weken niet op nieuw aangelegd gazon lopen om het te helpen goed te wortelen.

Zowel doorzaaien als inzaaien is een langzamer proces, maar kost aanzienlijk minder. Je zou binnen 10 dagen na het zaaien nieuwe groei moeten zien.

Maar:

Net als bij graszoden moet je je grasplanten de tijd geven om te wortelen. Je nieuwe grasplanten hebben ongeveer 6-8 weken nodig om aan te sterken en te wortelen. Bovendien zijn ze in het begin kwetsbaar en zullen ze snel afsterven als je ze plat trapt.

Je gazon laten heraanleggen

graszoden leggen
Graszoden leggen – Foto door Ingrid Balabanova op Shutterstock

Door je grasmat te vervangen, geef je je gazon een instant make-over. Maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Het is natuurlijk goedkoper om zelf je gras te vervangen, maar als je een professional inhuurt, moet je rekenen op een extra kost van €150, – – € 250, – per dag voor hun werk.

Graszoden kosten meestal € 1,00 tot € 2,50 per vierkante meter, afhankelijk van het soort gras, de leverancier en de locatie. Vergeet niet dat goedkoop kopen vaak een miskoop is – beknibbel niet op kwaliteit als je een robuust gazon wil dat lang meegaat.

Over het algemeen geldt dat hoe meer graszoden je koopt, hoe goedkoper ze worden, dus dit is slechts een grove richtlijn. Als je de graszoden zelf legt, bespaar je natuurlijk aanzienlijk op de kosten.

Zelf je gazon opnieuw aanleggen

Als je je gazon zelf wil vervangen, is dit het proces dat je moet volgen:

 1. De grond voorbereiden
 2. Graszoden leggen
 3. Regelmatig water geven
 4. Bemesten
 5. Maaien

1. Voorbereiding van de grond

oude graszoden verwijderen
Oud gazon verwijderen met een spade – Foto van photodaria op Shutterstock

Het is zoals gezegd belangrijk om de grond goed voor te bereiden voordat je graszoden legt. Dit houdt in dat je de oude zoden, onkruid, mos en al het overgebleven puin, zoals stokken en stenen, verwijdert en het oppervlak waar nodig achteraf egaliseert met extra grond.

Extra bovengrond kan een onnodige uitgave lijken en het kan verleidelijk zijn om deze stap over te slaan. Maar als je oud gazon slecht groeide, kan dat ook goed te wijten zijn aan uitgeputte grond. Denk er dus aan dat als je net van die problemen af wilt, je dat niet kan doen zonder de oorzaak aan te pakken.

Natuurlijk kan je je grond ook verbeteren met een goede onkruidvrije compost en hoogwaardige meststoffen, maar een goede laag bovengrond van 15 cm zal je nieuwe grasmat helpen om sterke wortels te groeien.

Gazondokter Louis adviseert:
“Zelfs met nieuwe bovengrond raad ik nog steeds aan om een voorbemesting toe te passen voordat je je graszoden legt. Zo krijgen je nieuwe grasplanten de best mogelijke kans om te overleven.”

Verder raad ik je aan om de voorbereide grond minstens drie dagen te laten liggen voordat je je graszoden legt, zodat het de tijd krijgt om te rusten en in te zakken.

2. Graszoden leggen

Stap voor stap je gazon opnieuw aanleggen

 1. Begin met het leggen van graszoden rond de omtrek van het gazon. Zo creëer je een kader en vermijd je kleine stukjes gras aan de randen, omdat die snel uitdrogen en het gras dan kan afsterven.
 2. Leg stroken graszoden in de lengte van het gazon en leg ze Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n over het gazon. Verspreid de uiteinden zoals je bij metselwerk zou doen, zodat er geen duidelijke openingen in het gazon ontstaan. Zorg er hierbij voor dat de achterkant van de graszoden volledig contact maakt met de bovengrond.
 3. Houd de aangrenzende randen zo dicht mogelijk bij elkaar zonder dat ze elkaar overlappen. Vermijd het uitrekken van de graszoden. Gebruik een scherp mes of een graskantsteker om nette sneden te maken op plaatsen waar de graszoden elkaar overlappen.

3. Regelmatig water geven

gazon sproeien
Het is heel belangrijk je gazon gelijkmatig water te geven.

Graszoden hebben de neiging om uit te drogen tot de wortels zich in de grond hebben genesteld. Daarom moeten ze de eerste weken regelmatig water krijgen.

Als je klaar bent met het leggen van de graszoden, besproei ze dan onmiddellijk met een sproeier of tuinslang. Blijf sproeien tot het oppervlaktewater is doorgedrongen tot in. de bovengrond onder de grasmat.

Besproei de daarop volgende weken elke avond (tenzij het regent). Als het warm, droog en winderig is, kunnen je graszoden snel uitdrogen.

Geef verder onmiddellijk water als er tekenen van uitdroging zijn (bijvoorbeeld bij omhooggekomen graszoden, omkrullend of bruin wordend gras).

4. Je nieuwe gazon bemesten

Als je wil dat je nieuwe gazon goed groeit, moet je hem bemesting geven!

Voor optimale resultaten raden wij aan om je gazon tijdens het groeiseizoen om de vier tot zes weken te bemesten. Volg de instructies op het etiket om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Het is essentieel dat je goed weet wat je doet als je bemest want overbemesten kan problemen opleveren.

Klik hier voor onze ultieme gids voor het bemesten van je gazon.

5. Je nieuwe gazon maaien

gazon meeien
Gazonmaaier op gezond en mooi gras – Foto door Bankiras op Shutterstock

Maai je nieuwe gazon niet te vroeg – je moet ten minste twee weken wachten voor de eerste maaibeurt.

Controleer of de graszoden wortel hebben geschoten door voorzichtig een hoekje op te tillen. Als de wortels de bovengrond bereiken, is het OK om te maaien; als dat niet het geval is, wacht dan nog even.

Stel je maaier in op de hoogste stand voor de eerste maaibeurt en maai nooit meer dan Ă©Ă©n derde van de totale lengte van het gras in Ă©Ă©n keer. Zodra het gras zich volledig heeft kunnen wortelen, kan je de maaimessen van je maaier geleidelijk verlagen – maar houd rekening met de bovenstaande regel.

Bekijk verder onze maaitips voor de beste resultaten.

Voor- en nadelen van nieuw gazon in te zaaien

Je kunt een aanzienlijk bedrag besparen door je nieuwe gazon zelf met zaad in te zaaien. Natuurlijk duurt dit iets langer, maar uiteindelijk hebben we het maar over een paar maanden.

Gazonzaad ontkiemt in ongeveer 10-14 dagen onder de juiste omstandigheden (de bodemtemperatuur moet hoger dan 10ÂşC zijn) en wortelt binnen ongeveer een maand.

Als je je gazon helemaal vanaf nul inzaait, heb je volledige controle over de grassoort/mix van de grasplanten. Dit is belangrijk, vooral als je tuin vaak in de schaduw ligt – je hebt een schaduwvriendelijke grassoort nodig voor de beste resultaten.

Je gazon herstellen

zaaien met een strooier
Zaaien met een strooier – Foto door Flystock op Shutterstock

Als de kosten of de moeite je een beetje te veel lijken en je hebt niet onmiddellijk resultaat nodig, kan het de moeite waard zijn om het te herstellen in plaats te vervangen. Het is perfect mogelijk om je gazon volledig te renoveren, zelfs als het in een slechte staat is.

Een bestaand gazon herstellen is meestal doorzaaien: het niet-invasief zaaien van graszaad over bestaande graszoden. Dit is minder duur dan helemaal opnieuw zaaien en is een snelle, eenvoudige manier om je bestaande grasmat te verbeteren.

Ook hier is er een stap-voor-stap procedure die je kan hanteren om optimale resultaten te garanderen. Je gaat als volgt te werk:

1. Verticuteren

Verticuteren maakt de graswortels gezonder en zorgt voor een betere lucht-, water- en mestopname. Na het verticuteren kan het gazon er tijdelijk dunner uitzien, maar dit is normaal en van korte duur.

2. Opnieuw inzaaien

Na het verticuteren kunnen kale plekken ontstaan. Vul deze plekken op met geschikt gazonzaad. Verwijder storende elementen zoals stenen en keien uit de grond voordat je de zaden zaait.

3. Bemesten

Bemest je gazon regelmatig om ervoor te zorgen dat de graswortels voldoende voedingsstoffen krijgen. Idealiter bemest je drie keer per jaar, met name in de lente, vroege zomer en herfst. Mogelijk is een vierde bemestingsronde nodig, afhankelijk van de voedingsstoffen in de grond.

4. Besproeien

Geef je gazon direct na het bemesten water. Los de meststof zo op in water om brandplekken te voorkomen. Zorg ervoor dat het gazon voldoende water krijgt, maar voorkom plassen om een gelijkmatige groei te bevorderen.

5. pH-waarde optimaliseren

Controleer de pH-waarde van de grond met teststrips. Indien nodig, strooi kalk om de zuurgraad te corrigeren. Dit zorgt voor een goede overdracht van voedingsstoffen en voorkomt de groei van mos.

6. Maaien

Maai het gazon zodra de nieuwe zaailingen ongeveer 10 centimeter hoog zijn. Dit bevordert een dichtere groei van het gras. Let op dat het gras de kans krijgt om zich te verspreiden en niet te vaak wordt gemaaid.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met doorzaaien?

Doorzaaien is nieuw zaad over bestaand gras of in stukken laten vallen. Maak het oppervlak klaar met een hark en zorg zo voor een goed contact tussen het zaad en de grond. Het inzaaien van een nieuw gazon daarentegen vereist een volledige voorbereiding van de grond en wordt over het algemeen over een groter oppervlak gedaan.

Kan ik nieuw gazon aanleggen op oud gazon?

Ja, maar het wordt niet aanbevolen. Gras wortelt bovenop bestaand gras, maar je erft alle problemen van het oude gazon – er is immers een reden waarom je hebt gekozen voor heraanleg. Het is het beste om eerst alle vegetatie te verwijderen.

Hoe moet je een gazon inzaaien?

Om een gazon in te zaaien, begin je eerst met het voorbereiden van de grond door hem te egaliseren. Daarna verwijder je het onkruid. Zaai het graszaad vervolgens gelijkmatig volgens de aanbevolen dosering. Bedek het zaad met een dunne laag compost en houd de grond vochtig totdat het gras volgroeid is.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin