Tips & Advies
verkleurd en levenloos gazon
6 MIN 25 mrt
Laatste update: 07 apr 2023

De 5 meest voorkomende gazonproblemen (en hoe ze op te lossen! )

We willen allemaal een perfect gazon, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Lees verder voor de oplossingen voor de 5 meest voorkomende gazonproblemen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Iedereen wil een prachtig gazon, maar vaak krijgen we te maken met allerlei uitdagingen waar we niet zo makkelijk een antwoord op kunnen bieden. Misschien ziet je gazon af door zware regen? Of is je gazon niet egaal, met gebieden die gewoon niet groeien? Lees verder – want we zijn hier om je te helpen de vijf meest voorkomende gazonproblemen effectief aan te pakken.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Gazonprobleem # 1: Slechte groei in de schaduw
 • Gazonprobleem # 2: Mijn gazon blijft overstromen
 • Gazonprobleem # 3: Plekken in je gazon sterven af
 • Gazonprobleem # 4: Mijn gazon ziet er verkleurd en levenloos uit
 • Gazonprobleem # 5: Mijn gazon zit vol met mos en onkruid

Weinigen onder ons kunnen genieten van het plezier van een gazon dat voor zichzelf zorgt. De meesten leggen zich dan ook gewoon neer bij het feit dat het onwaarschijnlijk is dat we ooit het gazon van onze dromen zullen hebben.

Welnu, dit artikel gaat over de 5 meest voorkomende gazonproblemen, met eenvoudige oplossingen om ze te overwinnen. Dus ongeacht hoe je gazon er nu ook uitziet, het is mogelijk om het te verbeteren.

Klaar? Laten we eraan beginnen.

Gazonprobleem # 1: Slechte groei in de schaduw

Je maakt je waarschijnlijk niet al te veel zorgen over schaduw als je een op het zuiden gerichte tuin hebt. Je gras kan het echter ook dan moeilijk hebben om te groeien aan de kant van de tuin waar je hek het zonlicht op je gazon tegenhoudt.

Maar de meesten van ons krijgen wel te maken met volledige of gedeeltelijke schaduw over onze gazons. En gras groeit gewoon niet zo goed als het geen volle zon krijgt.

Dit probleem is makkelijk op te lossen omdat er veel kans is dat het probleem te wijten is aan de grasvariëteit.

Meerjarig raaigras en rood zwenkgras zijn bijzonder schaduwtolerant. Dit zijn dan ook de variëteiten die het beste groeien in schaduwrijke delen van je tuin. Maar niet iedereen voelt er wat voor om meerdere soorten zaad te kopen en deze op verschillende delen van je gazon aan te brengen, afhankelijk van de hoeveelheid licht dat het ontvangt.

MOOWY’s Shade and Sun graszaad is de perfecte oplossing. Met een hoog percentage meerjarig raaigras en rood zwenkgras (met een vleugje Kentucky Bluegrass ), biedt Shade and Sun een uitstekende dekking in de schaduw EN gedijt het in de volle zon.

Bekijk ons artikel ‘Hoe je je gazon kan verbeteren in een schaduwrijke tuin’ voor meer informatie.

Gazonprobleem # 2: Mijn gazon blijft overstromen

overstroomd gazon
Overstroomd gazon – Foto door Kokhan O op Shutterstock

Er kunnen veel redenen zijn waarom je gazon kan overstromen. De twee belangrijkste zijn:

 • je grond is te zwaar of compact
 • je zit met zware kleigrond

Overstromingen door kleigrond

Kleigrond bevat meestal veel voedingsstoffen, maar werkt als een spons en houdt water vast. Dit betekent dat kleigronden zwaar worden en drassig, en dat ze een gebrek aan zuurstof kunnen opbouwen, wat essentieel is voor een gezonde groei.

Dit alles zorgt voor heel wat problemen voor je gras, dat kan sterven in overstroomde gazons.
De beste manier om het probleem van zware kleigrond aan te pakken, is door de aarde regelmatig te beluchten. Beluchting is een proces van gaten maken in het bodemoppervlak en lucht in de wortels van je grasplanten brengen.

Er zijn verschillende manieren om te beluchten, van het graven met de tanden van je tuinvork in het gazonoppervlak tot het gebruik van gespecialiseerde beluchtingsgereedschappen.

Bekijk ons expertartikel voor meer informatie over beluchting.

Overstromingen door een ongelijkmatig bodemoppervlak

Soms komen plassen voor in je gazon op plaatsen waar het grondniveau laag is. Dit komt vaak voor op plaatsen waar veel activiteit plaatsvindt – denk maar aan het doelgebied op een voetbalveld dat vaak sneller afslijt.

Een snelle oplossing is om wat bovengrond over de lagergelegen stroken in je gazon te strooien terwijl je bijzaait met een geschikte zaadmix.

Maar als je hele gazon erg ongelijk is, moet je mogelijk het hele gazon renoveren. Bekijk ons artikel over hoe je je tuin kan egaliseren.

Gazonprobleem # 3: Plekken in je gazon sterven af

gazon met vlekken
Gazon met vlekken

Er kunnen veel redenen zijn waarom stukken van je gazon afsterven. Maar de belangrijkste aanwijzing vind je terug in de vorm van de vlek.

Zo kan je een plaag hebben van emelten of engerlingen, die je met pesticiden kan behandelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn echter verboden voor huishoudelijk gebruik, vaak uitsluitend in licentie gegeven aan professionele ongediertebestrijders.

Het is echter ook mogelijk om plagen aan te pakken met biologische oplossingen, zoals nematoden. Bekijk onze artikelen over het aanpakken van emelten en engerlingen voor wat inspiratie.

Daarnaast kunnen stukken afstervend gras ook het gevolg zijn van dierlijke urine, zoals van honden of katten. Sommige dierlijke urine bevatten heel stikstof, wat je gras kan doden.

Bekijk zeker en vast ons gespecialiseerd artikel over het herstellen van vlekken in je gazon.

Gazonprobleem # 4: Mijn gazon ziet er verkleurd en levenloos uit

Kleurloos gras dat slecht groeit
Kleurloos gras dat slecht groeit

Verkleurd gras is meestal een indicatie van een tekort aan voeding. Als je gras geel of bruin wordt, kan er bemesting nodig zijn.

Ten eerste is het belangrijk om uitdroging uit te sluiten door het vochtgehalte van je gazon te controleren. Je gras is een plant en heeft elke week minstens 4 cm water nodig om te kunnen gedijen. Dus als de aarde droog is, geef dan je gazon water met de tuinslang of sproeier.

Als je grond echter vochtig is en je je gazon regelmatig water geeft, is de verkleuring hoogstwaarschijnlijk een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen.

Gelukkig wordt een tekort aan voedingsstoffen makkelijk verholpen met een meststof van goede kwaliteit. Onthoud dat overbemesting je gras kan verschroeien, dus als je je gazon al bemest en het nog steeds geel of bruin wordt, kan het zijn dat je te veel gebruikt.

Bekijk ons uitstekende artikel over hoe je je gazon kan bemesten.

Gazonprobleem # 5: Mijn gazon zit vol met mos en onkruid

Mos in gazon

Als je gazon sponsachtig is geworden, kan je een probleem hebben met mos. Mos kan best lekker aanvoelen om op te lopen, maar laat het je gazon niet overwoekeren omdat het je grasplanten verstikt.
Mos groeit in een dikke laag over het grondoppervlak en doodt uiteindelijk je gras, dus het is een slecht idee om het te laten groeien omdat het de weerstand van je gazon tegen ziekte, onkruid en ongedierte vermindert.

Mosrijke gazons hebben vaak last van onkruid, dat gebruik maakt van de kwetsbare staat van je gazon. Een combinatie van mos en onkruid betekent een behoorlijke rem op de groei van je gras.

Er is echter een simpele oplossing.

Ten eerste kan je je gazon verticuteren, de rietlaag verwijderen en het onkruid met hun wortels verwijderen. Ten tweede, voeg MOOWY’s 2-in-1 moskiller en meststof toe. Dat zorgt ervoor dat de schade aan het gazon door verticuteren wordt hersteld met extra voedingsstoffen terwijl het mosprobleem tegelijkertijd verdwijnt.

Bekijk onze deskundige gids om je gazon te verticuteren.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin