Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Het gras verwijderen: waarom, wanneer en hoe?
Soms is repareren geen optie meer en is er nog maar één oplossing: het gras in je tuin moet eruit. Maar hoe pak je dat aan? Is het een arbeidsintensieve klus? Kun je zelf gras verwijderen of is het slim om het werk uit te besteden? Waar laat je het oude gras? En wat doe je na het verwijderen van het gazon? Op deze en meer vragen geven we antwoord in dit artikel.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Waarom gras verwijderen?
Er zijn verschillende redenen te noemen om een oude grasmat te verwijderen. Misschien is het gras door slecht onderhoud of gazonziektes niet meer te redden en ben je genoodzaakt een nieuw gazon aan te leggen. Of misschien wens je wel een nieuwe invulling voor de tuin, zoals een terras of een bloemperk. In beide gevallen is het goed om het oude gras te verwijderen.
- Waarom gras verwijderen?
- Gras omspitten versus volledig verwijderen
- Gras zelf verwijderen of uitbesteden
- Gras verwijderen, hoe doe je dat?
- Wat te doen met het oude gras?
- Als het gazon weer aangroeit
- Wat te doen na het verwijderen van je gras?
- Meer over tuinonderhoud?
Gras omspitten versus volledig verwijderen
Is het nodig om het gras met wortels en al te verwijderen of is het gras omspitten voldoende? Daar kunnen we kort over zijn: het gras volledig verwijderen geeft het mooiste resultaat. Het gras dat tijdens het omspitten loskomt en weer in de bodem terechtkomt, zal op den duur verteren. Hierdoor kan het voorkomen dat de ondergrond ongelijk (ver)zakt, met alle gevolgen van dien.
Gras zelf verwijderen of uitbesteden
Gras verwijderen is geen moeilijke klus, maar kan wel fysiek zwaar zijn. Heb je geen zin in deze arbeidsintensieve klus, niet het juiste gereedschap in huis of gewoon geen groene vingers? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om het werk uit te besteden. Een grasspecialist of hovenier weet precies waar te beginnen, heeft het juiste gereedschap voorhanden en ruimt de rommel voor je op.
Gras verwijderen, hoe doe je dat?
Je hebt besloten zelf aan de slag te gaan. Hoe pak je dat aan? Je kunt gras manueel of machinaal verwijderen. We lichten beide manieren aan je toe.
Gras verwijderen met een spade
Wil je slechts een klein stukje gras verwijderen? Dan kun je ervoor kiezen om het gras met een spade uit te steken. Een zware en arbeidsintensieve klus, maar je hebt er geen extra gereedschap voor nodig en een spade heb je zeer waarschijnlijk wel in huis. Steek de spade ongeveer 2 spades diep in de grond en verwijder het gras en de wortels en voer deze af. Deze manier is ook effectief als de graszode erg dun van structuur is.
Gras verwijderen met een graszodensnijder en frees
Om een groter oppervlak van gras te ontdoen, kun je gebruikmaken van een graszodensnijder. Deze machine rolt als een grasmaaier over het gras en snijdt de bovenste graslaag weg, waarna je de graszoden kunt oprollen en afvoeren. Het apparaat doet het zware werk, je hoeft er alleen maar achteraan te lopen. Hiermee ben je er echter nog niet. Nadat de oude graszoden verwijderd zijn moet je de wortellaag nog verwijderen, anders groeit het oude gras (en onkruid) weer terug. Gebruik hiervoor een frees. De frees snijdt de wortellaag door en verkruimelt de grond. Laat de gefreesde grond vervolgens een paar weken liggen zodat oude pollen kunnen verteren. Hierna kun je de grond uit je tuin verwijderen.
Zowel een graszodensnijder als een frees huur je gemakkelijk voor een dag bij een tuincentrum of een verhuurbedrijf zoals Boels.
De grond loswoelen
Wil je na het verwijderen van het oude gras een nieuw gazon aanleggen, dan doe je er goed aan om de bovenste laag van de ondergrond los te maken. Hierdoor wordt de grond luchtiger en krijgen nieuwe graszoden of graszaden straks de kans om goed wortelen. Ook hier heb je de keus uit manueel (omspitten) en machinaal (frezen). Houd bij je keuze niet alleen rekening met de oppervlakte maar ook met de soort grond die je wilt bewerken. Veen- en kleigrond is een stuk zwaarder om manueel te bewerken dan zandgrond. Houd zowel bij omspitten als bij frezen 5 tot 10 centimeter aan.
Wat te doen met het oude gras?
Kleine beetjes graszoden en -wortels kun je prima in de gft-container afvoeren of op de composthoop gooien. Heb je veel gras verwijderd, breng het afval dan met een aanhanger naar de lokale milieustraat. Het is ook mogelijk om een speciale container voor grond en graszoden te huren. Deze wordt thuis geleverd en weer opgehaald.
Als het gazon weer aangroeit
Het kan voorkomen dat het gazon weer aangroeit. Dit betekent dat de grond niet diep genoeg is uitgestoken en dat niet alle wortels verwijderd zijn. Dit los je op door nog een laagje van de bodem te verwijderen. Groeit het gras slechts op enkele plekken? Geen probleem! Verwijder het gras – met wortel en al – voorzichtig met de hand.
Wat te doen na het verwijderen van je gras?
De oude grasmat is verwijderd. En nu? Voor je ligt een blank canvas waar je mee kunt doen wat je wilt. Dus waar kies je voor? Bestraten? Een border? Een nieuw gazon? Waar je ook voor kiest, het is van belang dat je de bodem eerst egaliseert. Hiermee voorkom je verzakkingen van de ondergrond, plasvorming en afwateringproblemen.
Wil je een nieuw gazon aanleggen? Lees dan hier onze tips. In onze graszoden FAQ geven we antwoord op alle vragen die je kunt hebben over het leggen van graszoden. Liever een gazon zaaien? Bij MOOWY kun je online graszaad kopen & laten thuisbezorgen. Neem een kijkje in ons assortiment graszaden.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon EgaliserenHet geheim van een mooie tuin is het gazon egaliseren. Hoe kan je dat het beste kan aanpakken? Wij geven onze beste tips!Lees meer
-
Je gazon heraanleggen of herstellen? Wij helpen je beslissen.Je oude gazon ziet er zo slecht uit dat het zeer aan de ogen doet. Misschien is het tijd om een nieuw gazon aan te leggen? Of misschien toch niet en kan stevig doorzaaien nog redding bieden?Lees meer
-
De 5 meest voorkomende gazonproblemen (en hoe ze op te lossen! )We willen allemaal een perfect gazon, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Lees verder voor de oplossingen voor de 5 meest voorkomende gazonproblemen.Lees meer
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Lees meer
-
Alles wat je moet weten over gazon bezandenDoor je gazon te bezanden kan je ervoor zorgen dat compacte grond meer voedingsstoffen opneemt. Ontdek hoe en waarom je gazonzand moet toevoegen voor spectaculaire resultaten op elk soort gazon.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Een Beschadigd Gazon HerstellenGazon herstellen na droogte? Leer hoe je kale plekken en dood materiaal aanpakt voor een groen gazon dat er het hele jaar door fantastisch uitziet.Lees meer
-
Tuin egaliseren: waarom en hoe doe je het?Of je nou een nieuw terras wilt creëren, graszoden wilt leggen of je bestaande tuin wilt verbeteren, deze klus is onvermijdelijk: de tuin egaliseren. Wat is het? Waarom is het nodig? Op welke manieren kun je de tuin egaliseren? Kun je het zelf doen en wat zijn de kosten als je het uitbesteedt? Op deze en meer vragen geven we antwoord in dit artikel.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?