Tips & Advies
Een vogel
6 MIN 21 nov
Laatste update: 02 feb 2023

Hoe voorkom je dat vogels graszaad eten?

Vogels in de tuin. Het ziet er gezellig uit en is hartstikke nuttig. Het betekent immers dat er leven in de bodem zit en dat helpt jouw gazon te groeien. Maar ook al kunnen we het waarderen als een spreeuw een emelt uit het gras vist, we zijn minder blij als deze je zojuist ingezaaide gazon omploegt en aan de haal gaat met je vers ingezaaide graszaadjes. Weg nieuwe grasmat! Hoe voorkom je dat vogels het graszaad opeten? In dit artikel lees je op welke vogels je moet letten en geven we je 8 tips om deze zaadpikkers (in ieder geval tijdelijk) te verjagen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Vogels op het gazon

Welke vogels eten graszaad?

Welke niet? Duiven, merels, kraaien, lijsters, roodborstjes of spreeuwen; al deze vogels komen niet specifiek af op graszaad, maar ze gaan wel in jouw tuin op zoek naar voedsel. Dat kan een regenworm zijn, een emelt, engerling of elk ander kruipertje. Maar ook graszaden gaan er wel in.

Table of contents:
Show all
  • Welke vogels eten graszaad?
  • Vogels eten graszaad op: het gevolg
  • Hoe voorkomen dat vogels graszaad eten?
  • Het beste moment om gras te zaaien
  • Meer over tuinonderhoud?
  • Veel gestelde vragen

Vogels eten graszaad op: het gevolg

Is dat nou zo erg, als er een paar graszaden worden opgegeten? Een paar is uiteraard geen probleem. De meeste vogels houden het echter niet bij een paar. Omdat het lastig te zien is waar de het beestje precies heeft zitten pikken, zit er niets anders op dan te wachten totdat het gras kiemt. Het gevolg? Kale plekken en oneffenheden in je gazon. Dit staat niet alleen lelijk, maar maakt je grasmat ook vatbaar voor onkruid en gazonziekten. Dit betekent dat je weer moet bijzaaien en dan is het maar vraag wat er met dat graszaad gebeurt. Waarom genezen als je kunt voorkomen? Tijd voor actie.

Hoe voorkomen dat vogels graszaad eten?

Er zijn een aantal manieren waarop je het bezoek van vogels aan je tuin tijdelijk kunt beperken. Zoals gezegd heeft het ook voordelen dat er vogels in je tuin komen. Je stimuleert het bodemleven en biedt vogels voeding, veiligheid en een verblijf. Je wilt ze dus niet voorgoed de toegang ontzeggen. Maar wil je het gras een paar weken de tijd geven om rustig te kunnen kiemen en een sterke en dichte grasmat te vormen? Dan zit je met deze tips wel goed!

Vogels verjagen met reflecterend materiaal

Vogels schrikken van de schittering van de zon. Je kunt ze dus verjagen door reflecterend materiaal in je tuin te bevestigen. Een huis-tuin-en-keukenoplossing is aluminiumfolie maar online is ook speciaal vogel-afschriklint verkrijgen. Span het horizontaal over je gazon of bevestig smalle strookjes met een prikker in de grond. Dit zou voldoende moeten zijn om de vogels voorlopig uit je tuin te houden.

Een net of gaas spannen

Een efficiënte manier om vogels weg te houden van het graszaad, is door een net over je gazon te spannen. Gaas, bijvoorbeeld kippengaas, heeft hetzelfde effect. Span het materiaal op ongeveer 5 centimeter boven de grond, dan kunnen de vogels er nét niet bij. Kies wel voor een fijnmazige variant, vogels kunnen creatief te werk gaan als ze op zoek zijn naar voedsel. Ondersteun het net in de hoeken, maar ook op andere plekken op het gazon. Zo voorkom je dat het op de grond gaat hangen, wat als gevolg kan hebben dat het kiemende graszaad verstrikt raakt in het net. Verwijder je het net, dan neem je het nieuwe gras mee, en dat is zonde!

Vogels verjagen met behulp van neproofdieren

Vogels komen liever niet in gebieden waar roofdieren actief zijn. Spotten ze een havik, vos of uil, dan halen ze het niet in hun hoofd om in jouw tuin te komen, hoe lekker dat hapje ook is. In de professionele landbouw worden ze al jaren gebruikt, maar ook bij huisbezitters worden ze steeds populairder: strategisch geplaatste namaakroofdieren die de vogel ervan weerhouden op het gazon te landen. Je kunt de statische neproofdieren in diverse (online) winkels bestellen. Houd er wel rekening mee dat je deze vogelverschrikker regelmatig moet verplaatsen zodat vogels niet doorhebben dat ze gefopt worden.

Vlieg op!

Alles wat wappert, schrikt vogels af. Maar de hawk kite, een vlieger in de vorm van een roofvogel, is toch wel de koning onder de vogelverschikkers. Deze roofvogelvlieger gaat alle kanten op en lijkt vanuit de verte net een echte havik. Het voordeel is dat vogels er door de onvoorspelbare bewegingen niet aan gewend raken. Een hawk kite wordt standaard geleverd met een grondanker, maar je kunt er ook een paal bij bestellen.

Vogels verjagen met geluid

Geluid jaagt niet alleen mollen en woelmuizen weg; vogels zijn er ook geen fan van. Wil je vogels verjagen met geluid? Probeer dan eens een van de volgende opties:

  • 1. Vogels verjagen met ultrasoon geluid

Dat hoge geluiden katten afschrikken, wist je waarschijnlijk wel. Maar dat deze zelfde ultrasoon apparaatjes hetzelfde effect hebben op vogels, is misschien wel nieuw voor je. Op ingestelde tijden of op basis van beweging geeft het apparaat een piep, te hoog voor het menselijk gehoor, maar luid en duidelijk voor de vogel. Mooi meegenomen: veel van deze verjagers werken op zonne-energie. Dat is fijn voor het milieu en voor je portemonnee.

  • 2. Doe-het-zelf: vogels verjagen met geluid

Geen zin om geld uit te geven? Knutsel dan zelf een vogelverjager in elkaar. Elk geluid klaart de klus. Gebruik metalen plaatjes, aluminium blikjes of half opengeknipte plastic flessen. Door de wind zullen de materialen elkaar raken of op een andere manier geluid produceren, en de vogels verjagen.

Vogelafstotende zaden

Je bent niet de enige die er van baalt dat vogels kale plekken creëren door het zaad weg te snoepen voordat het de tijd krijgt zich te nestelen. Er is speciaal vogelafstotend graszaad op de markt gebracht dat zó’n slechte smaak heeft, dat de vogels ontmoedigd raken het op te eten. Mix het met een graszaad naar keuze.

Druk het graszaad aan

Vogels pikken het graszaad op dat boven op het gazon ligt. Door het graszaad na verspreiding stevig aan te drukken, maak je het ze al een stuk moeilijker.

Bedek het gras met mulch

Maak het ze nóg moeilijker door de bodem tijdelijk te bedekken met mulch. Mulch is een natuurlijke bodembedekker die de grond vochtig houdt, onkruidgroei tegengaat en in dit geval net ingezaaid graszaad beschermt tegen dieven. Verspreid een dunne laag mulch over het gazon en verwijder dit zodra het graszaad is gekiemd, om het gras de ruimte te geven uit te groeien tot een volle, dichte grasmat.

Het beste moment om gras te zaaien

Gras zaaien kan een groot deel van het jaar, maar wij adviseren dit te doen in het voorjaar (maart tot juni) of najaar (tot aan eind oktober). Wanneer je in het voorjaar zaait, zal de kiem veel energie steken in het creëren van blad. Hij wil namelijk bloeien. In het najaar heb je als voordeel dat de bodem nog warm is van de zomer en dat de wortels echt de tijd hebben om zich te ontwikkelen. Welk moment je ook kiest, let altijd op de bodemtemperatuur. Deze dient minimaal 10 °C te zijn.

Lees hier alles over gras zaaien

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel gestelde vragen

Hoe kan je graszaad sneller laten kiemen?

Je laat graszaad sneller kiemen door rekening te houden met de natuurlijke omstandigheden. Gras heeft een minimale bodemtemperatuur nodig van 10 °C en voldoende water. Zaai net voor een regenbui of geef na het zaaien water met een sproeier met een zachte straal, zodat het graszaad niet wegspoelt. Voor een nog sneller resultaat gebruik je snelkiemend graszaad.

Hoe voorkom je dat vogels graszaad opeten?

Ontzeg vogels tijdelijk de toegang tot je gazon. Een net over je grasmat spannen of gebruikmaken van een vogelverschrikker, geluid of licht reflecterende materialen kan een geschikte manier zijn.

Kan je te veel graszaad strooien?

Misschien denk je: laat ik het zekere voor het onzekere nemen en meer graszaad strooien. Dat is geen goed idee! Als al deze zaadjes kiemen, zal het gras zichzelf verstikken. Houd daarom altijd de dosering aan die vermeld wordt op de bijsluiter van het product.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (2)

Ellen Ravenhorst
mei 27, 2024

2 dagen terug ons toekomstige gazon ingezaaid. Helaas 1 dag geleden behoorlijke bui waardoor er kleine stroompjes en kleine plassen zijn onstaan met als gevolg dat er her en der graszaad paadjes lopen. Te veel zaden op elkaar en andere plekken juist te weinig. Maar, we durven er nu niet meer op te lopen om evt wat te herstellen met een bladhark o.i.d. daar dat sterk word afgeraden. Wat nu? Wachten en hopen dat het meevalt en misschien doorzaaien? Of toch nog de stoute schoenen/klompen met geschroefde planken eronder,aantrekken? Groene groet, Rob en Ellen

Reactie
Michelle van MOOWYanswered Ellen Ravenhorst
jun 06, 2024

Beste Rob en Ellen,

Jammer om te horen over de problemen met jullie gazon na de regenbui. Het is inderdaad niet goed om op pas ingezaaid gras te lopen, aangezien dit de zaden kan verdichten en de kieming kan belemmeren.

In dit geval is het wachten en hopen de beste optie. De zaden die te dicht op elkaar liggen, zullen waarschijnlijk minder goed kiemen, maar de zaden die op de juiste diepte en vochtigheid liggen, zullen hopelijk wel uitkomen.

Om de kansen te verhogen, kunnen jullie het volgende doen:

Zorg voor een goede afwatering: Maak kleine geultjes in de laagste plekken om wateroverlast te voorkomen.
Bescherm het gazon tegen sterke wind: Wind kan de zaden wegwaaien.
Houd het gazon vochtig: Vooral in de eerste weken na het zaaien is het belangrijk om het gazon regelmatig water te geven.
Wees geduldig: Het kan enkele weken duren voordat het gras volledig is opgekomen.
Na een paar weken, wanneer het gras wat sterker is, kunnen jullie overwegen om te doorzaaien in de kale plekken. Gebruik hiervoor graszaad van dezelfde soort als de rest van het gazon.

Tip: Voor het doorzaaien kun je een speciale doorzaaihark gebruiken. Deze hark heeft fijne tanden die de zaden op de juiste diepte in de grond brengen.

Belangrijk: Draag altijd stevige schoenen met een vlakke zool wanneer je op het gazon loopt. Vermijd het dragen van schoenen met hakken of spijkers, aangezien deze het gazon kunnen beschadigen.

Ik hoop dat jullie met deze tips een mooi en gezond gazon krijgen!

+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin