Tips & Advies
6 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2022

Woelmuizen in de tuin: bestrijden, vangen & voorkomen

Heb je last van woelmuizen in de tuin? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hoe herken je de woelmuis en zijn werk? Welke schade richt hij aan? Hoe kun je de woelmuis bestrijden en zijn terugkomst in je tuin vermijden? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Over de woelmuis

Woelmuizen is een verzamelnaam voor verschillende onder de grond levende muizen, die grote schade kunnen aanrichten in de tuin. In Nederland en België komen de veldmuis, rosse woelmuis, aardmuis, muskusrat en woelrat het vaakst voor. Verwar het werk van de woelmuis niet met dat van de mol. Ja, ze graven allebei gangen onder de grond, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo zijn mollen solistische dieren, maar het tegenovergestelde kan gezegd worden over woelmuizen. Een woelmuis plant zich in een razendsnel tempo voort. In de periode van april tot en met oktober krijgt een woelmuis gemiddeld 3 à 4 nestjes met 3 tot 7 jongen per nest. Reken maar uit hoelang het duurt voordat jouw tuin vol zit met deze vrolijke knagers.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Over de woelmuis
  • Hoe kun je woelmuizen herkennen?
  • Waarom woelmuizen in de tuin?
  • Wanneer zijn woelmuizen actief?
  • Welke schade richten woelmuizen aan?
  • Hoe kun je woelmuizen bestrijden of verjagen?
  • Woelmuizen voorkomen
  • Hoe herstel je het gazon na het verjagen van woelmuizen?
  • Meer over tuinonderhoud?

Hoe kun je woelmuizen herkennen?

Woelmuizen zijn 8 tot 16 centimeter lang en hebben een rond, gedrongen lichaam en harige poten. Hun staart kan ook opvallend lang worden, tot wel 7 centimeter. De vacht is over het algemeen dik en lichtbruin tot grijs van kleur. Ze leven ondergronds en hun aanwezigheid wordt meestal zichtbaar door slangvormige tunnels door gazon en borders. Deze tunnels bevinden zich dicht aan de oppervlakte, zodat ze gemakkelijk bij hun lievelingsvoedsel kunnen: grassprieten en wortels.

Een woelmuis

Waarom woelmuizen in de tuin?

De ondergrondse woelmuis komt vaak voor op vochtige plekken, maar schuwt ook droge plekken, zoals gazons, niet. Vaak vind je de woelmuis bij wat hogere vegetatie, in de buurt van drainagebuizen, bermen en afvalhopen. En vinden ze voedsel in je tuin, dan is er helemaal geen reden om snel weg te gaan.

Wanneer zijn woelmuizen actief?

Woelmuizen zijn het hele jaar door actief, ook in de winter. Tijdens de andere jaargetijden zijn ze vooral ’s nachts in de weer, maar in de winter ook overdag.

Welke schade richten woelmuizen aan?

De woelmuis eet vegetarisch en doet zich graag tegoed aan aardperen, pastinaken, selderij, tulpenbollen, jonge vruchtenbomen én aan grassprieten en hun wortels. Ze bereiken deze wortels door lange gangen door het gazon en de border te graven. Het resultaat? Slangvormige gangen aangevuld met gaten, vaak wel een aantal centimeter groot. Maar ook: verdroogde planten en dor gras. Loop je op het gazon, dan kan de grond inzakken. Dit komt door het gangenstelsel dat de muis onder de grond heeft gemaakt.

Sommige mensen denken dat de schade in hun tuin van mollen afkomstig is en niet van woelmuizen. Maar woelmuishopen zijn een stuk kleiner dan molshopen. Lees hier meer over hoe je het werk van de mol herkent en tegengaat.

Louis Hooft:
Vang de woelmuis tussen de herfst- en de lenteperiode. Ze zijn dan gevoeliger voor lokaas en laten zich vaker zien. Ook ben je dan de voortplantingsperiode voor.

Hoe kun je woelmuizen bestrijden of verjagen?

Woelmuizen kun je het hele jaar door vangen, maar de kans van slagen is het grootst tussen de herfst en de lente. De reden hiervoor is dat de woelmuis, die ook in de winter actief is, dan gevoeliger is voor lokaas. Er is immers minder eetbaar voedsel te vinden. Bestrijd je ze voordat de lente aanbreekt, dan ben je ook de voortplantingsperiode voor.

Er zijn verschillende manieren om woelmuizen te bestrijden of te verjagen. We lichten een aantal mogelijkheden aan je toe.

Woelmuizen verjagen met ultrasoon geluid

Een handig apparaatje dat je kunt gebruiken om woelmuizen te verjagen, is een ultrasone woelmuisverjager. Je steekt het apparaatje in de grond en het apparaatje doet het werk. Het verspreidt trillingen en een voor woelmuizen zeer onaangenaam geluid. Hierdoor kan de muizenfamilie onderling niet meer communiceren, wat ze uiteindelijk zal doen besluiten ergens anders te gaan verblijven. Houd er rekening mee dat het tot wel twee weken kan duren voordat de muizen weggaan én dat het apparaatje een beperkte capaciteit heeft. Kijk voor aanschaf goed voor welk oppervlakte het apparaatje werkt en hoeveel je er dus nodig hebt om je hele gazon van het ultrasoon geluid te voorzien.

Woelmuizen verjagen met sterke geuren

Net als mollen houden woelmuizen ook niet van sterke geuren. De geur van sommige planten, zoals de keizerskroon en de kruisbladwolfsmelk, heeft zo’n groot effect op ze, dat de diertjes het terrein zullen ontvluchten. Ditzelfde geldt voor mini carbid.

Woelmuizen bestrijden met natuurlijke vijanden

De woelmuis heeft een aantal natuurlijke vijanden, te weten:

  • De vos: deze komt in het midden en zuiden van België veelvuldig voor.
  • De kat: voor een kat maakt de soort niet uit; een muis is een muis en dat betekent dat de jacht geopend is.
  • De mol: voor veel mensen een plaag op zich, maar de mol doet zich graag tegoed aan een jong muisje.
  • De uil: in sommige streken in de woelmuis een belangrijke voedselbron voor uilen.
  • De wezel, marter, bunzing en fret.

Woelmuizen bestrijden met een klem

Een goedkope en effectieve oplossing is het gebruiken van een klem. Je plaatst de klem in een loopgang. Komt de woelmuis te dichtbij, dan slaat de klem dicht en wordt de muis gedood. Dit is natuurlijk geen diervriendelijke oplossing en bij verkeerd gebruik kan het voorkomen dat de muis urenlang lijdt voordat hij sterft.

Louis Hooft:
“De woelmuistunnel bevindt zich dicht aan de oppervlakte, zodat hij gemakkelijk bij zijn lievelingsvoedsel kan: grassprieten en wortels.”

Woelmuizen levend vangen met een woelratval

Wil je de woelmuis vangen maar hoeft deze niet dood? Dan bestaat de optie om de woelmuis te vangen met een woelratval. Dit is een koker die van twee kanten toegankelijk is. Je sluit de koker rechtstreeks aan op een loopgang. Lopen de knaagdieren in de val, dan gaan de deurtjes dicht en kun je ze op een andere plek uitzetten. Let op: plaats je deze val, houd hem dan goed in de gaten. Voorkom dat de muis alsnog sterft door uithongering.

Woelmuizen bestrijden met gif

Het is af te raden zelf met gif in de weer te gaan. Je kunt hiermee andere dieren of zelfs mensen vergiftigen en ook voor het milieu is het niet goed. Laat giftige middelen over aan gecertificeerde professionals.

Woelmuizen laten bestrijden door een professional

Hebben de muizen terrein gewonnen in jouw tuin? Dan is het misschien tijd om een expert aan het werk te laten. Zoek een specialist bij jou in de buurt.

Woelmuizen voorkomen

Heb je de woelmuizen verjaagd en wil je nu voorkomen dat ze terugkomen? Maak dan gebruik van de volgende tips.

  • Houd het gras kort door regelmatig gras te maaien
  • Verwijder wortelonkruiden zo snel als ze opkomen, deze hebben een grote aantrekkingskracht voor woelmuizen
  • Beperk wilde grassen in je tuin
  • oorkom dichte begroeiing als zware vegetatieve bedekking van onkruid en struiken. Dit biedt woelmuizen bescherming tegen roofdieren en dient als nestmateriaal
  • Ruim afval zoals hout en stenen op
  • Houd sloten schoon
  • Stop drainagepijpen af met kippengaas
  • Houd watergangen in de omgeving schoon
  • Plant planten die sterk ruiken, zoals de keizerskroon en de kruisbladwolfsmelk
  • Leg je een nieuw gazon aan? Dan kun je overwegen om gaas in te graven. Een zogenaamd mollennet kan hiervoor ook worden gebruikt
Het gazon maaien

Hoe herstel je het gazon na het verjagen van woelmuizen?

De woelmuizen zijn weg, maar je gazon is een ravage. Tijd om over te gaan tot het herstellen van het gazon. Vul de tunnels op met behulp van de omhooggekomen aarde of gebruik potgrond. Stamp het oppervlak aan met je voeten of gebruik een gazonwals. Herstel vervolgens de stukken kale gras door opnieuw te zaaien of er een nieuwe graszoden op te leggen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin