Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Tuinkalender september: dit kun je deze maand doen
In september begint de natuur zich op de winter voor te bereiden. Tegelijkertijd bloeien sommige planten juist nu in volle kleurenpracht. In deze tuinkalender voor september lees je wat je deze maand allemaal in je tuin kunt doen.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De zomer loopt ten einde, maar er is nog tijd om wat plantjes te zaaien en te planten. Lees snel verder en ontdek alles over tuinieren in september!
- Aanplanten in september
- Uitdagingen van tuinieren in september
- Snoei de planten terug in september
- Planten voorbereiden op de winter
- Gereedschap voor tuinieren in september
- Veel plezier met je tuinonderhoud in september
Aanplanten in september
In september kun je prachtige bloemen en struiken planten. De meeste vaste planten gedijen nu optimaal. Ze zijn robuust en kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden. Enkele sprekende voorbeelden zijn asters, chrysanten en het prachtige sedum (vetkruid).
Sommige groenten zijn ook geschikt om in september te planten. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, radijs en sla. Deze winterharde soorten groeien zelfs in de koudere maanden nog een beetje door en nemen pas een pauze als er vorst is.
Bovendien doen sommige bloembollen het met name goed in de herfst. Denk hierbij aan narcissen, tulpen en krokussen. Deze bloeien prachtig in het voorjaar als je ze nu plant. Genoeg te doen dus!
Uitdagingen van tuinieren in september
Het weer in september is vaak extreem wisselvallig. De temperaturen en de regenval kunnen sterk variëren. In dergelijke omstandigheden is het vaak moeilijk om het juiste planttijdstip te bepalen.
Houd bij het tuinieren in september ook rekening met licht. Afhankelijk van het weer kan licht een schaars goed worden. De dagen worden korter en dit kan betekenen dat sommige planten niet genoeg licht krijgen om te gedijen.
De oplossing: plant in september niet in de schaduw en zorg ervoor dat andere planten de jonge nieuwkomers tijdens deze kritische fase niet van het licht beroven. Heb je veel schaduw in de tuin? Dan kun je het beste voor schaduwplanten kiezen.
Ten slotte kunnen plagen ook een uitdaging zijn. Sommige plagen, zoals slakken en rupsen, kunnen in de herfst actiever zijn en je planten beschadigen. Je kunt het ongedierte bestrijden met pesticiden of natuurlijke vijanden.
Persoonlijk hebben wij een voorkeur voor de natuurlijke bestrijding. Daarom schreven wij een artikel over slakken in de tuin bestrijden en voorkomen met veel tips voor een natuurlijke aanpak. Ook de buxusrups of – mot kan in september actief zijn. Check dus regelmatig of je buxusrupsen in je tuin spot.
Snoei de planten terug in september
Snoeien is een belangrijk onderdeel van het tuinieren in september. Veel planten hebben baat bij een dergelijke verjongingsbehandeling.
- Vaste planten: veel vaste planten kunnen in september worden teruggesnoeid nadat hun bloeiseizoen voorbij is. Dit bevordert een gezonde groei en voorkomt dat de planten te groot of slordig worden. Voorbeelden hiervan zijn asters, phlox (vlambloem) en chrysanten.
- Rozen: rozen kunnen in september licht gesnoeid worden om hun vorm te behouden en dood of ziek hout te verwijderen. Intensiever snoeien gebeurt meestal in het vroege voorjaar.
- Lavendel: door lavendel in september te snoeien, blijft de plant compact en wordt de groei volgend voorjaar gestimuleerd.
- Herfstbloeiende heesters: heesters die in de herfst bloeien, zoals vlindersering, kunnen worden ingekort nadat ze in september bloeien.
- Fruitbomen: als je fruitbomen hebt, kan een lichte snoei in september helpen de groei onder controle te houden en de oogst van volgend jaar te stimuleren.
- Heggen: heggen kunnen in september worden gesnoeid om ze netjes en compact te houden. Je leest er meer over in ons uitgebreide artikel over heggen snoeien.
Planten voorbereiden op de winter
Als je in september gaat tuinieren, is het goed om je planten al voor te bereiden op de komende winter. Zo pak je dat aan:
- Gazon: september is een perfect moment om het gazon te verzorgen. Maai het gazon regelmatig en verhoog geleidelijk de maaihoogte. Bemest het gazon om de wortelontwikkeling te bevorderen. Indien nodig kun je ook kale plekken opnieuw inzaaien. Zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Met onze speciale gazon najaarskit is jouw gazon straks helemaal winterklaar.
- Moestuin: in de moestuin kun je in september late groenten zoals pompoen, courgette en late aardappelen oogsten. Je kunt nu ook boerenkool, bieten, spinazie en andere wintergroenten zaaien.
- Bladeren verwijderen: houd je tuin schoon door gevallen bladeren te verwijderen of opzij te vegen voor egels etc. Een dikke laag bladeren kan het gazon verstikken en ongedierte aantrekken.
- Gewasbescherming: hebben je planten vorstbescherming nodig? Als er een strenge winter verwacht wordt, kun je gevoelige planten afdekken met vorstbeschermingsvlies of deze planten op een beschutte plek in potten zetten.
- Bomen en struiken: controleer bomen en struiken op zieke of beschadigde takken en snoei ze in september. Dit helpt schade door winterse buien en stormachtig weer te voorkomen.
- Water geven: zorg ervoor dat je planten voldoende water krijgen, vooral als de herfst droog is. Goed bewaterde planten doen het beter in de winter.
- Tuinmeubelen en -benodigdheden: denk er ook vast over na hoe je tuinmeubelen, barbecues en tuingereedschap schoon wilt maken en veilig wilt opbergen. Hierdoor wordt slijtage door vorst en vocht voorkomen.
Gereedschap voor tuinieren in september
Om te tuinieren in de herfst heb je een paar goede tools nodig. Zorg ervoor dat je in ieder geval onderstaand tuingereedschap klaar hebt staan of liggen.
- Tuinschaar
- Spade
- Gieter
- Kas
- Vorstbeschermingsvlies of mulch
- Gieter of tuinslang
Veel plezier met je tuinonderhoud in september
We hopen je geïnspireerd te hebben met onze tuinkalender voor september. Houd de weersvoorspelling in de gaten en focus je op de omstandigheden in je tuin en je regio. Dan weet je zeker dat je onder de juiste condities aan de slag gaat. We wensen je veel succes en werkplezier. Geniet van de nazomer!
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Read more
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?