Tips & Advies
Slak op tak met hoofdje en voelsprieten naar beneden
11 MIN 03 mei
Laatste update: 14 mrt 2024

Slakken in de tuin: hoe kom je er vanaf?

Slakken in de tuin kunnen je moestuin in minder dan een week vernietigen. Het is dus niet gek als je slakken wilt bestrijden. Lees voordat je je naar de chemische bestrijdingsmiddelen grijpt snel even verder en ontdek wat je kunt doen tegen slakken in de tuin! In dit artikel maak je kennis met natuurlijke manieren om deze hongerige weekdieren onder controle te houden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Slakken zijn een veel voorkomende plaag in de tuin. Het kan een uitdaging zijn om ze kwijt te raken. En hoewel sommige tuinders chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om slakken in de tuin te bestrijden, zijn er verschillende natuurlijke methodes om slakken te bestrijden die veiliger en duurzamer zijn. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn slakken?
 • De rol van slakken in de tuin
 • Nadelen van slakken in de tuin
 • Slakken in de tuin herkennen
 • Waarom slakken een probleem zijn in de tuin
 • Planten om slakken af te weren
 • Natuurlijke manieren om van slakken af ​​te komen
 • Slakken in de tuin bestrijden en voorkomen, conclusie
 • Veelgestelde vragen over slakken bestrijden en voorkomen

In dit artikel onderzoeken we de verschillende manieren om slakken in de tuin effectief te verwijderen en een gezonde en ongediertevrije omgeving te behouden.

Wat zijn slakken?

Slakken zijn kleine, slijmerige weekdieren met een zachte, gespierde voet, waarmee ze zich door je tuin verplaatsen en een slijmerig spoor achterlaten. Ze zijn meestal bruin, grijs of zwart. Ze variëren in grootte van kleine slakken tot grote, bolvormige slakken.

Grote en kleine slak

Slakken hebben een harde, beschermende schaal waarin ze zich kunnen terugtrekken als ze zich bedreigd voelen. Ze voeden zich met verschillende planten en voelen zich in veel gebieden thuis: van woestijnen tot bossen en huistuinen. 

Slakken zijn hermafrodiet – dit betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben en zich zonder partner kunnen voortplanten. Dit maakt ze erg moeilijk te bestrijden. Hierdoor kunnen slakkenplagen optreden en zich snel verspreiden.

De rol van slakken in de tuin

Slakken spelen een essentiële rol bij het in stand houden van het evenwicht van het tuin-ecosysteem. Helemaal niet gek dus als je je afvraagt of slakken in de tuin nou goed of slecht zijn. Ze voeden zich met rottend plantaardig materiaal, waardoor de grond gezond en vol voedingsstoffen blijft. Ze hebben dus ook zeker goede kanten.

Ze bieden ook voedsel voor andere dieren, zoals vogels, amfibieën en andere nuttige insecten. Bovendien helpen slakken de grond te beluchten, wat helpt bij de waterafvoer en waardoor lucht en water gemakkelijker de plantenwortels kunnen bereiken.

Voordelen van slakken in het ecosysteem

Slakken bieden veel voordelen voor het ecosysteem. Ze helpen de bodemstructuur en vruchtbaarheid te behouden door zich te voeden met rottend organisch materiaal en humus, wat helpt om de bodem vol voedingsstoffen te houden. 

Ze bieden voedsel voor andere soorten, zoals vogels en kikkers, en helpen de populatie van andere organismen, zoals insecten en onkruid, onder controle te houden. Dit helpt om het ecosysteem in balans te houden.

Nadelen van slakken in de tuin

Het grootste nadeel van slakken in de tuin is dat ze schade aanrichten aan planten door hun bladeren en stengels op te eten. 

Slak eet een kool

Ze voeden zich met tuingroenten, fruit en bloemen. Ze eten ook de bladeren van bomen en struiken, waardoor ze verwelken en ongezond worden. Slakken kunnen zelfs boomschors eten (!), waardoor de boom kwetsbaar wordt voor ziekten en insectenplagen.

Ten slotte kunnen ze parasieten en ziekten overbrengen die schadelijk zijn voor mensen, planten en dieren. Als je met slakken werkt, is het essentieel om handschoenen te dragen en daarna je handen te wassen.

Slakken in de tuin herkennen

Slakken in de tuin herken je aan hun schelpen, die meestal spiraalvormig zijn en op de grond of op planten te zien zijn. 

Ze laten slijmsporen achter en hun aanwezigheid is ook te herkennen aan vraatsporen op de bladeren en stengels van planten. 

Je kunt een slakkenplaag ook identificeren door naar eitjes te zoeken. Meestal zijn deze te vinden aan de voet van planten of in vochtige gebieden in de buurt van de grond.

Wat zijn de fysieke kenmerken van slakken?

Slakken hebben zachte, slijmerige lichamen en twee paar tentakels; een paar voor voelen en oriënteren en de andere voor beweging. Ze hebben grote, spiraalvormige slakkenhuisjes (schelpen), die hun lichaam beschermen, en een grote voet – waarmee ze zich over de grond voortbewegen. 

Ze hebben ook een met slijm gevulde long die hen helpt te ademen en vochtig te blijven, en een raspend tongachtig orgaan, een radula genaamd, dat wordt gebruikt voor voeding.

Verschillende soorten slakken die veel voorkomen in tuinen

Er zijn veel verschillende soorten slakken die veel voorkomen in Nederlandse tuinen, waaronder:

 • Tuinslak (Helix aspersa)
 • Bruine tuinslak (Cornu aspersum) 
 • Gele tuinslak (Cepaea hortensis)
 • Witte tuinslak (Cantareus aspersus)
 • Zwarte tuinslak (Theba pisana)
 • Gestreepte slak (Cepaea nemoralis)
 • Gestreepte slak (Cepaea vittata). 
Bruine tuinslak
Bruine tuinslak – Fotocredits: Zdeněk Macháček op Unsplash

Bovendien zijn sommige niet-inheemse soorten, zoals de invasieve Afrikaanse reuzenslak (Achatina fulica), ook te vinden in Europese tuinen. De huizen van deze slakken zijn net zo groot als een puntzak friet. Deze slakkensoort bevat vaak parasitaire wormen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Waarom slakken een probleem zijn in de tuin

Slakken in de tuin zijn een probleem, omdat ze zich voeden met verschillende planten en deze beschadigen. Ze verspreiden ziekten en parasieten en besmetten voedselgewassen met hun slijmspoor. 

Bovendien kunnen ze zich snel (zonder partner) voortplanten, waardoor het moeilijk is om hun populatieaantallen onder controle te houden.

Hoe slakken planten en tuinen beschadigen

Slakken beschadigen planten en tuinen door bladeren, bloemen, stengels en vruchten te eten. Ze kunnen ook door wortels heenkauwen en zaailingen beschadigen. 

Door slakken aangevreten bladeren

Slakken als dragers van plantenziekten

Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen. 

Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen. Deze ziekten kunnen aanzienlijke schade aan planten aanrichten en zelfs hele gewassen ruïneren. 

Slakken kunnen bovendien schadelijk zijn voor mensen en een reeks parasitaire ziekten verspreiden, zoals angiostrongylus cantonensis (Longwormziekte), die meningitis (hersenvliesontsteking) kan veroorzaken. 

Was dus altijd je handen als je in aanraking komt met slakken in de tuin!   

Slakken als voedselbron voor andere dieren in het wild

Slakken kunnen een voedselbron zijn voor dieren in het wild, zoals vogels, padden, kikkers, egels, hazelwormen en loopkevers. Natuurlijk zijn de meesten van hen nuttige tuinbezoekers, en het is goed om lokale wilde dieren te helpen beschermen. 

Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige roofdieren die slakken eten, zoals kevers, ook schade kunnen toebrengen aan planten. Het is dus essentieel om de situatie te beoordelen voordat je deze dieren in de tuin introduceert als een natuurlijke slakkenverdelgers. 

Planten om slakken af te weren

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook als het op slakken in je tuin aankomt. Wist je dat er een paar planten zijn waar slakken niet van houden? Salie, tomaat en tijm zijn niet alleen fijn voor in je moestuin, de sterke geur houdt slakken om afstand. 

Dan zijn er ook nog planten die erg goed bestand zijn tegen een slakken-invasie. Als je voornamelijk deze planten hebt staan, hoef je je niet zo veel zorgen te maken als je een slak spot:

 • Anjer
 • Klimop
 • Daglelie
 • Viooltje
 • Varen
 • Geranium

Natuurlijke manieren om van slakken af ​​te komen

Het goede nieuws is dat er tal van natuurlijke manieren zijn om slakken uit je tuin te verwijderen. We nemen een aantal methoden onder de loep.

Handmatig verwijderen van slakken uit de tuin

De eenvoudigste manier om slakken te bestrijden is door ze handmatig uit je tuin te verwijderen. Dit kan met de hand of met een troffel. 

Ze zijn ‘s nachts actiever, dus gebruik een zaklamp om deze hongerige beestjes in het donker te spotten.

Zorg ervoor dat je je planten niet beschadigt wanneer je ze verwijdert. Dit is vooral belangrijk voor delicate bloemen en fruit.

Barrières gebruiken om te voorkomen dat slakken de tuin binnendringen

Een andere manier om slakken uit je tuin te houden, is het gebruik van hekken. Dit kunnen fysieke barrières zijn, zoals kopertape, of chemische barrières, zoals diatomeeënaarde.

Fysieke barrières creëren een elektrische lading die de slakken niet kunnen passeren. Chemische barrières creëren een schurend oppervlak waar de slakken niet doorheen kunnen.

Een vijandige omgeving creëren voor slakken

Een andere manier om slakken in de tuin te bestrijden en voorkomen, is door een vijandige omgeving voor ze te creëren. Je kunt dit doen door mogelijke schuilplaatsen, zoals stenen en boomstammen, te verwijderen en door de vochtigheid in de tuin te verminderen.

Je kunt ook scherpe voorwerpen gebruiken, zoals gebroken eierschalen en schuurpapier, om de slakken af ​​te schrikken. Deze objecten zullen de gevoelige voet van de slakken irriteren, waardoor ze het gebied verlaten op zoek naar andere voedselbronnen.

Je kunt ook in de herfst gevallen bladeren van uw gazon en bloembedden opharken. Hierdoor zullen slakken zich voeden met het organische materiaal, wat een smakelijke traktatie voor de vogels zal zijn.

Natuurlijke vijanden om slakken te bestrijden

Verschillende natuurlijke vijanden kunnen helpen om de slakkenpopulatie onder controle te houden. Deze omvatten vogels (zoals eenden en kippen), kikkers en sommige vissoorten.

Door deze wezens aan te moedigen om je tuin te bezoeken, kun je de slakkenpopulatie onder controle houden. Houd er echter rekening mee dat sommige roofdieren ook andere nuttige dieren kunnen eten, zoals bijen en vlinders.

Wist je dat je ook aaltjes kunt inzetten tegen slakken in de tuin? Je leest er alles over in ons artikel aaltjes in de tuin.

Chemische methoden om slakken te bestrijden

Een andere manier om van slakken af ​​te komen, is door chemische methoden te gebruiken. De meest gebruikelijke chemische stof voor het doden van slakken is metaldehyde, dat op de aarde wordt aangebracht en overal in de handel verkrijgbaar is.

Het is goed je ervan bewust te zijn dat deze chemische stof giftig kan zijn voor andere wezens, zoals huisdieren en nuttige insecten, dus het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Vergeet niet dat vogels nog steeds een vergiftigde slak of slak kunnen eten, dus gebruik spaarzaam chemicaliën. 

Natuurlijke methoden om slakken te vangen en te verwijderen

Persoonlijk zijn wij er fan van om een slakkenplaag natuurlijk te bestrijden. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden.

Je hoort weleens dat je slakken moet bestrijden met azijn. Dit kun je doen door een plantenspuit voor ⅓ met schoonmaakazijn en ⅔ met water te vullen. Je kunt dit middel direct op de slakken spuiten. 

Een kanttekening die we bij deze methode moeten maken, is dat niet alle planten azijn goed verdragen. Bovendien is het niet de meest diervriendelijke methode. Hetzelfde geldt voor slakken bestrijden met zout. Het zout vreet de slakken als het ware langzaam op. Dat moet beter kunnen.

Je kunt ook vallen gebruiken om slakken uit je tuin te vangen en te verwijderen. Deze vallen gebruiken meestal aas, zoals bier, om de slakken aan te trekken. Vul een leeg jampotje of plastic emmertje met een beetje bier; begraaf de pot dan half. De slakken ruiken het bier en klimmen in de pot. 

Naaktslak die een bierval ingaat

Gebruik als je slakken gaat bestrijden niet te veel bier, omdat de slakken anders verdrinken. Leeg de val regelmatig en zet de vangst uit in een slakvriendelijke omgeving. 

Tot slot zijn er nog de slakkenkorrels. Iets minder fijn voor de slak, maar wel effectief. Met behulp van slakkenkorrels kun je slakken op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Onze Ferrimax slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat zijn extra fijn en zijn geschikt voor biologische landbouw.

Korrels voor slakken in de tuin
Korrels voor slakken in de tuin
Slakkenkorrels
 • Eenvoudig slakken in je tuin bestrijden
 • Op basis van ijzerfosfaat
 • Regenbestendig

Slakken in de tuin bestrijden en voorkomen, conclusie

Slakken kunnen een echte plaag zijn in de tuin en aanzienlijke schade aanrichten aan planten en bladeren. 

Gelukkig zijn er verschillende methoden om slakken in de tuin te bestrijden en te voorkomen, van handmatige verwijdering tot het gebruik van natuurlijke vijanden. Door een veelzijdige aanpak te volgen, kun je toekomstige slakkenplagen effectief voorkomen en je tuin veilig houden.

Veelgestelde vragen over slakken bestrijden en voorkomen

Moet je slakken uit de tuin verwijderen?

Dat hoeft niet per se, maar aangezien de beestjes binnen 1 week al je planten kunnen vernielen, is dat vaak wel wenselijk.
De beste manier om slakken uit de tuin te verwijderen, is ervoor te zorgen dat deze vrij is van voedselbronnen, zoals overtollig water, rottende vegetatie en ander organisch materiaal. Verwijder slakken met de hand of stimuleer natuurlijke vijanden zoals vogels, kippen, eenden en kikkers.

Hoe kom ik van slakken in mijn tuin af?

Zorg ervoor dat je tuin vrij is van voedselbronnen voor slakken, zoals plassen, rottende vegetatie en ander organisch materiaal. Vang slakken en slakken met een bierval of verwijder ze met de hand. Kippen en eenden eten slakken, net als kikkers. Gebruik chemicaliën als laatste redmiddel, omdat je andere dieren hiermee kunt vergiftigen.

Zijn slakken goed voor je tuin?

Slakken kunnen in bepaalde gevallen gunstig zijn voor je tuin. Ze consumeren rottend plantaardig materiaal en helpen de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Ze helpen ook de grond te beluchten en vormen een voedselbron voor andere dieren zoals vogels, kikkers en egels.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin