Tips & Advies
Gesnoeide heggen
6 MIN 15 apr
Laatste update: 02 jun 2023

Heggen snoeien – Tips en technieken

Of het nu gaat om een ​​rechte haag langs een perceel of een kunstwerk in de vorm van een majestueuze draak, hagen zijn eenvoudig te snoeien. Het snoeien van je haag zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, het is ook nog eens goed voor de plant. In dit artikel delen we enkele onmisbare tips over en technieken voor het snoeien van heggen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Op voorraad
32,99

Hagen in overvloed

Voordat we dieper ingaan op het snoeien van heggen, is het belangrijk om te weten welke soorten heggen er zijn. Feitelijk gezien, is de haag geen plantensoort. We delen gevoelsmatig veel verschillende planten in de categorie ‘haag’ in, omdat ze geschikt zijn om het perceel af te bakenen en gemakkelijk in vorm te knippen zijn. Deze plantengroep omvat de:

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hagen in overvloed
 • Een goede snoeibeurt doet wonderen
 • Trapeziumvorm versus rechthoekige snit
 • Voordelen van heggen snoeien
 • De beste tijd om heggen te snoeien
 • Wanneer mag ik een heg niet snoeien?
 • Hulpmiddelen voor het snoeien van heggen
 • Typische fouten bij het snoeien van heggen
 • Tips voor het verzorgen van hagen
 • Groenafval afvoeren na het snoeien van een heg
 • Je heggen laten snoeien
 • Aandacht voor je heg
 • Veelgestelde vragen over het snoeien van heggen

 • Liguster
 • Laurierkers
 • Buxus
 • Cipres
 • Taxus
 • Thuja (Levensboom)
 • Forsythia (Chinees klokje)

Elke heg heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk om te weten waar je mee te maken hebt voordat je de heggenschaar tevoorschijn haalt.

Een goede snoeibeurt doet wonderen

Heggen kunnen behoorlijk hoog en breed worden als ze niet worden bijgesneden. Dan muteren ze van eye candy naar een doorn in het oog. Het snoeien van heggen geeft je tuin niet alleen een opgeruimde uitstraling, maar stimuleert ook een gezonde groei. 

Bij het snoeien van je heg verwijder je dode of zieke takken. Dit beperkt de verspreiding van ziekten. Regelmatig snoeien, kan ook nieuwe groei stimuleren en de algehele gezondheid van de haag behouden.

Persoon knipt heg met heggenschaar
Fotocredits: yul38885 via shutterstock

Trapeziumvorm versus rechthoekige snit

Planten hebben veel licht nodig om te groeien en te overleven. Als je je heggen zorgvuldig in een rechthoek snoeit, blijven veel bladeren of naalden in de schaduw. Een lichte trapeziumvorm is daarom een ​​voordeel, vooral voor zonminnende planten. Enkele hagen verdragen ook schaduw. Dan is een rechthoekige snede relatief goed. Hagen die schaduw verdragen zijn bijvoorbeeld liguster, beuk, taxus en hulst.

Voordelen van heggen snoeien

 • De haag behoudt zijn vorm en ziet er netjes en verzorgd uit.
 • Het verwijderen van dode of zieke takken bevordert een gezonde groei.
 • Verspreiding van ziekten is ingeperkt.
 • Groei wordt aangemoedigd
 • Meer privacy door dichtere begroeiing

De beste tijd om heggen te snoeien

Over het algemeen moeten heggen een of twee keer per jaar worden gesnoeid. Voor onderstaande heggen kun je hiervoor deze tijden aanhouden:

Haag Beste snoeitijd
Buxus Late lente of vroege zomer
Liguster Late lente of vroege zomer
Taxus Vroegzomer of hoge zomer
Laurier Late lente of vroege zomer
Beukenhaag Late zomer of vroege herfst
Cipres Late zomer of vroege herfst
Haag
Buxus
Beste snoeitijd
Late lente of vroege zomer
Haag
Liguster
Beste snoeitijd
Late lente of vroege zomer
Haag
Taxus
Beste snoeitijd
Vroegzomer of hoge zomer
Haag
Laurier
Beste snoeitijd
Late lente of vroege zomer
Haag
Beukenhaag
Beste snoeitijd
Late zomer of vroege herfst
Haag
Cipres
Beste snoeitijd
Late zomer of vroege herfst

Heggen mogen niet worden gesnoeid tijdens het broedseizoen als hierin een vogel aan het broeden is of als er een jaarrond beschermd nest in zit. Het broedseizoen is van 15 maart tot 15 juli. Gedurende deze periode is het verboden de nesten van wilde vogels te verstoren. Als je jouw heg zwaar snoeit, mag dit alleen tussen oktober en februari. Let hierbij wel op de aanwezigheid van jaarrond beschermde nesten.

Goed onderhouden thuja
Fotocredit: Riepina Vladyslava via shutterstock

Wanneer mag ik een heg niet snoeien?

Er zijn ook momenten waarop je heggen beter niet kunt snoeien. Als de haag bijvoorbeeld last heeft van droogte of extreme hitte, wacht dan tot het weer is afgekoeld voordat je hem snoeit. Zelfs als de haag tekenen van ziekte vertoont of geplaagd wordt door ongedierte, kun je hem beter eerst weer gezond maken.

Hulpmiddelen voor het snoeien van heggen

Het hebben van het juiste gereedschap voor het snoeien van heggen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de klus correct wordt uitgevoerd. Hier zijn enkele hulpmiddelen die je kunt gebruiken:

Heggenscharen: Er zijn twee soorten heggenscharen: handmatig en elektrisch. Elektrische heggenscharen zijn efficiënter, maar kunnen ook duurder zijn.

Handheggenschaar: voor het snoeien van kleine takken en takjes.

Takkenschaar: Voor het snoeien van dikkere takken.

Handschoenen: Beschermen handen tegen doornen en stekels.

Oogbescherming: beschermt je ogen tegen rondvliegende takken en versnipperde bladeren.

Voordat je deze gereedschappen gebruikt, moet je ervoor zorgen dat ze schoon en scherp zijn om een ​​goede snede te garanderen.

Typische fouten bij het snoeien van heggen

Bij het snoeien van heggen worden vaak fouten gemaakt. Hier zijn er enkele om te vermijden:

Te veel snoeien: hierdoor kan de haag er kaal uitzien en kan de gezondheid van de haag worden aangetast.

Snoeien op het verkeerde moment: zoals eerder vermeld, is het belangrijk om heggen op het juiste moment van het jaar te snoeien.

Verkeerd gereedschap: het gebruik van het verkeerde gereedschap kan leiden tot een slechte trimbeurt en de gezondheid van de heg aantasten.

Geen beschermende uitrusting dragen: heggen snoeien kan gevaarlijk zijn (zeker als je elektische gereedschap gebruikt), dus het is belangrijk om handschoenen en oogbescherming te dragen.

Tuindokter Louis adviseert:
“Goede beschermingsmiddelen zijn erg belangrijk. Ook als er net te veel stof in je ogen terechtkomt, kun je een vervelende infectie krijgen. Kies dus altijd voor veilig.”

Tips voor het verzorgen van hagen

Heggen snoeien is slechts een onderdeel van heggen snoeien. Hier zijn enkele aanvullende tips voor het verzorgen van je heg:

 • Geef de hagen regelmatig water, vooral in droge periodes.
 • Bemest de hagen in het voor- en najaar.
 • Spreid een dikke laag mulch rond de stam om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan.
 • Controleer ze regelmatig op tekenen van ziekte of ongedierte.
 • Verwijder dode of zieke takken zo snel mogelijk.
Voor hagen en struiken
Voor hagen en struiken
Hagen & struiken mest
 • Organische meststof
 • Voor zowel bladverliezende als bladhoudende hagen
 • Zorgt voor een mooie, diepgroene bladkleur

Groenafval afvoeren na het snoeien van een heg

Na het snoeien van de haag is het belangrijk om het groenafval op de juiste manier af te voeren. Groenafval kan worden gecomposteerd, in de groenbak of bij een lokaal recyclingcentrum worden gedeponeerd. Gooi groenafval niet bij het gewone afval, plantenresten zijn immers een goede (hulp-)bron.

Je heggen laten snoeien

Als je geen vertrouwenhebt in je eigen kunnen wat het snoeien van heggen aangaat, of als je de tijd en het gereedschap niet hebt, kun je een professionele tuinman inhuren. Een tuinman kan ervoor zorgen dat je heggen goed worden gesnoeid en kan je aanvullende verzorgingstips geven om je heggen gezond te houden.

De prijzen voor een professionele snoeibeurt variëren sterk, afhankelijk van waar je woont. Ook de grootte van de haag speelt een rol. Vooral hoge planten kunnen alleen goed gesnoeid worden met een ladder, wat het proces een stuk ingewikkelder maakt.

Voor hagen van normaal formaat betaal je ongeveer € 1 tot € 2 per vierkante meter. Grotere kosten ongeveer 3 tot 4 euro. Sommige tuinders brengen ook een uurtarief in rekening. Meestal ligt het uurtarief tussen de €30 en €40. Dit zijn allemaal slechts richtlijnen. In grote steden zijn de kosten doorgaans hoger dan in een dorpje.

Tuinman met heggenschaar
Fotocredits: Serhii Bobyk via shutterstock

Aandacht voor je heg

Regelmatig snoeien van heggen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een mooie tuin. Het houdt niet alleen je heggen in vorm, het bevordert ook een gezonde groei en kan de privacy en veiligheid verbeteren. Door de tips en technieken in dit artikel te volgen, zorg je ervoor dat je heggen goed worden gesnoeid en jarenlang gezond en mooi blijven.

Veelgestelde vragen over het snoeien van heggen

Kun je hagen snoeien in de zomer?

Ja, heggen snoeien in de zomer kan. Kies wel voor een koelere, bewolkte dag. Zo voorkom je dat de heg door overmatige hitte gestrest raakt en mogelijk afsterft.

Wanneer is het verboden heggen te snoeien?

In het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 juli) is het verboden om heggen met nesten te snoeien. Er zijn ook vogelsoorten die iets later broeden of een jaarrond nest hebben. Neem bij twijfel contact op met lokale autoriteiten en natuurbeschermingsorganisaties om ervoor te zorgen dat je met het snoeien van je heg geen schade toebrengt aan dieren in het wild.

Hoe snoei je een haag eerst aan de bovenkant of aan de zijkant?

Bij hoge heggen is het meestal het beste om vanaf de bovenkant te beginnen met snoeien om een ​​gelijkmatige snede over de lengte van de heg te krijgen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Op voorraad
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Op voorraad
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Op voorraad
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin