Tips & Advies
Buxusrups in struik van boven bekeken
8 MIN 20 apr
Laatste update: 02 jun 2023

Herken, bestrijd en voorkom de buxusrups in je tuin

De buxusrups kan binnen een week een gezonde buxusplant vernietigen. Ontdek hoe je deze rupsen kunt herkennen en hoe je deze invasieve soort uit je tuin weert.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

De buxusrups komt oorspronkelijk uit Azië, maar heeft zich in korte tijd verspreid over Europa. Deze ‘tuin-terroristen’ kunnen aanzienlijke schade aanrichten als ze niet in toom worden gehouden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om buxusrupsen te herkennen, te bestrijden en te voorkomen dat ze grote schade aanrichten aan je planten.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Wat zijn buxusrupsen?
  • Hoe ziet een buxusrups eruit?
  • Wat is de levenscyclus van de buxusrups?
  • Tekenen van besmetting met buxusrupsen
  • Waarom buxusrupsen en buxusmotten gedijen in Nederland
  • Hoe je op natuurlijke wijze van buxusrupsen afkomt
  • Preventie: hoe houdt je buxusrupsen uit je tuin?
  • Chemische bestrijding voor buxusrupsen
  • Hoe om te gaan met bacterievuur
  • De beste planten voor het afschrikken van buxusrupsen
  • Buxusrupsen en -motten herkennen en bestrijden, conclusie
  • Veelgestelde vragen over buxusrupsen en -motten

In dit artikel bespreken we wat buxusrupsen zijn, hoe je ze kunt identificeren en verwijderen, en hoe je kunt voorkomen dat ze überhaupt je tuin binnendringen. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Wat zijn buxusrupsen?

De buxusrups is een soort nachtvlinder die zich voedt met de bladeren van buxusbomen en hagen. Ze zijn inheems in Oost-Azië, maar werden in 2006 voor het eerst opgemerkt op het grensgebied van Zwitserland en Duitsland. Sindsdien verspreidt de invasieve exoot zich razendsnel in Europa en wordt-ie helaas ook met regelmaat in Nederlandse tuinen gespot. Men gelooft dat ze op geïmporteerde buxusplanten zijn meegekomen.

Buxusrups eet aan blad
Fotocredits: Shutterstock

Buxusrupsen kunnen grote schade toebrengen aan buxushagen en bomen door de bladeren in grote aantallen af ​​te rukken en een skeletachtige, stervende plant achter te laten.

Veel insecten sneuvelen als een lekkere, voedzame snack voor vogels. Maar buxusrupsen zitten vol met smerig smakende gifstoffen van de buxusplant, dus vogels eten ze meestal niet. Zonder natuurlijke vijand kunnen buxusrupsen een echt probleem zijn in je tuin of moestuin.

Hoe ziet een buxusrups eruit?

Buxusrupsen hebben zwarte koppen, een groen lijf en kenmerkende zwarte en gele strepen. Zoals de meeste rupsen, veranderen ze uiteindelijk in motten. Deze motten worden buxusmotten genoemd en ben je − als je tuin je lief is − ook liever kwijt dan rijk.

Buxusmot met wit-bruine vleugels geopend

Buxusmotten zijn nachtdieren met witte vleugels van 4 cm. Hun vleugels hebben een donkerbruine rand en een kleine witte ‘hoorn’ halverwege de buitenkant van de spanwijdte.

Wat is de levenscyclus van de buxusrups?

De buxusrups heeft een fascinerende levenscyclus, beginnend bij het eistadium. Vrouwelijke buxusmotten leggen honderden kleine, ronde, geelachtige eitjes aan de onderkant van bladeren, die binnen enkele dagen uitkomen.

Na het uitkomen, voeden de larven van de buxusrups zich enkele weken lang met de bladeren van hun waardbomen. Ze groeien snel, totdat ze overgaan naar het popstadium. In dit stadium hechten ze zich aan een stengel en spinnen ze een zijden cocon. Ze blijven tot drie weken lang in zijde gewikkeld.

Gedurende deze periode ondergaat de rups een complete metamorfose en komt hij tevoorschijn als volwassen mot. De buxusrups is ‘s nachts actief. De buxusrups is een bestuiver en is het meest actief tijdens de zomermaanden. Gedurende deze tijd leggen vrouwelijke motten eieren op hun gastheerbomen, waarmee de cyclus opnieuw begint.

Tekenen van besmetting met buxusrupsen

Het eerste teken van een buxusrupsenplaag is meestal de aanwezigheid van kleine, ovaalvormige gaatjes in de bladeren van uw buxus of haag. Deze worden veroorzaakt doordat de rupsen zich voeden met de bladeren.

Deze hongerige rups eet de bladeren van de plant en laat vervaagde of bruine vlekken achter in de struik. De ergste schade begint rond de basis van de struik en breidt zich naar boven uit.

Buxusrupsen zijn het meest actief tussen maart en oktober, waarin ze een buxusplant binnen een week kunnen vernietigen.

Andere tekenen van besmetting zijn onder meer:

de aanwezigheid van rupsuitwerpselen op de grond onder de boom of heg en

een wit web op de bladeren of takken. Dat laatste zie je vooral als de rups zijn cocoon ingaan, voordat hij transformeert tot mot.

Zijdedraden van de buxusrups
Zichtbare zijdedraden van de buxusrups

Waarom buxusrupsen en buxusmotten gedijen in Nederland

Het grootste probleem met buxusrupsen in Nederland is dat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. De enige optie is dus om biologische of chemische oplossingen te gebruiken om een ​​populatie die je tuin binnendringt onder controle te houden en uit te roeien.

Hoe je op natuurlijke wijze van buxusrupsen afkomt

Zodra je een besmetting met rupsen of een buxusrupsenplaag hebt vastgesteld, zijn er verschillende manieren om buxusrupsen te bestrijden.

Pluk ze van de plant

De eerste manier om buxusrupsen op natuurlijke wijze te bestrijden, is door ze handmatig uit de plant te verwijderen. Je kunt dit met de hand doen of door een stofzuiger te gebruiken om de rupsen van de plant te zuigen.

Zorg ervoor dat je handschoenen draagt ​​en was je handen grondig nadat je de rupsen hebt aangeraakt – er kunnen giftige chemicaliën op je handen terechtkomen.

Gebruik een feromoonval

Feromoonvallen bevatten een synthetisch buxusmottenferomoon dat mannelijke motten aantrekt en vangt om de voortplantingscyclus te verstoren. Hoewel deze vallen effectief kunnen zijn, moet je ze regelmatig vervangen. Bovendien zullen ze niet elk mannetje vangen. Dus hoewel ze het voortplanten onderbreken, is er geen garantie dat deze vallen het probleem volledig uitroeien.

Feromoonvallen voor de buxusmot
Feromoonvallen voor de buxusmot
Feromoonval buxusmot
  • Merk eenvoudig de aanwezigheid van buxusmotten op
  • Een val gaat maar liefst 3 maanden mee en is voldoende voor 200 m²
  • Ter voorkoming van een buxusmottenplaag

Microbiële insecticiden

Er zijn ook bepaalde bacteriën die je kunt inzetten als buxusrups-bestrijding. Het nadeel is wel dat je een professional nodig hebt om de Bacillus thuringiensis-bacterie toe te dienen. En hoewel het een effectieve biologische aanpak is, kan het een duur geintje zijn.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn enkele natuurlijke pesticiden beschikbaar op basis van essentiële oliën om de buxusrups en buxusmot te bestrijden. Ook kun je de larven van de buxusmot aanpakken met een mix van aaltjes. De Steinernema carpocapsae en Steinernema feltiae zouden samen bijzonder effectief zijn tegen deze ongewenste rupsen. Meer weten over aaltjes en hun inzetgebieden? Lees er alles over in ons artikel over aaltjes voor in de tuin.

Plant met zichtbare schade die is aangebracht door buxusrups
Schade door de buxusrups

Preventie: hoe houdt je buxusrupsen uit je tuin?

De beste manier om te voorkomen dat buxusrupsen je tuin binnendringen, is door ervoor te zorgen dat het gebied rond je planten schoon en opgeruimd is. Dit betekent dode bladeren, takjes en gemaaid gras van de plek verwijderen en de tuin onkruidvrij houden.

Daarnaast is het van essentieel belang om je planten regelmatig te inspecteren op tekenen van schade door rupsen, aangezien een vroege opsporing een volledige aantasting kan helpen voorkomen. Bovendien kun je natuurlijke insectenwerende middelen gebruiken, zoals knoflook en chilipoeder. Strooi deze rondom de basis van je buxusplanten om deze rupsjes-nooit-genoeg af te schrikken.

Bestrijding van bladinsecten
Bestrijding van bladinsecten
Omni insect tegen bladinsecten
  • Aanbevolen voor het bestrijden van de rupsen van de buxusmot
  • Bestrijding van bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen, trips & meer
  • Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten

Chemische bestrijding voor buxusrupsen

Als natuurlijke behandelingen niet voldoende zijn als buxusrups- en buxusmot-bestrijding, moet je waarschijnlijk grover geschut inzetten.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat chemische behandelingen andere nuttige soorten, zoals bijen, kunnen aantasten. Gebruik deze dus als laatste redmiddel.

Insecticiden voor buxusrupsen zijn online beschikbaar. Volg altijd de instructies om schade aan naburige planten en dieren in het wild te voorkomen.

Hoe om te gaan met bacterievuur

Naast schade door rupsen is er ook nog de gevreesde Cylindrocladium buxicola, ofwel buxusziekte. Buxusziekte is een schimmelziekte die buxus en heggen aantast en ernstige plantschade veroorzaakt als deze niet wordt aangepakt.

Als je buxus is aangetast door bacterievuur, merk je de volgende symptomen:

  • Bruine bladeren die van de takken vallen
  • Zwarte strepen op jonge stengels, mogelijk afstervend
  • Witte sporenmassa’s onder geïnfecteerde bladeren

De beste manier om met bacterievuur om te gaan, is:

  • Snoei de aangetaste takken en knip iets meer af dan jenodig acht
  • Breng een fungicide aan op de getroffen gebieden
  • Raak gezonde buxusplanten niet aan totdat je je handen grondig hebt gewassen

Houdt probleem aan? Verwijder dan de aangetaste planten en vervang ze door nieuwe. Je kunt ook eens proberen om de weerstand van je buxus een boost te geven. Hiervoor kun je mest of een booster gebruiken.

De beste planten voor het afschrikken van buxusrupsen

Buxusrupsen en -motten houden niet van lavendel, knoflook, rozemarijn en chrysanten.

Deze planten hebben een sterke geur die de rupsen kan helpen afstoten en een aantrekkelijke toevoeging aan je tuin kan zijn. Je kunt ze dus prima rondom je buxusplanten planten om buxusrupsen en -motten af ​​te schrikken.

Buxusrupsen en -motten herkennen en bestrijden, conclusie

Buxusrupsen kunnen aanzienlijke schade aan je tuin veroorzaken als ze niet worden aangepakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te herkennen, te bestrijden en te voorkomen dat ze je planten verwoesten. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je jouw tuin vrij houden van buxusrupsen.

Veelgestelde vragen over buxusrupsen en -motten

Herstellen buxusplanten van buxusrups?

Streef ernaar om besmettingen met buxusrupsen onmiddellijk te behandelen; anders vernietigen ze je buxusplanten. Nadat je de rupsen hebt verwijderd, zou je buxusplant volledig moeten herstellen.

Zijn buxusrupsen of – motten giftig?

Buxusrupsen verslinden buxusplanten zeer snel en nemen daarbij de gifstoffen van de plant op. Dit maakt de rups giftig voor andere dieren in het wild, inclusief vogels. Daarom hebben deze insecten geen natuurlijke vijanden in Nederland. Eet dus geen buxusrupsen of motten!

Hoe kom je van buxusrupsen af?

Buxusrupsen kun je met de hand van je buxusplanten plukken of met een stofzuiger van de bladeren van de plant zuigen. Je kunt ook feromoonvallen gebruiken, die de mannelijke motten vangen en de voortplantingscyclus verstoren.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin