Tuin tips,

De perfecte tuin op het oosten

Ligt je tuin op het oosten en weet je niet goed hoe je deze moet gebruiken? Geen zorgen! Ik laat je weten hoe je je tuin op het oosten optimaal kan benutten en verzorgen, welke planten er ideaal zijn voor en hoe je je gazon in goede conditie houdt.

9 MIN 22 sep
Laatste update: 24 nov 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Heb je je ooit afgevraagd waarom een tuin op het oosten zo speciaal is? Van ochtendzonneschijn tot het perfecte plekje voor een ontbijt in het licht, een oostelijke tuin heeft veel te bieden. Ik neem je graag mee op een reis vol onthullende inzichten en tips, vertel je welke planten er kunnen floreren en hoe je jouw gazon stralend houdt. Klaar om de geheimen van de perfecte tuin op het oosten te ontdekken? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave:
 • Bepaal de locatie van je tuin
 • Uren zonneschijn in een tuin op het oosten
 • Tuin op het oosten: voordelen
 • Tuin op het oosten: nadelen
 • De perfecte planten voor een tuin op het oosten
 • Gazon in een tuin op het oosten: ja of nee?
 • Tips voor een tuinterras gericht naar het oosten
 • Onderhoudstips voor je tuin op het oosten
 • Veelgestelde vragen

Een tuin op het oosten ligt voornamelijk aan de oostzijde van je woning en heeft de volgende kenmerken:

 • Ochtendzon versus middagschaduw: dit type tuin krijgt in de vroege ochtend veel zonuren. Vanaf de middag ligt het grootste deel van de tuin of de gehele tuin in de schaduw.
 • Selectie van planten: Kies voor je tuin op het oosten daarom planten die de voorkeur geven aan de ochtendzon en geen middaghitte verdragen.
leverbloempjes
Leverbloempjes komen bijzonder goed tot hun recht in tuinen op het oosten. Deze delicate bloemen vind je in levendige tinten paars, roze en blauw.

Afhankelijk van je wensen en voorkeuren kan je een tuin op het oosten voor diverse doeleinden gebruiken, zoals voor een moestuin, een bloementuin, of voor recreatieve doeleinden.

Tuindokter Louis adviseert:

“Plaats bedden of bakken met planten gericht op het oosten om de inval van licht te verhogen.”

Bepaal de locatie van je tuin

Wil je weten of je een tuin op het oosten hebt? De volgende tips zullen je helpen:

 • Ga in het midden van je tuin staan en houd een kompas horizontaal. De naald van het kompas wijst naar het noorden, het oosten is naar rechts. Kijk naar het noorden en je weet dus of je een tuin op het oosten hebt.
 • Je kan ook naar de zon kijken. Zoals bekend komt de zon op in het oosten, ook in jouw tuin is dat zo. Als je de eerste zonnestralen van de dag over je tuin ziet vallen, heb je dus een tuin op het oosten.
 • Gebruik online apps om je tuin op een kaart te bekijken. Zo kan je ook bepalen of je een tuin op het oosten hebt.

Tuindokter Louis adviseert:

“Geraak je er zelf niet uit? Raadpleeg dan een landmeter of landschapsarchitect.”

Uren zonneschijn in een tuin op het oosten

Het aantal uren zonneschijn in een tuin op het oosten varieert sterk, afhankelijk van de geografische ligging, het seizoen en de weersomstandigheden. De Benelux ligt op de middelste breedtegraden en kent over het algemeen vier seizoenen.

Gemiddeld kan je ongeveer 1.500 tot 2.000 uren zonneschijn per jaar verwachten .

Per seizoen:

 • Lente/herfst : 2 tot 8 uur per dag
 • Zomer : 8 tot 10 uur per dag
 • Winter : 1 tot 2 uur per dag
mooie tuin op het oosten
Ben je geen zonneklopper, dan is een comfortabele ligstoel in een schaduwrijke tuin op het oosten perfect voor ‘s avonds.

Tuin op het oosten: voordelen

Dit soort tuin heeft zowel voor- als nadelen. Maar wat je als positief of negatief beschouwt, hangt uiteindelijk af van je eigen voorkeuren en ideeën. Laten we eerst kijken naar de algemene voordelen:

Het meest voor de hand liggende voordeel van dit type tuin is dat hij heel wat ochtendzon biedt. Ideaal voor planten die de voorkeur geven aan ochtendzonlicht, omdat ze daardoor aan fotosynthese kunnen doen en energie kunnen opdoen om te groeien. Ook kamers gericht op het oosten warmen op, wat kan leiden tot een grotere energie-efficiëntie.

Tuindokter Louis adviseert:

“Profiteer van de zonnige ochtenduren om buiten te ontbijten voor een zonnig en geslaagd begin van de dag.”

Vanaf de middag ligt de tuin in de schaduw, wat vooral de warme zomerdagen draaglijker maakt. Sommige planten hebben baat bij dit ritme.

Tuin op het oosten: nadelen

Afhankelijk of je een kweker bent of niet, zullen de nadelen van een tuin op het oosten in meer of mindere mate voor jou gelden.

Het meest voor de hand liggende nadeel van di soort tuin is dat deze in de middag minder zonlicht krijgt en in de schaduw ligt. Dit kan de groei beperken van planten die veel zon nodig hebben. 

Hoewel de ochtendzon je tuin op het oosten snel opwarmt, zijn de uren erna dus vrij koel . Dit betekent dat de tuin langzamer opwarmt, vooral in de koudere maanden. Beperkte middagzon kan ook leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid , waardoor het risico op schimmelproblemen toeneemt.

Tenslotte geven sommige planten de voorkeur aan de warmere middagzon en kunnen ze niet gedijen in een tuin op het oosten . Selecteer dus zorgvuldig de planten die je in je tuin op het oosten wil aanplanten.

Tuindokter Louis adviseert:

“De nadelen van een tuin op het oosten vormen niet per se een obstakel. Bij het plannen en ontwerpen van een tuin op het oosten moet je gewoon bijzondere aandacht besteden aan je activiteiten en plantenkeuze.”

De perfecte planten voor een tuin op het oosten

In dit soort tuin krijgen planten ‘s ochtends veel zonlicht, terwijl ze ‘s middags in de schaduw liggen. Daarom is het belangrijk planten te selecteren die goed met deze lichtomstandigheden om kunnen gaan of er zelfs de voorkeur aan geven.

azalea's
De sierlijke azalea’s lokken veel vlinders naar je tuin.

Hier zijn enkele planten die prima gedijen in een tuin op het oosten en die, als ze goed worden verzorgd, je niet veel werk zullen bezorgen:

Schaduwminnende vaste planten: Kerstrozen (Helleborus), elfenbloem (Epimedium), schoenlappersplant (Bergenia), hartlelie (Funkia), Kaukasus vergeet-mij-nietje (Brunnera), longkruid (Pulmonaria), gebroken hartje (Dicentra).

Vroeg bloeiende bloemen: akeleien (Aquilegia), klein hoefblad (Tussilago farfara), krokussen, sleutelbloemen, sneeuwklokjes, viooltjes, druifhyacinten (Muscari), winterakonieten (Eranthis)

Schaduwminnende bomen: Azalea, kardinaalshoed (Euonymus alatus), sering (Syringa), hortensia (Hydrangea), Japanse esdoorn (Acer palmatum), Japanse roos (Camellia), druifstruik (Mahonia), pieris (Pieris japonica), rododendron

Bodembedekkers: Penningkruid (Lysimachia nummularia), gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), goudaardbei (Waldsteinia ternata), Pachysandra, Perzische muts (Tiarella), geitenbaard (Aruncus)

Bodembedekkende heesters: Kruipende framboos (Rubus calycinoides), vleesbes (Sarcococca), hertshooi (Hypericum calycinum, sneeuwbes ( Symphoricarpos albus), bergthee (Gaultheria procumbens)

Groenten: broccoli, wortels, kool, rucola, sla, selderij, spinazie

Kruiden : basilicum, koriander, munt, peterselie, bieslook

Voorjaarsbloeiende bolgewassen : Scilla, hyacinten, fritillaria, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, tulpen, wilde tulpen, dwergirissen

Hoe en wanneer je bloembollen het beste kan planten in je tuin op het oosten, lees je in mijn handleidingen:

Varens : eikvaren (Polypodium vulgare), Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum), koningsvaren (Osmunda regalis), Struisvaren (Matteuccia struthiopteris), Venushaar of hoefijzervaren (Adiantum pedatum), wijfjesvaren (Athyrium filix-femina)

Gazon in een tuin op het oosten: ja of nee?

Een gazon in een tuin op het oosten kan een goed idee zijn, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

Ten eerste geeft gras over het algemeen de voorkeur aan zonlicht om te gedijen. In een tuin op het oosten krijgt je gazon ‘s ochtends voldoende zonlicht, wat de grasgroei ten goede komt. Nadeel is echter dat het gazon vanaf de middag meestal in de schaduw ligt. Dit kan niet alleen de groei vertragen, maar ook zorgen voor meer vocht in de grasmat. In het ergste geval trekt dit gazonziekten en schimmels aan.

Het kiezen van de juiste grassoort is cruciaal. De schaduwgazonzaden van MOOWY zijn ideaal!  

Het perfecte gras voor een gazon op het oosten
Voorste afbeelding van de schaduw graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Het perfecte gras voor een gazon op het oosten
Schaduw graszaad
 • Ideaal voor gazon met meer schaduw
 • Kiemt volledig in 2-3 weken
 • Creëer de look & feel van een siergazon
Bekijk product

Daarnaast is ook de kwaliteit van de bodem belangrijk in een tuin op het oosten. Deze moet goed worden gedraineerd om wateroverlast te voorkomen. Niettemin moet hij voldoende voedingsstoffen bevatten en opslaan om de groei van je gazon te ondersteunen.

Hoe je het grondtype kan bepalen en verbeteren, lees je in mijn gids voor het analyseren en verbeteren van de grond in je tuin.

Tuindokter Louis adviseert:

“In een tuin op het oosten is gazononderhoud essentieel om je gras gezond en veerkrachtig te houden. Regelmatig gazononderhoud omvat maaien, water geven en bemesten.”

Is het onderhoud van je gazon in je tuin op het oosten je te veel? Bodembedekkers, schaduwplanten of rotstuinen zijn onderhoudsvriendelijkere alternatieven die er goed uitzien.

Tips voor een tuinterras gericht naar het oosten

Breng je graag veel tijd door op je terras en wil je het graag mooi maken? Zorg ervoor dat je je tuin speciaal inricht voor de ochtenduren. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je tuinterras op het oosten te halen:

 • Voorzie schaduw: Parasols, luifels of pergola’s bieden schaduw en bescherming tegen de ochtendzon.
 • Beplanting en decoratie: Plant in je tuin planten op het oosten die de ochtend- en middagzon waarderen. Plaats meubels, decoraties en verlichting op de juiste manier om de patio comfortabel en uitnodigend te maken.
 • Onderhoud: Regelmatige zorg en onderhoud voor je terras zorgt ervoor dat het in goede staat blijft. Het is belangrijk om plekken in de gaten te houden die snel vochtig worden en blijven.
parasol in tuin
Parasols zijn een zegen als je ’s ochtends in je tuin op het oosten in de zon wil ontbijten.

Onderhoudstips voor je tuin op het oosten

De verzorging en het onderhoud van een tuin gericht op het oosten vereist speciale aandacht vanwege de lichtomstandigheden. Hier zijn enkele tips voor effectief onderhoud:

 • Een goede planning: Het begint allemaal met een maken van een planning om het ochtendlicht optimaal te benutten.
 • Plantselectie: Kies planten die ochtendlicht verkiezen of verdragen. Dit zijn vaak schaduwminnende planten of planten die zich kunnen aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden.
 • Bewatering: Planten in een tuin gericht naar het oosten kunnen sneller uitdrogen door de ochtendzon en hitte. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, is een absolute must! Mulchen helpt het bodemvocht te behouden.
 • Bodemverbetering: Compost en andere organische materialen zijn een welkome aanvulling voor de bodem. Een gezonde en voedselrijke bodem bevordert de plantengroei, vooral in schaduwrijke stroken.
 • Gazononderhoud: Kies schaduwgraszaden voor je tuin gericht naar het oosten.
 • Snoeien en uitdunnen van planten: Snoei en dun je planten regelmatig uit om ervoor te zorgen dat ze voldoende lucht en licht krijgen. Dit voorkomt schimmelproblemen.
 • Verzorging van bomen en struiken: Snoei bomen en struiken regelmatig, zodat ze minder schaduw geven en de naburige planten niet verstikken.
 • Seizoensverzorging: Pas je tuinverzorgings- en onderhoudsactiviteiten aan de verschillende seizoenen aan. Het tuinonderhoud kan in het voorjaar en het najaar intensiever zijn, terwijl water geven vooral in de zomer belangrijk is.

Veelgestelde vragen

Welke planten zijn geschikt voor een tuin op het oosten?

Planten die ‘s ochtends zonlicht en ‘s middags schaduw verkiezen of verdragen, zijn geschikt voor een tuin met een oosterse oriëntatie. Denk hierbij aan schaduwminnende vaste planten, vroegbloeiende bloemen, bodembedkkers en bodembedekkende heesters, groenten, kruiden en voorjaarsbloeiende bolgewassen.

Hoelang heb je zon met een tuin op het oosten?

Gemiddeld krijgt een tuin op het oosten zo’n 1.500 tot 2.000 zonuren per jaar. In het voorjaar/herfst is dit 2 tot 8 uur per dag, in de zomer 8 tot 10 uur per dag en in de winter 1 tot 2 uur per dag.

Waarom een tuin op het oosten?

Een tuin op het oosten biedt diverse voordelen. Allereerst profiteer je van een optimale blootstelling aan ochtendzon, wat gunstig is voor veel planten. De zon is zachter in de ochtend en stimuleert gezonde groei en fotosynthese. Bovendien heb je een aangename plek om te ontbijten in de ochtendzon.

Meer over tuinonderhoud?

Kortom, een tuin op het noorden mag dan wel zijn eigen set uitdagingen hebben, maar met de juiste kennis en creativiteit kunnen deze omgetoverd worden tot unieke kansen. Laat de noordelijke winden je niet weerhouden van het creëren van een prachtige buitenruimte!

Meer van onze tuin tips lezen? Je vind ze hier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Zwenksproeier Tuin Oscillerend 4.7 (6 beoordelingen) De ideale zwenksproeier voor elke tuin | Zeer robuust ontwerp | Uniforme dekking en tot wel 330 m² reikwijdte 24,99
Mosvrij Gazon Kit 4.7 (10 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Stimuleert de groei van gras & bevordert een diepgroene kleur Vanaf: 29,99
Gazon Zomer Kit 4.4 (10 beoordelingen) Maak je gazon klaar voor de zomer! | Maakt je gazon sterk en veerkrachtig | Voor een strak en stralend gazon, een hele zomer lang Vanaf: 34,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!