Tips & Advies
Witte narcissen met oranje gele bloemkern
9 MIN 19 aug
Laatste update: 26 aug 2023

Hoe en wanneer narcissen planten

Ben je van plan om narcissen te planten? Goed idee! Er is bijna niets dat zo uitgesproken lente schreeuwt als deze fleurige voorjaarsbloem. Maar hoe en wanneer moet je narcis-bollen planten? Waar moet je op letten en hoe moet je ze verzorgen? We vertellen het je in dit artikel, inclusief handig stappenplan. Lees snel verder en ontdek alles over het planten van narcissen!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Wat zijn narcissen?

Narcissen (botanische naam narcissus) zijn prachtige planten die met hun bloemen een vleugje vrolijkheid en schoonheid aan elke buitenruimte toevoegen. Het zijn winterharde planten, wat betekent dat ze bestand zijn tegen koude temperaturen en vorst. Hierdoor kun je elk voorjaar weer genieten van hun prachtige bloemen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn narcissen?
 • Soorten narcissen
 • Narcissen planten: wanneer?
 • Waar narcissen planten?
 • Hoe diep narcissen planten?
 • Welke afstand narcissen planten?
 • Hoe narcissen planten: stappenplan
 • Narcissen verzorgen
 • Narcissen vermeerderen
 • Wat doen met narcissen die zijn uitgebloeid?
 • Narcissen planten, conclusie
 • Veelgestelde vragen over het planten van narcis-bollen

Narcissen groeien over het algemeen in het vroege voorjaar, afhankelijk van de soort en de omstandigheden. Sommige soorten narcissen bloeien al in maart, terwijl andere pas in april of mei bloeien.

Narcissen zijn ook geliefd bij bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, die je tuin helpen om te groeien en gedijen. Daarnaast staan narcissen bekend om hun lange levensduur, waardoor je lang van hun schoonheid kunt genieten.

Soorten narcissen

Er zijn veel verschillende soorten narcissen om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken en bloeitijden. Je hebt vroegbloeiende narcissen die al in februari en maart bloeien.

De laatbloeiers daarentegen krijgen soms hun eerste bloemen pas in mei. Voor een mooi effect waar je lang van geniet, kun je het beste een combinatie van vroeg- en laatbloeiende narcissen planten. 

Enkele populaire narcis-soorten zijn onder andere de trompetnarcis, de dubbele narcis en de kleine narcis. De trompetnarcis heeft een grote trompetvormige bloem en is een van de vroegste bloeiers. 

Trompetnarcis met de op trompetten lijkende gele bloemen
De alombekende trompetnarcis. Fotocredits: Petra via Pixabay

De dubbele narcis heeft extra bloemblaadjes of beter gezegd een dubbele kroon. Dit geeft de bloem een bijzonder weelderige uitstraling. De kleine narcis wordt niet hoger dan 35 centimeter en is perfect voor borders en potten. Deze mini-narcis heeft kleine, delicate bloemen.

Je kunt voor alle soorten deze gids aanhouden als je de narcissen gaat planten. Op de verpakking van de narcis vind je doorgaans plantadviezen. Volg deze altijd op, zeker bij bijzondere variëteiten. Plant alleen stevige en grote bollen. Zachte of rottende bollen kun je beter links laten liggen.

Narcissen planten: wanneer?

Het beste moment om narcissen te planten is in de herfst, voordat de grond bevriest. Op dit moment hebben de bollen voldoende tijd om zich te wortelen voordat de winter begint.

Over het algemeen is september tot november de ideale tijd om narcissen te planten. Plant narcissen ook weer niet te vroeg. Als er in de vroege herfst veel regen valt, kunnen de bollen hierdoor gaan rotten.

Narcissen iets later planten kan ook, al is de kans kleiner dat ze dan in het voorjaar bloemen ontwikkelen. Omdat het meerjarige planten zijn, zal ook een laatgeplante narcis met de loop van de tijd wel gaan bloeien. Maar als je komend voorjaar al van de bloemenpracht wilt genieten, kun je de narcis-bollen dus het beste tot en met november planten. 

Een belangrijke stelregel op de vraag ‘wanneer narcissen planten’ is er wel: zorg ervoor dat je de bollen plant voordat de grond hard wordt. In het ideale geval is de bodemtemperatuur onder de 9 graden, maar nog wel boven 0.

De bollen moeten voldoende tijd hebben om wortel te schieten voor de eerste vorst. Wanneer je het beste narcissen kunt planten, hangt dus ook een beetje af van hoe streng de winter is.

Waar narcissen planten?

Als je narcissen gaat planten, kun je het beste voor een zonnige plek kiezen. Narcissen houden van vochtige, waterdoorlatende grond. Het is daarom een goed idee om de bodem te verrijken met organisch materiaal voordat je narcis-bollen gaat planten. Je kunt hiervoor compost of fijne mest gebruiken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om narcissen te planten in pot. Kies in dat geval een turfvrije potgrond en zet de pot lekker in het zonnetje. Je kunt zoveel narcissen planten als je wilt en deze eventueel na een tijdje uitplanten. Je kunt ze ook prima (en jarenlang) in potten laten staan. Vervang dan wel jaarlijks de potgrond boven de bollen.

Narcissen in pot met andere voorjaarsbloemen
Narcissen doen het erg leuk in een pot of mand. Je kunt ze met andere voorjaarsbloemen combineren. Fotocredits: Desiré 🙏 Dazzy 🎹 K-e-k-u-l-é via Pixabay

Sommigen kiezen er voor om narcissen te planten in het gazon. De wilde narcis is hier erg geschikt voor. Als je narcissenbollen plant in je gazon, kun je een bollenplanter gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig een stuk gras inclusief zand uitsteken en na het planten weer terugzetten.

Laat voor een natuurlijk effect het lot bepalen: strooi de bollen uit de losse pols op het gazon en plant ze waar ze terechtkomen.

Hoe diep narcissen planten?

Narcissen moeten op de juiste diepte worden geplant om goed te kunnen groeien en bloeien. Over het algemeen wordt aanbevolen om narcissenbollen twee keer zo diep te planten als de hoogte van de bol zelf. Dit betekent dat als de bol ongeveer 5 centimeter hoog is, je deze op een diepte van ongeveer 10 centimeter moet planten.

Zorg ervoor dat je de bol met de punt omhoog plant. De wortels ontstaan namelijk aan de bolle kant.

Welke afstand narcissen planten?

Bij het planten van narcissen is het belangrijk om de juiste afstand tussen de bollen te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bollen ongeveer 10 tot 15 centimeter uit elkaar te planten. Hierdoor hebben de wortels voldoende ruimte om te groeien en kunnen de bloemen zich volledig ontwikkelen.

Houd ook rekening met de volwassen grootte van de narcissen, zodat ze elkaar niet in de weg zitten wanneer ze groeien.

Hoe narcissen planten: stappenplan

Om ervoor te zorgen dat je straks niks over het hoofd ziet en je een handige checklist hebt, vatten we alle stappen om narcissen te planten kort samen. Als je de locatie eenmaal hebt bepaald, kun je aan de slag.

Grond voorbereiden

Voordat je narcissen gaat planten, is het goed om de grond los te maken of op te spitten. Zeker als de grond erg compact is. Verrijk de grond indien nodig. Heb je kleigrond in je tuin? Houd dan een beetje grit (kleine steentjes of fijngemalen schelpjes) bij de hand voor stap 2. 

Graaf een gat

Houdt hierbij rekening met de ideale diepte om narcissen te planten. De vuistregel is dat de bollen twee keer zo diep de grond in moeten dan dat ze hoog zijn. 

Heb je kleigrond? Leg dan voor het planten een laagje grit in het gat. Op die manier kan het water beter weg, waardoor je minder kans hebt dat de bol gaat rotten.*

Plant de narcis

Natuurlijk met een beetje aandacht en liefde, maar het belangrijkst: met de punt naar boven!

Dek af met aarde

Bedek de narcissen-bol losjes met aarde. Druk de grond niet aan! Hierdoor wordt de grond moeilijker doordringbaar voor de jonge plant en komt er minder zuurstof bij de bol.

Geef water

Geef na het planten de narcissen meteen water. Op die manier wortelen de bollen sneller. 

* Weet je niet zeker in welke grond je aan het tuinieren bent? Lees dan ook eens ons artikel met een analyse van verschillende bodemtypes.

Narcissen verzorgen

Narcissen zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden, maar er zijn een paar biologische dingen waar je op moet letten. Ten eerste hebben narcissen een goede drainage nodig om te voorkomen dat de bollen gaan rotten. Zorg ervoor dat je de bollen plant in goed doorlatende grond.

Daarnaast hebben narcissen ook regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef ze ongeveer één centimeter water per week, tenzij er voldoende regenval is. Voor de zekerheid kun je een regenmeter gebruiken. Deze geeft je inzicht in hoeveel regen er gevallen is.

Regenmeter
Regenmeter
Regenmeter
 • Helpt je water te besparen
 • Makkelijk te lezen in centimeter en inches
 • Doorzichtig, onopvallend design (kan worden opgehangen)

Narcissen vermeerderen

Als je nog meer narcissen in je tuin wilt, hoef je niet meteen nieuwe bollen te kopen. Narcissen kun je namelijk vermeerderen. Doe dit door in de herfst de narcissen te delen (ook wel splitsen genoemd). Hiervoor til je de kluit voorzichtig uit de grond en haalt de bol uit elkaar. Plant daarna de narcis-bollen direct weer volgens stappenplan

Wat doen met narcissen die zijn uitgebloeid?

Als je narcissen zijn uitgebloeid, moet je het loof niet meteen afknippen. Hier haalt de bol namelijk zijn voedingsstoffen uit om volgend jaar weer net zo te shinen. Als het loof geel is geworden, kun je het verwijderen. De bloemstengels van de narcis kun je, als je ze storend vindt, na bloei meteen wegknippen. 

Uitgebloeide narcissen in bak
Laat als narcissen zijn uitgebloeid het loof zitten tot het geel wordt. Fotocredits: Markus Distelrath via Pixabay

Narcissen planten, conclusie

Het planten van narcissen is een geweldige manier om je tuin op te fleuren en te genieten van prachtige bloemen in het voorjaar. Met deze stap-voor-stap handleiding kun je narcissen planten als een professional. Onthoud dat het belangrijk is om de juiste tijd, diepte en afstand te respecteren bij de planten van narcissen. Geef ze de juiste verzorging en geniet van hun gelijkmatige bloemen wanneer ze in bloei staan. 

Veelgestelde vragen over het planten van narcis-bollen

Hoe en wanneer narcissen planten?

Je kunt narcissen het beste van september tot december planten. Graaf een gat dat twee keer zo diep is dan de hoogte van de bol. Plant de narcis met de punt naar boven en bedek losjes met aarde. Geef de bodem vervolgens water.

Waar plant je narcissen?

In principe kun je narcissen overal planten, ook in pot of in het gazon. Je kunt narcissen het beste op een zonnige plek planten. De bollen houden bovendien van vochtige, waterdoorlatende grond.

Kun je narcissen in de grond laten zitten?

Je kunt narcissen na hun bloei prima in de grond laten zitten. Om het volgende voorjaar weer te kunnen bloeien, heeft de narcis voldoende reservevoedsel nodig. Dit haalt de bol uit de bladeren. Haal deze na de bloei pas weg als ze verwelkt zijn. 

Kun je narcissen eten?

Nee, je kunt narcissen niet eten. Alle delen zijn giftig. Narcissen bevatten namelijk de giftige stof lycorine, die kan leiden tot irritatie van de mond en ernstige maagklachten, zoals braken, diarree en buikpijn.

Een narcissenbol op de grond
Een narcissenbol. Zoals je ziet, kan deze met een ui worden verward. Narcissen zijn niet eetbaar. Fotocredits: JamesDeMers via Pixabay

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin