Tips & Advies
Wanneer tulpenbollen planten in de tuin
10 MIN 17 mrt
Laatste update: 17 mrt 2023

Wanneer & hoe kun je tulpenbollen planten? – stappenplan

Als er iets is dat voorjaar schreeuwt, dan is het wel een mooie tuin of een mooi balkon vol bloeiende tulpen. Maar wanneer moet je tulpenbollen planten en hoe kun je dat het beste aanpakken?

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Om er zeker van te zijn dat jouw tulpen er straks allermooist bij staan, vind je hier een compleet stappenplan dat antwoord geeft op de vraag wanneer en hoe je het beste tulpen kunt planten. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Welke soorten tulpen zijn er?
 • Waar kan je tulpenbollen planten?
 • Wanneer tulpenbollen planten?
 • Wanneer bloeien tulpenbollen?
 • Hoe diep tulpenbollen planten?
 • Welke afstand moeten de tulpenbollen van elkaar hebben?
 • Hoe tulpenbollen planten – Stappenplan
 • Verzorging en onderhoud van tulpen
 • Uitgebloeide tulpen: laten zitten of eruit halen?
 • Hoe tulpenbollen bewaren?
 • Schoonmaken van tulpenbollen
 • Veel gestelde vragen

Welke soorten tulpen zijn er?

Tulpen behoren, met hun heldere en levendige kleuren en verfijnde bloemblaadjes, tot de meest populaire bloemen. Tulpen zijn er in verschillende kleuren en maten, elk met hun eigen unieke schoonheid. De meest voorkomende kleuren zijn roze, rood, geel, paars en wit. 

Tulpen kunnen ook tweekleurig zijn, met twee verschillende tinten van dezelfde kleur, of meerkleurig, met drie of meer verschillende tinten. Er zijn ongeveer 150 verschillende soorten tulpen en wel meer dan 3000 varianten. 

Naast hun schoonheid is er nog iets dat alle tulpensoorten met elkaar gemeen hebben: het is belangrijk om de tulpenbollen op de juiste manier en op het juiste moment te planten. Tulpenbollen planten, wordt ook wel tulpen poten genoemd.

Waar kan je tulpenbollen planten?

Tulpenbollen zijn gemakkelijk te kweken en vergen weinig onderhoud. Je kunt ze planten in de meest uiteenlopende grondsoorten, waardoor ze een goede keuze zijn voor beginnende tuiniers. 

Om antwoord te geven op de vraag waar je tulpenbollen kunt planten, gaan we eerst even in op de plek waar tulpen het beste gedijen. Tulpen houden van de volle zon of lichte schaduw. Je kunt tulpenbollen dus het beste planten op een plek waar de zon vaak op staat. Hoe meer zon de tulp krijgt, hoe imposanter hij wordt. 

Maar ook als je een tuin hebt die niet heel de dag in de zon staat kun je tulpenbollen planten. Indien ze alleen in de ochtend of middag een beetje zon krijgen, geeft dit ze genoeg energie om tot bloei te komen. 

Als je genoeg plek hebt in de tuin en de tulpenbollen in de grond gaat planten, is het verstandig om de bollen achter vaste planten te plaatsen. Op deze manier vallen de verwelkende bladeren minder op als de tulpen uitgebloeid zijn. 

In grond planten

Als je gezegend bent met tuin(tje), dan kun je de tulpenbollen in de grond planten. Voordat je tulpenbollen gaat planten, is het belangrijk om de grond voor te bereiden. Tulpenbollen hebben een voorkeur goed doorlatende grond die los en zanderig is. 

Als de grond te compact is, dien je deze losmaken met een schop of tuinvork. Je kunt ook organisch materiaal toevoegen, zoals compost of veenmos, om de drainage (het afvoeren van water) en de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren.

Zorg ervoor dat je stenen of ander puin uit het gebied verwijdert voordat je de tulpenbollen gaat planten. Stenen kunnen de ontwikkeling van de tulpen belemmeren en leiden tot een onevenwichtige groei.

Tulpen in pot planten 

Wanneer je tulpenbollen gaat planten, kun je dit natuurlijk in bloempotten doen. Tulpenbollen in een pot planten, is een goed alternatief als je geen grote tuin hebt of als je gewoon een paar mooie potten met kleurrijke tulpen als decoratie wilt. Een voordeel is dat je de bloemen zo makkelijk kunt verplaatsen om net dat ene plekje in de tuin op te fleuren. 

Plaats de tulpenbollen in het onderste gedeelte. Vul een ruime pot met een laag universele potgrond en druk deze licht aan. Zorg ervoor dat je aan de bovenkant van de pot ongeveer 20 cm ruimte over laat. Leg de tulpenbollen met de punt naar boven op de laag potgrond en bedek deze met een laag potgrond.

Je moet even goed kijken, maar dan zie je dat de tulpenbol een bollere en een wat plattere zijkant heeft. Voor een voluptuous effect plaatst je de tulpenbollen met de platte kant naar de rand van de pot. Zo vallen de grote bladeren straks mooi naar buiten.

Let er op dat tulpenbollen in pot ook gedurende de wintermaanden vochtig moeten blijven. Anders kan een pot bij koud winterweer (met af en toe vorst) helemaal uitdrogen. Als je tulpen in een pot plant, kies dan bij voorkeur voor een bloembak of pot met gaatjes aan de onderkant, zodat (regen-)water kan weglopen.

Wanneer tulpenbollen planten?

Nu je weet waar je tulpenbollen kunt planten, is een belangrijke vraag wanneer je tulpenbollen het beste kunt poten. Met de juiste timing zorg je ervoor dat je tuin straks zo lang mogelijk in volle bloei staat. 

Tulpenbollen moeten in de herfst geplant worden, meestal tussen oktober (vroeg) en december (laat). De reden hiervoor is dat tulpenbollen een periode van kou moeten ondergaan om in het voorjaar tot bloei te komen. Tulpenbollen kunnen prima tegen vorst. Wel kan vorst bloemen en bladeren van planten in je tuin beschadigen. Wil je zeker weten dat jouw tuin winterklaar is? Lees dan onze 4 tips om je tuin te beschermen tegen vorst

Als je tulpenbollen te vroeg plant, kunnen de bollen gaan rotten of niet bloeien. De beste tijd om tulpenbollen te planten is wanneer de bodemtemperatuur rond de 7-10 graden ligt. Dit is meestal tussen oktober en december, maar dat kan variëren afhankelijk van het gebied. Je kunt een grondthermometer gebruiken om de temperatuur van de grond te controleren. 

Een ‘boerenwijsheid’ die antwoord geeft op de vraag wanneer je tulpen moet planten? Als de bomen verkleuren en de bladeren vallen zou de tijd rijp moeten zijn. Als de grond erg nat is of er vorst in de grond zit, kun je het beste even wachten met het poten van tulpen.

bloembollen met de hand in de grond planten

Wanneer bloeien tulpenbollen?

Tulpenbollen beginnen meestal in het late voorjaar te bloeien, meestal in april of mei. De exacte tijd hangt af van waar je woont en het soort tulpenbollen dat je hebt geplant. De tulpen bloeien meestal 2 tot 3 weken.

Als je zo lang en zo optimaal mogelijk van je tulpen wilt genieten, kun je een ‘broeischema’ maken. Zo profiteer je optimaal van vroeg-, midden- en laatbloeiers. Een goede tulpenbollenkweker kan je hier meer advies over geven.

Hoe diep tulpenbollen planten?

Het planten van tulpenbollen is vrij eenvoudig. Begin met het graven van een gat. Als vuistregel kun je aanhouden dat het gat 3x zo diep moet zijn dan de bol hoog is. Plaats de tulpenbollen in het gat, met de punt naar boven, dan kost het de plant het minste moeite om uit te komen. 

Bedek de bollen met aarde en druk ze lichtjes aan om ze op hun plaats te houden. Geef de bollen na het planten water om ze in de grond te laten zakken.

Welke afstand moeten de tulpenbollen van elkaar hebben?

Het is belangrijk om de tulpenbollen genoeg ruimte te geven. Tulpen moeten 4 tot 6 cm uit elkaar worden geplant. Als je meerdere kleuren tulpen plant, houd ze dan apart. Dit zorgt ervoor dat de kleuren zich niet mengen en dat de bloei levendiger is. 

Houd je van natuurlijk en mag het voor jou allemaal wel wat losser? Dan kun je ervoor kiezen op de tulpenbollen eerst met de hand te strooien en vervolgens daar te planten waar ze zijn neergekomen. Dit zorgt voor een nonchalant en speels effect.

De tulpenbollen in pot kunnen dichter op elkaar geplant worden dan wanneer je tulpen in de tuin plant. Plaats ze in pot maximaal een boldikte (4-5 cm) uit elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om ze tegen elkaar aan zetten.

Hoe tulpenbollen planten – Stappenplan

Stap 1: …

Voordat je tulpenbollen gaat planten, is het belangrijk om de grond voor te bereiden. Zorg ervoor dat de waterafvoer goed is. Tulpenbollen hebben een hekel aan natte voeten. Als je grond zwaar is of juist licht, is het raadzaam om met voldoende compost de grond eerst te verbeteren. 

Stap 2: …

 Zodra de grond is voorbereid, kun je het beste een laag mulch van 2 tot 3 cm over het gebied verspreiden. Dit beschermt de bollen tegen extreme temperaturen en houdt de grond vochtig. Zorg ervoor dat de mulch uit de buurt van de tulpenbollen blijft, want die kunnen gaan rotten. In dit artikel lees je meer over wat mulchen is en hoe je het doet.

Stap 3: …

Graaf een gat van ongeveer 15 cm diep. Plaats de bollen met puntje naar boven in het gat en druk licht aan. 

Stap 4: …

Geef de bollen water en laat de natuur haar werk doen.  

Verzorging en onderhoud van tulpen

Als de tulpenbollen eenmaal geplant zijn, hebben ze weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de bollen regelmatig water te geven, omdat ze een constante hoeveelheid vocht nodig hebben om te groeien. Geef niet te veel water, want dan kunnen de bollen gaan rotten.

Je moet de bollen bemesten in het voorjaar, wanneer ze beginnen uit te lopen. Een algemene meststof is voldoende. Als je nog een restje over hebt, kun je ook een beetje gazonmest gebruiken. 

Uitgebloeide tulpen: laten zitten of eruit halen?

Als de bloemen zijn uitgebloeid, is het belangrijk om ze te verwijderen om de bollen genoeg energie te geven om het volgende jaar weer te bloeien. Om de uitgebloeide tulpen te verwijderen, knip je met een snoeischaar de steel net onder de bloei weg. Zorg ervoor dat je alle delen van de bloem verwijdert, want de overgebleven stukken kunnen de bloei van de bollen belemmeren.

Tulpen zijn van nature meerjarige planten. Door het jarenlange doorkweken van de bloembol, bloeien de meeste soorten maar 1 jaar betrouwbaar. Sommige tulpensoorten zijn beter geschikt voor meerjarenbloei dan andere. Wil je meerjarig van je tulpen genieten? Laat je dan informeren door een expert.

Wanneer tulpenbollen planten in de tuin

Hoe tulpenbollen bewaren?

Als je tulpenbollen koopt, maar ze nog niet meteen gaat planten, is het belangrijk op de bollen goed te bewaren. Bewaar de tulpenbollen in een papieren zak of kartonnen doos op een koele, droge plaats. Tip: vergeet niet de doos of zak te labelen met de datum en het soort tulpenbollen dat je bewaart.

Schoonmaken van tulpenbollen

Wanneer je tulpenbollen plant, is het belangrijk om ze eerst goed schoon te maken. Door het schoonmaken van tulpenbollen geef je ziekten en plagen minder kans. Om de bollen schoon te maken, verwijder je voorzichtig al het vuil. Spoel de tulpenbollen daarna af met koud water.

Veel gestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Kun je tulpenbollen ook in het voorjaar planten?

Je kunt tulpenbollen ook in het voorjaar planten, maar dan zullen ze pas het volgende jaar zullen bloeien. In een gebied met milde winters kun je geluk hebben, maar over het algemeen geldt hoe eerder tulpenbollen geplant worden, hoe beter.

Kan ik in februari nog tulpenbollen planten?

Omdat tulpen voorjaarsbloeiende bollen zijn, moeten ze in het najaar geplant worden. Als je tulpen in februari plant, kunnen hier in april of mei bloemen uitkomen.

Kun je tulpenbollen in de grond laten zitten?

De meeste tulpensoorten zijn niet meerjarig. Je kunt tulpenbollen in de grond laten zitten. De kans is dan wel groot dat ze het jaar erop kleinere bloemen geven of in het ergste geval helemaal niet meer bloeien.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin