Tips & Advies
Een boom met sneeuw
4 MIN 29 dec
Laatste update: 13 okt 2023

4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Elke tuinier kent het belang van bescherming van zijn planten tegen vorst. Vorst beschadigt niet alleen de bladeren en bloemen van een plant, maar kan ook hele gewassen beschadigen als de temperatuur te laag wordt. Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige en doeltreffende manieren om uw tuin en planten tegen vorst te beschermen. Van het afdekken van planten met dekens of plastic zeilen tot het toevoegen van mulch of stro, deze vijf tips helpen je zeker om je tuin veilig en gezond te houden bij koud weer. Dus als je op zoek bent naar manieren om je tuin tegen vorst te beschermen, lees dan verder voor meer informatie!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Wat is vorst en waarom is het gevaarlijk voor planten?

Vorst is een verschijnsel dat optreedt wanneer de temperatuur van de lucht onder het vriespunt zakt. Wanneer dit gebeurt, condenseert het vocht in de lucht en verandert het in kleine ijskristallen, die het gebied in het wit hullen. Vorst kan mooi zijn om naar te kijken, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn voor planten. Deze kleine ijskristallen kunnen de cellen van planten beschadigen, wat leidt tot verwelking, verkleuring en zelfs de dood.

Om planten tegen vorst te beschermen, wikkelen tuiniers ze vaak in beschermende materialen of brengen ze ze naar binnen. Ze gebruiken ook speciale sproeiers voor lage temperaturen om planten tegen de kou te beschermen. Vorst kan een gevaarlijk weersverschijnsel zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft dat niet zo te zijn.

Tip 1: Bedek planten met dekens of plastic folie

Als je vorst in de vooruitzichten ziet, is het bedekken van jouw planten met dekens of plasticfolie een goede manier om ze te beschermen. Je kunt ook rijdekens gebruiken, dat zijn speciale lakens die over planten worden gelegd om ze te beschermen tegen ongedierte, koud weer en vorst.

Door jouw planten af te dekken, bescherm je ze tegen de schadelijke effecten van vorst en voorkom je dat ze te veel water verliezen. Je kunt je planten zelfs afdekken met een zeil. Zorg er wel voor dat het zeil vrij is, zodat de planten nog licht kunnen ontvangen. Als je dekens of lakens gebruikt, leg ze dan over je planten voordat de temperatuur onder het vriespunt zakt. Zo kunnen de dekens of lakens helpen voorkomen dat de planten te veel water verliezen. Als je je planten bedekt met dekens, zorg er dan voor dat ze schoon zijn en geen touwtjes of kwastjes hebben die je planten zouden kunnen beschadigen.

Tip 2: Voeg mulch of stro toe om planten te beschermen

Als je in een gebied woont waar het vaak vriest, kun je je planten beschermen door mulch of stro toe te voegen aan de grond rondom de planten. Mulch is eigenlijk een laag organisch materiaal, zoals stro, die je toevoegt aan de grond rond planten. Mulch heeft verschillende functies, zoals het beschermen van de grond tegen regen en het voorkomen van onkruid.

Hoewel mulch vorstschade niet helemaal kan voorkomen, kan het helpen de grond rond de planten warmer te houden, waardoor vorst in eerste instantie wordt voorkomen. Je kunt ook schoon stro rond jouw planten leggen om ze tegen vorst te beschermen.

Tip 3: De tuingrond opwarmen

Als je in een gebied woont waar vorst vaak voorkomt, kun je jouw planten beschermen door een bodemverwarmingssysteem te gebruiken. Bodemverwarmingssystemen zijn ondergrondse kabels die worden gebruikt om de grond rond jouw planten te verwarmen. Omdat de wortels zich dichter bij de grond bevinden, kunnen bodemverwarmingssystemen helpen om ze tegen vorst te beschermen.

Bodemverwarmingssystemen zijn het meest effectief wanneer ze worden gebruikt om planten in kassen te beschermen. Bodemverwarmingssystemen staan ook bekend als bodemwarmtepompen, geothermische systemen of aardbuizen.

Tip 4: Vorstbestendige beplanting

Als je op zoek bent naar planten die vorst en koude temperaturen kunnen weerstaan, dan zijn winterharde planten de juiste keuze. Winterharde planten, ook wel vorstbestendige planten genoemd, kunnen zelfs de meest extreme weersomstandigheden overleven. Van droogte tot vorstschade, deze planten zijn speciaal gekweekt om te gedijen in moeilijke omstandigheden. Het mooiste is dat ze geen extra zorg of onderhoud nodig hebben. Je kan ze gewoon in jouw tuin planten en de natuur voor de rest laten zorgen.

De beste winterharde planten komen uit de Arctische en bergachtige gebieden, omdat deze plaatsen bekend staan om hun extreme weersomstandigheden. Enkele populaire winterharde planten zijn rozen, lelies en lavendel. Dus als je op zoek bent naar planten die zelfs de strengste winters kunnen overleven, zijn winterharde planten de perfecte keuze.

Rozen op het sneeuw

Bonus tips om vorstschade te voorkomen:

 • Kies een plaats die beschermd is tegen wind.
 • Kies een plek die gedeeltelijk in de zon ligt, omdat dit helpt de planten warm te houden.
 • Kies een plek met een goede afwatering.
 • Vermijd planten in gebieden met een lage vruchtbaarheid.
 • Vermijd aanplant in gebieden in de buurt van waterbronnen, zoals meren en rivieren, waardoor planten gemakkelijker kunnen bevriezen.
 • Vermijd het planten in gebieden die onlangs zijn bewerkt. Graaf of bewerk de grond niet in de herfst, want dan kan de grond bevriezen.
 • Vermijd dicht bij elkaar staande planten, omdat ze koude lucht kunnen vasthouden, waardoor de planten niet warm kunnen groeien.
 • Vermijd planten op plaatsen met een slechte luchtcirculatie, omdat hierdoor koude lucht bij de grond kan worden vastgehouden.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin