Mos en onkruid,

Klaver in het gazon: Zo bestrijd en voorkom je het!

Het klavertjevier, je kent het gelukssymbool vast wel. Maar wist je dat het eigenlijk een ‘foutje’ van de natuur is? Klaver heeft oorspronkelijk drie blaadjes en is voor menig tuinliefhebber geen geluksbrenger maar een ware doorn in het oog. Het kan je groene grasmat namelijk flinke schade toebrengen. Heb jij ook last van klaver in het gras? In dit artikel lees je hoe je klaver herkent, waar het vandaan komt én hoe je er weer vanaf komt. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

6 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

11 MIN 29 sep Een voortuin ontwerpen met oprit: inspiratie, praktische tips en ideeën 9 MIN 24 sep Wolluizen op planten: bestrijding en preventie 9 MIN 22 sep De perfecte tuin op het oosten ontwerpen: hoe doe je dat
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat is klaver?

Klaver is een eenjarige of vaste plant die je werkelijk overal vindt. In de berm, in weilanden, aan de voet van heggen en waarschijnlijk ook in jouw eigen gazon. Door de vele eiwitten is klaver zeer geschikt als veevoer en de bladeren worden ook weleens gebruikt voor in een salade, maar als je het niet zelf hebt geplant, is het geen goed teken als je klaver in je gazon vindt. Het betekent namelijk dat de grond over onvoldoende voedingsstoffen (voornamelijk stikstof) beschikt waardoor onkruiden, zoals klaver, de kans krijgen te nestelen en te groeien. Klaver is een hardnekkig onkruid dat zelf stikstof uit de lucht opneemt waardoor ze goed kan groeien.

Inhoudsopgave:
  • Wat is klaver?
  • Hoe herken je klaver in het gazon?
  • Welke soorten klaver zijn er?
  • Hoe ontstaat klaver?
  • De schade van klaver
  • Klaver uit het gazon verwijderen
  • Klaver in het gazon bestrijden
  • 5 tips om klaver in het gazon te voorkomen
  • Meer over tuinonderhoud?

Hoe herken je klaver in het gazon?

Je herkent klaver aan het groene blad dat in trosjes van drie aan een stengel zit. In de zomermaanden bloeien de meeste klavers en zul je kleine bloemen zien. Klaver is een moeilijk te bestrijden kruid dat vaak ook de wintermaanden overleeft.

Welke soorten klaver zijn er?

Er zijn meer dan tweehonderd soorten klaver. We lichten de varianten die het meest voorkomen in België en Nederland aan je toe: de rode klaver, de witte klaver, de kleine klaver en de springklaver.

Rode klaver

De rode klaver is een meerjarige plant. Dit betekent dat, als je het niet bestrijdt, de klaver jaren in de grond blijft. Je herkent deze klaversoort aan de rode en roze bloemetjes die rechtop staan. De rode klaver bloeit van mei tot oktober.

Een rode klaver

Witte klaver

De witte klaver is een kruiper. Voordat je het doorhebt is dit plantje je hele gazon ‘doorgekropen’. Ook deze klaver is een meerjarige plant en bloeit van mei tot oktober. Ben je op zoek naar een klavertjevier? Bij de witte klaver komt deze relatief het vaakst voor.

Een witte klaver

Kleine klaver

Klein, want in vergelijking met de rode en witte klaver is dit plantje veel kleiner. De bloemen zijn geel van kleur. De kleine klaver is een eenjarige plant, maar bloeit wel bijna het hele jaar.

Een kleine klaver

Springklaver

Springklaver, ook wel gehoornde klaverzuring genoemd, dankt zijn naam aan de snelle verspreiding. Je hoeft de klaver maar aan te raken en je merkt dat het zaad wegspringt en even verderop verder groeit. Voor je het weet staat het gazon vol met dit onkruid. Springklaver heeft ook gele bloemen maar ziet er toch anders uit dan de kleine klaver. De bladeren hebben namelijk een roodbruine kleur. Je vindt deze klaversoort ook vaak in de border of tussen de tegels van je terras.

Een springklaver

Hoe ontstaat klaver?

Klaver ontstaat wanneer er te weinig voedingsstoffen in je gazon aanwezig zijn. Er komt met name onvoldoende stikstof vrij om goed te kunnen groeien en de grond wordt armer. Onkruidplanten die weinig stikstof nodig hebben om te kunnen groeien, zoals klaver, nemen het over. Klaver kan ook prima tegen een gebrek aan vocht. Het is een hardnekkig kruid dat met gemak een koude winter overleeft. De wortels zijn sterk. Als er maar een klein deel van de klaver in de grond blijft, komt de plant steeds terug.

De schade van klaver

Klaver in het gazon duidt op een stikstoftekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.

Louis Hooft

“Wil je van de klaver af, dan is het belangrijk dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert”

Klaver uit het gazon verwijderen

Je wilt de klaver uit je gazon verwijderen. Maar hoe doe je dit? Grijp niet direct naar (chemische) middeltjes. Ja, het verwijdert onkruid, maar hiermee tast je ook de grond aan en het is schadelijk voor het milieu. Klaver met de hand verwijderen is een optie, maar ook een zeer tijdrovende klus. Wil je van de klaver af, dan is het van groot belang dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert. Dit kun je doen door je gazon te verticuteren. Ga met een (blad)hark of verticuteermachine over de plek met klaver zodat de wortels zichtbaar worden en verwijder alle wortels uit de grond.

Klaver uit de border of je terras verwijderen

Klavers in de border? Deze verwijder je door de grond te schoffelen. Klaver tussen terrastegels verwijder je het best met behulp van een voegenkrabber of bijvoorbeeld met een gasbrander.

Klaver in het gazon bestrijden

Natuurlijk kun je (handmatig) klaver uit je gazon verwijderen, maar je bestrijdt klaver het best door op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Want waarom groeit er klaver in je gazon? Als de bodem gezond is en goed onderhouden wordt, zal er weinig tot geen onkruid op groeien.

5 tips om klaver in het gazon te voorkomen

Zoals in zoveel gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je klaver in het gazon? Met deze 5 tips krijg jij je mooie gazon terug.

Het gazon bemesten met een strooiwagen

Tip 1: geef je gazon de juiste voeding

Zoals gezegd is jouw grasmat extra vatbaar voor klaver en ander onkruid als de bodem in een slechte staat is. Een gazon heeft voeding nodig! Een grasmat haalt zijn voeding uit de bodem. Het is dus van groot belang dat de bodem in topconditie is. Verbeter de conditie door te bemesten. Je kunt je gazon het best 3 à 4 keer per jaar bemesten. In het voorjaar, in de vroege zomer, in de late zomer en als afsluiter nog een keer in het najaar.

MOOWY”S najaars kit
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
MOOWY”S najaars kit
Gazon Najaars Kit
  • Snel weer een vitaal gazon dit najaar
  • Verhoog weerstand om minder vatbaar te zijn voor schimmels en ziektes
  • In minder dan 14 dagen weer een groen en vol gazon
  • Hoog kaliumgehalte & calcium werken indirect tegen mos
  • Een sterk gazon zal in het voorjaar beter uit de startblokken komen
Bekijk het product

Tip 2: maai regelmatig het gazon

Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal). Meer weten over grasmaaien? Lees onze 8 tips.

Tip 3: zorg voor voldoende vocht

Naast voeding heeft gras ook voldoende water nodig. Dit doe je door je gazon met enige regelmaat te sproeien. In droge periodes heeft je gazon extra water nodig maar let er wel op dat je niet te veel sproeit. Te veel water verslechtert de weerstand van gras. Met een goede sproeistrategie zorg je ervoor dat het wortelstelsel van jouw grasmat sterker wordt en dat ziektes en plagen geen kans krijgen.

Tip 4: verticuteer je gazon

Door te verticuteren snijd je mos en ander onkruid (zoals klaver) weg en geef je gras weer de kans om te ademen. Er ontstaat een luchtige bovenlaag waardoor het gras beter kan groeien en je het gazon weer gezond maakt. Wil je meer weten over verticuteren? Hier lees je er alles over.

Tip 5: zaai nieuw gras

Na het verticuteren zul je zien dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Op die kale plekken is de weerstand van het gras lager. Zaai hier zo snel mogelijk nieuw graszaad in, dan geef je onkruid op deze plekken geen kans om te groeien.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!