Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Klaver in het Gazon Bestrijden & Voorkomen
De aanwezigheid van klaver in je gazon geeft aan dat iets niet in orde is met je bodem. Ontdek hoe je klaver op een slimme manier aanpakt.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Klaver is een veelvoorkomend en taai onkruid. En ondanks dat het vaak gezien wordt als gelukssymbool, in je gazon wil je er waarschijnlijk vanaf. Het verwijderen van klaver kan een uitdaging zijn, aangezien het snel terrein wint en zwakkere planten en gras verstikt. Wij verkennen de verschillende methoden om klaver in het gazon te identificeren, doeltreffend te verwijderen en te voorkomen, zodat je gazon kan floreren zonder de hinder van dit onkruid.
- Wat is klaver?
- Hoe herken je klaver in het gazon?
- Welke soorten klaver zijn er?
- De schade van klaver
- Klaver uit het gazon verwijderen
- Klaver in het gazon bestrijden
- Klaver in het gazon voorkomen
- FAQ’s
- Meer over tuinonderhoud?
Wat is klaver?
Klaver is een eenjarige of vaste plant en groeit in vrijwel elke omgeving. Of het nu langs de weg is, in weilanden, aan de voet van heggen, of zelfs in je eigen gazon. Hoewel klaver vanwege de overvloed aan eiwitten geschikt is als veevoer, wijst de aanwezigheid ervan in je gazon niet op iets positiefs. Het duidt er namelijk op dat de grond onvoldoende voedingsstoffen bevat, voornamelijk stikstof, waardoor ongewenste planten zoals klaver de kans krijgen om zich te vestigen en te groeien.
Hoe herken je klaver in het gazon?
Er zijn meer dan tweehonderd varianten van klaver, waarvan het meest herkenbare kenmerk de drietallige bladeren zijn. Deze bladeren zijn meestal gegroepeerd in drieën, groen en ovaalvormig.
Klaver wordt geclassificeerd als een peulvrucht, behorend tot de erwten familie, en produceert zaaddozen. Let op dat niet alle peulvruchten eetbaar zijn, dus wees voorzichtig als je overweegt ze te eten.
Klaver produceert buisvormige bloemen die groeien in “bollen”. De bloemblaadjes kunnen verschillende kleuren hebben, meestal wit of roze, maar ook in rood, paars of geel voorkomen.
Welke soorten klaver zijn er?
We lichten de varianten die het meest voorkomen in België en Nederland uit: de rode klaver, de witte klaver, de kleine klaver en de springklaver.
Rode klaver
De rode klaver is een meerjarige plant. Dit betekent dat, als je het niet bestrijdt, de klaver jaren in de grond blijft. Je herkent deze klaversoort aan de rode en roze bloemetjes die rechtop staan. De rode klaver bloeit van mei tot oktober.
Witte klaver
De witte klaver is een kruiper. Voordat je het doorhebt is dit plantje je hele gazon ‘doorgekropen’. Ook deze klaver is een meerjarige plant en bloeit van mei tot oktober. Ben je op zoek naar een klavertjevier? Bij de witte klaver komt deze relatief het vaakst voor.
Kleine klaver
Klein, want in vergelijking met de rode en witte klaver is dit plantje veel kleiner. De bloemen zijn geel van kleur. De kleine klaver is een eenjarige plant, maar bloeit wel bijna het hele jaar.
Springklaver
Springklaver, ook wel gehoornde klaverzuring genoemd, dankt zijn naam aan de snelle verspreiding. Je hoeft de klaver maar aan te raken en je merkt dat het zaad wegspringt en even verderop verder groeit. Voor je het weet staat het gazon vol met dit onkruid. Springklaver heeft ook gele bloemen maar ziet er toch anders uit dan de kleine klaver. De bladeren hebben namelijk een roodbruine kleur. Je vindt deze klaversoort ook vaak in de border of tussen de tegels van je terras.
De schade van klaver
Klaver in het gazon duidt op een stikstof tekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.
Klaver uit het gazon verwijderen
Hoe pak je dit aan zonder meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen? Hoewel deze middelen onkruid kunnen verwijderen, kunnen ze ook de bodem beschadigen en schadelijk zijn voor het milieu.
- Maakt het gras bestand tegen hitte, ziekten en stress
- Maakt je gazon sterk en veerkrachtig
- Veilig voor kinderen en dieren
Handmatig klaver verwijderen is een optie, maar het is ook een tijdrovende klus. Als je effectief van klaver af wilt komen, is het cruciaal om niet alleen de bovengrondse delen maar ook de wortels te verwijderen. Dit kan worden bereikt door je gazon te verticuteren. Gebruik een hark of een verticuteer machine op de plek met klaver, zodat de wortels zichtbaar worden, en verwijder alle wortels uit de grond.
Heb je klaver in bloembedden? Deze kun je verwijderen door de grond te schoffelen. Voor klaver tussen terrastegels is een voegenkrabber of bijvoorbeeld een gasbrander de meest effectieve aanpak.
Klaver in het gazon bestrijden
Natuurlijk kun je (handmatig) klaver uit je gazon verwijderen, maar je bestrijdt klaver het best door op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Want waarom groeit er klaver in je gazon? Als de bodem gezond is en goed onderhouden wordt, zal er weinig tot geen onkruid op groeien.
Klaver in het gazon voorkomen
Hoe voorkom je klaver in het gazon? Met deze 5 tips krijg jij je mooie gazon terug!
Tip #1: Geef je gazon de juiste voeding
Een gezond gazon heeft voeding nodig! Gras haalt zijn voeding uit de bodem, dus het is van cruciaal belang dat de bodem in topconditie is. Verbeter de bodemconditie door te bemesten. Het is ideaal om je gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, vroege zomer, late zomer en als afsluiter in het najaar.
-
Snelwerkende gazonmestNu besteld, morgen in huis14,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Langwerkende gazonmestNu besteld, morgen in huis15,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Universele gazonmestNu besteld, morgen in huis14,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Tip #2: Maai regelmatig het gazon
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort. 3 Centimeter is ideaal.
Tip #3: Zorg voor voldoende vocht
Naast voeding heeft gras ook voldoende water nodig. Dit doe je door je gazon met enige regelmaat te sproeien. In droge periodes heeft je gazon extra water nodig maar let er wel op dat je niet te veel sproeit. Te veel water verslechtert de weerstand van gras. Met een goede sproei strategie zorg je ervoor dat het wortelstelsel van jouw grasmat sterker wordt en dat ziektes en plagen geen kans krijgen.
Tip #4: Verticuteer je gazon
Door te verticuteren snijd je mos en ander onkruid weg en geef je gras weer de kans om te ademen. Er ontstaat een luchtige bovenlaag waardoor het gras beter kan groeien en je het gazon weer gezond maakt.
Tip #5: Zaai nieuw gras
Na het verticuteren zul je zien dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Op die kale plekken is de weerstand van het gras lager. Zaai hier zo snel mogelijk nieuw graszaad in, dan geef je onkruid op deze plekken geen kans om te groeien.
FAQ’s
Klaver duidt vaak op een tekort aan voedingsstoffen in de grond. Verwijder de klaverplanten, breng een stikstofrijke meststof aan en bedek het ontstane kale plekje met hoogwaardig graszaad. Eenmaal gevestigd, kan het lastig zijn om klaver te verwijderen, dus zorg ervoor dat je gazon supergezond blijft om hergroei te voorkomen.
Klaver is behoorlijk veerkrachtig en meer droogte bestendig dan standaard gras. Een oplossing van één deel azijn, één deel water en een scheut afwasmiddel kan helpen. Besproei de klaverbladeren, maar vermijd je gras.
Maïsgluten doodt klaver, maar spaart je gras. Strooi 10 gram maïsgluten per vierkante meter en besproei goed. Laat de oplossing drogen; dit zal je klaver doden zonder je gazon te schaden.
Meer over tuinonderhoud?
Je hebt nu alle informatie om de klaver in je gazon aan te pakken!
Voor meer inzichtelijke tips over gazon onderhoud, onkruidpreventie en tuinieren ben je hier aan het juiste adres. Heb je persoonlijk advies nodig of heb je specifieke vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op.
Veel tuinier plezier!
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Read more
-
Brandnetel in de Tuin Bestrijden & VoorkomenLeer hoe je brandnetels in je tuin onder controle kunt houden. Effectieve manieren om brandnetel te bestrijden en te voorkomen in jouw tuin.Read more
-
Heermoes controleren in je tuin: van herkennen tot uitroeienHeermoes is een invasief onkruid met diepe wortels, waardoor het een echte uitdaging kan zijn om het uit te roeien. Kom meer te weten over dit hardnekkig onkruid (en ontdek hoe je het probleem aanpakt).Read more
-
Groene aanslag verwijderen: effectieve methoden en tipsGroene aanslag op voetpaden, terrassen of daken ziet er niet alleen lelijk uit, het kan ook gevaarlijk zijn. Daarom vormt het voorkomen en verwijderen van groene aanslag een belangrijk onderdeel van je tuinonderhoud.Read more
-
Het gras groener maken: hoe doe je dat?Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!Read more
-
Onkruid in het gazon herkennen, bestrijden en voorkomenHet is een doorn in het oog voor menig tuinier: onkruid in het gazon. Want hoe kom je ervan af? De vraag is ook: waar komt het vandaan? We leggen je uit hoe je onkruid kunt herkennen, kunt bestrijden, maar ook kunt voorkomen. .Read more
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?