Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Zo Doe Je Dat : Je Eigen Kruidentuin Maken
Begin je eigen kruidentuin. Leer alles over zelf een kruidentuin maken, inclusief onze beste tips. Voor je het weet kook je met kruiden uit eigen tuin.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Een eigen kruidentuin maken is leuk en ontspannend, en bijzonder nuttig. Of je nu een ruime tuin hebt of slechts een klein balkonnetje, er is altijd ruimte voor wat groen. In dit artikel vertellen we je alles over de soorten kruidentuinen, de voorbereiding en hoe je je eigen kruidentuin maakt. Lees snel verder en ontdek alles wat je wilt weten over kruiden kweken!
- Voorbereiding
- Wanneer kruiden zaaien?
- Soorten kruidentuinen
- Kruidentuin: binnen vs. buiten
- Welke kruidenplanten kiezen?
- Wat heb je nodig voor een kruidentuin?
- Kruidentuin aanleggen: stappenplan
- Onderhoud kruidentuin
- Kruidentuin maken, conclusie
- Veelgestelde vragen over je eigen kruidentuin maken
Voorbereiding
Voordat je begint, is het belangrijk om de juiste locatie en tijd te kiezen. Een zonnige plek is ideaal om kruiden te kweken. De meeste kruidensoorten hebben (voor een optimale groei en smaak) dagelijks zo’n 6 uur zonlicht nodig. Er zijn ook kruiden die juist beter gedijen in de schaduw of halfschaduw, zoals kervel en lavas (maggiplant). Check voor de zekerheid altijd even de zaai-instructies.
Voordat je begint met het maken van je eigen kruidentuin, is het goed om te bedenken welke soort kruidentuin het meest geschikt is voor je ruimte. Als je een tuin hebt, is het natuurlijk fijn om kruiden in de tuin te zaaien of planten (dit wordt ook een kruidentuin in volle grond genoemd).
Indien je kiest voor een kruidentuin buiten, doe je er goed aan om een aantal vaste kruidenplanten te kiezen, zoals tijm, oregano, laurier en citroengras. Zo behoudt je kruidentuin ook in de winter een beetje kleur.
Als je een kleine ruimte hebt, is het misschien slim om je kruiden binnen of in een verticale kruidentuin te zaaien.
De juiste kruiden kiezen, is ook onderdeel van een goede voorbereiding. Ga bij jezelf na welke kruiden je nu vaak gebruikt. Ben je bijvoorbeeld fan van verse muntthee of maak je graag pesto? Je raad het al: dan mogen munt en/of basilicum niet ontbreken.
Houd bij het kiezen van kruiden voor je kruidentuin ook rekening met het type grond. Mediterrane kruiden gedijen goed op zandgrond. Weet je niet zeker met welk type grond je in jouw tuin te maken hebt? Lees dan eens ons artikel over het analyseren van je bodemtype en het verbeteren van de grond.
Wanneer kruiden zaaien?
Voordat je begint met je kruidentuintje, is het handig om te weten wanneer je welke kruiden moet zaaien. Zaai je de kruiden binnen met als doel deze later te verplaatsen, dan geldt voor de meeste kruiden dat je ze in het voorjaar moet zaaien. Over het algemeen kun je ze dan in de zomer verplanten of buiten zaaien.
Wil je meer weten over een specifieke kruidensoort? Bekijk dan ook eens deze handige zaaikalender voor kruiden.
Kweek je de kruiden binnen? Dan kunnen de meeste kruiden het hele jaar door worden gekweekt. Wel zo prettig, zo geniet je namelijk het hele jaar door van verse kruiden. Voor kruiden die buiten staan, geldt dat de oogsttijd voor de meeste kruiden na oktober wel stopt.
Als je kruidenplantjes in de grond gaat zetten, is het najaar de beste tijd om dit te doen. De grond is dan namelijk nog warm en op deze manier kunnen je kruiden alvast wortelen voor het voorjaar.
Soorten kruidentuinen
Bij het aanleggen van een kruidentuin heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je ruimte en voorkeuren. Grofweg kun je de verschillende soorten kruidentuinen indelen in:
- Traditionele kruidentuin in moestuin-stijl: als je veel ruimte hebt, kun je een kruidentuin in moestuin-stijl aanleggen. Deze stijl is ideaal voor grote tuinen en kan zelfs gecombineerd worden met een moestuin. Hier kun je een verscheidenheid aan kruiden planten met voldoende ruimte voor elke plant om te groeien. Je kunt ook een border in je tuin inrichten als kruidentuin. Houd de kruiden gescheiden van andere planten, zodat ze niet overwoekeren.
- Kruidentuin in potten: voor degenen met beperkte ruimte, zoals een klein terras of balkon, is een kruidentuin in potten (of bakken en zakken) een uitstekende keuze. Deze methode biedt flexibiliteit, aangezien je de potten gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo zet jij je kruidentuintje gemakkelijk in het zonnetje.
- Spiraalvormige kruidentuin: dit is een creatieve en ruimtebesparende manier om verschillende kruiden in één compacte structuur te kweken. De spiraalvorm zorgt ervoor dat elk kruid de juiste hoeveelheid zonlicht en water krijgt, afhankelijk van zijn positie in de spiraal. Je kunt zelf een spiraal bouwen, maar er zijn ook kant-en-klare kruidenspiralen te koop. Als je zelf zo’n spiraal wilt maken, kun je oude tegels of stenen gebruiken. Word je blij van dingen hergebruiken in jouw tuin? Lees dan ook eens ons artikel over tuinieren met gerecyclede materialen.
- Verticale kruidentuin: deze tuin is ideaal voor degenen die echt weinig ruimte hebben. Je kunt je verticale tuin aan muren of hekken bevestigen. Zo’n verticaal kruidentuintje biedt een unieke, ruimtebesparende manier om kruiden te kweken. Erg praktisch, en het voegt een opvallend visueel element aan je huis of tuin toe.
- Kruidentuin in de keuken: voor het ultieme gemak kun je een kruidentuin in je keuken aanleggen. Met behulp van potten of speciale binnenkweeksystemen houd je je favoriete kruiden binnen handbereik terwijl je kookt.
Elke soort kruidentuin heeft zijn eigen charme en voordelen. Of je nu een grote tuin hebt of een kleine woonruimte, er is altijd een manier om je eigen verse kruiden te kweken en van hun smaken en gezondheidsvoordelen te genieten.
Kruidentuin: binnen vs. buiten
Kruidentuinen kunnen zowel binnen als buiten worden aangelegd. Buitentuinen bieden meer ruimte en natuurlijke omstandigheden, terwijl binnentuinen ideaal zijn als je een beperkte (of geen) buitenruimte hebt, maar toch het hele jaar je eigen, verse kruiden wit gebruiken.
Welke kruidenplanten kiezen?
Kies kruiden die passen bij ons klimaat en bij je smaakvoorkeuren. Populaire keuzes zijn tijm, salie, oregano, dille en koriander. Elk kruid heeft unieke eigenschappen en groeibehoeften, houd hier rekening mee als je je eigen kruidentuin gaat maken.
Om beter te snappen welke kruidenplanten je moet kiezen, is het goed om hier even de verschillende soorten kruiden te benoemen. Je hebt namelijk vaste kruidenplanten (ook wel overblijvende kruiden genoemd). Als je deze kruiden plant, heb je daar dus lang plezier van. Bieslook, munt en lavendel zijn voorbeelden van vaste kruiden.
Eenjarige kruidenplanten dien je elk jaar opnieuw te zaaien of te planten. Typische eenjarige kruidenplanten zijn dille, basilicum, kamille en koriander.
Tot slot heb je nog de tweejarige kruidenplanten. Deze planten gaan 2 jaar mee. Voorbeelden hiervan zijn peterselie en karwei.
Wat heb je nodig voor een kruidentuin?
Voor het aanleggen van een kruidentuin heb je basisgereedschap nodig zoals een schop, potgrond, compost, en natuurlijk de kruidenplanten of zaden. Afhankelijk van het type kruidentuin, heb je mogelijk ook potten, plantenbakken, bevestigingshaken of een kruidenspiraal nodig.
Kruidentuin aanleggen: stappenplan
Het aanleggen van een kruidentuin kan opgedeeld worden in verschillende overzichtelijke stappen. Hier is een gedetailleerd stappenplan om je te helpen bij het opzetten van je eigen kruidentuin:
- Stap #1: Locatie en tijd bepalen
- Kies een zonnige plek uit voor je kruidentuin, omdat de meeste kruiden het best groeien in volle zon. Je kunt deze plek eventueel markeren.
- Het najaar is een ideale tijd om te beginnen als je volgroeide kruiden gaat planten , omdat de grond dan nog warm is, wat helpt bij het wortelen van de kruiden.
- Stap #2: Grond voorbereiden
- Verwijder onkruid en gras uit het gebied waar je je kruidentuin wilt plaatsen.
- Graaf de grond om tot een diepte van ongeveer 30 cm en verwijder stenen, wortels en andere obstakels.
- Verbeter de bodem door compost of biologische mest toe te voegen om de vruchtbaarheid te verhogen en de grond losser te maken.
- Stap #3: Kruiden selecteren en planten
- Kies kruiden die goed aansluiten bij het klimaat en je smaakvoorkeuren. Overweeg bijvoorbeeld tijm, salie, oregano, dille en koriander.
- Maak met een schep kleine gaten in de voorbereide grond. Zorg dat de gaten groot genoeg zijn voor de wortels van de planten.
- Plant de kruiden voorzichtig en zorg ervoor dat de wortels voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden. Maak de wortels indien nodig eerst los met je vingers.
- Vul het gat op en druk de grond lichtjes aan. Geef de kruiden water.
- Plaats eventueel een laagje mulch rondom de kruiden. Dit houdt vocht vast en kan helpen om onkruid tegen te gaan. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over over wat mulchen is en hoe je het doet.
Tot slot kun je de kruiden voorzien van plantenlabels. Dit is handig als je de kruiden niet zo goed kunt identificeren of kruiden plant die veel op elkaar lijken. Een label ziet er niet alleen gezellig uit, het helpt je om straks gemakkelijk de verschillende kruiden te herkennen.
Onderhoud kruidentuin
Kruiden vereisen over het algemeen niet veel onderhoud, maar je weet wat ze zeggen: wat je aandacht geeft, groeit. Volgende punten zijn belangrijk als het aankomt op het verzorgen van je kruidentuin:
- Geef de geplante kruiden regelmatig water, maar zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, omdat kruiden niet goed gedijen in natte grond.
- Verwijder regelmatig dode bladeren en takken en controleer op onkruid.
- Bemest de planten indien nodig, maar wees voorzichtig met de hoeveelheid om wortelverbranding te voorkomen.
- Geschikt voor biologische landbouw
- Zorgt voor smaakvolle groenten en uitbundige bloei
- Evenwichtige formule die al het groen ten goede komt
Kruidentuin maken, conclusie
Met deze tips en richtlijnen kun je eenvoudig je eigen kruidentuin aanleggen en onderhouden. Of je nu een uitgebreide tuin hebt of een klein hoekje in je keuken; het kweken van je eigen kruiden is een plezierige en lonende hobby. Geniet van de versheid, geur en smaak die je eigen kruidentuin aan je leven (en maaltijden) toevoegt!
Veelgestelde vragen over je eigen kruidentuin maken
Bedenk eerst waar je je eigen kruidentuin wilt maken en welke kruiden je wilt gebruiken. Bereid de grond voor en plant de kruiden-planten, het najaar is hiervoor een goede tijd. Als je zelf kruiden gaat zaaien, doe je dit voor de meeste kruiden in het voorjaar.
Salie en oregano, maar ook rozemarijn en tijm gaan prima samen. Dit geldt ook voor peterselie, bieslook en dille. Citroenmelisse is een vaste kruidenplant die met de meeste andere kruiden matcht.
Als je kruidenplanten gaat planten, kun je dit het beste in het najaar doen. De grond is dan nog warm en de planten hebben genoeg tijd om te wortelen voor het voorjaar.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Read more
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?