Tuinieren met gerecyclede materialen: tips & trucs

Gooi gebruikte blikjes, pallets en zakken niet zomaar weg. Je kunt ze prima hergebruiken in de tuin. Ontdek hoe met onze praktische tips om te tuinieren met gerecyclede materialen.

7 MIN 08 okt
Laatste update: 13 okt 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Tuinieren is dankbaar werk geeft een gevoel van voldoening en rust. Maar wist je dat je het yes-gevoel kunt vergroten door gerecyclede materialen in je tuinierroutine op te nemen? 

Inhoudsopgave:
 • Inleiding tot recycling in de tuin
 • De drie r’s in tuinieren
 • Recyclingideeën voor tuinieren
 • Gerecycleerde materialen opnemen in tuinontwerp
 • Voordelen van recycling in de tuin
 • Tuinieren met gerecyclede materialen 

Deze gids biedt een schat aan slimme tips en trucs voor tuinieren met gerecyclede materialen.

Inleiding tot recycling in de tuin

Tuinieren en recyclen zijn twee activiteiten die prachtig hand in hand gaan. Door spullen die anders op de vuilstort belanden opnieuw te gebruiken, kun je unieke tuinelementen creëren, afval verminderen en geld besparen. 

Tuinstoel van oude pallets met oud stuk boomstam als zitje
Hoe mooi is deze gerecyclede tuinstoel van pallets en boomstam? Fotocredits: Zeynep Sümer on Unsplash

Bovendien helpt het integreren van gerecyclede materialen in je tuin om duurzaam te leven en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.

De drie r’s in tuinieren

Laten we, voordat we op specifieke ideeën ingaan, even kijken naar de (op z’n Engels) drie r’s van afvalbeheer: verminderen (reduce), hergebruiken (reuse) en recyclen (recycle). Deze principes helpen om je tuinieractiviteiten in een duurzamere richting te sturen.

Verminderen

De eerste stap is het verminderen van de hoeveelheid afval die je produceert. Dit betekent dat rekening houden met de producten die je koopt, met de verpakking ervan en met de manier waarop je ze gebruikt en weggooit. 

Wat tuinieren aangaat, kun je de hoeveelheid afval verminderen door minder kunstmest te gebruiken, gereedschap te delen met de buren, of door planten te kweken die geschikt zijn voor je klimaat om het aantal planten dat sterft te minimaliseren. Ook ongedierte natuurlijk bestrijden met middelen die je al in huis hebt, is een vorm van afval verminderen. Lees voor tips ook eens onze artikelen over ongedierte bestrijden.

Hergebruiken

Het hergebruiken van voorwerpen in de tuin kan op allerlei manieren, van het hergebruiken van oude meubels als plantenbakken tot het hergebruiken van wegwerpbekers of eierdozen voor het zaaien van zaden. 

Je kunt ook oude parfumflesjes hergebruiken als vazen (wel goed schoonmaken). of gebruik kapotte keramische potten eens om nieuwe potten te vullen voor een betere afvoer van water.

Recyclen

Recycling is het verwerken van afvalstoffen tot nieuwe producten of het opnieuw gebruiken van materialen. In de tuin kan dit het composteren van voedselafval of het recyclen van gebruikte potgrondzakken (als kweek- of puinzak) inhouden.

Je kunt ook op een creatieve manier oude stapelbakken, (kleine) containers of voorraaddozen recyclen. Als je een product verwerkt tot een nieuw en zelfs beter product noemen we dit upcyclen. In dit blog krijg je ook tips om te upcyclen.

Recyclingideeën voor tuinieren

We geven je nu enkele praktische ideeën om gerecyclede materialen in je tuin te gebruiken. Met deze ideeën bespaar je geld en geef je je tuin een uniek tintje.

Een paar oude schoenen (donkerbruine boots) gevuld met planten
Gooi oude schoenen ook niet per se weg als je wel al nieuwe hebt. Ze doen het erg charmant als plantenbak. Fotocredits: Waed Goumani from Pixabay

Huishoudelijke artikelen een nieuwe bestemming geven

Waarschijnlijk ligt ook jouw huis vol met voorwerpen die je opnieuw kunt gebruiken bij het tuinieren. Hier zijn een paar ideeën:

Papieren bekers en toiletpapierrollen

Papieren bekertjes en toiletpapierrollen zijn perfect als starters voor zaailingen. Prik eenvoudig een paar gaten in de bodem van de beker of rol voor drainage, vul met potgrond en zaai erop los. 

Rollen toiletpapier zijn handig voor gevoelige zaailingen die zich niet goed laten verplaatsen. Je kunt de rol gemakkelijk in zijn geheel buiten planten als de tijd daar rijp voor is.

Gootstenen, badkuipen en meubels

Geef oude gootstenen, badkuipen of meubels een tweede leven als unieke plantenbak of tuinelement. Laat bijvoorbeeld een oude badkuip in de grond zinken om een ​​kleine vijver te creëren of maak er een originele plantenbak van. Ook van een oude ladekast maak je eenvoudig een opvallende plantenbak.

Plastic voorraaddozen en waterflessen

Plastic bewaardozen kunnen dienst doen als miniatuurkassen voor het starten van zaden die een vochtige omgeving nodig hebben. Op dezelfde manier kunnen plastic waterflessen worden hergebruikt als minikassen of stolpen voor je planten. Zo worden ze beschermd tegen koud weer en ongedierte.

Oude banden

Er zijn verschillende manieren om oude banden in de tuin te hergebruiken. Je kunt ze gebruiken als plantenbakken, ze vullen met aarde en je favoriete planten erin laten groeien. Je kunt ze ook opstapelen om een ​​aardappeltoren te creëren, zodat je je aardappelen efficiënt kunt oogsten door de toren te demonteren.

Modern tuinkunstwerk van oude banden
Met een beetje creativiteit tover je oude banden om tot ware kunst. Fotocredits: Jacek Abramowicz from Pixabay

Blikken en cd’s

Gebruik tinnen blikjes als plantenbakken, schepjes voor potgrond of zelfs decoratieve verlichtingselementen door er gaten in te boren en er theelichtjes in te doen. En hang oude cd’s (heb je die nog?!) in bomen om vogels weg te jagen en je fruit te beschermen.

Eierschalen en eierdozen

Eierschalen en eierdozen zijn uitstekende materialen voor het starten van zaden. Door eierschalen direct op je tuingrond te plaatsen, kun je op een natuurlijke manier slakken bestrijden. Lege eierdozen zijn perfect voor het starten van meerdere zaailingen.

Not only made for walking

Verander oude schoenen en laarzen in eigenzinnige plantenbakken voor kleine planten. Op die manier voeg je een grappige en karakteristieke touch aan je tuin toe.

Pallets

Het gebruiken van oude pallets in je tuin is niet voor niets al jaren populair. Gebruik houten pallets om compostbakken, plantenbakken en zelfs tuinmeubelen te maken. Ze zijn veelzijdig, gemakkelijk verkrijgbaar en gemakkelijk om mee te werken.

Gerecycleerde materialen opnemen in tuinontwerp

Naast de praktische toepassingen van gerecyclede materialen, kunnen ze ook in je tuinontwerp worden verwerkt om een ​​unieke en opvallende look te creëren.

twee houden lades op elkaar als plantenbak
Oude lades zijn perfect voor planten

Hier zijn een paar ideeën:

Tuinkunst maken

Gerecyclede materialen zijn perfect om tuinkunst mee te maken. Je kunt bijvoorbeeld oude banden of pallets in felle kleuren schilderen om wat kleur aan je tuin toe te voegen. Kijk ook eens met andere ogen naar oude meubels of apparaten en neem ze op als unieke elementen in je tuinontwerp.

Het bouwen van gerecyclede tuinconstructies

Je kunt gerecyclede materialen gebruiken om tuinconstructies, zoals hekjes, verhoogde bedden of kassen te bouwen. Gebruik bijvoorbeeld oude raamkozijnen om een ​​koude kas of minikas te bouwen.

Tuinpaden creëren

Gerecycleerde materialen, zoals bakstenen of straatstenen, kunnen worden gebruikt om tuinpaden aan te leggen. Deze paden voegen structuur aan je tuin toe en maken deze toegankelijker.

Voordelen van recycling in de tuin

Recyclen in de tuin heeft tal van voordelen. Het helpt je om geld te besparen en om afval te verminderen. Bovendien vergroot het de esthetische aantrekkingskracht van je tuin en het draagt bij aan een duurzamere levensstijl. 

We vatten de voordelen van recyclen in en rondom je tuin nog eens compact voor je samen:

Kostenbesparingen

Door gerecyclede materialen te gebruiken, bespaar je geld op tuinbenodigdheden. In plaats van nieuwe potten, hekjes of compostbakken te kopen, kun je spullen die je al hebt een nieuwe bestemming geven.

Afval verminderen

Recycling in de tuin helpt het afval te verminderen dat anders op de vuilstort zou belanden. Het is een uitstekende manier om je impact op het milieu te minimaliseren.

Unieke esthetiek

Gerecycleerde materialen geven een uniek tintje aan je tuin, waardoor deze positief opvalt. Of het nu gaat om een ​​plantenbak gemaakt van een oude laars of een latwerk gemaakt van een houten pallet, zulke items voegen karakter toe aan je tuin.

Duurzaamheid bevorderen

Door te recyclen in de tuin bevorder je de duurzaamheid. Bovendien laat je zien dat het mogelijk is een mooie, productieve tuin te creëren, terwijl je afval tot een minimum beperkt en materialen hergebruikt.

meerdere (paarsgeverfde) oude banden naast elkaar als plantenbak

Tuinieren met gerecyclede materialen 

Recyclen in de tuin is een leuke, creatieve en milieuvriendelijke manier om je buitenruimte te verbeteren. Of je nu een doorgewinterde tuinier of een beginner bent, er is altijd ruimte voor innovatie en duurzaamheid in je tuinierpraktijken. Perfect idee dus om vandaag al te beginnen! 

Houd de drie r’s in je achterhoofd en ga creatief aan de slag met gerecyclede materialen. Zo krijgt je tuin een (goedkope) make-over terwijl je een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Vergeet niet dat tuinieren niet alleen over het kweken van planten gaat. Het gaat ook om het koesteren van een duurzame en verantwoordelijke levensstijl. Omarm dus de principes van recycling in je tuin en geniet van de vele voordelen die het jou en de planeet oplevert.

Nog vragen?

We hopen dat je genoten hebt van deze blog en dat je aan de slag gaat met en frisse dosis inspiratie om te tuinieren met gerecycled materiaal. Bekijk voor meer tuintips ook eens onze rubriek Tips & Advies .

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!