Tips & Advies
verticale tuin
13 MIN 07 apr
Laatste update: 07 apr 2023

Een verticale tuin? Zo pak je dat aan

De verticale tuin is de laatste tijd enorm populair. Helemaal niet gek, want met een tuin die verticaal is, creëer je zelfs met weinig ruimte een inspirerend stukje groen. Maar hoe maak je een verticaal tuintje en kun je dit het beste binnen of buiten doen? Wat heb je nodig en waar moet je op letten? Je ontdekt het in dit artikel. Lees snel verder!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Op voorraad
32,99

Wat is verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren is het kweken van planten op muren of constructies die verticaal zijn (dus de hoogte in gaan). Een verticale tuin wordt ook wel groene wand of plantenwand genoemd.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat is verticaal tuinieren?
 • Waarom is verticaal tuinieren zo populair?
 • Voordelen van verticaal tuinieren
 • Plannen van je verticale tuin
 • Creatieve ideeën voor het ontwerpen van een verticale tuin
 • Soorten verticale tuinen
 • De juiste planten kiezen voor verticaal tuinieren
 • Hoe maak je een verticale tuin?
 • Hoe maak je een verticale tuin binnenshuis?
 • Hoe maak je een verticale tuin buiten?
 • Hoe maak je een verticale tuin op een balkon?
 • Hoe mix en match je verschillende planten voor een verbluffend effect?
 • Benodigde materialen voor een verticale tuin
 • Onderhoudstips voor een gezonde en bloeiende verticale tuin
 • Verticale tuin, conclusie
 • Veelgestelde vragen

Het is een beplantings-systeem dat is ontworpen om omhoog en omlaag te groeien, vaak op een muur of ander verticaal oppervlak. Met andere woorden: je creëert een plek voor planten aan de muur.

Verticaal tuinieren kan zowel binnen als buiten en is een geweldige manier om schoonheid en leven toe te voegen aan je huis en tuin.

Waarom is verticaal tuinieren zo populair?

Deze vorm van tuinieren wordt steeds populairder, omdat het ruimte bespaart en zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Het zorgt voor een efficiënt gebruik van de ruimte, waardoor er meer planten op hetzelfde oppervlak kunnen worden gekweekt.

Verticale tuinen worden veel gebruikt om mooie groene muren te creëren. Bij nieuwbouwprojecten zijn woontorens met verticale tuinen steeds vaker aan het orde van de dag. In moderne kantoorpanden en in restaurants is de plantenwand van mos erg populair. Het ziet er niet alleen mooi uit, een verticaal tuintje heeft ook nog andere voordelen.

Voordelen van verticaal tuinieren

Verticale tuinen bieden veel voordelen voor de tuinier en het milieu. Een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt ruimte te besparen. Tuinen die verticaal zijn, kunnen in kleine of krappe ruimtes worden geplaatst, waardoor ze perfect zijn voor balkons, patio’s en andere beperkte ruimtes.

Gezondheidsvoordelen van tuinieren

Verticaal tuinieren is een gezonde hobby die vele voordelen biedt. De tijd en de energie die je erin steekt, krijg je terug in de vorm van een mooie, groene plantenwand. Dat geeft een bevredigend gevoel.

Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat tuinieren helemaal mindful is en bovendien depressies tegen kan gaan.

Een voordeel van een tuin die verticaal is, is dat je niet voortdurend hoeft te bukken of hurken tijdens het tuinieren. Hierdoor heb je wel de positieve effecten, maar is het werken zelf een stuk minder intensief.

Nog een gezondheidsvoordeel van een verticaal tuintje is dat het geluiddempend werkt. Dit kan bijdragen aan meer woongenot en minder spanning door geluidsoverlast.

Milieuvoordelen van verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Doordat verticale tuinen een isolerende werking hebben, helpen ze om energie te besparen.

Ook helpt een plantenwand bij het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en draagt bij aan een beter klimaat. Een groene gevel produceert bovendien zuurstof. Win-win dus.

Bovendien bevordert een verticale tuin de biodiversiteit. Insecten, zoals vlinders en bijen, maar ook vogels zullen je dankbaar zijn!

Economische voordelen van verticaal tuinieren

Doordat verticale tuinen bijdragen aan het besparen van energie, kunnen ze je energiekosten te verlagen. In de zomer biedt een verticaal tuintje schaduw. Dit kan helpen je koel- en verwarmingsrekening te verlagen.

Een verticale tuin zelf maken, hoeft niet duur te zijn. Je kunt met elk budget iets moois maken. Als je ervoor kiest om een verticale moestuin te maken of overwegend eetbare planten te gebruiken, bespaar je ook nog eens op boodschappen.

Plannen van je verticale tuin

Voordat je begint met het aanleggen van je verticale tuin, is het goed om een planning te maken. Begin met het opmeten van de ruimte die je gaat gebruiken en markeer gebieden voor verschillende planten. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de planten laat, zodat ze de ruimte hebben om te groeien.

Houd ook rekening met de hoeveelheid licht die de ruimte krijgt en het soort planten dat je gaat kweken. Wil je een muur opleuken die overwegend schaduw heeft? Dan kun je het beste kiezen voor een verticale schaduwtuin. Afhankelijk van de hoeveelheid licht, behoren ook een verticale moestuin of siertuin tot de mogelijkheden.

Zorg ervoor dat de muur waaraan je de verticale tuin bevestigt in goede staat is en check ook of het een wand is waar je in kunt boren. Als je niet kunt boren in de muur die je op oog hebt, kun je kiezen voor een staand systeem. Deze hoef je alleen maar te ankeren, waardoor je een verticale tuin maakt zonder boren.

Als je een rooster bevestigt, doe dit dan op ca. 15 centimeter afstand van de muur. Hierachter span je jute of vilt. Hier kunnen de wortels op groeien. Je kunt zo’n frame zelf maken en hier plantenbakken (of hangende plantenzakken) aan bevestigen, maar er zijn ook kant-en-klare verticale tuinen verkrijgbaar.

Creatieve ideeën voor het ontwerpen van een verticale tuin

Zodra je je verticale tuin hebt gepland, is het tijd om te beginnen met het ontwerpen ervan. Hier kun je creatief zijn en je fantasie de vrije loop laten. Denk na over de kleuren en texturen die je in je tuin wilt verwerken, en over de soorten planten die je wilt kweken.

Je kunt ook andere elementen toevoegen, zoals beelden, vogelhuisjes of waterpartijen. Dit zorgt voor een extra vleugje schoonheid en maakt het geheel net wat interessanter.

Soorten verticale tuinen

Je eigen verticale tuin bouwen is niet zo moeilijk als het lijkt. De eerste stap is beslissen wat voor soort verticale tuin je wilt maken. Er zijn verschillende verticale tuinsystemen beschikbaar, dus neem de tijd om te onderzoeken welk systeem het beste bij jouw ruimte past.

Voordat we antwoord geven op de vraag hoe je een verticale tuin moet maken, gaan we eerst even kijken naar de verschillende soorten verticale tuintjes die er zijn. Verticaal tuinieren kun je namelijk binnen, maar verticaal tuinieren kan ook buiten (ook perfect voor op je balkon!).

In de basis maken we onderscheid tussen een verticale schaduwtuin, een verticale siertuin en een verticale moestuin. Maar er is ook nog verschil tussen een rustgevende verticale tuin, een ‘wilde’ verticale tuin of een verticale tuin met veel kleur.

Bij een rustige verticale tuin wordt vaak één soort plant gebruikt, waardoor een ‘zen’ effect ontstaat. Als het van jou iets wilder mag, kun je juist allerlei planten mixen. Een tip hierbij is om rekening te houden met de bloeitijd, zodat je het hele jaar door geniet. Als je kiest voor bloemen in je verticale tuintje kun je alle kanten op. Kies wel voor bloemen die geschikt zijn voor plantenbakken.

De juiste planten kiezen voor verticaal tuinieren

Niet alle planten die je in een gewone tuin plant zijn geschikt om te gebruiken in een tuin die verticaal is. Sommige planten hebben veel ruimte nodig en gedijen daarom minder goed in bakken of andere kleine ruimtes.

Verschillende planten hebben verschillende lichtbehoeften, dus zorg ervoor dat je planten kiest die goed gedijen in de ruimte. Bij het kiezen van planten voor je verticale tuin moet je met een paar dingen rekening houden. Kies planten die geschikt zijn voor je klimaat. Houd ook rekening met groeieigenschappen en de hoogte van planten. Als je kiest voor hangplanten, plaats deze dan in de onderste bakken.

Planten die perfect zijn voor groene wand zijn vetplanten, kruiden, groenten, bloemen, wijnstokken en klimplanten. Deze planten zijn allemaal onderhoudsarm en doen het over het algemeen ook goed bij mensen zonder groene vingers. Om het overzichtelijk te houden, zetten we per soort verticale tuin nog even wat voorbeelden van geschikte planten op een rij.

Planten die het goed doen in een verticale moestuin

Het hangt er een beetje vanaf waar je verticale moestuin komt te staan (zon, schaduw, binnen of buiten). Over het algemeen doen de volgende planten het erg goed in een verticaal moestuintje:

 • Sla
 • Aardbei
 • Kruiden (tijm, salie, majoraan)
 • Bieslook
 • Radijsjes

Tomaten en paprika kun je ook prima in een verticale moestuin binnen kweken. Ook de meeste kruiden doen het binnen fantastisch.Een verticale kruidentuin kan zowel binnen als buiten. Check als je groente of fruit wilt kweken altijd even wanneer je welke zaadjes moet planten.

De beste planten voor een verticale tuin in de schaduw

Planten die het goed doen in een verticale schaduwtuin:

 • Varens
 • Grassoorten
 • Longkruid
 • Zenegroen
 • Tuingeranium

Planten die het goed doen in een verticale siertuin

Planten die erg geschikt zijn als je een verticale siertuin gaat maken:

 • Viooltjes
 • Veronica
 • Maskerbloem
 • Klokjesbloem

Over het algemeen geldt dat je voor in verticale tuinen het beste voor potplanten kunt kiezen. Gebruik liever geen kamerplanten als je je verticale tuin buiten maakt. Dit gaat in de zomer vaak prima, maar de meeste overleven de winter waarschijnlijk niet.

Hoe maak je een verticale tuin?

Als je weet welke verticale tuin je wilt maken, kun je beginnen met het in elkaar zetten van je frame of trellis. Je kunt kant-en-klare frames kopen of zelf maken van hout, metaal of plastic. Welk frame je het beste kunt nemen hangt af van het type plantenwand dat je wilt maken. Met een verticaal tuintje kun je (figuurlijk dan) namelijk alle kanten op.

Zodra je frame in elkaar is gezet, komt het leukste deel: het toevoegen van je planten. Vul eerst je plantenbakken, manden of bevestigingsplaten met aarde en zet er dan je planten in.

Hoe maak je een verticale tuin binnenshuis?

Als je een verticale tuin binnenshuis maakt, kun je hangbakken of andere potten gebruiken om je planten in te zetten. Je kunt de planten in bakken direct aan de muur bevestigen of gebruik maken van een geschikt frame of planken.

Zorg ervoor dat je planten gebruikt die geschikt zijn voor de omgeving. Denk ook aan het lichtniveau in de ruimte, want sommige planten hebben meer licht nodig dan andere.

Hoe maak je een verticale tuin buiten?

Als je een verticale tuin buiten maakt, zorg er dan voor dat je planten kiest die geschikt zijn voor je klimaat en grondsoort. Denk ook na over het soort frame of hekwerk dat je gaat gebruiken en zorg ervoor dat het stevig en goed verankerd is. Je kunt allerlei ondersteunende structuren gebruiken, zoals latwerk, pergola’s of hekken.

Als je een latwerk gebruikt (tip: een verticale tuin kan ook aan de schutting), kun je lianen of klimplanten, zoals klimop, clematis of jasmijn toevoegen. Deze planten groeien over het hekwerk heen en geven zo je tuin meer kleur en een levendig karakter. Ben je op zoek naar meer inspiratie aangaande planten voor aan je schutting? Bekijk dan eens onze top 3 schutting-planten.

Hoe maak je een verticale tuin op een balkon?

Verticale tuinen op het balkon zijn een geweldige manier om wat groen toe te voegen aan je buitenruimte. Je kunt verschillende ondersteunende structuren gebruiken, zoals latwerk, plantenbakken of hanging baskets, om een verticale balkon-tuin te maken. Zorg er altijd voor dat het verticale tuinier systeem stevig aan de muur is bevestigd.

Hoe mix en match je verschillende planten voor een verbluffend effect?

Smaken verschillen, dat geldt ook voor het maximaliseren van je verticale tuin. Waar de een het liever rustig houdt, wil de ander meer kleur of een stoer resultaat. Door verschillende soorten planten af te wisselen, creëer je een speels effect.

Mag het van jou wel iets wilder en wil je een echte wow-factor? Mix dan eens eetbare planten, bloemen en kruiden af. Houd altijd rekening met de groeihoogte en bloeitijd van de planten die je uitkiest. Twijfel je of kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een expert.

Tip: plaats de tuinplanten met kweekpot in de bakken voordat je ze definitief plaatst. Zo kun je eerst even kijken of het plaatje dat je in je hoofd had net zo mooi is in het echt. Mocht het niet zo zijn dan kun je nog naar hartelust verwisselen tot je jouw ideale plantenmuur hebt bereikt.

Benodigde materialen voor een verticale tuin

Als je verticaal gaat tuinieren, zijn er een paar materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan:

 • Frames: frames kunnen gemaakt worden van hout, metaal of plastic. Ze kunnen kant-en-klaar gekocht worden of worden aangepast aan je ruimte.
 • Hangmanden: hangmanden zijn geweldig om planten aan je verticale tuin toe te voegen. Zoek naar manden met metalen haken, zodat ze aan een muur of hekwerk kunnen worden opgehangen.
 • Plantenbakken: (verticale) plantenbakken zijn er in alle soorten en maten en kunnen worden gebruikt om planten toe te voegen aan je verticale tuin.
 • Grond: grond is het belangrijkste onderdeel van elke tuin. Je dient een lichte, goed drainerende grond gebruiken voor je verticale tuintje.
 • Meststof: kunstmest helpt je planten groeien en bloeien.
 • Gereedschap: je hebt wat basic gereedschap nodig om je te helpen met je tuin aan de muur, zoals een schop, troffel en handschoenen.

Onderhoudstips voor een gezonde en bloeiende verticale tuin

Zodra je verticale tuin klaar is, moet je hem verzorgen. Dit houdt in dat je je planten regelmatig water geeft, bemest en indien nodig snoeit. Houd, zeker bij een kersverse groene wand, je planten goed in de gaten. Planten die net geplant zijn kunnen iets minder hebben qua wind en drogen sneller uit.

Om het verticale tuinieren nog makkelijker te maken, zijn er ook verticale tuinen met watersysteem verkrijgbaar. Of je kunt zelf een watergeef-systeem (irrigatiesysteem) aanleggen Op deze manier krijgt je verticale tuintje druppelend water als je de buitenkraan opendraait.

Je moet je verticale tuin ook controleren op ziekten en plagen. Als je iets ziet, moet je het zo snel mogelijk behandelen. Kijk ook eens hier voor meer tuinonderhoud-tips.

Houd ook rekening met de seizoenen. Gebruik je planten in je verticale tuin die in de winter afsterven? Knip deze dat tot ca. 15 centimeter boven de grond af. Als je gras hebt staan, wordt dit waarschijnlijk wat bruiner in de winter. Dit kun je laten staan en in het voorjaar bijknippen.

Verticale tuin, conclusie

Een verticaal tuintje is een upgrade voor je woning en heeft vele andere voordelen. Een verticale tuin maken, is niet moeilijk en kan met elk budget.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een verticale tuin?

Om een verticale tuin te maken, is het goed om te beginnen met de planning en het uitkiezen van geschikte planten. Vervolgens bevestig je een ( kant-en-klaar of zelfgemaakt) frame waar de plantenbakken aan of in komen. Vul de bakken, zakken of potten met potgrond en het planten kan beginnen.

Wat kun je verticaal kweken?

Er zijn enorm veel planten en kruiden die geschikt zijn om verticaal te kweken. Minder geschikt zijn planten die veel (wortel-)ruimte nodig hebben. Houd met verticaal kweken altijd rekening met de groeihoogte van planten. Welke planten je kunt gebruiken, hangt ook af van de ruimte waar je verticale tuintje komt te staan.

Hoe duur is een verticale tuin?

Hoe duur een verticale tuin in, hangt af van je wensen. Je kunt met ieder budget een verticaal tuintje maken. Als je handig bent, bespaar je ook nog eens op een kant-en-klare verticale tuin door het frame zelf te maken. Verder maakt het uit welke planten en wat voor plantenbakken je kiest en of je wel of geen watergeef-systeem integreert.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Op voorraad
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Op voorraad
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Op voorraad
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin