Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Gras zaaien of graszoden leggen | De voor- en nadelen
Je wilt een mooi gazon. Om dat voor elkaar te krijgen heb je 2 opties: gras zaaien of graszoden leggen. Maar voor welke optie kies je? Wij leggen de voor- en nadelen van beide opties aan je voor. Lees en beslis zelf.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De voordelen van gras zaaien
Lage kosten
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een groot voordeel van het zaaien van gras zijn de lage kosten. Het is minstens 10 keer zo goedkoop. Kostentechnisch gezien is zelf zaaien dus het meest effectief.
- De voordelen van gras zaaien
- De nadelen van graszaad
- De voordelen van graszoden leggen
- De nadelen van graszoden leggen
- Zaaien of zoden?
- Meer over tuinonderhoud?
Geschikt voor kleinere oppervlaktes
Wil je een klein oppervlak van gazon voorzien of wil je een gedeelte van je gazon repareren? Dan is gras zaaien de perfecte oplossing.
Verschillende soorten graszaad
Wist je dat er verschillende soorten graszaad bestaan? Zo kun je bijvoorbeeld een siergazon aanleggen dat gezien mag worden of een speelgazon waarop je kinderen lekker kunnen ravotten. Heb je een tuin op het noorden of een met veel bomen waardoor je gazon niet veel zonlicht ziet? Met schaduwgraszaad leg je een gazon aan dat minder behoefte heeft aan licht. Of kies voor droogtetolerant graszaad, dat beter bestendig is tegen hete en droge zomers. Er zijn opties te over.
Het acclimatiseert in moeilijke omstandigheden
Graszaad heeft de neiging om beter te acclimatiseren in moeilijke omstandigheden. Heb je te maken met een schaduwrijke omgeving of met zware grond? Met het juiste graszaad is de kans op een mooi gazon veel groter.
Makkelijk en snel aan te leggen
Door gras te zaaien leg je zelf snel en gemakkelijk een gazon aan. Gras zaaien kost je een stuk minder tijd dan het leggen van graszoden. Je kunt ervoor kiezen om graszaad met de hand of met een strooiwagen te verspreiden. Schaf je een strooiwagen aan? Dan kun je deze ook gebruiken voor het strooien van mest en kalk. Handig!
Lang houdbaar
Heb je graszaad over? Berg het dan op en bewaar het voor later. Het neemt niet veel plek in beslag en het is lang houdbaar, zeker als je het opbergt in een koele, donkere ruimte. Je kunt graszaad tot wel 3 jaar na de productiedatum bewaren. Zelfs als graszaad ouder is, kun je het nog gebruiken. De kiemkracht neemt wel langzaam af, maar verdwijnt niet.
De nadelen van graszaad
Minder snel resultaat
Het duurt een poosje voordat je resultaat ziet. De snelste graszaden ontkiemen met 7 dagen, maar het duurt wel minimaal 3 weken voordat je een mooi gazon hebt.
Heeft meer nazorg nodig
Als je gras zaait ben je in de eerste maand meer tijd kwijt aan onderhoud dan wanneer je graszoden legt. Zo dien je tot 2 weken na het ontkiemen voldoende water te geven. Daarna kun je het beperken tot 2 Ã 3 keer per week. Na 2 weken begin je met bijzaaien. Is het gras 10 centimeter lang, maai dan de bovenste 3 centimeter af. Maai het vervolgens na een week tot 5 centimeter af. Is het weer gegroeid, dan kun je het maaien tot de gebruikelijke hoogte van 3 of 4 centimeter.
Bijzaaien vanwege kale plekken
Na ongeveer 2 weken worden kale plekken zichtbaar en dien je bij te zaaien. Door wind en zware regen kan graszaad lokaal verplaatsen. Tevens heb je meer kans op kale plekken als je met de hand zaait. De kans is dus groot dat je moet bijzaaien.
Korter seizoen voor aanleg gazon
Als je gras wilt zaaien, dient de bodem een minimale temperatuur van 10 graden te hebben. Dit is vanaf april tot en met oktober.
De voordelen van graszoden leggen
Kan snel in gebruik worden genomen
Kies je ervoor om graszoden te leggen, dan heb je direct een mooie grasmat. Het heeft weinig nazorg nodig (geef het de eerste 2 weken wel elke dag water en wacht even met het gras te betreden) en je kunt dus snel genieten van een prachtig gazon.
Lang seizoen voor aanleg gazon
Je kunt het hele jaar door graszoden leggen. De temperatuur hoeft geen bepaalde temperatuur te hebben. Een prima klus om in de winter te doen!
Spoelt niet weg
Graszaad kan door het lichte gewicht en de fijne structuur verplaatsen als het hard waait of regent. Bij graszoden is hier geen sprake van. Je hoeft niet bij te zaaien.
De nadelen van graszoden leggen
Hoge kosten
Graszoden leggen is een stuk prijziger dan gras zaaien. Je betaalt gemiddeld wel 10 keer zo veel. En leg je de zoden zelf of besteed je dit uit? Houd hier dan rekening mee in je begroting. Daarnaast varieert de kwaliteit per leverancier en kan de voorraad verschillen.
Fysiek intensieve klus
Het leggen van graszoden is een stuk arbeidsintensiever dan het inzaaien van zaad. Daarnaast worden de grasrollen vaak geleverd door een vrachtwagen, en die heeft niet altijd toegang tot de tuin. Dat wordt dus sjouwen met de rollen.
Acclimatiseert moeizaam
Graszoden kunnen moeizaam acclimatiseren in schaduwrijke of natte gebieden. Ook komt het weleens voor dat de wortels van de zoden na het leggen niet hechten in de grond en dat de zoden afsterven. Het is daarom van belang dat de graszoden zo snel mogelijk na levering gelegd worden.
Zaaien of zoden?
Zoals je ziet hebben beide opties plus- en minpunten. Ga je voor snel resultaat of geef je je groene vingers de vrije hand? Kies je voor kostenbesparing of voor gemak? Alleen jij kunt die beslissing nemen. Ben je nog niet overtuigd? Neem eens contact met ons op, we adviseren je graag. En neem eens een kijkje in ons assortiment graszaden.
-
Herstel graszaadNu besteld, morgen in huis17,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Speel graszaadNu besteld, morgen in huis18,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Snelkiemend graszaadNu besteld, morgen in huis8,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon EgaliserenHet geheim van een mooie tuin is het gazon egaliseren. Hoe kan je dat het beste kan aanpakken? Wij geven onze beste tips!Lees meer
-
Je gazon heraanleggen of herstellen? Wij helpen je beslissen.Je oude gazon ziet er zo slecht uit dat het zeer aan de ogen doet. Misschien is het tijd om een nieuw gazon aan te leggen? Of misschien toch niet en kan stevig doorzaaien nog redding bieden?Lees meer
-
De 5 meest voorkomende gazonproblemen (en hoe ze op te lossen! )We willen allemaal een perfect gazon, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Lees verder voor de oplossingen voor de 5 meest voorkomende gazonproblemen.Lees meer
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Lees meer
-
Alles wat je moet weten over gazon bezandenDoor je gazon te bezanden kan je ervoor zorgen dat compacte grond meer voedingsstoffen opneemt. Ontdek hoe en waarom je gazonzand moet toevoegen voor spectaculaire resultaten op elk soort gazon.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Een Beschadigd Gazon HerstellenGazon herstellen na droogte? Leer hoe je kale plekken en dood materiaal aanpakt voor een groen gazon dat er het hele jaar door fantastisch uitziet.Lees meer
-
Tuin egaliseren: waarom en hoe doe je het?Of je nou een nieuw terras wilt creëren, graszoden wilt leggen of je bestaande tuin wilt verbeteren, deze klus is onvermijdelijk: de tuin egaliseren. Wat is het? Waarom is het nodig? Op welke manieren kun je de tuin egaliseren? Kun je het zelf doen en wat zijn de kosten als je het uitbesteedt? Op deze en meer vragen geven we antwoord in dit artikel.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (2)
[…] Wil je weten of graszoden of graszaad beter voor je is, lees dan dit artikel met de voor- en nadelen van gras zaaien of zoden leggen. […]
[…] Wil je weten of graszoden of graszaad beter voor je is, lees dan dit artikel met de voor- en nadelen van gras zaaien of zoden leggen. […]
Heb je wat opmerkingen?