Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete Gids
Wil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!
Wist je dat de skimmia een van de weinige planten is die het hele jaar door kleur en leven brengt in je tuin? Met zijn glanzende groene bladeren in de zomer, felrode bessen in de herfst, en weelderige bloemen in het voorjaar, is deze veelzijdige plant een pareltje voor elke tuinliefhebber.
- Makkelijk, veelzijdig en mooi in elke tuin
- Skimmia soorten
- Skimmia standplaats
- Skimmia planten
- Skimmia verzorgen
- Skimmia in het Tuinontwerp
- Skimmia stekken
- Skimmia ziekten
- Veelgestelde vragen over skimma
- Skimmia verzorgen, conclusie
In deze complete gids delen we alles wat je moet weten over het verzorgen van skimmia’s. Van de juiste planttechnieken tot snoeimethoden, en van bemesting tot ziektepreventie – we behandelen alle aspecten om jouw skimmia’s optimaal te laten groeien en bloeien.
Makkelijk, veelzijdig en mooi in elke tuin
Steeds meer Nederlandse tuinbezitters kiezen voor de skimmia plant vanwege zijn onderhoudsgemak en veelzijdigheid. Deze wintergroene struik staat bekend om zijn compacte groeiwijze en blijft het hele jaar door mooi.
In de late zomer verschijnen de decoratieve bloemknoppen in grote, opvallende pluimen. Deze blijven de hele herfst en winter aan de plant zitten. Bij sommige soorten worden de witte tot lichtroze bloemetjes gevolgd door bessen.
De bessen blijven lang aan de plant zitten omdat vogels ze niet erg lekker vinden. Ook voor mensen zijn de bessen niet eetbaar.
Mannelijke vs. vrouwelijke planten
De skimmia is tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten bestaan. Voor een succesvolle besvorming is één mannelijke plant voldoende voor ongeveer 10 tot 12 vrouwelijke planten. De vrouwelijke planten zijn herkenbaar aan hun rode of gele bessen, terwijl mannelijke planten grotere bloemen met gele meeldraden produceren.
Skimmia soorten
Voordat we gaan kijken naar de skimmia verzorging gaan we kort in op de verschillende skimmia soorten. De skimmia plant behoort tot een fascinerende plantengroep met ongeveer acht verschillende variëteiten. De plant vindt zijn oorsprong in Oost-Azië. De leerachtige bladeren zijn meestal donkergroen, maar er zijn ook soorten die een bontgekleurd blad hebben. Er zijn ook skimmia’s op stam te koop.
Een van de meest geliefde en bekende soorten is de skimmia japonica rubella (deze spot je ook op de meeste foto’s bij dit artikel), een compacte struik die opvalt door zijn rode bloemen en wintergroene eigenschappen.
Voor wie op zoek is naar een zelfbestuivende variant, is de skimmia reevesiana een uitstekende keuze – deze groeit tot ongeveer een meter hoog en produceert zowel bloemen als bessen. Populair is ook de skimmia japonica ‘kew white’. Deze soort krijgt in het najaar kleine, witte bessen.
Skimmia standplaats
Het succes van je skimmia’s hangt vooral af van de juiste standplaats en bodemomstandigheden. Plant je skimmia bij voorkeur op een plek met halfschaduw. Deze wintergroene heester kan eventueel ook in de schaduw staan. Vermijd liever plekken met (te veel) volle zon.
Kies een beschutte plek om je stuik in de wintermaanden tegen koude oosten- of noordenwind te beschermen. Zorg voor een standplaats met halfschaduw en voedzame, goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde.
De skimmia kan vorst tot -10/-15 graden aan. Pak de heesters bij strenge vorst in met een vliesdoek.
Skimmia planten
Een skimmia planten kan het hele jaar door, zolang het niet vriest. De beste planttijd is het voorjaar. Eventueel kan het najaar ook. Graaf een ruim plantgat dat net zo diep is als de kluit hoog is. Houd qua breedte twee keer de breedte van de kluit aan. Een skimmia plant wordt ongeveer 1 tot 1,5 meter breed. Houdt hier rekening mee met aanplanten.
Wil je skimmia verplanten? Doe dit dan bij voorkeur in het najaar of vroege voorjaar, wanneer de plant in rust is. Graaf de plant ruim uit, verplaats deze met de wortelkluit intact en geef na het verplanten voldoende water om de wortels goed te laten settelen.
Skimmia verzorgen
De skimmia is geen moeilijke plant om te verzorgen. Met de juiste aanpak is het onderhoud van deze prachtige heester verrassend eenvoudig.
Water geven
Skimmia’s hebben een gelijkmatige watergift nodig. De plant houdt niet van natte voeten, dus goede drainage is cruciaal. Bij het water geven, raden we aan om de bovenste centimeter van de grond te controleren – voelt deze droog aan, dan is het tijd voor water. Voor planten in potten is één keer per week water geven meestal voldoende.
Wanneer skimmia snoeien?
Is in de weer zijn met de snoeischaar niet helemaal jouw ding? Niet getreurd: skimmia snoeien is niet per se nodig. Al kan een knipbeurt wel helpen om de vorm en gezondheid te behouden. Het beste moment om je skimmia te snoeien is in het voorjaar, specifiek tussen april en juni. We adviseren de volgende snoei-aanpak:
- Verwijder eerst dode en beschadigde takken
- Snoei ongeveer een kwart van de oudste, dikke takken terug
- Knip uitgebloeide bloemen weg
- Snoei altijd net boven een knoop
Belangrijk: Snoei nooit meer dan een kwart van het oude hout weg, omdat de plant anders moeite heeft met herstellen.
Mulchen en bodembedekking
Mulchen is bijzonder waardevol voor de skimmia struik. Een goede mulchlaag biedt meerdere voordelen:
- Beschermt de wortels tegen vorst
- Verbetert de waterhuishouding
- Voorkomt onkruidgroei
- Verrijkt de bodem geleidelijk
Voor het beste resultaat adviseren we om organische mulch te gebruiken, zoals houtsnippers of bladeren. Breng de mulchlaag aan in het voorjaar, wanneer de grond nog vochtig is
Skimmia bemesten
Deze beauty kan het beste in het voorjaar worden bemest. Gebruik een meststof speciaal voor zuurminnende planten, zoals rododendron- of hortensiamest, om de plant gezond en groen te houden. Vermijd overdaad tijdens de bemesting van je skimmia: overbemesting kan leiden tot vergeling van de bladeren en schade aan de wortels.
- Organische meststof
- Langzame opname
- geschikt voor rododendron, hortensia en andere zuurminnenden planten
Skimmia in het Tuinontwerp
De skimmia leent zich uitstekend voor verschillende toepassingen. Door zijn compacte groeiwijze (80-100 cm hoog) en wintergroene karakter is deze veelzijdige heester een waardevolle aanwinst voor elke tuin, hoe klein of groot ook.
Borders en plantcombinaties
De skimmia plant is en waardevolle, wintergroene toevoeging voor in je border. De beste resultaten krijg je als je skimmia’s combineert met andere schaduwminnende planten. In borders zie je ze vaak in groepjes van drie of vijf voor een natuurlijk effect. Voor een harmonieus geheel combineer je ze met:
- Hortensia’s voor zomerbloei
- Japanse esdoorn voor hoogteverschil
- Maagdenpalm als bodembedekker
- Siergrassen voor textuurcontrast
Vooral siergrassen zijn de laatste tijd erg populair. Wel vergen ze wat onderhoud. Hier lees je meer over hoe siergras snoeien in zijn werk gaat.
Skimmia als haag
Ook als je een losse haag in je tuin wilt, is de skimmia uitermate geschikt. Door de dichte, bossige groeiwijze vormt de heester een strakke groene wand die het hele jaar door mooi blijft. De haag is op zijn mooist in de winter, vooral wanneer er sneeuw op ligt.
Plaats de planten in een lichtzure grond en geef ze voldoende ruimte om uit te groeien. Een combinatie van mannelijke en vrouwelijke planten is functioneel voor de besvorming, en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen.
Gebruik in potten en bakken
De skimmia wordt veel als potplant toegepast. Voor terrassen en balkons raden we aan om skimmia’s in ruime potten te planten. We houden rekening met ongeveer 20 x 20 cm groeiruimte per plant. Let bij skimmia’s in potten extra op dat ze niet uitdrogen en plaats ze op een vorstvrije plek tijdens de winter.
Skimmia stekken
Je kunt deze wintergroene sierplant eenvoudig stekken. De beste periode om dit te doen, is in de zomer, wanneer de plant gezond en sterk is. Gebruik halfhoutige stekken van ongeveer 10-15 cm lang en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stekken in een pot met stekgrond en zorg voor een lichte, vochtige omgeving.
Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Na enkele weken zullen er wortels ontstaan en kunnen de jonge planten in grotere potten of direct in de tuin worden geplant.
Skimmia ziekten
De skimmia plant is gevoelig voor de verwelkingsziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel in de grond. Als de grond besmet is, kan het nodig zijn de skimmia te verplanten. Je herkent verwelkingsziekte aan slappe, bruine of afvallende bladeren. Gelukkig kunnen slaphangende of vallende bladeren ook wijzen op andere oorzaken, zoals te veel of juist te weinig water en zonlicht.
Heeft je skimmia gele bladeren? Vaak is dit een teken van te veel zonlicht. Controleer je plant regelmatig en check de verzorging en de standplaats als je het gevoel hebt dat jouw skimmia’s niet helemaal happy zijn. Deze groenblijvende heester is trouwens ook geliefd bij bladluis. Lees hier meer over bladluis bestrijden en voorkomen.
Veelgestelde vragen over skimma
Een skimmia groeit het best op een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek, met goed doorlatende, vochtige, maar niet te natte grond. Vermijd volle zon, vooral in de zomer, omdat dit de bladeren kan beschadigen.
Ja, skimmia is winterhard en kan goed tegen kou (tot -10/-15 graden), maar jonge planten of zwakkere soorten kunnen gevoelig zijn voor strenge vorst. In koude winters kan een beetje bescherming tegen de wind of kou nuttig zijn.
Skimmia wordt het beste gesnoeid in de vroege lente, tussen maart en april, net voor de nieuwe groei begint. Snoei alleen dode of beschadigde takken en geef de plant een lichte vormcorrectie.
Skimmia verzorgen, conclusie
De juiste verzorging van skimmia’s vraagt weinig moeite maar levert veel voldoening op. Met de juiste combinatie van mannelijke en vrouwelijke planten, regelmatige watergift en tijdige snoei creëer je een gezonde basis voor jarenlang tuinplezier.
Bekijk voor meer tuininspiratie onze andere artikelen met tips en advies. Heb je zelf een goede tip omtrent de skimmia verzorging of mis je iets in dit artikel? Laat het ons weten in een reactie hieronder. We horen je graag!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?