Tips & Advies
Siergras in de tuin
8 MIN 04 feb
Laatste update: 15 feb 2024

Siergras Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Leer de kneepjes van het vak met siergras snoeien. Ontdek welke siergrassen je moet trimmen en wanneer je dit het beste kunt doen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Siergrassen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden structuur en kleur en geven je tuin een natuurlijke uitstraling. Ze vereisen relatief weinig onderhoud, maar siergras snoeien is essentieel om het mooi en gezond te houden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom siergras snoeien? 
 • Wanneer siergras snoeien?
 • Siergrassen soorten
 • Wintergroene siergrassen snoeien
 • Hoe snoei je siergras?
 • Benodigd gereedschap voor snoeien siergras
 • Veelgemaakte fouten
 • Veelgestelde vragen over siergras knippen
 • Siergras snoeien, conclusie

We leggen je uit waarom en wanneer je siergrassen moet snoeien en hoe. Ook gaan we in op de soorten siergras en welke je niet hoeft te snoeien. Ga er even lekker voor zitten en ontdek er alles over!

Waarom siergras snoeien? 

Het snoeien van siergrassen is van groot belang om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het snoeien ervoor dat de grashalmen gezond blijven. Door het verwijderen van oude en beschadigde halmen geef je nieuwe scheuten de ruimte en bevorder je een mooie dichtheid en compacte groei. 

Daarnaast draagt het snoeien bij aan de schoonheid van je tuin. Door dode en minder mooie delen te verwijderen en de halmen in te korten, krijgt je siergras een verzorgde en weelderige uitstraling. Bovendien helpt siergras snoeien om ongewenste zaailingen te voorkomen, waardoor je tuin er netjes uit blijft zien.

Netjes onderhouden siergras in een border

Wanneer siergras snoeien?

In principe geldt dat je siergras een keer per jaar moet snoeien. Het juiste moment om siergrassen te snoeien kan variëren afhankelijk van het type siergras dat je hebt staan. 

Over het algemeen wordt aangeraden om siergrassen in het vroege voorjaar (meteen na de laatste vorst) te snoeien, voordat de nieuwe groei begint. Dit betekent dat je alle siergrassen die in de winter boven de grond afsterven, eind februari of begin maart diep terug kan snoeien.

Vroeg uitlopende soorten (zoals struisriet en veergras) moet je in februari snoeien. Een handige vuistregel: als je de eerste nieuwe scheuten tussen de oude stengels ontdekt, is het hoog tijd voor een snoeibeurt.

Siergrassen knippen voor de winter is voor de meeste soorten niet zo’n goed idee. Snoeien na de winter zorgt ervoor dat de grashalmen de hele winter hun structuur behouden en dat de grassen beschermd zijn tegen vorstschade. Ook biedt siergras in de winter beschutting aan dieren, dus na je siergras snoeien in het voorjaar komt de biodiversiteit ten goede.

Sommige siergrassen kun je ook in de herfst snoeien, afhankelijk van hun groeicyclus. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van elk type siergras te begrijpen voordat je begint met snoeien. Daarom gaan we nu eerst kort op de soorten siergras in.

Siergrassen soorten

Er zijn wel 8000 soorten siergrassen, variërend van kleurrijk tot groen en van laagblijvende bodembedekkers tot middelhoge en hoge grassen (sommige met pluimen) die een dramatische touch aan je tuin geven. 

Siergras met pluimen

Enkele populaire soorten siergrassen zijn:

 • Pampasgras (cortaderia selloana): dit imposante gras kan wel 2 meter hoog worden en heeft een pluizige bloeiwijze. Pampasgras moet in het vroege voorjaar worden gesnoeid, waarbij je de halmen tot op 30 cm boven de grond inkort.
 • Lampenpoetsersgras (pennisetum alopecuroides): dit siergras heeft prachtige pluimen die lijken op lampenpoetsers. 
 • Japanse zegge (carex morrowii): deze siergrasvariëteit heeft smalle, groene bladeren en gedijt goed in de schaduw. Het snoeien van Japanse zegge is niet strikt noodzakelijk, maar je kunt de oude bladeren in het vroege voorjaar verwijderen voor een nettere uitstraling.

Het verschilt per soort hoe je siergras het beste kunt snoeien. Hier gaan we nu dieper op in.

Siergras dat je moet snoeien

Niet alle siergrassen hebben snoei nodig, maar de meeste siergrassen, vooral de bladverliezende soorten, profiteren van een jaarlijkse snoeibeurt. Als het blad van je siergras bruin wordt in de winter, is dit een teken dat je het snoeien van je siergras alvast op je to-do-lijst voor het voorjaar kunt zetten. Enkele siergrassen die gesnoeid moeten worden zijn:

 • Prachtriet (Miscanthus): Dit siergras heeft elegante bloeiaren en sterft in het najaar helemaal af. Laat de oude halmen staan tot in het voorjaar. Prachtriet staat bekend om zijn snelle groei. Elk jaar terugsnoeien wordt dan ook aanbevolen.
 • Pijpenstrootje (Molinia caerulea): dit siergras heeft mooie bloeiaren en moet in het voorjaar worden gesnoeid. Knip de halmen tot ongeveer 10 cm boven de grond af.
 • Struisriet (calamagrostis): deze grassoort mag je sterk (tot 10-20 centimeter boven de grond) terugsnoeien. Doe dit bij voorkeur in februari voordat de nieuwe groei begint. 
 • Lampenpoetsersgras (pennisetum alopecuroides): het snoeien van lampenpoetsersgras is eenvoudig: knip de halmen in het vroege voorjaar tot ongeveer 10 cm boven de grond af.

Het snoeien van bladverliezende (zomergroene) siergrassen helpt om ze gezond en aantrekkelijk te houden. 

Siergras dat je niet moet snoeien

Hoewel sommige siergrassen profiteren van snoeien, zijn er ook soorten die beter niet gesnoeid kunnen worden. Deze siergrassen behouden hun vorm en structuur het beste als ze niet worden gesnoeid. Enkele siergrassen die niet gesnoeid moeten worden zijn:

 • Vedergras (Stipa): dit siergras heeft prachtige, zachte pluimen en behoudt zijn vorm het beste als het niet wordt gesnoeid. Laat de oude halmen staan voor een natuurlijke uitstraling. Om het mooiste loof te behouden, kun je vedergras wel in het vroege voorjaar wat terugknippen.
 • Rietgras (Calamagrostis): Dit siergras heeft rechtopstaande halmen en moet niet worden gesnoeid. Laat de halmen staan tot in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint.
De Tuindokter:
Het is belangrijk om te weten welke siergrassen je hebt staan en wat ze nodig hebben om te voorkomen dat je ze beschadigt.

Wintergroene siergrassen snoeien

Sommige siergrassen, vooral de groenblijvende of semi-groenblijvende, vereisen weinig tot geen snoei. Voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn Zegge (Carex), blauwgras of schapengras (Festuca) en veldbies (Luzula). Bij deze soorten volstaat het om enkel de beschadigde of dode bladeren te verwijderen om de plant netjes te houden. 

Hoe snoei je siergras?

Nu je begrijpt waarom het snoeien van siergrassen belangrijk is en welke soorten wel of niet gesnoeid moeten worden, is het tijd om te leren hoe je siergrassen moet snoeien. Volg deze stap-voor-stap handleiding voor het beste resultaat:

 • Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke halmen. Knip deze halmen zo dicht mogelijk bij de grond af.
 • Knip de resterende halmen in de gewenste hoogte. Afhankelijk van het type siergras kun je ervoor kiezen om de halmen tot aan de grond af te knippen of een deel ervan te behouden.
 • Kam of pluk de overgebleven bos om het siergras luchtig te maken en dode plantenresten los te schudden. Zo creëer je ruimte en licht voor nieuwe scheuten en voorkom je dat het siergras gaat rotten. 
 • Verwijder al het snoeiafval en maak de omgeving rondom de siergrassen schoon.
 • Als je wilt, kun je je siergras na het snoeien wat extra verzorgen. Verbeter de grond na het snoeien met wat compost of een geschikte gazonmest.

Als je lang siergras gaat snoeien, is het slim om eerst wat ruimte te maken, zodat je makkelijk bij de kern komt. Je kunt nu met een hand het gras vasthouden en met de andere bijknippen. 

Iemand knipt siergras met snoeischaar

Benodigd gereedschap voor snoeien siergras

Om siergrassen op de juiste manier te snoeien, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Hier zijn enkele tools die van pas kunnen komen bij het snoeien van siergrassen:

 • Snoeischaar: een scherpe snoeischaar is essentieel voor het precieze snoeiwerk. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is voor optimale snijresultaten.
 • Heggenschaar: een heggenschaar kan handig zijn voor het snoeien van grote hoeveelheden siergras. Zorg ervoor dat de messen van de heggenschaar scherp zijn voor een nette snit.
 • Handschoenen: het dragen van handschoenen kan je handen beschermen tegen eventuele scherpe siergrassen.
 • Veiligheidsbril: als je (middel)hoog siergras gaat knippen, is het dragen van een veiligheidsbril geen overbodige luxe.

Zorg er, zoals altijd, voor dat je gereedschap schoon en scherp is. Zo werk je het prettigst en verklein je de kans op ziektes.

De Tuindokter:
Siergrassen zijn puntig en scherp. Draag tijdens het snoeien van siergras een lange broek en kleding met lange mouwen.

Veelgemaakte fouten

Het snoeien van siergrassen is niet al te ingewikkeld, maar er zijn wat dingen om op te letten. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten om te vermijden bij het snoeien van siergrassen:

 • Verkeerd tijdstip: het snoeien van siergrassen op het verkeerde moment kan leiden tot beschadiging van de nieuwe groei. Als je voor de winter snoeit, verlies je de voordelen van de winter (niet snoeien biedt bescherming voor de plant). Bovendien zijn veel siergrassen in de herfst en in de winter op hun best. Zorg ervoor dat je het juiste tijdstip kent voor het snoeien van jouw specifieke siergrassen.
 • Te veel snoeien: overmatig snoeien kan de gezondheid van de siergrassen schaden en hun groei belemmeren. Pas dus op met rigoureus snoeien. Al is het normaal dat je na het knippen van je siergras een wat minder flatteus bosje overhoudt. Niet getreurd: siergras groeit enorm snel, juist als je het snoeit.
 • Onjuiste gereedschappen: het gebruik van botte of verkeerde gereedschappen kan de siergrassen beschadigen en een slordige snit achterlaten. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en dat ze in goede staat verkeren.

Door deze fouten te vermijden en zorgvuldig te werk te gaan, behaal je de beste resultaten bij het snoeien van siergrassen.

Veelgestelde vragen over siergras knippen

Hoe siergrassen knippen?

De meeste siergrassen kun je in het vroege voorjaar naar zo’n 10 tot 25 centimeter boven de grond afknippen.

Welke maand siergras snoeien?

Voor de meeste soorten siergras is het vroege voorjaar (eind februari, begin maart) de beste tijd om te snoeien. Vroeg uitlopende soorten kun je het beste in februari al snoeien. Een algemene vuistregel: snoei pas als de laatste vorst voorbij is en (op z’n laatst) zodra je de eerste nieuwe, groene scheuten ziet verschijnen.

Siergras snoeien, conclusie

Jaarlijks je siergras snoeien is een belangrijke tuinklus die de gezondheid, schoonheid en levensduur van deze prachtige tuinplanten ondersteunt. Als je de juiste technieken op het juiste moment toepast, staat je siergras elk seizoen weer te stralen. Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van het soort siergras dat je hebt begrijpt en gebruik het juiste tuingereedschap voor het beste resultaat.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin