Tips & Advies
Tuinier snoeit pruimenboom
8 MIN 20 jun
Laatste update: 21 jun 2024

De Pruimenboom Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Een complete handleiding voor pruimenboom snoeien. Leer de juiste snoeitechnieken om je boom gezond te houden en een overvloedige oogst te garanderen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Een pruimenboom in je tuin betekent het vooruitzicht van heerlijk sappige pruimen, rijp voor het plukken. Maar om je boom in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat hij jaar na jaar smakelijk fruit voortbrengt, is je pruimenboom snoeien op de juiste manier en op het juiste moment van groot belang. Door regelmatige snoei bevorder je een sterke, evenwichtige groei, wat resulteert in een grotere opbrengst en een langere levensduur voor je pruimenboom.

Table of contents:
Show all
  • Waarom de pruimenboom snoeien?
  • Wanneer de pruimenboom snoeien?
  • Hoe snoei je een pruimenboom stap voor stap?
  • De bloei- en vruchtperiode van een pruimenboom
  • De juiste gereedschappen om pruimenboom te snoeien
  • Loodglansziekte: dé boosdoener voor pruimenbomen
  • Juiste voeding voor een sterke pruimenboom
  • Bescherm je pruimen tegen ongedierte
  • Veelgestelde vragen
  • Geniet van een gezonde en vruchtbare pruimenboom

Waarom de pruimenboom snoeien?

Pruim snoeien is van fundamenteel belang om verschillende redenen:

  1. Bevorderen van gezondheid: door het regelmatig snoeien van een pruimenboom, verwijder je zieke, beschadigde of dode takken. Hierdoor voorkom je de verspreiding van ziekten en verbeter je de algemene gezondheid van de boom.
  2. Vormgeving: door juist te snoeien krijgt je boom een sterke structuur en is hij beter bestand tegen wind en het gewicht van het fruit, terwijl hij tegelijkertijd een aantrekkelijke vorm behoudt.
  3. Voorkomen van schimmels: door de kroon open te houden, verminder je de kans op schimmelziekten zoals de gevreesde loodglansschimmel, die kan leiden tot het afsterven van takken.
  4. Stimuleren van vruchtbaarheid: een goed gesnoeid exemplaar ontvangt meer zonlicht en luchtcirculatie in de kroon. Dit leidt tot een meer en kwalitatief betere pruimen bij de oogst.
heerlijke pruimen klaar voor de oogst

Wanneer de pruimenboom snoeien?

In tegenstelling tot vele andere fruitbomen, zoals appels en peren, is het niet raadzaam om een pruimenboom in de winter te snoeien. De ideale periode om je pruimenboom onder handen te nemen, is daarom in de late zomer, na de oogst maar vóór de herfst begint. De maanden augustus en september zijn perfect, omdat de kans op schimmelinfecties dan het kleinst is.

Voor jonge pruimenbomen tot drie jaar oud echter is een lichte snoeibeurt in het vroege voorjaar, rond april, aangewezen. Dit voorkomt ziekten en maakt het gemakkelijker om de bloemknoppen te herkennen, zodat je geen vruchtdragend hout verwijdert.

Hoe snoei je een pruimenboom stap voor stap?

De methode voor het snoeien van je pruimenboom hangt af van de leeftijd van de boom. Hieronder vind je een gedetailleerde handleiding voor de verschillende levensfasen van de pruimenboom:

Jonge pruimenboom (0-3 jaar) snoeien

De eerste drie tot vijf jaar zijn cruciaal voor het vormen van een gezonde pruimenboom. Volg hierbij deze stappen:

  1. Na het planten: knip een deel van de bovenkant van de nieuwe boom af, net boven een knop. Gebruik daarbij wondafdekmiddel om infecties te voorkomen.
  2. Kies de hoofdtakken: het is erg belangrijk om te weten welke takken je van je pruimenboom in het begin moet snoeien. Selecteer tijdens de rustperiode vier krachtige takken, twee aan elke kant van de stam, op verschillende hoogtes. Je kan de overige takken van je perenboom weg snoeien. Knip vervolgens de gekozen takken terug tot er slechts één of twee bloemknoppen overblijven. Zorg dat de laatste knop naar buiten wijst voor een open kroonvorm.
  3. Vorm de gesteltakken: deze vier hoofdtakken, die op verschillende hoogtes worden gesnoeid, vormen de basis van je pruimenboom en worden ‘gesteltakken’ genoemd. Ideaal gezien staan ze in een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam.
  4. Jaarlijkse snoei: kies in de volgende jaren opnieuw vier gezonde takken boven de vorige gesteltakken. Je kan dan de bovenkant van de perenboom jaarlijks 30-60 cm terug snoeien om de vorm te behouden. De gesteltakken van een gezonde jong pruimenboom daarentegen kan je jaarlijks 1/3 terug snoeien.
  5. Herhaal: blijf stappen 2 en 3 herhalen tot de boom de gewenste hoogte heeft bereikt. Verwijder ook kruisende, zwakke en zieke takken.
vrouwenhand die wondafdekmiddel aanbrengt op de afgezaagde tak van een perenboom

Volwassen pruimenboom (3+ jaar) snoeien

Zodra je pruimenboom volwassen is, wil je hem vooral met rust laten om vruchten te produceren. Ga als volgt te werk bij het snoeien:

  1. Waterloten verwijderen: snoei alleen de slanke, rechtopgaande ‘waterloten’ en ongewenste of zieke takken weg.
  2. Werk van onder naar boven: begin met de onderste dode en beschadigde takken van je pruimenboom weg te snoeien en werk zo verder omhoog, zo ver mogelijk van de stam vandaan.

Een verwilderde pruimenboom snoeien

Een verwaarloosde pruimenboom is kwetsbaar, dus het is niet verstandig om hem in één keer drastisch terug te snoeien. Verdeel het proces daarom over ongeveer twee jaar zodat je nooit meer dan maximaal een derde per keer de pruimenboom moet terug snoeien. Een tak van een meter mag je dus tot maximaal 33 cm insnoeien.

De bloei- en vruchtperiode van een pruimenboom

De bloeitijd van je pruimenboom hangt af van het specifieke ras, maar over het algemeen is hij een van de eerste fruitbomen die in het voorjaar bloeit, soms al in maart. De hoeveelheid bloesem die een pruimenboom produceert geeft een indicatie van wat je kan verwachten van de oogst.

Bescherm de bloesems tegen eventuele nachtvorst door ze af te dekken met een vliesdoek. Na de bloei begint de bladgroei, en afhankelijk van het ras kun je tussen half juli en eind september dan genieten van sappige, zoete pruimen.

vrouw die peren oogst in haar tuin

Als je na het correct snoeien van je pruimenboom merkt dat hij plotseling geen vruchten draagt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft de boom het jaar ervoor te veel vruchten geproduceerd en moet hij nu bekomen. Ook te weinig vocht bij de wortels of een late voorjaarsnacht kan de bloesems hebben aangetast.

De juiste gereedschappen om pruimenboom te snoeien

Om precies en efficiënt je pruimenboom te kunnen snoeien, heb je scherp en schoon gereedschap nodig. Een compacte snoeischaar is perfect voor kleine takken, terwijl een takkenschaar of zelfs een kleine snoeizaag nodig is voor dikkere takken.

Scherp gereedschap zorgt voor kleinere snoeiwonden en minder belasting voor de boom, wat de kans op ziekten en infecties aanzienlijk verkleint. Het is dus een slimme investering om kwalitatief goed snoeimateriaal aan te schaffen voor een gezonde en productieve pruimenboom.

Loodglansziekte: dé boosdoener voor pruimenbomen

Loodglansschimmel is een hardnekkige ziekte die bijna niet te bestrijden valt en diep in het hout van de pruimenboom kan doordringen. Je herkent loodglans aan de roodbruine kleur op de bladeren.

Als je boom besmet is, is het belangrijk om meteen alle aangetaste takken en beschimmelde vruchten van je pruimenboom weg te snoeien en zo verdere verspreiding te voorkomen. Vergeet niet om je snoeigereedschap te steriliseren en wondafdekmiddel te gebruiken na het snoeien van een besmette boom.

Juiste voeding voor een sterke pruimenboom

MOOWY Universele Bio Tuinmest
MOOWY Universele Bio Tuinmest
Universele bio tuinmest
  • Zorgt voor smaakvolle groenten en fruit met uitbundige bloei
  • Geschikt voor biologische landbouw
  • Ideaal voor o.a. gazon, moestuin, bloemen en buxus

Na een snoeibeurt is het essentieel om je pruimenboom de juiste voeding te geven voor een snel herstel. Met de Universele Bio Tuinmest van MOOWY krijg je sterke planten en wortels, waardoor je verzekerd bent van een vruchtbare en gezonde boom.

De Tuindokter:
Geef niet te veel mest want zo krijgt je pruimenboom te veel stikstof te verwerken. Overbemesting leidt tot overmatige groei van de bladeren en waterloten en gaat ten koste van de vruchtproductie en -kwaliteit.

Bescherm je pruimen tegen ongedierte

Om je te kunnen verheugen op een overvloedige oogst sappige, heerlijke pruimen, is het raadzaam om je boom te beschermen tegen de pruimenmot en pruimenluis. Deze plagen zijn gewoonlijk het meest actief in juni en juli.

De onderkant van de bladeren kan dan volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag, terwijl de pruimenmot voor wormpjes in het fruit zorgt. Wees proactief en controleer regelmatig of er zichtbaar ongedierte in je pruimenboom of pruimen zit. Alleen zo kan je de juiste maatregelen nemen om je oogst veilig te stellen.

Veelgestelde vragen

Hoe snoei ik een pruimenboom?

Een pruimenboom snoeien doe je in de late winter of vroege lente. Verwijder dode, zieke en kruisende takken. Dun de kroon uit om licht en lucht door te laten, en bevorder sterke, gezonde groei.

Hoe snel geeft een pruimenboom pruimen?

Na hoeveel jaar een pruimenboom vruchten geeft, is afhankelijk van de variëteit en groeicondities. Meestal is dat tussen de drie en zes jaar. Een goede verzorging en een correct snoeien van de pruimenboom kunnen de vruchtzetting versnellen en verbeteren.

Waarom krijgt mijn pruimenboom geen vruchten?

Als je pruimenboom niet bloeit door onvoldoende bestuiving, slechte weersomstandigheden of voedingsgebrek, kan het zijn dat hij geen vruchten krijgt. Zorg voor goede zorg en een geschikte bestuiver in de buurt om de vruchtzetting te verbeteren.

Geniet van een gezonde en vruchtbare pruimenboom

Door op de juiste manier en op het juiste moment je pruimenboom te snoeien, zorg je ervoor dat hij jarenlang een rijke oogst aan heerlijke pruimen zal voortbrengen. Onthoud de cruciale tijdstippen: snoei jonge bomen in het vroege voorjaar en volwassen exemplaren na de oogst in augustus of september. Kies de juiste methode op basis van de leeftijd, gebruik scherp gereedschap en geef je boom de nodige voeding en bescherming. Zo geniet je van een prachtige, gezonde pruimenboom in je tuin.

Heb je nog andere fruitbomen in de tuin waarvan je een weldadige oogst wil garanderen? Ontdek dan alles wat je moet weten over appelboom snoeien en vijgenboom snoeien. Of heb je struiken, dan kan je aan de slag met onze 101 gidsen voor aardbeien snoeien en framboos snoeien.   

Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin