Tips & Advies
Iemand is frambozen aan het snoeien met snoeischaar
9 MIN 13 mrt
Laatste update: 20 mrt 2024

Frambozen Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Om te weten hoe je frambozen moet snoeien, moet je eerst ontdekken welke soort je hebt. Onze gids deelt essentiële tips voor een gezonde oogst.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Frambozen zijn heerlijke vruchten die niet alleen lekker zijn om te eten, maar ook relatief gemakkelijk te kweken zijn. Om ervoor te zorgen dat je frambozenstruiken gezond blijven en een maximale opbrengst geven, is het belangrijk om frambozen te snoeien.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom frambozen snoeien?
 • Wanneer frambozen snoeien? 
 • Soorten frambozen
 • Hoe frambozen snoeien?
 • Frambozen snoeien en opbinden
 • Snoeigereedschap en benodigdheden voor het snoeien van frambozen
 • Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van frambozen
 • Veelgestelde vragen over frambozen snoeien
 • Frambozen snoeien, conclusie

In deze handleiding lees je hoe je verschillende soorten frambozen op de juiste manier snoeit en welke veelvoorkomende fouten je dient te vermijden. 

Waarom frambozen snoeien?

Het snoeien van frambozen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je frambozenstruiken. De frambozenstruik groeit snel en kan ook gaan woekeren. Door regelmatig te snoeien, houd je de struik in toom en kun je de groei en opbrengst maximaliseren. 

Framboos snoeien helpt bij het verwijderen van oude en zieke takken, bevordert de luchtcirculatie en zonlichtpenetratie, en stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Het is daarnaast een effectieve manier om de verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen.

Wanneer frambozen snoeien? 

Het snoeien van frambozen kan het beste worden gedaan op specifieke tijdstippen, afhankelijk van het seizoen. Welke maand je frambozen moet snoeien, hangt onder andere af van de soort die je hebt staan. Over het algemeen maken we onderscheid tussen de zomersnoei en de herfstsnoei. 

Zomersnoei frambozen

In de zomer is het belangrijk om de frambozenstruiken na de oogst te snoeien. Dit wordt de zomersnoei genoemd. Tijdens het frambozen snoeien in het voorjaar verwijder je alle oude en zieke takken, evenals de scheuten die vrucht hebben gedragen. Het is ook een goed moment om de nieuwe scheuten uit te dunnen, zodat de overgebleven scheuten voldoende ruimte hebben om te groeien.

Iemand snoeit frambozenscheut terug tot aan de grond

Herfstsnoei frambozen

In de herfst is het tijd voor de herfstsnoei. Frambozen snoeien in het najaar doe je nadat de bladeren van de frambozenstruiken zijn gevallen. Tijdens de herfstsnoei worden alle scheuten bijgesneden. Dit helpt bij het bevorderen van de groei van nieuwe scheuten in het volgende groeiseizoen. Het is ook een goed moment om de frambozenstruiken te inspecteren op eventuele ziekten of ongedierte en passende maatregelen te nemen.

Soorten frambozen

Om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken toepast en het juiste moment kiest om je frambozenstruik te snoeien, is het goed om te weten welke soort framboos je hebt staan. 

Grofweg onderscheiden we twee soorten, namelijk de zomerframboos en de herfstframboos. Zoals de naam al doet vermoeden, bloeit de zomerframboos in juni en juli (sommige soorten in augustus) en herfstframbozen van juli tot en met september (soms zelfs nog iets later). 

Bij zomerframbozen groeien de vruchten aan de tweejarige zijscheuten van de hoofdtak. Dat wil zeggen dat de frambozen groeien aan scheuten van de voorgaande zomer. De herfstframboos draagt zijn vruchten juist aan eenjarige scheuten die in de lente uit de grond zijn gekomen. De vruchten groeien in een tros aan het einde van de takken. 

Herfstframboos met vruchten als tros

Als je wilt weten of je een herfst- of een zomerframboos hebt, kun je dus het beste de vruchten in de gaten houden.

Hoe frambozen snoeien?

Het snoeien van de verschillende soorten vraagt om een verschillende aanpak. Hoe je frambozen moet snoeien, hangt af van de soort.

Zomerframboos snoeien

Zomerframbozen moet je twee keer per jaar snoeien. De eerste keer is na het oogsten (dus in het najaar). In het voorjaar volgt dan nog een snoeironde. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het snoeien van zomerframbozen.

 • Begin na de bloeiperiode met het inspecteren van de frambozenstruiken. Maak takken los. Verwijder alle oude en zieke takken, evenals de scheuten die vrucht hebben gedragen. Snijd deze takken tot aan de grond af.
 • Dun in het voorjaar de nieuwe scheuten uit om voldoende ruimte te creëren voor de overgebleven scheuten om te groeien. Snoei de zwakkere scheuten weg tot boven de grond. Verwijder overtollige scheuten die te dicht op elkaar groeien en laat de sterk groeiende scheuten staan. 
 • Laat ook de nieuwe scheuten die uit de grond groeien staan. Hieraan groeien volgend jaar nieuwe vruchten.
 • Bind de overgebleven scheuten voorzichtig vast aan een ondersteunende structuur, zoals een trellis of draad. Dit helpt bij het voorkomen van breuk en zorgt ervoor dat de scheuten rechtop groeien. 
 • Verwijder eventuele onkruiden of gras rondom de frambozenstruiken, om de concurrentie voor voedingsstoffen en water te verminderen.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je zomerframbozen gezond blijven en een maximale opbrengst geven.

Herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen zijn iets makkelijker te snoeien dan de zomervariant. Het snoeien van herfstframbozen doe je in het najaar of in de winter. 

 • Snijd na de bloeiperiode alle scheuten tot aan de grond af. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten in het volgende groeiseizoen. 
 • Verwijder eventuele bladeren of takken die zichtbaar zijn aangetast door ziekten of plagen. Gooi deze takken weg om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
 • Bedek de basis van de frambozenstruiken met een laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst en om onkruidgroei te verminderen.
 • In het voorjaar komen nieuwe scheuten uit de grond. Als deze ongeveer 20 centimeter groot zijn, kun je ze opbinden. Kies hiervoor per strekkende meter de 10 sterkst groeiende scheuten. Bind deze verticaal vast. Knip de resterende grondscheuten weg.

Frambozen snoeien en opbinden

Naast het snoeien van frambozen is het ook belangrijk om de scheuten op de juiste manier te binden. De struiken groeien namelijk met lange (en slappe) takken en kunnen wel wat steun gebruiken. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen voor het opbinden van frambozen:

 • Bind de scheuten voorzichtig vast aan een ondersteunende structuur, zoals een trellis of draad. Dit helpt bij het voorkomen van breuk en zorgt ervoor dat de scheuten rechtop groeien.
 • Gebruik voor het opbinden van frambozen zachte bindmaterialen, zoals touw of plantenbinders. Zorg ervoor dat het bindmateriaal niet te strak wordt aangetrokken om beschadiging van de scheuten te voorkomen.
 • Controleer regelmatig de gebonden scheuten en pas de binding indien nodig aan naarmate de scheuten groeien.
 • Verwijder eventuele overtollige scheuten die te dicht op elkaar groeien om voldoende ruimte te creëren voor de overgebleven scheuten.
Iemand bindt frambozen op

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je frambozenscheuten goed worden ondersteund en dat ze optimaal kunnen groeien.

Als je een frambozenplant koopt in de winkel, zitten er vaak nog weinig bloemscheuten aan. Opbinden is dan nog niet relevant. Wel is het belangrijk dat je weet hoe frambozen planten in z’n werk gaat.

Snoeigereedschap en benodigdheden voor het snoeien van frambozen

Om frambozen op de juiste manier te snoeien, heb je enkele snoeigereedschappen en benodigdheden nodig. Een scherpe snoeischaar is essentieel voor het nauwkeurig snoeien van de takken.

Zorg ervoor dat je snoeischaar schoon en scherp is om schade aan de takken te minimaliseren. Daarnaast is het handig om een paar stevige handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen de doornen van de frambozenstruiken.

Andere benodigdheden zijn een tuinmand of emmer om de afgesneden takken in te verzamelen, een snoeizaag voor het snoeien van dikkere takken en een desinfecterend middel om je snoeigereedschap schoon te maken na gebruik.

Het is belangrijk om je gereedschap regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Daarnaast is het goed om de frambozenstruik na het snoeien wat extra voeding te geven. Dit geeft een extra boost en kan de nieuwe groei bevorderen. Bemest frambozen niet te veel en gebruik een meststof die geschikt is voor klein fruit. 

Biologische moestuin mest
Biologische moestuin mest
Bio moestuin mest
 • 100% organisch & plantaardig
 • Eenvoudig te mengen met het gietwater
 • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit

Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van frambozen

Hoewel het snoeien van frambozen een relatief eenvoudig proces is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Hier zijn enkele van deze fouten:

 • Snoeien op het verkeerde moment – snoei je frambozen op de verkeerde tijd van het jaar, dan kan dit de groei en opbrengst van de struiken belemmeren. Zorg ervoor dat je de juiste snoeitijd volgt.
 • Overmatig snoeien – het te veel snoeien van frambozen kan de groei en opbrengst beperken. Snoei alleen de oude en zieke takken en dun de nieuwe scheuten uit tot een geschikte dichtheid.
 • Verwaarlozen van ziekten en plagen – als je frambozenstruiken zijn aangetast door ziekten of plagen, is het belangrijk om snel maatregelen te nemen. Verwaarlozing kan leiden tot een verminderde groei en opbrengst.
 • Verkeerd binden van scheuten – het verkeerd vastbinden van frambozenscheuten kan leiden tot breuk en een onjuiste groei. Zorg ervoor dat je de scheuten voorzichtig vastbindt aan een ondersteunende structuur.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je frambozenstruiken gezond blijven en een maximale opbrengst geven.

Veelgestelde vragen over frambozen snoeien

Hoe en wanneer moet ik frambozen snoeien?

Hoe en wanneer je frambozen moet snoeien, hangt af van de soort frambozen die je hebt staan. Zomerframbozen snoei je in het najaar en in het voorjaar. Herfstframbozen snoei je in het najaar of in de winter.

Hoe weet je of je zomer- of herfst-framboos hebt?

De zomerframboos bloeit in de zomer en herfstframbozen bloeien in de herfst.
Bij zomerframbozen groeien de vruchten aan de tweejarige zijscheuten van de hoofdtak. De herfstframboos draagt zijn vruchten aan eenjarige scheuten. Deze groeien in een tros aan het einde van de takken.

Hoe krijg je de meeste frambozen?

Door je frambozen regelmatig te snoeien, kun je de groei van nieuwe vruchten stimuleren. Als je lang van frambozen wilt genieten, kun je het beste voor zomerframbozen en herfstframbozen kiezen. Op die manier geniet je van juni tot september (en soms nog langer) van verse vruchten.

Frambozen snoeien, conclusie

Het snoeien van frambozen is een belangrijke taak als je gaat voor een optimale groei en opbrengst van je frambozenstruiken. Het is belangrijk om te weten welke soort frambozen je hebt staan, zodat je de juiste snoeitechniek kunt toepassen. 

Om ervoor te zorgen dat jij alles uit je tuin haalt, staan we je graag bij met nog meer tuintips en advies. Mis je een tip in dit artikel en heb je een waardevolle toevoeging? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we horen graag van je! 

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin