Tips & Advies
Frangipani met witte bloemen
6 MIN 02 okt
Laatste update: 04 okt 2024

Zo Plant en Verzorg Je een Plumeria (Frangipani)

Plumeria, of frangipani, is een betoverende tropische plant en de bloemen ruiken goddelijk. Of je nou droomt van een tropisch paradijs of gewoon een vleugje exotische schoonheid aan je tuin wilt toevoegen, de frangipani plant is een uitstekende keuze die je beloont met zijn levendige bloemen en zoete geur.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze

In deze gids ontdek je alles wat je moet weten om jouw frangipani plant te laten groeien en om hem te verzorgen. We verkennen de basisprincipes van plumeria-biologie, delen essentiële verzorgingstechnieken om je plumeria te laten gedijen en geven tips om de ontwikkeling van die prachtige frangipani bloem te stimuleren.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Plantenprofiel
  • Plumeria: frangipani plant
  • Groeigewoonten en levenscyclus
  • Plumeria verzorging
  • Frangipani onderhoud 
  • Preventie van plagen en ziekten
  • Veelgestelde vragen over frangipani
  • Frangipani planten en verzorgen, conclusie

Plantenprofiel

Plumeria in bloei
  • Licht: Plumeria's zijn lichtminnende planten, die de voorkeur geven aan 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag. Ochtendzon is ideaal, met wat schaduw in de middag in warmere klimaten.
  • Luchtvochtigheid:: Plumeria's gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van minimaal 50% tijdens de groeiperiode.
  • Bodem: Goed doorlatende grond is essentieel voor de gezondheid van je frangipani plant.
  • Hoogte: Tot 6 meter hoog

Plumeria: frangipani plant

Plumeria behoort tot de maagdenpalmfamilie, apocynaceae. De plumeria wordt (naast frangipani plant) ook wel tempelboom genoemd. De plant omvat ongeveer een dozijn geaccepteerde soorten die inheems zijn in tropische gebieden van Amerika, van Mexico tot noordelijk Zuid-Amerika en de Caribische eilanden. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Plumeria ruba met rode bloemen
    Plumeria rubra

    Deze soort biedt een breed scala aan bloemkleuren, van wit en crème tot geel, oranje, roze en rood. Het staat bekend om zijn zeer geurige bloemen.

  • Plumeria stenophylla met dunne witte bloemen en donkergroene bladeren
    Plumeria stenophylla

    Kenmerkend voor deze soort zijn de lange, dunne bladeren en bloemblaadjes. Geschikt voor rotsachtige gebieden.

  • Plumeria obtusa met lichtroze bloemen
    Plumeria obtusa

    De obtusa wordt ook wel Singapore White of Singapore Pink genoemd en produceert voornamelijk witte of roze bloemen met ronde bloemblaadjes.

  • Plumeria alba met witte bloem en gele kern
    Plumeria alba

    Deze plumeria heeft doorgaans witte bloemen met een geel hart en wordt veel gebruikt in de tuinaanleg.


  • Plumeria pudica met witte, ronde bloemen
    Plumeria pudica

    Herkenbaar aan de unieke lepelvormige bladeren en ronde bloemblaadjes

.

Uit deze soorten zijn honderden prachtige hybride variëteiten ontstaan, elk met zijn eigen unieke kenmerken en kleurencombinaties.

Groeigewoonten en levenscyclus

Plumeria-planten zijn bladverliezende en/of halfgroenblijvende struiken of kleine bomen. Ze hebben een gemiddelde groeisnelheid en kunnen tot 6 meter hoog worden. Maar de meeste hobbytuiniers snoeien ze tot ongeveer 2,5 of 3 meter.

Hun groeiwijze geeft ze een palmachtig uiterlijk, met langwerpige, leerachtige bladeren die geclusterd zijn bij de uiteinden van dikke, sappige takken.

De levenscyclus van de frangipani begint met een zaadje, dat een embryo en een voedingsrijk endosperm bevat. Als de omstandigheden goed zijn – met voldoende zuurstof, vocht en warmte – ontkiemt het zaadje, waardoor wortels in de grond en een kleine zaailing boven de grond komen.

Naarmate de tempelboom volwassen wordt, ontwikkelt hij een ronde luifel en begint hij de betoverende frangipani bloem te produceren.

Plumeria bloeit doorgaans van de late lente tot de vroege herfst, waarbij elke bloem 1 tot 4 dagen bloeit. De bloemen zijn niet alleen visueel verbluffend, maar ruiken ook hemels. Ze verspreiden een heerlijke geur die doet denken aan jasmijn, citrus en gardenia. Deze geur is het sterkst ‘s nachts om hun primaire bestuivers aan te trekken: motten.

Plumeria verzorging

Om ervoor te zorgen dat je plumeria gedijt, is het cruciaal om de juiste hoeveelheid licht te bieden en de juiste temperaturen te handhaven. Plumeria’s hebben dagelijks minimaal 6 uur direct zonlicht nodig, waarbij de ochtendzon ideaal is.

In warmere klimaten kan wat schaduw in de middag nuttig zijn. Deze lichtminnende planten presteren het beste in de volle zon. Dit is essentieel voor overvloedige bloei.

De frangipani heeft een voorkeur voor een temperatuur tussen de 18° en 27 °C. Je moet de plumeria plant naar binnen verplaatsen wanneer de nachttemperaturen onder deze drempelwaarde komen. Houd tijdens de winteropslag een temperatuur aan van net boven de 4 °C, zodat de plant in rust kan gaan.

Water- en vochtigheid

Goed water geven is de sleutel tot een gezonde plumeria. Deze planten hebben een gemiddelde vochtigheidsbehoefte en hebben behoefte aan goed drainerende grond die nooit doorweekt raakt. Het is het beste om diep water te geven, maar minder vaak, en de grond tussen het water geven door iets te laten opdrogen. 

Verminder de frequentie van het water geven bij koelere temperaturen en hervat het regelmatig water geven als er in het voorjaar nieuwe groei verschijnt.

De juiste vochtigheid is belangrijk voor plumeria’s. Ze gedijen in omgevingen met ten minste 50% vochtigheid tijdens de groeiperiodes. Als je plumeria binnenshuis of in een kas kweekt, moet je mogelijk een luchtbevochtiger gebruiken of de planten regelmatig besproeien om de juiste vochtigheidsgraad te behouden.

Iemand besproeit plant met tuinslang

Bodem- en voedingsbehoeften

Plumeria’s hebben goed drainerende grond nodig om wortelrot te voorkomen. Een licht zure, leemachtige grond met een pH tussen 6 en 7 is ideaal. Gebruik bij het kweken van plumeria’s in potten een grove, goed drainerende potgrond. Een cactusmix of een mengsel van perliet en zand werkt goed.

Om je frangipani gezond en bloeiend te houden, is regelmatig bemesting essentieel. Gebruik een meststof met veel fosfor om de groei van bloemen te bevorderen. Een 10-30-10-formule is geschikt.

Vermijd meststoffen met veel stikstof, omdat deze kunnen resulteren in langbenige planten met minder bloei. Breng meststof een paar keer aan tijdens het groeiseizoen. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.

Frangipani bloem: bloei bevorderen

Met voldoende zonlicht, warme temperaturen en een beetje meststof zou je plumeria mooi moeten bloeien. Als je nog meer geurige bloemen wilt, kun je nog wat extra stappen ondernemen. 

Snoei je plumeria in het voorjaar voordat er nieuwe bloemen verschijnen. Dit stimuleert vertakking en kan leiden tot meer bloemtrossen. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om nieuwe knopvorming te stimuleren. Blijf daarnaast bemesten gedurende het groeiseizoen om de productie van bloemen te ondersteunen.

Plumeria bloeit doorgaans van de vroege zomer tot de herfst, met piekbloeitijden die per cultivar verschillen. Met de juiste verzorging kun je maandenlang een prachtige vertoning van geurende bloemen verwachten.

Plumeria krijgt nieuwe groei na snoeien

Frangipani onderhoud 

Om je plumeria jaar na jaar te laten bloeien, moet je je richten op drie belangrijke pijlers: verpotten en wortelverzorging, snoeien voor vorm en grootte, en preventie van plagen en ziekten. Het verpotten van je plumeria is belangrijk voor de gezondheid op de lange termijn. Dit is wat je moet weten:

Verpot in het voorjaar na de laatste kans op vorst

Kies een pot met goede drainage, bij voorkeur met meerdere gaten. Een 1-gallon kweekpot (3,8 liter) werkt goed voor kleinere planten, terwijl een 2-gallon pot (7,5 liter) geschikt is voor grotere planten.

Gebruik een goed drainerende grond. Cactusmix is ​​een geweldige optie voor beginners. Je kunt ook je eigen mix maken.
Wees voorzichtig dat je niet te veel water geeft. Laat de grond goed drogen tussen het water geven door om wortelrot te voorkomen.

Maak bij het verpotten de wortels voorzichtig los en verwijder oude aarde. Als de wortels spiraalvormig zijn, maak dan een enkele snede met een schone snoeischaar om de groei naar buiten te stimuleren.

Preventie van plagen en ziekten

Controleer je plumeria regelmatig op ongedierte en ziektes. Bekijk ook de onderkant van de bladeren. Als je iets ongewoons vindt, raadpleeg dan onze gidsen over de specifieke ongedierte en ziektes raadplegen voor de juiste behandelmethoden. 

 Veelvoorkomende plagen zijn:

Veelvoorkomende ziekten

  • Wortelrot
  • Stengelrot
  • Echte meeldauw
  • Frangipani-roest
  • Botrytis
  • Bladvlekkenziekte
Frangipani-roest: bruine vlekken zijn zichtbaar op blad

Veelgestelde vragen over frangipani

Hoe verzorg je een frangipani in een pot?

Zet ​​frangipani in pot op een warme, zonnige plek binnen of buiten in de zomer. Gebruik goed drainerende grond en een pot met drainagegaten. Geef tijdens het groeiseizoen meststof met een hoog kaliumgehalte. Haal de plant voor de eerste vorst naar binnen.

Heeft frangipani direct zonlicht nodig?

Ja, frangipani gedijt in direct zonlicht. Zorg voor zoveel mogelijk zonlicht, idealiter 6 tot 8 uur per dag. Zet hem op de zonnigste plek in je tuin of bij een raam op het zuiden binnenshuis. Laat de plant geleidelijk aan direct zonlicht wennen om te voorkomen dat de bladeren verbranden.

Hoe vaak moet je frangipani water geven?

Geef je frangipani grondig water als de bovenste centimeter aarde droog aanvoelt. Dit betekent doorgaans dat je één keer per week water moet geven tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Verminder de watergift aanzienlijk in de herfst en winter. 

Frangipani planten en verzorgen, conclusie

Nu weet je precies hoe je de frangipani kunt planten en verzorgen. Als je meer wilt weten over verschillende soorten planten, kun je onze artikelen over klimop, passiebloem, vingerhoedskruid en zonnebloemen bekijken. Heb je vragen of tips voor ons? Laat dan een reactie achter, we horen graag van je!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmest
  Op voorraad
14,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin